Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Nvidia verliest pole-position al na één dag

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

De S&P 500 index eindigde donderdag lager, na eerder op de dag nog kort de 5.500-grens voor het eerst ooit te hebben overschreden. Dit was voornamelijk te wijten aan sleutelspeler Nvidia dat eerdere winsten opgaf. Het aandeel sloot 3,5% lager, na eerder op de dag nog 3% hoger te zijn geopend. De brede marktindex daalde met 0,25% en sloot op 5.473 punten. Eerder in de sessie steeg de S&P 500 met maar liefst 0,34% om een nieuw record te bereiken. De Nasdaq Composite daalde zelfs met 0,79% en eindigde op 17.721,59. Ook zwaargewicht Apple deed slechte zaken met een verlies van 2,2%.

Nvidia onttroonde dinsdag tijdelijk Microsoft nog als het meest waardevolle publieke bedrijf, maar moest deze positie gisteren al weer opgeven. Op woensdag bleven de Amerikaanse beurzen gesloten. Het aandeel van de chipontwerper is dit jaar met meer dan 160% gestegen en is de belangrijkste drijfveer achter de beurs rally.

Ondertussen droegen nieuwe economische gegevens bij aan het argument dat de economie verzwakt. Die gegevens omvatten hoger dan verwachte wekelijkse werkloosheidsaanvragen, zwakke winkelverkopen en slechte woningstarters en bouwvergunningen. Een lezing van de Philadelphia Fed Index kwam ook onder de schattingen uit.

Het aandeel Gilead Sciences steeg met ongeveer 8,5% en behaalde de beste dag sinds 2022 na een succesvol late-faseonderzoek van hun HIV-preventie-injectie

Goudprijs herstelt verder

De goudprijzen stegen donderdag met meer dan 1% naar hun hoogste niveau in twee weken, aangezien recente zwakke Amerikaanse economische cijfers, de kans op renteverlagingen door de Federal Reserve dit jaar versterkten.

Handelaren prijzen momenteel een kans van ongeveer 64% in voor een renteverlaging door de Fed in september, volgens de CME FedWatch Tool. Lagere rentetarieven verminderen de opportuniteitskosten van het aanhouden van niet-renderende edelmetalen.

De vraag naar veilige havens, aangedreven door geopolitieke en economische onzekerheid, evenals aanhoudende aankopen door centrale banken, droeg bij aan een rally in goud van maart tot mei, waardoor de prijs op 20 mei een recordhoogte van $2.449,89 bereikten.

Spotgoud steeg gisteren met 1,37% naar $2.360 per ounce.

Europa opent vlak

Europese aandelen sloten donderdagmiddag hoger terwijl beleggers reageerden op rentebesluiten van drie centrale banken. Vandaag gaan ze een vlakke opening tegmoet.

De Bank of England hield donderdag de rente ongewijzigd op een 16-jarig hoogtepunt van 5,25%, een move die algemeen werd verwacht. De meerderheid van de door Reuters ondervraagde economen had na de verkiezingen op 4 juli een verlaging in augustus voorspeld. Het besluit komt nadat woensdag gegevens werden vrijgegeven waaruit bleek dat de Britse inflatie in mei met 2,0% op jaarbasis steeg, wat precies het inflatiedoel van de centrale bank is.

Eerder kondigde de Zwitserse Nationale Bank aan dat ze haar beleidsrente met 0,25 procentpunt verlaagt tot 1,25%, een stap die door twee derde van de door Reuters ondervraagde economen werd verwacht. Dit besluit volgt op een vergelijkbare stap in maart en betekent dat de SNB haar positie als koploper in de wereldwijde versoepelingscyclus behoudt.

De centrale bank van Noorwegen hield donderdag haar beleidsrente eveneens ongewijzigd op 4,5%, zoals verwacht, en zei dat de rente tot eind 2024 op een 16-jarig hoogtepunt zal blijven, mits de economie zich ontwikkelt zoals momenteel voorzien.

