Artikel laten voorlezen

Het was een gemengd beeld op Wall Street, met kwartaalcijfers die niet overal overtuigend waren. De Dow Jones steeg met 0,40%, en sloot op 38.464 punten. De technologie-index daarentegen, kende een dalend verloop; de Nasdaq 100 eindigde 0,77% lager op 17.457 punten. De brede S&P 500 sloot 0,25% lager op 4.914 punten. De meeste Amerikaanse aandelenindices bevonden zich rond hun all-time high, terwijl de VIX-index iets boven de 13 punten noteerde. Op sectorniveau presteerde de vastgoedsector het zwakst, terwijl de financiële- en energiesector een goede dag beleefden op de beurs.

Gisteren werden de kwartaalcijfers van enkele belangrijke bedrijven binnen de Nasdaq 100 gepubliceerd. Alphabet, het moederbedrijf van Google, rapporteerde een winst per aandeel van $1,64 en een kwartaalomzet van $86,31 miljard, beter dan verwacht dankzij een sterke vraag naar advertenties. Desondanks daalde het aandeel van Alphabet nabeurs met ongeveer 5,72%. Microsoft maakte bekend een kwartaalomzet van $62,02 miljard en een winst per aandeel van $2,93 te hebben, met CEO Satya Nadella die enthousiast was over de integratie van kunstmatige intelligentie in vrijwel alle producten van Microsoft, wat zou leiden tot meer nieuwe klanten. Microsoft verwacht voor het huidige kwartaal een omzet tussen $60 miljard en $61 miljard. Het aandeel van Microsoft daalde met 0,28% en nabeurs met 0,23%. Walmart kondigde aan een 3:1 aandelensplitsing na te streven, bedoeld om het aandeel toegankelijker te maken voor meer beleggers.

Vandaag zullen enkele bedrijven, waaronder Novo Nordisk, Mastercard, Novartis, Thermo Fisher, Qualcomm, Boeing en Automatic Data Processing, hun kwartaalcijfers publiceren. Op macro-economisch vlak wordt het een belangrijke dag voor de beurzen. Vanavond om 20:00 uur zullen de notulen van de Federal Reserve (Fed) en het rentebesluit worden gepubliceerd. Momenteel wordt een rente gehanteerd tussen 5,25% en 5,50%. Volgens de FedWatch Tool van CME is de kans dat dit renteniveau gehandhaafd blijft 97,9%. Kijkend naar het rentebesluit van 20 maart 2024, wordt de kans op een renteverlaging geschat op 45,6%. Rond 20:30 uur zal Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, een persconferentie houden. Vaak bepaalt de inhoud van deze toespraak, inclusief wat wel en niet gezegd wordt, het verdere verloop op de beurs.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

Blik op Azië en Europa

Afgelopen nacht werd in China de productie PMI bekendgemaakt, die opnieuw onder de verwachtingen uitkwam met een cijfer van 49,2 ten opzichte van de verwachte 49,3. Daarentegen overtrof de Chinese niet-productie PMI de verwachtingen licht, met een score van 50,7 tegenover de verwachte 50,6. Dit suggereert dat de Chinese economie mogelijk extra ondersteuning van de overheid nodig heeft. Vorige week nam de Chinese overheid al een maatregel waarbij banken minder liquiditeit hoeven aan te houden dan voorheen. Desondanks verwacht de markt verdere maatregelen van de People’s Bank of China (PBOC), die heeft aangegeven dat er ruimte is voor meer actie, hoewel nieuwe maatregelen nog niet zijn aangekondigd.

Volgens Bernstein verkeren steeds meer Chinezen in de hogere inkomensklasse, waardoor het marktsegment groeit. Bernstein ziet hierdoor mooie groeikansen voor merken die zich richten op deze doelgroep.

In de internationale markten noteerde de Nikkei 225 uit Japan 0,61% hoger op ongeveer 36.340 punten. De Hang Seng-index uit Hongkong daalde met 1,33% naar 15.493 punten, en de Shanghai Composite verloor vandaag 0,97%, eindigend op 2.802 punten.

In Europa was er gisteren een afwachtende houding op de beurs te zien. De BEL 20 in België sloot 0,32% lager op 3.644 punten. De AEX in Nederland klom licht met 0,09% naar 820,64 punten. De DAX in Duitsland eindigde 0,15% lager op 16.966 punten, en de Euro Stoxx 50 steeg met 0,14% naar 4.664 punten.

Vandaag staan de publicaties van de kwartaalresultaten van onder andere Koninklijke KPN, Santander, Trigano, en Atoss op het programma. Voorbeurs publiceerde Duitsland de detailhandelsverkopen. Deze komen opnieuw uit onder de verwachting, min 1,6 % tegenover de verwachting plus 0,6 %. Het is de vijfde keer op 6 publicaties dat de detailhandelsverkopen teleurstellen. De Duitse economische motor de in het verleden vaak de Europese economie heeft ondersteunt, lijkt nu zelf meer en meer weg te zakken.

Voorbeurs zien we dat de Europese indices een mild lagere opening tegemoet gaan. Het verlies loopt op tot 0,09 %.

Justin Blekemolen bij BNR Beurs

Op maandagavond was Justin Blekemolen van LYNX te gast bij het programma BNR Beurs. Daarbij werd het aandeel Philips besproken en ging het over de liquidatie van vastgoedreus Evergrande. Via Spotify is de uitzending terug te luisteren.

Beursagenda

Woensdag 31 januariCNY – Productie PMI
DE – Inflatie (CPI)
VS – Jobless claims
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie
VS – Amazon Q4-cijfers
VS – Meta Q4-cijfers
VS – Apple Q4-cijfers
02:30
08:00
14:00
14:15
16:30
20:00
20:30
22:00
22:00
22:00
Donderdag 1 februariVS – Jobless claims
VS – Productie PMI
NL – ING Q4-cijfers
NL – Shell Q4-cijfers
14:30
15:45
08:00
08:00
Vrijdag 2 februariVS – Werkloosheidscijfer14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/news/articles/2024-01-30/stock-market-today-dow-s-p-live-updates?srnd=markets-vp

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.