Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Wall Street neemt stap terug en rode opening voor Europa

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

De beurzen ondervonden gisteren volatiele bewegingen naar beneden, ondanks positieve PMI-cijfers die suggereren dat de Amerikaanse economie sterk blijft. Dit zou de Federal Reserve meer ruimte kunnen geven om de huidige rentevoeten te handhaven. Uit uitspraken van enkele Fed-officials en de FedWatch Tool blijkt dat de markt een renteverlaging pas waarschijnlijker acht na 7 november, eerder dan een onveranderde rente.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

De belangrijkste Amerikaanse indices toonden significante dalingen. De S&P 500 daalde met 0,74% tot 5.268 punten, terwijl de Nasdaq Composite 0,39% verloor en eindigde op 16.736 punten. De Dow Jones zag een grotere daling van 1,56% tot 39.065 punten en de Russell 2000 kende het grootste verlies met 1,60%, eindigend op 2.048 punten. Opvallend was dat hoewel de S&P 500 en de Nasdaq 100 nieuwe recordhoogtes bereikten, deze niet werden bevestigd door de Dow Jones en de Russell 2000, wat vaak een teken is dat de markt niet klaar is om deze nieuwe hoogtes op korte termijn vast te houden.

Op sectorniveau was alleen de informatietechnologiesector in staat om winst te boeken, terwijl vooral de financiële sector, nutssector en vastgoedsector aanzienlijke dalingen ondervonden.

Boeing kende een aanzienlijke daling van 7,55% na berichten dat China aanvullende certificaties vereist voor de levering van Boeing-vliegtuigen, wat wijst op aanhoudende kwaliteitsproblemen bij het bedrijf. Bovendien zijn er zorgen over de cashflow van Boeing voor 2024 en lopen er verschillende kritieke deadlines en mogelijke juridische uitdagingen.

Workday rapporteerde beter dan verwachte financiële resultaten met een winst per aandeel van $1,74 en een omzet van $1,99 miljard. Desondanks daalde het aandeel nabeurs met meer dan 11% nadat het bedrijf de inkomstenprognose uit abonnementen voor 2024 naar beneden bijstelde, wijzend op een lagere groei van nieuwe klanten.

De chipsector in de VS profiteert ondertussen van aanzienlijke overheidssteun via de CHIPS Act, waarbij $33 miljard aan subsidies beschikbaar is gesteld, waarvan nog $6 miljard te alloceren over de toeleveringsketen. Dit benadrukt de strategische inzet van de VS om een belangrijke speler in de sector te blijven. Het grootste deel van de subsidie werd al gegeven aan Intel, Taiwan Semiconductor, Samsung en Micron. Voor de overige $6 miljard zouden zo’n 600 verschillende bedrijven in race zijn om een deeltje te ontvangen.

Voor vandaag staat het Amerikaans consumentenvertrouwen gepland om 16:00 uur, wat verdere aanwijzingen kan geven over de stemming onder Amerikaanse consumenten.

Blik op Azië en Europa

De Aziatische aandelenmarkten ondervonden vandaag stevige dalingen, met de Hang Seng index als koploper met een verlies van 1,51%. De Shanghai Composite daalde met 0,46% en de Nikkei 225 verloor 1,17%. Deze negatieve trend wordt voornamelijk toegeschreven aan de toenemende militaire oefeningen van China rond Taiwan, wat de risico-appetijt van beleggers aanzienlijk tempert. Daarnaast zorgen recente uitlatingen van verschillende Fed-officials over toekomstig rentebeleid voor verdere onzekerheid, waardoor investeerders voorzichtiger worden.

In Europa sloot de AEX gisteren met een winst van 0,41% op 914,27 punten, dankzij sterke prestaties van halfgeleideraandelen. De BEL 20 daarentegen blijft worstelen met de grens van 4.000 punten en sloot de dag 0,52% lager op 3.976 punten.