Beursagenda

Vrijdag 21 juniJPY – Nationale Kern CPI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Leading index
VS – Monetair beleidsrapport Fed
01:30
10:00
15:45
16:00
16:00
17:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Op woensdag bleven de Amerikaanse aandelenbeurzen gesloten in verband met Juneteenth. De futures werden wel verhandeld maar bleven vrijwel ongewijzigd. Vannacht stegen de S&P 500 en Nasdaq futures wel beide naar nieuwe records. Wall Street is dus opnieuw op weg om een week met winst af te sluiten, aangevoerd door Nvidia dat in 2024 alweer met maar liefst 174% is gestegen. De chipontwerper heeft dinsdag na een stijging van 3,5% zelfs Microsoft ingehaald als het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Nvidia is inmiddels zo belangrijk voor de markt, dat 2/3 van de koerswinst van de S&P 500 afgelopen maand van dit aandeel kwam. Daardoor uitten ook steeds meer analisten hun bezorgdheid over een gebrek aan stijging buiten de grootste technologiebedrijven. De stijging van Nvidia werkt echter wel door naar andere chipmakers, zoals Broadcom, dat in 2024 met meer dan 61% is gestegen. Het aandeel AMD staat dit jaar ‘slechts’ 11,5% hoger.

Vandaag verwerken beleggers nieuwe economische gegevens, waaronder de cijfers van de eerste werkloosheidsaanvragen en de woningbouwstartgegevens, evenals de manufacturing survey van de Philadelphia Federal Reserve. Vrijdagochtend zullen de diensten- en manufacturing PMI-gegevens volgen, evenals cijfers over de verkoop van bestaande woningen.

Europa opent hoger

De markten in de Azië-Pacific lieten op donderdag een verdeeld beeld zien, terwijl China haar belangrijke rentetarieven ongewijzigd liet. In Hongkong daalde de Hang Seng index met 0,66%, terwijl de Japanse Nikkei 225 index met 0,16% omhoogging.

Europese aandelen zullen naar verwachting hoger openen donderdag, met Britse beleggers die uitkijken naar het rentebesluit van de Bank of England. Hoewel algemeen wordt verwacht dat de centrale bank de rente stabiel zal houden op een 16-jarig hoogtepunt van 5,25%, voorspelt de meerderheid van economen een renteverlaging in augustus, na de verkiezingen op 4 juli. Gegevens die woensdag werden vrijgegeven, toonden aan dat de Britse inflatie in mei op jaarbasis met 2,0% steeg, waarmee de inflatiedoelstelling van de Bank of England werd bereikt.

Op het gebied van data zullen de voorlopige cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone voor juni worden vrijgegeven.

Beursagenda

Donderdag 20 juniEUR – ECB maandrapport
VS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
14:30
14:30
14:30
17:00
Vrijdag 21 juniJPY – Nationale Kern CPI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Leading index
VS – Monetair beleidsrapport Fed
01:30
10:00
15:45
16:00
16:00
17:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten dinsdag licht hoger met de S&P 500 Index stijgend met +0,25%, de Dow Jones met +0,15% en de Nasdaq 100 Index met +0,03%. De S&P 500 bereikte dinsdag een nieuwe recordhoogte, mede dankzij sterke prestaties van chipmakers. Nvidia steeg met +3% na een verhoogd koersdoel door Rosenblatt Securities. Het is meteen ook een stevige verhoging want Rosenblatt zet het koersdoel op $200 terwijl het aandeel Nvidia gisteren opende op een slordige $131. De stijging zorgt ervoor dat Nvidia nummer 1 staat op het vlak van beurswaarde. Ook zorgde een daling van de rente op Amerikaanse staatsobligaties voor steun aan de aandelenmarkten.

Trader Workstation (TWS), advies beurshuizen aandeel Nvidia, 19/06/2024

Op sectorniveau was het de halfgeleidersector die opnieuw het sterkste voor de dag kwam, gevolgd door de financiële sector. De media & entertainmentsector kleurde het meest rood. Het macro-economische nieuws uit de VS was gemengd. De detailhandelsverkopen in mei stegen met +0,1% op maandbasis, minder dan de verwachte +0,3%. De detailhandelsverkopen van april werden neerwaarts bijgesteld naar -0,2%. Daarentegen steeg de industriële productie in mei met +0,9%, wat boven de verwachtingen van +0,3% lag en de zorgen over consumentenuitgaven enigszins verzachtte.

