Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete het laatste beurs- en financiële nieuws met de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Elke dag het laatste beursnieuws in uw mailbox

Wilt u dagelijks het beursnieuws in uw mailbox ontvangen? Meldt u dan aan voor de Morning Call nieuwsbrief. Aanmelden kan kosteloos via het beursupdateformulier onder aan deze pagina.

Het beursnieuws van vandaag en de beursverwachting van komende week

Of u nu in aandelen, opties of ETF’s handelt; als actieve belegger wilt u op de hoogte blijven van wat zich op de beurs afspeelt. Daarom brengen Justin en Kevin u op de hoogte van het laatste beursnieuws. Maar daarnaast blikken ze ook vooruit. Met een interessante beursverwachting krijgt u vast zicht op wat ons de komende week te wachten staat.


Canadese centrale bank zet beurs op verlies en Europa opent rood

Door |

S&P 500
ISIN: US78378X1072
|
Ticker: SPX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
S&P 500
Artikel laten voorlezen

De rendementen op Amerikaanse staatsobligaties stegen gisteren, wat resulteerde in een verkoopdruk op de Amerikaanse aandelenindices. Het rendement op 10-jarige staatsobligaties steeg met 3,74%, terwijl het rendement op 2-jarige staatsobligaties met 1,72% steeg. De onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank met 0,25% zorgde ervoor dat het rendement op veel staatsobligaties steeg. De marktverwachtingen dat de Fed de rente met 0,25% zal verhogen, stegen gisteren van 22% naar 31% na de onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Verschillende blue chip aandelen stonden onder druk, zoals Visa (-1,29%), Microsoft (-3,09%) en Salesforce (-3,35%).

De stijgende yields hadden vooral een sterke impact op technologie-aandelen. De Nasdaq 100 daalde met 1,81% tot 14.295 punten. De grootste dalers binnen de index waren Datadog (-8,08%), Lucid Group (-7,25%) en Intuit (-5,82%). Ook de S&P 500 index verloor terrein, met een afname van 0,38% en een slotkoers van 4.268 punten. De Dow Jones wist zich daarentegen beter staande te houden en liet een stijging van 0,31% zien, met een slotkoers van 33.672 punten.

Ten slotte waarschuwde Janet Yellen gisteren voor problemen in de commerciële vastgoedsector. Ze gaf aan dat hoge rentetarieven en de trend van steeds meer thuiswerken hieraan ten grondslag liggen.

Blik op Azië en Europa

Het Japanse BBP is naar boven bijgesteld. Aanvankelijk werd een groei van 1,6% verwacht, maar nu blijkt dat de groei in het eerste kwartaal 2,7% bedraagt. De stijging is voornamelijk te danken aan hogere bedrijfsuitgaven van Japanse bedrijven. Dit zou mogelijk de aandacht van beleggers die geïnteresseerd zijn in de Aziatische markt kunnen verschuiven van Chinese aandelen naar Japanse aandelen. Vandaag daalt de Nikkei met 0,97%, terwijl de Hang Seng-index en de Shanghai Composite respectievelijk met 0,33% en 0,71% stijgen.

In Europa sloten alle beurzen gisteren lager. De BEL 20 en de AEX verloren respectievelijk 0,18% en 0,08%. Opvallende dalers waren onder andere Argenx en Besi. Met name Besi had de afgelopen weken een sterke stijging doorgemaakt vanwege speculatie rondom kunstmatige intelligentie. De DAX en de Euro Stoxx daalden respectievelijk met 0,59% en 0,51%.

Bij het plotten van de grafieken van de BEL 20 en de AEX valt een divergentie op. Tussen januari en februari van dit jaar bereikte de AEX een hogere top, terwijl de BEL 20 naar een nieuw dieptepunt zakte. Bovendien vormde de BEL 20 in mei een nieuw dieptepunt rond 3.545 punten, terwijl de AEX zijwaarts bewoog. Dit zijn duidelijke signalen van een markt die geen duidelijke trend vertoont. Dergelijke divergentie tussen sterk gecorreleerde instrumenten duidt vaak op accumulatie of distributie. Tegelijkertijd beweegt de AEX-index binnen een opwaarts trendkanaal. Op dit moment lijkt de onderkant stand te houden, maar een neerwaartse doorbraak zou ons kunnen leiden naar het niveau van 695 punten, wat 50% is van de rally tussen oktober 2022 en februari 2023.