Het laatste bod van BHP op Anglo American van $49 miljard is ook afgewezen, hoewel Anglo heeft aangegeven open te staan voor verdere dialoog. Dit wordt ondersteund door de grootste aandeelhouders van Anglo. BHP dringt er bij Anglo op aan om de meerderheidsbelangen in Zuid-Afrikaanse platina- en ijzerertsactiva af te stoten, een voorstel waar Anglo onder de huidige voorwaarden niet mee instemt. Beide partijen lijken wel open te staan om een deal te sluiten.

Vandaag openen in Europa bedrijven zoals Atenor en B&S Group hun boeken. De Europese markten lijken echter een lagere opening tegemoet te gaan, met verwachte verliezen tot 0,75%. Deze dalingen reflecteren een breder sentiment van voorzichtigheid onder Europese investeerders, vergelijkbaar met de stemming in Azië.

Beursagenda

Vrijdag 24 meiDE – BBP
VS – Duuzame goederenbestellingen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/markets

www.cnbc.com/video/2024/05/23/stock-is-undervalued-morningstars-nicolas-owens-on-boeings-latest-setback.html

www.investor.workday.com/2024-05-23-Workday-Announces-Fiscal-2025-First-Quarter-Financial-Results

www.cnbc.com/2024/05/23/chips-act-last-6-billion-in-semiconductor-award-money.html

www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-23/large-anglo-shareholders-are-backing-miner-s-stance-on-bhp-talks

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Gisteren zagen de aandelenmarkten een daling na uitgesproken hawkish commentaren van enkele Fed-functionarissen. De Fed-notulen gaven meer inzicht in hun zorgen: ondanks de inspanningen blijft de inflatie hardnekkig hoog, wat leidt tot onzekerheid over de huidige renteniveaus. Sommige functionarissen overwegen zelfs een verdere renteverhoging indien nodig.

Deze onzekerheid, gezaaid door de Fed-notulen, werd echter snel overschaduwd door indrukwekkende kwartaalcijfers van Nvidia. Het bedrijf rapporteerde een winst per aandeel van $6,12, wat een stijging van 19% ten opzichte van het vorige kwartaal en een explosieve groei van 461% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar betekent. De kwartaalomzet bedroeg $26 miljard, met een opvallende groei in het datacentersegment dat $22,3 miljard omzet genereerde—een stijging van 23% ten opzichte van het vorige kwartaal en 427% ten opzichte van vorig jaar. Nvidia, dat flink profiteert van de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, ziet zijn CEO spreken over het begin van een nieuwe industriële revolutie. Na deze bekendmakingen sloot het aandeel Nvidia nabeurs voor het eerst boven de $1.000, op $1.007, en kondigde het bedrijf een aandelensplitsing aan om het aandeel toegankelijker te maken.

Ook sectorgenoot Analog Devices, zag een aanzienlijke stijging van bijna 11% na het rapporteren van beter dan verwachte resultaten, met een winst per aandeel van $1,40 en een kwartaalomzet van $2,16 miljard. Hoewel de markt positief reageerde op de kwartaalcijfers, is het opmerkelijk dat het bedrijf al vier opeenvolgende kwartalen een omzetdaling noteert.

De sterke resultaten van Nvidia hebben de markten een boost gegeven, waarbij de Amerikaanse indexfutures aanzienlijk hoger staan: E-mini S&P 500 noteert 0,55% hoger, E-mini Nasdaq 100 met 0,88% in de plus, en E-mini Dow Jones met een bescheiden winst van 0,12%.

Voor vandaag staat er in de VS nog meer op het programma met de jobless claims om 14:30 uur, gevolgd door de productie PMI en diensten PMI om 15:45 uur. Op bedrijfsniveau openen Intuit, Medtronic, Toronto Dominion Bank, Workday, en NetEase hun boeken, wat mogelijk verder invloed zal hebben op de marktdynamiek.