Fed-functionarissen gaven aan nog niet klaar te zijn voor renteverlagingen. New York Fed President Williams benadrukte dat meer data nodig zijn voordat de rente kan worden verlaagd. Fed Governor Kugler verwacht dat het later dit jaar passend zou zijn om het beleid te versoepelen als de economie zich naar verwachting ontwikkelt. St. Louis Fed President Musalem voorziet een langere periode voordat renteverlagingen mogelijk zijn, en Dallas Fed President Logan en Boston Fed President Collins benadrukten het belang van geduld en verdere data-analyse. Richmond Fed President Barkin was voorzichtig optimistisch over de recente inflatiecijfers, maar wil verdere vooruitgang zien. Kortom niks nieuws maar opnieuw een bevestiging van wat voorheen verteld werd.

De WTI-olieprijs bleef woensdag rond $81,5 per vat, het hoogste niveau in zeven weken, door toenemende conflicten in Oost-Europa en het Midden-Oosten die zorgen over de olievoorziening aanwakkeren. In Rusland leidde een Oekraïense drone-aanval tot een brand bij een olieterminal in een belangrijke haven. Daarnaast waarschuwde een hoge Israëlische functionaris voor een mogelijke “totale oorlog” met Hezbollah in Libanon. Olieprijzen werden ook ondersteund door robuuste vraagvoorspellingen van OPEC, het IEA en de Amerikaanse EIA, die allemaal een solide vraaggroei voor de tweede helft van dit jaar verwachten.

Belangrijke OPEC+-leden zoals Rusland en Irak bevestigden hun naleving van productiequota, terwijl Saudi-Arabië aangaf bereid te zijn de productie aan te passen aan de marktomstandigheden. Industriegegevens toonden aan dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week met 2,264 miljoen vaten toenamen, ondanks voorspellingen van een daling van 2,2 miljoen vaten.

WTI, CL-olie future, 19/06/2024

Warren Buffett’s Berkshire Hathaway heeft in negen handelsdagen meer aandelen van Occidental Petroleum gekocht, waardoor zijn belang bijna 29% bedraagt, volgens regelgevende documenten. Van 5 juni tot maandag kocht Berkshire 7,3 miljoen aandelen voor iets meer of minder dan $60 per stuk, waardoor het totaal op meer dan 255 miljoen aandelen komt.

Naast gewone aandelen bezit Berkshire $10 miljard aan preferente aandelen van Occidental en heeft het warrants om nog eens 83,9 miljoen aandelen te kopen voor $59,62 per stuk. Met een slotkoers van $60,2 zijn deze warrants nu “in the money”. Een volledige inwisseling van de preferente aandelen zou Berkshire’s eigendom in Occidental boven de 40% kunnen brengen. Het aandeel zit sinds midden 2022 in een zijwaartse trend.

Aandeel Occidental Petroleum, 19/06/2024

Vandaag blijven de Amerikaanse aandelenbeurzen, waaronder NYSE en Nasdaq, gesloten wegens Juneteenth National Independence Day.

Blik op Azië en Europa

In mei groeiden de Japanse exporten met 13,5% op jaarbasis, de snelste stijging sinds eind 2022. Deze groei werd gestimuleerd door de zwakke yen, die exporteurs een voordeel gaf. Importen stegen met 9,5%, wat leidde tot een handelstekort van $7,7 miljard (omgerekend naar $), een toename ten opzichte van april.

Heeft u Japanse aandelen in portefeuille? Zorgt dan dat u het wisselkoersrisico onder controle houdt. De yen stond in mei gemiddeld op 155,48 ten opzichte van de dollar, 14,9% zwakker dan een jaar eerder. Dit stimuleerde de export, maar verhoogde ook de importkosten, wat de winst van bedrijven kan drukken. Ondanks een winststijging van 23% bij fabrikanten in het eerste kwartaal, maken importeurs zich zorgen over toenemende kosteninflatie. Meer dan 60% van de Japanse bedrijven zei dat de zwakke yen hun winst zou schaden.