Voorbeurs zien we een zwakke Europese opening tegemoet. De verliezen lopen op tot 0,35 %.

Beursagenda

Donderdag 8 juniJPY – BBP
EUR – BBP
VS – Jobless claims
01:50
11:00
14:30
Vrijdag 9 juniCNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
VS – WASDE-rapport
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
03:30
03:30
18:00
19:00

Bronnen:

www.cnbc.com/2023/06/08/japans-gdp-revised-sharply-higher.html

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Wall Street kende gisteren een stabiele dag met relatief kleine verschuivingen op indexniveau. De Dow Jones index ging met 0,02 % omlaag naar 33.567 punten. Technologiebeurs Nasdaq 100 daarentegen kende een lichte stijging van 0,02 % naar 14.558 punten en de S&P 500 was de sterkste met een rally van 0,25 % en een slotkoers van 4.285 punten. Voormalig Fed-functionaris Richard Clarida verklaarde gisteren dat de Fed vermoedelijk nog twee renteverhogingen op het programma heeft. Dit bekoelde het enthousiasme van vele investeerders, aangezien sommige marktparticipanten een renteverlaging tegen het einde van 2023 hadden verwacht. Volgens Clarida kunnen beleggers beter niet hopen op een renteverlaging in 2023 en wordt dit pas bespreekbaar in 2024.

Ondanks het gematigde beurssentiment presteerden regionale banken het sterkst op dinsdag. Comerica steeg met meer dan 7 %. Fifth Third Bancorp, KeyCorp en Zions Bancorp gingen met meer dan 5 % omhoog en andere banken, zoals US Bancorp en Huntington Bancshares, stegen ongeveer 4 %. Als we alle sectoren in ogenschouw nemen, presteerden de financiële bedrijven, en dan met name de banken, het beste. De financiële sector werd op de voet gevolgd door duurzame consumentengoederen. De minst presterende sector was de gezondheidszorg.

De Wereldbank publiceerde gisteren haar rapport over de wereldeconomie. Voor 2023 voorziet de Wereldbank een economische groei van 2,1 %. De vertraging in de groei zou voornamelijk te wijten zijn aan de opkomende markten en ontwikkelingseconomieën (EMDE’s).

De SEC richt haar pijlen op cryptobedrijven. Eergisteren werd bekendgemaakt dat de SEC de grootste crypto-exchange Binance aanklaagt. Gisteren werd Coinbase aan deze lijst toegevoegd. De cryptomarkt heeft al lange tijd geklaagd over het ontbreken van duidelijke regels en heeft toezichthouders en beleidsmakers opgeroepen om helderheid te bieden. De SEC stelt echter dat de regels duidelijk zijn. Opmerkelijk is dat Coinbase enkele jaren geleden goedkeuring kreeg van de SEC voor een IPO, terwijl het nu beweert dat Coinbase niet-geregistreerde effecten aanbiedt. Zowel Coinbase als Binance stellen dat ze niet zullen toegeven en zich zullen verdedigen in de rechtbank. Het aandeel van Coinbase daalde gisteren met meer dan 12%.

Trader Workstation, Coinbase, 07/06/2023

Beleggers die geïnteresseerd zijn in Canadese aandelen of die ze al in hun portefeuille hebben, zouden vandaag rekening moeten houden met flinke volatiliteit. De Canadese centrale bank komt vandaag met haar rentebesluit. Volgens de verwachtingen zou de centrale bank geen renteverhoging meer doorvoeren en een referentierente van 4,50 % behouden.

Blik op Azië en Europa

In China zijn de exportcijfers voor de maand mei vrijgegeven. Er werd een aanzienlijke daling waargenomen van maar liefst 7,5 % op jaarbasis, tot $ 284 miljard. De export naar de Verenigde Staten, Japan en enkele Europese landen daalde meer dan verwacht. Eveneens daalde de Chinese import in mei met 4,5 % naar $ 218 miljard. Deze negatieve cijfers doen beleggers vermoeden dat Beijing fiscale en monetaire stimuli zal introduceren, wat positief zou kunnen uitpakken voor de Chinese aandelenmarkt. De Hang Seng index steeg met bijna 1 % en de Shanghai Composite realiseerde een stijging van 0,09 %. De Nikkei 225 uit Japan, daarentegen, noteert vandaag meer dan 1,50 % lager.