Blik op Azië en Europa

Sjoerd Leenart, CEO van JPMorgan Asia Pacific, benadrukte in een interview met CNBC het belang van China in de wereldwijde economie. Volgens Leenart, die wijst op het aandeel van ongeveer 20% in het wereldwijde BBP, kunnen beleggers en ondernemers China simpelweg niet negeren. Zelfs degenen die niet direct investeren in China, moeten zich bewust zijn van de ontwikkelingen aldaar, gezien de invloed op de globale markt.

In de Aziatische markten zien we vandaag een gemengd beeld. De Nikkei 225 in Japan steeg met 1,19%, hoewel beleggers voorzichtig blijven vanwege de zwakke yen, die bijna is teruggekeerd naar het niveau van vóór de recente interventie door de Bank of Japan. In tegenstelling tot Japan, ervaren China en Hong Kong aanzienlijke dalingen in hun beurzen, met de Hang Seng die 1,73% verliest en de Shanghai Composite die 1,25% daalt. De spanningen rond Taiwan, waarbij China militaire oefeningen start rond het eiland kort na de inauguratie van Lai Ching-te als president, spelen hierbij een rol. China beschouwt Lai als een separatist, wat de regionale onrust verhoogt.

LYNX+ Platform, Hang Seng index, 23/05/2024

In Europa was de marktbeweging gisteren zijwaarts tot dalend, terwijl beleggers wachtten op de publicatie van de Fed-notulen. De Europese indexfutures, zoals de DAX, klommen vannacht met 0,40%, wat wijst op een mogelijke positieve opening in Europa vandaag.

De macro-economische agenda in Europa is vandaag goed gevuld met de publicatie van de productie PMI en diensten PMI uit Duitsland, Frankrijk en de rest van Europa. Vooral de productie PMI is zorgwekkend; in Frankrijk is er sinds januari 2023 geen expansie (waarde boven de 50) meer gerapporteerd, en in Duitsland moet men teruggaan naar juni 2022. Dit duidt op een mogelijke de-industrialisatie van Europa die zich recht voor onze ogen afspeelt.

Op bedrijfsniveau openen vandaag in Europa bedrijven als Atenor, Ion Beam Applications en Ackermans & van Haaren hun boeken, wat verdere inzichten zal bieden in de bedrijfsprestaties binnen deze diverse sectoren.

Beursagenda

Donderdag 23 meiDE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Nieuwe huizenverkopen
09:30
09:30
10:00
10:00
15:45
16:00
Vrijdag 24 meiDE – BBP
VS – Duuzame goederenbestellingen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/markets

www.nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-announces-financial-results-for-first-quarter-fiscal-2025

www.cnbc.com/2024/05/23/jpmorgan-says-china-cant-be-ignored-you-have-to-do-business-there.html

Gisteren was een rustige dag op de beurzen, met de markt in afwachting van de publicatie van de Fed-notulen die vanavond om 20:00 uur bekend worden gemaakt. Dit is echter niet het enige waar beleggers naar uitkijken. De aandacht is ook gericht op de nabeurs te publiceren kwartaalcijfers van Nvidia, één van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van marktkapitalisatie, met een waarde van $2,346 biljoen. Nvidia staat qua grootte alleen achter Microsoft en Apple, met respectievelijk een marktkapitalisatie van $3,188 biljoen en $2,949 biljoen. De verwachtingen voor Nvidia’s resultaten zijn hooggespannen en zullen ongetwijfeld een significante impact hebben op de beurskoersen na sluitingstijd.

LYNX+ Platform, S&P 500 index, 22/05/2024

Op Wall Street was de sessie overwegend vlak. De S&P 500 steeg met 0,25% tot 5.321 punten, terwijl de Nasdaq Composite met 0,22% omhoogging naar 16.832 punten. De Dow Jones boekte een bescheiden winst van 0,17% en sloot op 39.873 punten. De Russell 2000 was de enige belangrijke Amerikaanse index die de dag negatief afsloot, met een daling van 0,20% tot 2.098 punten. Op sectorniveau presteerde de nutssector het best, terwijl de energiesector de minste prestaties leverde.