De zwakke yen wekt zorgen over kosteninflatie, wat waarschijnlijk de particuliere consumptie zal drukken. Het consumentenvertrouwen daalde in mei sterk. BOJ-gouverneur Kazuo Ueda benadrukte dat de autoriteiten de invloed van de yen en importprijzen op de economie nauwlettend volgen.

Vandaag noteert Nikkei 225 +0,19%. Hang Seng staat +1,95% en Shanghai Composite verliest terrein en legt -0,34% voor.

De Europese aandelenbeurzen lieten mooie resultaten zien. AEX klom +0,55% met de halfgeleideraandelen op kop. ASM International en ASML waren de sterkste stijgers. De BEL 20 klom +0,85% tot 3.865 punten met Umicore als sterkste aandeel. Het aandeel is al enige tijd aan een dalende trend bezig en het nieuws dat er zo’n 140 banen zouden sneuvelen in de Duitse fabriek, wordt door beleggers goed onthaald.

Aandeel Umicore, 19/06/2024

Beursagenda:

Woensdag 19 juni VS – Juneteenth
JPY – BoJ notulen
NYSE gesloten
01:50
Donderdag 20 juni EUR – ECB maandrapport
VS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
14:30
14:30
14:30
17:00
Vrijdag 21 juni JPY – Nationale Kern CPI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Leading index
VS – Monetair beleidsrapport Fed
01:30
10:00
15:45
16:00
16:00
17:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/news/newsletters/2024-06-19/king-of-the-world-the-bloomberg-open-europe-edition

www.cnbc.com/2024/06/18/warren-buffett-buys-occidental-shares-for-9-straight-days-pushes-his-stake-to-nearly-29percent.html

Het Amerikaanse Empire State Manufacturing Survey toonde gisteren een stijging van +9,6 naar een viermaandelijkse piek van -6,0, wat beter was dan de verwachte -12,5. Philadelphia Fed President Harker suggereerde dat één renteverlaging dit jaar passend zou zijn, terwijl Minneapolis Fed President Kashkari aangaf dat de Fed de tijd kan nemen om binnenkomende gegevens te analyseren voordat ze de rente verlaagt. De markt verwacht volgens de FedWatchTool van CME de kans dat de rente op 31 juli gehandhaafd blijft op 91,7%.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten maandag hoger, met de S&P 500 Index stijgend met +0,77% richting 5.473 punten, de Dow Jones met +0,49% richting 38778 punten, en de Nasdaq Composite Index met +0,95% en een slotkoers van 17.857 punten. De Russell 2000 steeg gisteren +0,79% tot 2.022 punten

Zowel de S&P 500 als de Nasdaq 100 bereikten nieuwe recordhoogtes, mede dankzij een rally in AI-hardware aandelen. De Dow Jones en de Russell 2000 zitten nog ver onder de vorige recordkoers. De verwachting dat de vraag naar AI-producten blijft groeien, zorgde voor een positieve stemming op de markten. Europese aandelen droegen ook bij aan de positieve stemming in de VS, nadat de politieke risico’s in Frankrijk afnamen. Marine Le Pen gaf aan samen te willen werken met president Macron, mocht ze de verkiezingen winnen. De sectoren die wel in het rood eindigden waren de gezondheids-, vastgoed- en de nutssector.

Citigroup verhoogde zijn vooruitzichten voor Amerikaanse aandelen naar ‘overwogen’ van ‘neutraal’, en verlaagde tegelijkertijd de vooruitzichten voor Europese aandelen naar ‘neutraal’ van ‘overwogen’. Dit werd toegeschreven aan een aanzienlijk hogere groeiverwachting in de VS en verhoogde politieke risico’s in Europa. Citigroup verhoogt de S&P 500 vooruitzichten van 5.100 punten naar 5.600 punten. Volgend jaar ziet Citigroup de index zelfs doorstijgen richting 5.800 punten.

