Financiële begrippen

Margin

Margin definitie

Margin trading is beleggen met geleend geld. Het stelt je in staat meer financiële producten, zoals aandelen, opties of futures, te kopen dan dat je aan geld beschikbaar hebt. Het gebruik van geleend geld heet ook wel leverage, het zorgt namelijk voor een hefboomeffect. Dit zorgt ervoor dat de resultaten vergroot worden en het kan dus zorgen voor hogere rendementen. Echter, het brengt ook een risico van grote verliezen met zich mee. Bij margin trading dient de bestaande portefeuille als onderpand en bij dalende koersen kan dit leiden tot een margin call.

De initiële margin bepaalt het bedrag dat op de effectenrekening moet staan, bijvoorbeeld in het geval van futures in cash, om een positie te kunnen openen. In het geval van open posities moet ten minste de iets lagere intraday-marge continu beschikbaar zijn als onderpand. Voor het overnight aanhouden van open posities is doorgaans een aanzienlijk hogere overnight marge vereist in vergelijking met de intraday marge.

Let op! Wanneer u handelt op margin (of effectenkrediet) dan kunnen uw financiële instrumenten worden gebruikt door IB. Hier is geen expliciete toestemming voor vereist.

MACD Margin account
Zoeken in het beursbegrippen woordenboek