Op het niveau van individuele aandelen zagen we Tesla met meer dan 6% stijgen nadat het de rente voor zesjarige financieringen in de VS verhoogde van 0,99% naar 1,99%. Het aandeel van Macy’s steeg met 5,13% na het verhogen van de winstverwachting voor dit jaar naar $2,55 tot $2,90, van een eerder geschatte range van $2,45 tot $2,85. Eli Lilly sloot 2% hoger na goedkeuring in China voor zijn diabetesmedicijn tirzepatide.

Voor de beurs open gaat, worden de kwartaalcijfers verwacht van PDD Holdings, TJX Companies en Analog Devices. Deze rapportages kunnen ook invloed hebben op de marktdynamiek gedurende de dag.

Blik op Azië en Europa

In Azië zijn de marktbewegingen gemengd met de Nikkei 225 uit Japan die een daling van 0,84% laat zien. Daarentegen boeken de Hang Seng index en Shanghai Composite winsten van respectievelijk 0,30% en 0,09%.

In Hong Kong steeg het aandeel van Xpeng aanzienlijk, met meer dan 13%, na de aankondiging van een sterke afzet in het eerste kwartaal waarin 21.821 auto’s zijn geleverd, en 9.393 in alleen maart. Het bedrijf verwacht dat het in het tweede kwartaal tussen de 29.000 en 32.000 auto’s zal leveren. Ondanks een kwartaalverlies van $0,10 per aandeel op een omzet van $907 miljoen, verbeterde de brutowinstmarge naar 13%. Beleggers reageerden positief op dit nieuws. Interessant is dat Xpeng ambities heeft om tegen 2026 een vliegende auto op de markt te brengen.

De handelsrelaties tussen de VS, Europa en China blijven gespannen. Volgens Bloomberg bereidt China zich voor om importtarieven te verhogen als reactie op mogelijke verhogingen van de VS en Europa. Deze verhogingen zouden vooral gericht zijn op Europese en Amerikaanse auto’s, wijn en zuivelproducten. Vooral auto’s met een motorinhoud groter dan 2.500 cc zouden getroffen worden, een categorie die 32% van de auto-import in China uitmaakt, met een voorgestelde tariefverhoging van 25%. Dit zou vooral Duitsland en Slowakije treffen, waar merken als Mercedes Benz Group en BMW aanzienlijk beïnvloed kunnen worden.

Gisteren liet Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, weten dat een renteverlaging volgende maand waarschijnlijk is, en dat zij redelijk zeker is dat de inflatie in Europa onder controle is. Ze benadrukte echter dat een enkele renteverlaging niet automatisch leidt tot verdere verlagingen zonder dat deze door data worden ondersteund. Volgens de verwachtingen van de ECB zou de inflatie tegen medio 2025 moeten dalen naar 2%.

Vandaag openen diverse Europese bedrijven hun boeken, waaronder CFE, Aalbert Industries, Nanobiotix, Home Invest Belgium en Elia System Operator.

Voorbeurs zien we dat Europa een vlakke opening tegemoet gaat.

Beursagenda

Woensdag 22 mei EUR – Lagarde spreekt
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
16:00
16:30
Donderdag 23 mei DE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Nieuwe huizenverkopen
09:30
09:30
10:00
10:00
15:45
16:00
Vrijdag 24 mei DE – BBP
VS – Duuzame goederenbestellingen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/markets

www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-21/ecb-s-lagarde-sees-june-rate-cut-with-inflation-under-control

www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-21/china-may-raise-tariffs-on-some-us-eu-cars-lobby-group-says

www.cnbc.com/2024/05/22/chinese-ev-company-xpeng-shares-surge-after-forecasting-delivery-growth.html