Fusie- en overnameactiviteit zorgde ook voor positieve impulsen. Autodesk steeg met meer dan +6% na nieuws dat Starboard Value een belang van $500 miljoen in het bedrijf heeft genomen. Aaron’s schoot zelfs met meer dan +33% omhoog nadat IQVentures het bedrijf kocht in een deal ter waarde van $504 miljoen.

Elon Musk publiceert op het x-platform dat er achter de schermen gewerkt wordt aan een nieuw plan voor Tesla. Speculatie doet vermoeden dat het ingrijpend kan zijn voor Tesla aangezien Elon Musk tijdens de vorige aandeelhoudersvergadering zei dat de komende tijd niet gewoon een nieuw hoofdstuk wordt voor Tesla, maar dat hij bezig is aan een nieuw boek voor Tesla. Ook heeft Tesla een prijsverlaging doorgevoerd in Canada voor Model 3 met 1.000 Canadese dollar. Het aandeel Tesla klom gisteren met +5%.

www.x.com/elonmusk

Een ander aandeel die vaak genoemd wordt in de AI-saga, naast Nvidia, is Broadcom. Het aandeel is sinds begin juni bezig aan een geweldige rally van meer dan 35% en het bedrijf heeft nu een beurswaarde van $841 miljard. Één aandeel kost nu al meer dan $1.800. Om het aandeel aantrekkelijker te maken voor iedereen zal er op 15 juli een 10:1 aandelensplitsing zijn van het aandeel Broadcom.

Aandeel Broadcom, 18/06/2024

Vandaag wordt in de VS de detailhandelsverkopen gepubliceerd om 14:30 uur. 45 minuten later volgt de data rond de industriële productie.

Blik op Azië en Europa

In Australië werd deze morgen beslist om de rente van 4,35% te handhaven. Zwakke economische rapporten uit China wezen op aanhoudende economische problemen. De huizenprijzen in China daalden in mei met 0,71% ten opzichte van de vorige maand, de grootste daling in meer dan 9 jaar. De industriële productie in China steeg met +5,6% op jaarbasis, wat lager was dan de verwachte +6,2%.

Op dit moment staat de Hang Seng index -0,18% en Shanghai Composite op +0,36%. Nikkei noteert +0,88% na de sterke daling van maandag. Sterkste stijger is Tokyo Electron, een Japans bedrijf uit de halfgeleidersector. De centrale bank van Japan (BOJ) heeft afgelopen vrijdag bekend gemaakt dat het de kwantitatieve versoepeling zal terugschroeven en ook hun balans zal afbouwen. Hoe dat exact zal gebeuren werd nog niet gecommuniceerd. De BOJ heeft een balans van zo’n $5 biljoen.

In Europa zagen we overwegend groene cijfers met uitzondering van de BEL 20. De AEX eindigde +0,48% op 923 punten. BEL 20 bleef  steken -0,01% en een slotkoers van 3.833 punten. De DAX en Euro Stoxx 50 stegen respectievelijk +0,84% en +1,35% tot 18.147 punten en 4.906 punten. Sterkste aandelen in Europa konden gezocht worden in de financiële sector. ING, KBC en AXA behoorden tot de sterkste stijgers.

Beursagenda:

Dinsdag 18 juni EUR – Inflatie (CPI)
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Industriële Productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
11:00
11:00
14:30
15:15
16:00
16:00
Woensdag 19 juni VS – Juneteenth
JPY – BoJ notulen
NYSE gesloten
01:50
Donderdag 20 juni EUR – ECB maandrapport
VS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
14:30
14:30
14:30
17:00
Vrijdag 21 juni JPY – Nationale Kern CPI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Leading index
VS – Monetair beleidsrapport Fed
01:30
10:00
15:45
16:00
16:00
17:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-17/citi-ramps-up-us-stock-outlook-joining-goldman-and-evercore-isi

www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-16/asian-stocks-set-to-fall-as-global-sentiment-sours-markets-wrap

www.cnbc.com/2024/06/17/china-may-retail-sales-beat-expectations-other-metrics-miss.html

