Artikel laten voorlezen

Al enkele weken liggen de belangrijkste aandelenbeurzen er zwak bij. Er is op korte termijn sprake van dalende trends, waarbij we lagere toppen en bodems terugzien op de grafieken. Vrijdag zagen we een sterk herstel, maar technisch leverde dat nog geen significante verbeteringen op. Voor de S&P 500 index lijkt het zoals te zien in de grafiek hieronder slechts een pullback (terugtest) naar de voormalige steunlijn van het eerder geactiveerde hoofd&schouder patroon.

Alle drie de belangrijke indices sloten vorige week licht hoger, ondanks een sterker dan verwacht banenrapport dat in eerste instantie de rente op staatsobligaties opdreef en aandelen in het rood duwde. Het op vrijdag gepubliceerde banenrapport dat sterker was dan verwacht, toonde aan dat de Amerikaanse arbeidsmarkt robuust blijft. De economie voegde vorige maand 336.000 banen toe, terwijl analisten op slechts 170.000 nieuwe banen hadden gerekend. De lonen stegen echter nauwelijks, wat door beleggers werd gezien als een mogelijk teken dat de inflatie afkoelde. Hierdoor eindigde de S&P 500 uiteindelijk met een winst van 1,18% op 4.308 punten en de Nasdaq-100 klom met 1,7% tot 14.973 punten. De obligatierentes daalden iets, maar de 10-jaars Treasury yield bereikte eerder in de week nog de 4,88%, het hoogste punt in 16 jaar tijd.

Vandaag vieren de Amerikanen de ontdekking van het continent Amerika met Columbus Day. Hierdoor is de federal overheid gesloten en blijft ook de Amerikaanse obligatiemarkt gesloten. De aandelenmarkten zijn wel gewoon open en de futures wijzen op een rode beursdag. Dit lijkt vooral te wijten aan de oorlog tussen Israël en Hamas. Wereldwijd zijn mensen verrast door de plotselinge aanval vanuit Hamas die al voor ruim duizend doden en nog eens duizenden gewonden heeft gezorgd.

In reactie op de oorlog staan de olieprijzen nu ongeveer 4% hoger. Brent olie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, kost momenteel 3,7% meer dan vrijdag op $ 87,51 per vat. De vrees voor een verdere escalatie van het conflict wakkerde de zorgen aan over de aanvoer van ruwe olie uit het Midden-Oosten. Iran is een belangrijke olieproducent en een voorstander van Hamas. Vorige week gingen de olieprijzen nog flink omlaag door een afzwakkende vraag naar benzine in de Verenigde Staten en zorgen over een recessie door de hoge rente.

Rustige sessie in Azië & Europa opent vlak

De markten in Azië en de Pacific zijn de week gemengd begonnen. In China kwamen beleggers terug van een week lang vakantie. Daarbij verloor de binnenlandse Shanghai index ongeveer 0,3%, terwijl de handelssessie in Hongkong pas heel laat op de dag van start ging vanwege een tyfoonwaarschuwing. De Hang Seng index stond 0,4% hoger tegen het einde van de dag.

Beleggers zullen later deze week kijken naar inflatiecijfers en handelsdata uit China en India, evenals naar het rentebesluit van de centrale bank van Singapore. De markten van Japan en Zuid-Korea zijn maandag gesloten vanwege een feestdag.

De Europese markten stevenen maandag af op een gemengde opening, waarbij de meeste indices met beperkte uitslagen zullen starten. Uiteraard worden de ontwikkelingen in het Midden-Oosten nauwlettend gevolgd.

Beursagenda

Maandag 9 oktoberCA – Thanksgiving Day
JPY – Sports Day
DE – Industriële Productie
TSX gesloten
TSE gesloten
08:00
Dinsdag 10 oktoberJPY – Lopende rekening01:50
Woensdag 11 oktoberDE – Inflatie (CPI)
VS – Producentenprijsindex (PPI)
08:00
14:30
Donderdag 12 oktoberVS – Inflatie (CPI)
VS – WASDE-rapport
VS – Federale begroting
14:30
18:00
20:00
Vrijdag 13 oktoberCNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
EUR – Industriële Productie
VS – Export prijsindex
VS – Import prijsindex
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
03:30
03:30
11:00
14:30
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.