Fed-functionaris Loretta Mester gaf gisteren aan dat zij niet verwacht dat de inflatie snel zal afnemen, waardoor de kans op drie renteverlagingen in 2024, zoals eerder voorspeld, onwaarschijnlijk lijkt. Raphael Bostic deelde een vergelijkbaar sentiment maar specificeerde dat hij slechts één renteverlaging voorziet in 2024. Mary Daly, voorzitter van de Federal Reserve Bank van San Francisco, uitte eveneens twijfels over een duurzame daling van de inflatie tot 2%. Deze uitspraken van verschillende Fed-functionarissen hebben de marktverwachtingen getemperd, maar desondanks leidden ze niet tot sterk dalende koersen. De markt anticipeert nu met een waarschijnlijkheid van 96,4% dat de rente op 12 juni ongewijzigd zal blijven.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

Op de aandelenmarkten zag de S&P 500 een bescheiden stijging van 0,09% tot 5.308 punten. De Nasdaq Composite steeg met 0,65% tot 16.795 punten, terwijl de Dow Jones 0,49% daalde naar 39.807 punten, nadat deze index kortstondig de 40.000 punten had overschreden. De Russell 2000-index klom met 0,32% tot 2.102,5 punten. De halfgeleidersector en softwaresector presteerden goed, terwijl de financiële sector de slechtste prestatie neerzette.

Op bedrijfsniveau overtrof Palo Alto Networks de verwachtingen met een winst per aandeel van $1,32, hoger dan de voorspelde $1,25, met een omzet van $1,98 miljard. De omzetverwachting voor 2024 is bijgesteld naar tussen de $10,13 miljard en $10,18 miljard. Desondanks daalde het aandeel na sluiting van de markt met 8,70%.

Vandaag worden voorbeurs de bedrijfsresultaten van Lowe’s Companies, AutoZone en Xpeng verwacht. Janet Yellen en Christine Lagarde zullen samen spreken om 10:00 uur bij de Frankfurt School of Finance. Het is een relatief rustige dag wat betreft macro-economische gegevens.

Er heerst optimisme rond de cryptocurrency Ethereum na nieuws dat de SEC aanvullende informatie heeft opgevraagd bij ETF-aanbieders zoals VanEck en Ark Invest. Dit wordt door marktparticipanten gezien als positief nieuws. De SEC zal naar verwachting donderdag reageren op de aanvraag van VanEck en vrijdag op die van Ark Invest.

Blik op Azië en Europa

Aziatische beurzen hebben vandaag een stap terug gedaan nu de aandacht zich richt op de publicatie van de Fed-notulen morgen, gezien het gebrek aan significante nieuwe data vandaag. De Nikkei 225 daalde met 0,13%, terwijl de Hang Seng index 1,73% verloor. De Shanghai Composite noteerde een daling van 0,25%.

In Hong Kong zag het aandeel van Li Auto een aanzienlijke daling van 18% na teleurstellende kwartaalresultaten. Het netto-inkomen daalde met 36,7% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar en zelfs met 89,7% ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. De productieverwachting voor het tweede kwartaal is bijgesteld van 130.692 naar tussen de 105.000 en 110.000 auto’s. Daarnaast worden plannen om nieuwe SUV-modellen in de tweede helft van dit jaar te lanceren uitgesteld naar volgend jaar.

LYNX+ platform, Aandeel Li Auto, 21/05/2024

In Europa werd vanochtend de Duitse producentenprijsindex (PPI) gepubliceerd, die lager uitviel dan verwacht met een stijging van slechts 0,2% ten opzichte van de verwachte 0,3%. Dit zou extra argumenten kunnen bieden voor de Europese Centrale Bank (ECB) om een renteverlaging door te voeren.

Gisteren toonden de Europese markten een zijwaartse beweging bij een laag volume. De AEX-index steeg met 0,19% tot 914,95 punten. De BEL 20 sloot 0,05% hoger op 4.006,94 punten, de DAX steeg met 0,14% tot 18.743,15 punten en de Euro Stoxx 50 registreerde een klein verlies van 0,06%, eindigend op 5.067,64 punten.