Afgelopen vrijdag vertoonde de S&P 500 een lichte daling van 0,04% en kon de Nasdaq Composite een winst van 0,12% bijschrijven, waarmee het voor de vijfde opeenvolgende dag een record bereikte. Over de hele week bekeken waren de resultaten gemengd; de Dow noteerde zijn derde verliesweek in vier weken, terwijl de S&P en Nasdaq hun zevende opwaartse week in de boeken zetten. Dit bevestigt dat de huidige rally voornamelijk komt vanuit de technologieaandelen.

Beleggers zullen zich afvragen of deze rally kan doorzetten, nu er kleine scheurtjes beginnen te verschijnen in de Amerikaanse economie. Bovendien wordt de rally door een steeds kleiner groepje gedragen. Zogeheten breadth-indicatoren, vormen een belangrijke indicator voor de interne kracht van de markt. Deze kijken naar het verschil tussen het aantal stijgende en dalende aandelen en voegen dit toe aan de vorige waarde. Een stijgende lijn wijst op een gezonde markt, terwijl een dalende lijn kan duiden op een verzwakking, zelfs als de bredere index stijgt. Recentelijk vertoonden de Advance/Decline-lijnen voor grote indices zoals de S&P 500, Dow Jones en Nasdaq signalen van zwakte, ondanks dat deze indices nieuwe hoogten bereikten. Dit fenomeen, bekend als “divergentie”, wijst erop dat de rally mogelijk niet door brede marktparticipatie wordt ondersteund. Dit kan een waarschuwingssignaal zijn voor een mogelijke aanstaande correctie​

Deze week is een verkorte handelsweek, want de Amerikaanse markten zullen woensdag gesloten zijn vanwege de nationale feestdag Juneteenth die jaarlijks wordt gevierd op 19 juni. De dag is ook bekend als Freedom Day en herdenkt de bevrijding van de slaven in de Verenigde Staten.

Beleggers kijken deze week uit naar onder meer de detailhandelsverkopen in mei, die dinsdag worden gepubliceerd, evenals gegevens over huizenverkopen en woningbouw later in de week.

Olieprijzen dalen op zwakkere Amerikaanse consumentenvraag

Olieprijzen daalden tijdens de Aziatische handel op maandag, nadat bekend werd dat de ruwe olieproductie in mei steeg in China, de grootste ruwe olie-importeur ter wereld. De mondiale benchmark Brent-olie futures daalden met 0,4%, tot $82,33 per vat.

Dit volgde op een daling van de prijzen op vrijdag na een enquête die aantoonde dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in juni daalde tot een dieptepunt in zeven maanden, waarbij huishoudens zich zorgen maakten over hun persoonlijke financiën en inflatie.

Toch boekten beide benchmarkcontracten nog steeds een winst van bijna 4% afgelopen week, de hoogste wekelijkse stijging sinds april, door tekenen van een sterkere brandstofvraag. De robuuste rally van vorige week werd aangedreven door voorspellingen van een sterke vraag in 2024 door de OPEC+ en het IEA.

Volatiel Azië

Op maandag vertoonden de markten in Azië-Pacific gemengde resultaten terwijl de regio belangrijke economische gegevens uit China evalueerde. De op één na grootste economie ter wereld publiceerde cijfers over de detailhandelsverkopen, industriële productie en de stedelijke werkloosheidsgraad voor mei.

De detailhandelsverkopen in China overtroffen de verwachtingen in mei, met een stijging van 3,7% vergeleken met een jaar geleden, tegenover een verwachte stijging van 3% volgens een peiling van Reuters onder economen. Andere economische indicatoren, zoals de industriële productie en de investeringen in vaste activa, voldeden echter niet aan de voorspellingen van Reuters. De industriële productie groeide met 5,6% op jaarbasis, vergeleken met de verwachte stijging van 6%, terwijl de investeringen in vaste activa met 4% stegen vergeleken met mei vorig jaar, net onder de voorspelde 4,2% volgens de Reuters-peiling.