In Europa sloten de meeste indices op winst, met uitzondering van de AEX. De Nederlandse aandelenindex sloot 0,15 % lager als gevolg van de koersdaling van enkele zwaargewichten zoals Besi, ASM International en ASML. De BEL 20 sloot 0,62 % hoger, ondersteund door Galapagos, D’Ieteren en UCB. Ook de Euro Stoxx 50 en de DAX eindigden met winst, respectievelijk een stijging van 0,45 % en 0,55 %.

Voorbeurs lijken de Europese aandelen het optimisme van de Aziatische beurs te volgen. Op dit moment staan de aandelen op milde winst.

Beursagenda

Woensdag 7 juniCNY – Export & exportcijfers
DE – Industriële Productie
VS – Export & exportcijfers
VS – Handelsbalans
VS – Ruwe olievoorrraden
05:00
08:00
14:30
14:30
16:30
Donderdag 8 juniJPY – BBP
EUR – BBP
VS – Jobless claims
01:50
11:00
14:30
Vrijdag 9 juniCNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
VS – WASDE-rapport
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
03:30
03:30
18:00
19:00

Bronnen:

www.worldbank.org/en/news/press-release/2023/06/06/global-economy-on-precarious-footing-amid-high-interest-rates

www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-07/china-exports-drop-more-than-expected-adding-to-economic-risks

In de Morning Call van gisteren bespraken we de sterke opwaartse beweging van de olieprijs, veroorzaakt door de bewuste productievermindering van Saudi Arabië. De WTI-olieprijs staat nu op het niveau van de slotkoers van afgelopen vrijdag en heeft hiermee de volledige winst van maandagochtend ingeleverd. Er lijkt ook een marktverwachting te bestaan inzake de vraagzijde van de oliemarkt. Deze zou minder stevig kunnen zijn door de hoge rentetarieven die door wereldwijde centrale banken worden aangehouden.

De PMI voor de dienstensector uit de VS viel gisteren lager uit dan verwacht, maar de economische activiteit heeft wel een nieuwe groei doorgemaakt. Uiteindelijk bereikte de PMI 50,3, vergeleken met de verwachte 52,6. De hogere notering voor mei (>50) is nu al de vijfde opeenvolgende stijging ondanks de hogere rente. Het PMI-rapport toont echter ook aan dat de respondenten enige bezorgdheid hebben over de vertragende economie.

In de VS merkten we een terughoudende houding op. De Dow Jones verloor 0,49% en sloot hiermee op 33.573 punten. De Nasdaq 100 stagneerde met een stijging van 0,06% en een slot van 14.555 punten. De S&P 500 sloot de dag 0,12% lager op 4.274 punten. Op sectorniveau presteerden communicatie- en nutsdiensten het sterkst, terwijl de industriële en energiesector het zwakst presteerden. Enkele aandelen die mooie stijgingen konden realiseren waren onder andere Fortinet, Palo Alto Networks, Zscaler en Booking.

Apple heeft gisteren de Vision Pro onthuld, een apparaat dat wordt gebruikt voor augmented reality, met een prijskaartje van $ 3.499. De verwachtingen waren gespannen voorafgaand aan het evenement en de koers van het aandeel Apple steeg naar een recordhoogte van $ 185. Maar na sluitingstijd viel het aandeel 2,43% voor de dag omdat de beleggers niet werden omvergeblazen door wat Apple te vertellen had. Met de lancering van de high-tech bril gaat Apple de directe concurrentie aan met Meta, die lange tijd de volle aandacht heeft gericht op de metaverse. Meta bezit momenteel het grootste marktaandeel in de metaverse, maar Apple zal hier ongetwijfeld verandering in proberen te brengen.