LYNX+ platform, AEX index, 21/05/2024

Vandaag openen in Europa verschillende bedrijven hun boeken, waaronder Assicurazioni Generali, Inventiva, Alfen en Envipco Holding. Daarnaast noteren de aandelen DEME, Euronext en Fagron vandaag ex-dividend.

Voorbeurs zien we in Europa hetzelfde als in Azië. De beurzen nemen een stapje terug en het verlies loopt op tot 0,33 %.

Beursagenda

Dinsdag 21 mei EUR – Lagarde spreekt
EUR – Handelsbalans
10:00
11:00
Woensdag 22 mei EUR – Lagarde spreekt
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
16:00
16:30
Donderdag 23 mei DE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Nieuwe huizenverkopen
09:30
09:30
10:00
10:00
15:45
16:00
Vrijdag 24 mei DE – BBP
VS – Duuzame goederenbestellingen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/markets

www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-20/ether-jumps-to-lead-crypto-rally-on-etf-approval-speculation

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

www.ir.lixiang.com/news

Deze week openen verschillende Amerikaanse bedrijven uit de detailhandel en retailsector hun boeken. Dit biedt inzicht in mogelijke trends en patronen binnen het consumentenuitgavegedrag, met focus op grote namen zoals Lowe’s Companies en Target. Daarnaast staan er financiële rapportages van belangrijke technologiebedrijven op de agenda, waaronder Nvidia, Analog, Intuit, Medtronic en Snowflake.

Deze week wordt mogelijk ook gekenmerkt door volatiliteit door meerdere toespraken van Federal Reserve-functionarissen. Raphael Bostic spreekt vandaag om 13:30, gevolgd door Christopher Waller in Washington om 15:00. Waller spreekt morgen opnieuw tijdens een online evenement georganiseerd door het Peterson Institute, waar deelnemers vragen kunnen stellen—een factor die de beurs onverwacht kan beïnvloeden. Verder worden woensdag de notulen van de Fed gepubliceerd en spreekt Waller vrijdag nogmaals tijdens de Reykjavik Economic Conference. Een ander belangrijk moment is morgen om 10:00, wanneer minister van Financiën Janet Yellen spreekt aan de Frankfurt School of Finance. Deze toespraken zijn van belang, vooral na de recente publicatie van het inflatierapport in de VS.

Op financieel gebied zagen we afgelopen vrijdag de zilverprijs stijgen naar de hoogste koers in jaren. Vannacht steeg de prijs verder met 3,81% tot $32,50 per ounce, gemeten tijdens het samenstellen van de Morning Call en gebaseerd op de zilverfutures op Comex. Een vergelijkbare trend wordt waargenomen bij de goudprijs.

Blik op Azië en Europa

In Azië tonen de beurzen deze week een toegenomen risicobereidheid. De Nikkei 225-index is 0,66% gestegen, terwijl de Hang Seng-index met 0,44% is toegenomen en de Shanghai Composite met 0,50%. China houdt de rente op 1 en 5 jaar op respetievelijk 3,45 % en 3,95 %.

LYNX+ platform, Hang Seng index, 20/05/2024

In Europa zijn de beurzen open, maar de handelsvolumes zijn opvallend lager door Pinkstermaandag. Later deze week zullen diverse Europese bedrijven hun kwartaalresultaten bekendmaken, waaronder Assicurazioni Generali, CFE, Aalberts, Nanobiotix, Home Invest Belgium, Ackermans & van Haaren, IBA, Laurent-Perrier en Atenor.

Een belangrijk moment is morgen, wanneer Christine Lagarde en Janet Yellen gezamenlijk spreken op de Frankfurt School of Finance. Ook staan er belangrijke PMI-cijfers op de planning, waaronder de productie- en diensten-PMI van landen zoals Frankrijk en Duitsland.