Daarnaast handhaafde de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, haar éénjarige rente op 2,5%. De centrale bank injecteerde ook 4 miljard yuan via omgekeerde repo-operaties van zeven dagen en hield de zevendaagse rente stabiel op 1,8%. In reactie op de aankondigingen herstelde de Hang Seng index in Hongkong zich en steeg met 0,71%, terwijl de CSI 300 op het vasteland van China met 0,1% daalde. In Japan kelderde de Nikkei 225 met 1,82%, getroffen door verliezen in de energie- en vastgoedsectoren, terwijl de Topix een vergelijkbaar verlies van 1,49% noteerde.

Europa opent groen

Europese markten staan op het punt om stevig in het groen te openen, nu beleggers proberen het negatieve sentiment van vorige week van zich af te schudden en vooruitkijken naar de laatste rentevoetbeslissing van de Bank of England. De Stoxx 600 index sloot vrijdag lager, mede door de daling van de Franse CAC 40 die de regionale benchmark beïnvloedde.

Franse aandelen daalden met 2,7%, doordat beleggersonrustig waren over de mogelijkheid van een overwinning voor de populistische, extreemrechtse partij National Rally, na de verrassende beslissing van de Franse president Emmanuel Macron om nationale parlementsverkiezingen uit te schrijven.

Beleggers kijken deze week uit naar het rentebesluit van de Bank of England op donderdag. De Bank wordt algemeen verwacht de rente stabiel te houden op 5,25%, waarna een verlaging in augustus wordt verwacht.

Beursagenda:

Maandag 17 juni CNY – Industriële Productie
EUR – Loongroei
VS – NY Empire State Productie-index
VS – FOMC-lid Harker spreekt
04:00
11:00
14:30
19:00
Dinsdag 18 juni EUR – Inflatie (CPI)
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Industriële Productie
VS – Bedrijfsvoorraad
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s
11:00
11:00
14:30
15:15
16:00
16:00
Woensdag 19 juni VS – Juneteenth
JPY – BoJ notulen
NYSE gesloten
01:50
Donderdag 20 juni EUR – ECB maandrapport
VS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
14:30
14:30
14:30
17:00
Vrijdag 21 juni JPY – Nationale Kern CPI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Leading index
VS – Monetair beleidsrapport Fed
01:30
10:00
15:45
16:00
16:00
17:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

Wall Street scherpte de records gisteren nog maar eens aan. De S&P 500 index steeg met 0,23% naar 5.433 punten en sloot daarmee voor de vierde dag op rij een record. Ook de technologiezware Nasdaq Composite sloot de sessie op een record na een stijging van 0,34% naar 17.667 punten.

Beleggers verwerkten wederom inflatiecijfers, dit keer ging het om de producentenprijsindex. De PPI liet in mei onverwachts een daling van 0,2% zien. Dit kan goed nieuws zijn voor beleggers die op zoek zijn naar tekenen van afnemende inflatiedruk. Meestal geven de groothandelsprijzen een goede indicatie van wat er gaat gebeuren met de prijzen in de winkels. Economen, gepolst door Dow Jones, hadden verwacht dat de prijzen in die maand met 0,1% zouden stijgen.

De wekelijkse werkloosheidsclaims, die ook op donderdag werden gepubliceerd, kwamen uit op 242.000, ruim boven de door economen voorspelde 225.000. Dit kan eveneens een positief teken zijn voor degenen die hopen dat de Federal Reserve genoeg bewijs heeft dat verhoogde rentetarieven de economie hebben afgezwakt.

In reactie op de data daalden de Amerikaanse staatsobligatierendementen opnieuw. Het rendement op de 10-jaars staatsobligatie daalde met 5 basispunten tot 4,242%. Het rendement op deze benchmark-obligatie bereikte daarmee het laagste niveau sinds 1 april en handelde kortstondig op 4,24%. Ook het rendement op de 2-jaars staatsobligatie daalde met 6 basispunten tot 4,691%. Rendementen en prijzen bewegen in tegenovergestelde richting en één basispunt is gelijk aan 0,01%.