Aandeel Apple | koers aandeel Apple | Beleggen in Apple
Trader Workstation, Apple, 06/06/2023

Blik op Azië en Europa

In Australië hadden de meeste economen een pauze in de renteverhogingen voorspeld. Echter, de RBA verraste afgelopen nacht met een renteverhoging van 0,25%, waardoor de huidige rente op 4,1% komt te liggen. De ASX 200 index uit Australië reageert met een daling van ongeveer 0,50%, terwijl de Australische dollar terrein wint ten opzichte van de andere grote valuta zoals de euro, Amerikaanse dollar en Britse pond.

De Nikkei 225 zet voorlopig zijn opwaartse trend voort en staat vandaag opnieuw bijna 1% hoger. Beleggers met interesse in Japanse aandelen dienen echter rekening te houden met de zwakke yen. Sinds mei 2020 is de Japanse yen meer dan 30% in waarde gedaald tegenover de euro. U kunt zich natuurlijk wel indekken tegen dit wisselkoersrisico. De Hang Seng index stijgt vandaag met 0,32%, terwijl de Shanghai Composite een stap terug doet van 0,44%.

Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, gaf gisteren aan dat de Europese inflatie nog steeds te hoog is en dat dit bestreden moet worden met hogere rentetarieven. Lagarde richt zich in het bijzonder op de kerninflatie, die volgens haar nog geen teken vertoont van een duurzaam hoogtepunt. Het doel is om de inflatie op de middellange termijn terug te brengen naar 2%. Volgende week donderdag verwacht de markt opnieuw een renteverhoging van de Europese Centrale Bank.

Gisteren presteerden de Europese indices vrij zwak. De BEL 20 steeg met 0,05%, terwijl de AEX met 0,21% daalde. De DAX en Euro Stoxx 50 daalden respectievelijk met 0,68% en 0,95%. Sterke Europese aandelen waren onder andere Argenx, Sofina en Porsche Automobil. Porsche staat ongeveer 41% hoger sinds de eerste beursnotering. Bij de small caps uit Nederland zagen we mooie prijsstijgingen van CM.com en Accsys. Vóór de beursopening lijken de Europese markten een stapje terug te doen. De verliezen lopen op tot 0,20%.

Beursagenda

Dinsdag 6 juni DE – Fabrieksorders
EUR – Detailhandelsverkopen
08:00
11:00
Woensdag 7 juni CNY – Export & exportcijfers
DE – Industriële Productie
VS – Export & exportcijfers
VS – Handelsbalans
VS – Ruwe olievoorrraden
05:00
08:00
14:30
14:30
16:30
Donderdag 8 juni JPY – BBP
EUR – BBP
VS – Jobless claims
01:50
11:00
14:30
Vrijdag 9 juni CNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
VS – WASDE-rapport
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
03:30
03:30
18:00
19:00

Bronnen:

www.ismworld.org/supply-management-news-and-reports/reports/ism-report-on-business/

Dit voorbije weekend heeft de OPEC+ een vergadering georganiseerd waarin opnieuw is beslist om de productie te verminderen. Saudi-Arabië herhaalt de welbekende uitspraak van Mario Draghi: ‘whatever it takes’. Het olieland is vastberaden alles te doen wat nodig is om stabiliteit te waarborgen in de oliemarkt en heeft daarom besloten vanaf juli de eigen productie te verminderen met 1 miljoen vaten per dag. Rusland doet geen productievermindering, aangezien het financiële middelen nodig heeft om de oorlog te bekostigen.

Volgens geruchten zou Saudi-Arabië de prijs boven de $ 80 per vat willen houden om hun omvangrijke geplande infrastructuurwerken te financieren. De oliemarkt werd vooraf gewaarschuwd dat speculanten die short gaan pijn zouden lijden. Het lijkt erop dat deze waarschuwing ter harte is genomen. Bij opening van de markt steeg de WTI-olieprijs met 4,63%, maar ondertussen is de prijs gestabiliseerd en blijft de rally beperkt tot 1,40%.