Deze week is cruciaal voor grondstoffenbedrijven zoals BHP en Anglo American. BHP heeft recentelijk een tweede overnamebod van $42,7 miljard op Anglo American uitgebracht, dat wederom is afgewezen. Een eerste bod van $39 miljard werd vorige maand al van tafel geveegd. Anglo American, met zijn aantrekkelijke kopermijnen in Peru en Chili, staat centraal in BHP’s strategie om in te spelen op een voorspeld tekort aan koper. Volgens de Britse overnameregels heeft BHP tot woensdag 22 mei de tijd om een eventueel laatste bod te doen.

Verder gaan vandaag verschillende bedrijven ex-dividend, waaronder Brunel, Fluxys Belgium, HAL, Sofina, TINC, Universal Music Group en Xior Student Housing.

Europese beurzen laten voorbeurs een hogere opening vermoeden. De winsten lopen op tot 0,25 %.

Beursagenda

Maandag 20 mei CH – Prime rate 1 jaar
CH – Prime rate 5 jaar
DE – PPI
03:15
03:15
08:00
Dinsdag 21 mei EUR – Lagarde spreekt
EUR – Handelsbalans
10:00
11:00
Woensdag 22 mei EUR – Lagarde spreekt
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
16:00
16:30
Donderdag 23 mei DE – Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – Productie PMI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Nieuwe huizenverkopen
09:30
09:30
10:00
10:00
15:45
16:00
Vrijdag 24 mei DE – BBP
VS – Duuzame goederenbestellingen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/markets

Wall Street sloot gisteren licht in het rood af. De werkloosheidsclaims kwamen uit op 222.000, tegenover een verwachting van 219.000. De markt reageerde aanvankelijk positief en zorgde ervoor dat de drie grote Amerikaanse aandelenindices boven de recordkoers van de vorige dag noteerden. Naarmate de dag vorderde, zakten de indices echter, waarschijnlijk door winstnemingen. Opnieuw zorgden uitlatingen van enkele Federal Reserve-functionarissen, ditmaal Tom Barkin en Loretta Mester, voor deze reactie. Volgens de CME FedWatch Tool is er nu een kans van 91,3% dat de rente op 12 juni gelijk zal blijven. De kans op een verlaging van 0,25% wordt geschat op 8,7%.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

De S&P 500 daalde met 0,21% naar 5.297 punten. De Nasdaq Composite eindigde 0,26% lager op 16.698 punten. De Dow Jones beperkte het verlies tot 0,10% met een slotkoers van 39.869 punten, en de Russell 2000 zag het verlies oplopen tot 0,63%, eindigend op 2.096 punten. Op sectorniveau eindigden alle sectoren in het rood, met uitzondering van de sector consumentengoederen. De sterkste daling was voor de sector duurzame consumptiegoederen.

Op bedrijfsniveau zagen we een opmerkelijke stijging van het aandeel Walmart. De kwartaalcijfers stuwden Walmart 7% hoger naar een recordkoers van ongeveer $64. De grootste retailer van de VS rapporteerde voor het eerste kwartaal een omzet van $161,51 miljard en een winst per aandeel van 60 cent. Volgens het management van Walmart zal de winst per aandeel voor 2024 liggen tussen $2,23 en $2,37.

Terwijl Walmart hoger noteerde vanwege de betere vooruitzichten voor 2024, zagen we het tegenovergestelde bij Deere & Co. Deze producent van landbouwmachines rapporteerde een winst per aandeel van $8,53 bij een omzet van $13,60 miljard. Echter, Deere stelde de vooruitzichten voor 2024 naar beneden bij vanwege dalende landbouwprijzen, met een verwachte nettowinst tussen $7 miljard en $7,75 miljard. Het aandeel sloot bijna 5% lager.