Goudprijs herstelt

Ook de goudprijs zat weer in de lift, dankzij de lager dan verwachte inflatiedata. En daarmee is goud op weg naar hun eerste winst in vier weken. De afnemende inflatie voedt namelijk de optimistische verwachting dat een renteverlaging door de Federal Reserve mogelijk in het verschiet ligt.

Het beste recept voor goud is een afzwakkende inflatie en een dalende rente. Want goud is aantrekkelijker bij een lagere rente en bovendien grijpen meer beleggers naar het glanzende edelmetaal tijdens een economische recessie.

Adobe stijgt na beter dan verwachte resultaten

In de nabeurshandel sprong softwaregigant Adobe met maar liefst 15% omhoog na het bekendmaken van beter dan verwachte resultaten voor het tweede kwartaal. Adobe verhoogde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar, waarmee het bedrijf zich onderscheidde van zijn sectorgenoten in de softwarebranche die juist kampen met tegenwind door macro-economische trends.

Adobe verhoogde zowel zijn winst- als omzetverwachtingen voor het hele jaar. Het bedrijf voorspelt nu een winst van $18 tot $18,20 per aandeel bij een omzet tussen de $5,33 miljard en $5,38 miljard.

Roaring Kitty in actie

De beroemde meme-aandelenhandelaar Keith Gill – ook bekend als “Roaring Kitty” lijkt zijn belang in GameStop te hebben vergroot tot 9 miljoen aandelen. Gill plaatste donderdag na het sluiten van de markt een nieuwe screenshot van zijn E-Trade-portfolio op Reddit’s Superstonk-forum. De afbeelding lijkt te laten zien dat hij nu 9,001 miljoen GameStop-aandelen en meer dan $6 miljoen in contanten bezit. Hij lijkt dit te hebben gedaan door een groot deel van zijn call-opties te hebben uitgeoefend.

De totale waarde van zijn portfolio overtrof donderdagavond $268 miljoen, vergeleken met $210 miljoen op 2 juni. Aandelen van GameStop sprongen met meer dan 14% omhoog in de reguliere handel, maar daalden met 4% in de nabeurshandel.

Aandeelhouders Tesla keuren opnieuw het beloningspakket van Elon Musk goed

Aandeelhouders van Tesla stemden donderdag opnieuw voor het controversiële beloningspakket van $56 miljard voor CEO Elon Musk, hoewel deze maatregel nog door de rechter moet worden bekrachtigd. De stemming over de compensatie van Musk was een van de verschillende maatregelen die donderdag aan de aandeelhouders werden voorgelegd, waaronder een voorstel om het bedrijf opnieuw te vestigen in Texas. Tijdens de reguliere sessie sloot het aandeel Tesla bijna 3% hoger in afwachting van de goedkeuring van het beloningspakket.

Europa opent hoger

Europese aandelen staan op het punt om vrijdag weer in het groen te openen, waarmee een schommelende week wordt afgerond. Het begin van de week werd gedomineerd door de marktreactie op de verkiezingen voor het Europees Parlement, waarin (extreem)rechtse partijen zoals voorspeld terrein wonnen.

De aandelen van automobielfabrikanten worden hard geraakt door de aankondiging van de EU over geplande hogere tarieven voor Chinese elektrische voertuigproducenten en een Brits onderzoek naar emissieclaims. Deze ontwikkelingen hebben voor onrust gezorgd in de sector en de aandelenkoersen doen dalen.

Vannacht hield de Bank of Japan haar benchmark-rente ongewijzigd, maar suggereerde wel dat zij overweegt haar aankoop van Japanse staatsobligaties te verminderen. Na deze beslissing herstelden de Japanse aandelenmarkten zich van eerdere verliezen. Na een volatiele sessie sloot de Nikkei 225 index 0,24% hoger.

Beursagenda

Vrijdag 14 juni EUR – Handelsbalans
VS – Exportprijs
VS – Import prijsindex
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
VS – Monetaire beleidsrapport Fed
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00
17:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world