Trader Workstation, CL olieprijs, 05/06/2023

Terugkijkend naar afgelopen vrijdag zien we een sterke prestatie van de Amerikaanse aandelenindices. De Dow Jones steeg met 2,03% tot 33.739 punten. Technologiebeurs Nasdaq 100 klom met 0,67% naar 14.547 punten en de brede S&P 500 index eindigde 1,38% hoger op 4.280 punten. Op sectorniveau waren het de materialen-, industriële- en energiesector die het sterkst presteerden. Op individueel aandelenniveau hebben we mooie koersstijgingen waargenomen bij Lululemon Athletica (+ 11,30%), Zscaler (+5,40%), Airbnb (+ 5,26%), Kohls (+ 12,73%), Macys (+ 12,15%), Nordstrom (+ 9,24%) en 3M (+ 8,75%).

Belangrijke macro-economische agendapunten

Vandaag krijgen we inzicht in de ISM-index voor de niet-verwerkende industrie en de dienstensector Purchasing Managers’ Index (PMI). De dienstensector is een substantieel segment van de Amerikaanse economie, dus dit gegevenspunt kan aanzienlijke volatiliteit op de aandelenmarkt veroorzaken.

Aanstaande donderdag richten we onze aandacht opnieuw op de jobless claims in de VS. Vorige week vrijdag heeft het Non-Farm Payrolls (NFP) cijfer opnieuw een sterke verrassing geleverd, met 339.000 nieuwe gecreëerde banen tegenover de verwachte 193.000. Ondanks de hoge rentetarieven waarmee bedrijven en consumenten worden geconfronteerd, blijft de Amerikaanse arbeidsmarkt volgens de data zeer robuust.

In China worden aanstaande vrijdag zowel de Consumentenprijsindex (CPI) als de Producentenprijsindex (PPI) gepubliceerd. Deze zijn cruciaal, aangezien zowel Beijing als de centrale bank van China deze cijfers nauwgezet volgen om het economische beleid bij te sturen. Hoewel de heropening van de Chinese economie al enige tijd geleden is, blijft een aanzienlijke economische opleving vooralsnog uit.

Blik op Azië en Europa

Vannacht was er een positieve verrassing bij de publicatie van de Caixin Algemene Diensten PMI uit China. De index kwam uit op 57,1, wat de sterkste expansie sinds november 2022 aangeeft. Echter, op het eerste gezicht lijkt dit de Chinese beurs onbewogen te laten. De Hang Seng index klimt met 0,20%, terwijl de Shanghai Composite met 0,11% daalt. Daarentegen presteert de Japanse Nikkei 225 uitstekend met een stijging van 1,89%. De Japanse elektronicabedrijven, zoals Panasonic en Sony, zijn sterk gestegen. Het Japanse oliebedrijf Inpex steeg ook bijna 3% na het nieuws dat Saudi-Arabië zijn olieproductie zal verminderen.

Trader Workstation, Nikkei 225, 05/06/2023

De Europese beurzen lijken een vlakke opening tegemoet te gaan. Voorbeurs staan de koersen status quo. De voorzitster van de ECB, Christine Lagarde zal verschijnen voor het Europese Parlement maar nieuwe informatie rond de Europese economie en het beleid van de ECB, wordt er niet verwacht.

Beursagenda

Maanag 5 juni CNY – Caixin Services PMI
DE – Handelsbalans
DE – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Diensten Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Fabrieksorders
VS – ISM niet-verwerkende Industrie Index
03:45
08:00
09:55
10:00
15:45
15:45
16:00
16:00
Dinsdag 6 juni DE – Fabrieksorders
EUR – Detailhandelsverkopen
08:00
11:00
Woensdag 7 juni CNY – Export & exportcijfers
DE – Industriële Productie
VS – Export & exportcijfers
VS – Handelsbalans
VS – Ruwe olievoorrraden
05:00
08:00
14:30
14:30
16:30
Donderdag 8 juni JPY – BBP
EUR – BBP
VS – Jobless claims
01:50
11:00
14:30
Vrijdag 9 juni CNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
VS – WASDE-rapport
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
03:30
03:30
18:00
19:00

Bronnen:

www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-04/latest-oil-market-news-and-analysis-for-june-5

www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/37bc430af729488c9d7751d50c5cd681

Na een aantal rode dagen op Wall Street zagen we gisteren een stevige opleving. De S&P 500 eindigde met een winst van 0,99% op 4.221 punten en de Nasdaq Composite won 1,28% bij een slot op 13.101 punten. Het aandeel NVIDIA blonk wederom uit met een stijging van 5,12%. Het aandeel Lululemon knalde met 13% omhoog in de nabeurs-handel, na sterke resultaten en een verhoging van de outlook. Softwarebedrijf MongoDB sprong nabeurs op zijn beurt met 23% omhoog na een flinke verhoging van de outlook.