Bij Cisco zagen we een vergelijkbaar patroon als bij Deere & Co. Ondanks degelijke kwartaalcijfers leidde een neerwaartse bijstelling van de vooruitzichten voor 2024 tot een daling van het aandeel, dat beperkt bleef tot 2,68%.

Berkshire Hathaway is sinds 2023 begonnen met het accumuleren van aandelen van Chubb, een verzekeraar die diensten aanbiedt aan particulieren, gezinnen en bedrijven. Berkshire Hathaway kreeg in 2023 goedkeuring van de SEC om deze positie nog niet te onthullen, maar de participatie is nu gedocumenteerd in een zogenoemde 13F-aangifte. Berkshire Hathaway bezit nu ongeveer 26 miljoen aandelen Chubb, goed voor een waarde van $6,7 miljard (waarde per 31 maart). Gisteren reageerden veel beleggers enthousiast en drukten ze gretig op de koopknop, waardoor het aandeel Chubb naar een recordhoogte steeg en de dag 4,71% hoger afsloot.

LYNX+ platform, aandeel Chubb, 17/05/2024

Blik op Azië en Europa

Afgelopen nacht zijn in China de cijfers over de industriële productie en de detailhandelsverkopen gepubliceerd. De industriële productie steeg met 6,7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat boven de verwachting van 5,5% ligt en dus positief is voor de Chinese economie. De detailhandelsverkopen stegen echter met slechts 2,3%, terwijl er een groei van 3,7% werd verwacht. Dit duidt op een minder robuuste vraag van de Chinese consument. Echter, door de versterking van de arbeidsmarkt zou dit op termijn kunnen leiden tot betere detailhandelsverkopen.

Daarnaast is er nieuws over de Chinese vastgoedmarkt. China probeert deze markt nieuw leven in te blazen door de aanbetalingsratio voor starters te verlagen naar 15%. Voor het tweede huis is nu een ratio van 25% vereist. Ook zullen de minimumrentetarieven worden verlaagd, hoewel het nog niet duidelijk is tot welk niveau. De Shanghai Property Index reageerde hier positief op en noteerde een stijging van 2,60% voor de dag.

De beurzen in Azië vertonen een gemengd beeld. Terwijl de Hang Seng-index met 0,18% steeg, noteerden de Shanghai Composite en de Nikkei 225 respectievelijk 0,09% lager en 0,53% lager. De sterkste stijgers op de beurs in Hong Kong waren Alibaba met een stijging van 6,65%, Baidu met 5,63% en NetEase met 5,11%.

In Europa sloten de meeste belangrijke aandelenindices in het rood, met uitzondering van de AEX, die een lichte stijging van 0,02% tot 913,56 punten liet zien. De BEL 20 verloor 0,85% en sloot op 3.995 punten. D’Ieteren en Umicore drukten zwaar op de BEL 20-index met dalingen van respectievelijk 5,65% en 4,48%. Bij de DAX en de Euro Stoxx 50-index liepen de verliezen op tot respectievelijk 1% en 1,02%. Vooral bedrijven in de autosector hadden het moeilijk; BMW verloor zo’n 6,52% en Daimler Truck Holding eindigde 5,55% lager.

Vandaag worden in Europa de financiële resultaten geopend bij onder andere Sif Holding, Jensen Group, Engie en Scor.

Europa gaat een lagere opening tegemoet. Voorbeurs lopen de verliezen op tot 0,25 %.

Beursagenda

Vrijdag 17 mei EUR – Inflatie (CPI)
VS – Leading index VS
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
11:00
16:00
19:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/markets

www.reuters.com/business/retail-consumer/walmart-lifts-full-year-sales-profit-forecast-2024-05-16/

www.bloomberg.com/news/articles/2024-05-17/china-removes-mortgage-rate-floor-for-individual-homebuyers-lwa88d1y

www.bloomberg.com/news/videos/2024-05-16/buffett-s-berkshire-reveals-6-7-billion-chubb-stake-video