Nu de strijd om het Amerikaanse schuldenplafond is gestreden, kijken beleggers vooruit naar het volgende rentebesluit van de Fed op 14 juni aanstaande. President Patrick Harker van de Philadelphia Fed zei woensdag dat hij geneigd is een renteverhoging tijdens de komende bijeenkomst over te slaan. Maar het loonlijstrapport van vrijdag 2 juni zou hem van gedachten kunnen doen veranderen, zei hij. In aanloop naar 14 juni worden dan ook uiteraard de economische cijfers goed in de gaten gehouden door beleggers.

Loonstrookjesverwerker ADP maakte gisteren bekend dat de Amerikaanse arbeidsmarkt in mei, 278.000 banen kon toevoegen. Dat was flink meer dan de verwachte 180.000 banen, maar iets minder dan de 291.000 uit april van dit jaar. De stijging van mei bracht de loongroei tot nu toe op 1,09 miljoen in 2023. De sterke arbeidsmarkt bezorgt de Federal Reserve echter kopzorgen. Want dit duidt erop dat de economie sterk blijft en de krapte kan bovendien lijden tot hogere lonen, wat op zijn beurt weer de inflatie aanwakkert. Uit de CME FedWatch Tool blijkt dat ruim 28% van de markt momenteel rekening houdt met een renteverhoging later deze maand.

Vandaag volgen de officiële banencijfers vanuit de Amerikaanse overheid. Analisten voorspellen dat de werkloosheid met 10 basispunten stijgt tot 3,5% en dat de Amerikaanse economie 190.000 banen kon toevoegen. Er wordt uiteraard ook gelet op de loongroei.

S&P 500 index | S&P 500 koers | Beleggen in S&P 500

Europese inflatie koelt af, beurs opent gemengd

Gisteren werd bekend dat de inflatie in de eurozone harder daalt dan verwacht. De CPI lag in de maand mei 6,1% hoger dan een jaar geleden. Analisten hadden vooraf gerekend op 6,3% inflatie en in april kwam de inflatie nog uit op 7%. Van alle eurolanden had alleen Nederland in mei te maken met een hogere inflatie dan de voorgaande maand.

In Azië schoten de koersen op vrijdag de lucht in. De Nikkei 225 index klom met ruim 1%, maar de echte uitblinker was de beurs van Hongkong met een stijging van 3,7%. De consumenten- en vastgoedsector deden goede zaken, investeringsholding Longfor steeg 12% en ook technologiereuzen als Baidu (+6,66%), JD.com (+5,6%) en Alibaba (+6%) lieten stevige plussen zien.

In Europa opent de Duitse beurs hoger, maar de AEX future staat voorbeurs vrijwel vlak. Vandaag staat er niet veel op de agenda en gaat alle aandacht uit naar het Amerikaanse banenrapport om 14:30 uur.

AEX index koers | AEX index cijfers | AEX future

Beursagenda

Vrijdag 2 juni VS – Werkloosheidscijfers 14:30

De robuustheid van de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft intact, ondanks de substantiële renteverhogingen die door de Federal Reserve (Fed) zijn doorgevoerd. Het aantal vacatures (JOLTS) voor de vorige maand was 10,10 miljoen, wat hoger was dan de verwachte 9,41 miljoen. Deze situatie zorgt echter voor enige onrust onder beleggers, omdat het de Fed meer ruimte geeft voor verdere renteverhogingen. Op 13 juni wordt het volgende inflatiecijfer voor de VS gepubliceerd. Mocht de inflatie onverwacht stijgen, dan lijkt de Fed geen andere keuze te hebben dan de rente verder te verhogen.

Om een volledig beeld te krijgen van wat er speelt bij de Fed, moeten we ook kijken naar een toespraak die gisteren werd gegeven door Fed-official Philip Jefferson. Hij staat bekend om zijn gematigde standpunt en maakte gisteren duidelijk dat hij denkt aan een rentepauze. Als er geen renteverhoging komt, krijgen beleidsmakers meer tijd om de volgende economische gegevens af te wachten en vervolgens passend te reageren.

De drie grote Amerikaanse aandelenindices eindigden allemaal lager, ondanks enig optimisme rond de verhoging van het schuldplafond. Beleggers lijken hun aandacht al te verleggen naar de Fed. De Dow Jones daalde met 0,45% tot 32.889 punten en de technologie-index Nasdaq 100 verloor 0,78% en eindigde op 14.254 punten. Ook de brede S&P 500 daalde namelijk met 0,56% tot 4.182 punten. De nuts- en gezondheidssector waren echter uitzonderingen, met de meerderheid van de aandelen in deze sectoren die in het groen eindigden.

Op bedrijfsniveau zagen we sterke prestaties bij Intel (+5%), DexCom (+3,26%) en TripAdvisor (+2,84%). Het aandeel Intel steeg na de aankondiging van de CFO dat hij verwacht dat de omzet in het tweede kwartaal rond de $12,5 miljard zal uitkomen. De grootste dalers waren Hewlett Packard Enterprise (-6,05%) en Advance Auto Parts (-34,04%), beide bedrijven konden de verwachtingen in omzet en winst per aandeel niet waarmaken.

Vandaag publiceren Broadcom, Vmware, Dollar General Corporation, Lululemon Athletica en Dell Technologies hun financiële resultaten. In de VS krijgen we ook opnieuw data over de arbeidsmarkt en de productie PMI.

Trader Workstation, S&P 500, 01/06/2023

Blik op Azië en Europa

De Chinese Caixin PMI verraste positief in de nacht, met een waarde van 50,9 voor mei, vergeleken met 49,5 voor april. Maar naast dit sterke cijfer was er ook enige reden tot bezorgdheid. Het ondernemersvertrouwen voor de komende 12 maanden bereikte het laagste punt in meer dan zes maanden vanwege de zorgen over de wereldwijde economische vooruitzichten.

Vandaag tonen de Aziatische beurzen over het algemeen solide cijfers. De Nikkei 225 staat 0,85% hoger, de Hang Seng Index is met meer dan 0,70% gestegen en de Shanghai Composite heeft een bescheiden stijging van 0,25% genoteerd.

De Europese Centrale Bank (ECB) kijkt met grote belangstelling naar Japan. Japanse investeerders spelen een cruciale rol in de Europese obligatiemarkt. Gezien de voortdurende inflatie in Japan, lijkt het er steeds meer op dat de Bank of Japan (BOJ) haar uiterst soepele monetaire beleid zal moeten herzien. Dit kan betekenen dat veel Japans kapitaal zal terugvloeien naar Japan, vooral weg van de Europese markt. De ECB stelt dat er in zo’n scenario aanzienlijke gevolgen kunnen zijn voor de prijzen van Europese obligaties. Beleggers die Europese obligaties in hun portefeuille hebben, zouden dus goed moeten letten op de acties van de BOJ.

Vandaag lijken de Europese beurzen een positieve opening tegemoet te gaan, met winsten tot 0,25%. Daarnaast belooft het een drukke dag te worden op de macro-economische agenda in Europa. We krijgen de definitieve PMI-cijfers uit Frankrijk, Duitsland en Spanje. Ook staat er om 11:00 uur een publicatie gepland over de Europese inflatieverwachtingen. Kortom, er staan genoeg gebeurtenissen op de agenda die de beursstemming kunnen beïnvloeden.

Trader Workstation, Hang Seng index, 01/06/2023

Beursagenda

Donderdag 1 juni DE – Detailhandelsverkopen
EUR – Productie PMI
EUR – Inflatie (CPI)
EUR – Werkloosheidscijfers
VS – ADP banenrapport
VS – Jobless claims
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Ruwe olievoorraaden
VS – FOMC-lid Harker spreekt
08:00
10:00
11:00
11:00
14:15
14:30
16:00
17:00
19:00
Vrijdag 2 juni VS – Werkloosheidscijfers 14:30

Bronnen:
www.bloomberg.com/news/articles/2023-06-01/ecb-s-biggest-japan-fear-already-underway-without-boj-s-pivot