Beursnieuws vandaag | LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Sven van Gasse het laatste beurs- en financiële nieuws in de LYNX Morning Call. Hoe hebben de markten zich de afgelopen beursdag ontwikkeld en wat staat er vandaag op het programma?

Dagelijks het laatste beursnieuws in uw mailbox

Blijf op de hoogte van het laatste beursnieuws met de LYNX Morning Call nieuwsbrief. Ontvang elke ochtend een marktupdate met de belangrijkste ontwikkelingen. Aanmelden kan kosteloos en eenvoudig via het beursupdateformulier.

Wat kunt u verwachten?

Of u nu een actieve belegger bent in aandelen, opties of ETF’s, actuele marktinformatie is essentieel voor uw beleggingsstrategie. In de Morning Call analyseren Justin en Sven de afgelopen handelsdag en bespreken ze welke factoren de markten mogelijk beïnvloeden in de komende week.


Tarief van 30% voor EU en nieuw record voor bitcoin

Door |
Artikel laten voorlezen

Verenigde Staten

De markten in de Verenigde Staten sloten de handelsweek met verlies af. De S&P 500 en de technologie-index NASDAQ kenden een verlies van respectievelijk 0,33% en 0,22%. De Dow Jones liet een groter verlies van 0,63% zien.

De nieuwe handelsweek start zoals de vorige is geëindigd, met tarieven. Wie dacht dat president Trump zijn tarievenoffensief even zou pauzeren, had het dus grondig mis. President Trump kondigde op zaterdag aan dat de Verenigde Staten een invoertarief van 30% zullen opleggen aan producten uit de Europese Unie en Mexico, twee van de belangrijkste handelspartners van het land. Dit tarief wordt op 1 augustus van kracht. Wanneer een van de twee reageert met hogere tarieven, zal president Trump niet aarzelen om ook zijn tarief omhoog te trekken. De Europese Unie is de belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten. In 2022 bedroeg de totale invoer van het blok meer dan $ 553 miljard. De totale Amerikaanse import uit Mexico bedroeg in 2022 ongeveer $ 454,8 miljard. De twee handelspartners zijn samen goed voor ongeveer een derde van de Amerikaanse import. Na een stilte om de onderhandelingen over een handelsdeal een kans te geven, is Trump weer volop in tariefmodus. Afgelopen week stuurde de Amerikaanse president soortgelijke brieven naar 23 handelspartners, waaronder Canada, Japan en Brazilië, met tarieven variërend van 20% tot 50%.

Hoewel de tarievenoorlog de aandelenmarkten in hun greep houden, lijkt bitcoin hier helemaal geen last van te hebben. De prijs van één bitcoin is gestegen tot meer dan $ 120.000 waardoor deze op een record noteert. De rally gaat gepaard met een recordinstroom in ETF’s die de bitcoinprijs volgen. Beleggers anticiperen erop dat bitcoin nieuwe records zal vestigen. Bedrijven versnellen hun aankopen van de cryptomunt en het Amerikaanse Congres nadert de goedkeuring van nieuwe cryptowetgeving. Een van de belangrijkste wetsvoorstellen is de Genius Act. Deze stelt regels op voor aan de Amerikaanse dollar gekoppelde stablecoins en zou de weg kunnen vrijmaken voor particuliere bedrijven om digitale dollars uit te geven.

Blik op Azië

De markten in Azië laten een gemengd beeld zien nu beleggers de tariefdreiging analyseren. De Japanse sterindex Nikkei 225 noteert vlak terwijl de breder samengestelde Topix een winst van 0,23% laat zien. De Hang Seng index uit Hongkong en de CSI 300 van het Chinese vasteland noteren aan een winst van respectievelijk 0,48% en 0,26%. De Indiase Nifty 50 verliest 0,43%.

De Chinese export in juni overtrof de verwachtingen van analisten. Chinese bedrijven haastten zich om te profiteren van het tijdelijke uitstel van invoertarieven in afwachting van de deadline in augustus. De export steeg met 5,8% ten opzichte van een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op een stijging van 5%. De import steeg met 1,1%. Hoewel de verwachtingen van economen hiermee niet werd waargemaakt, waarbij economen hadden gerekend op een stijging van 1,3%, is dit de eerste keer dit jaar dat de import een stijging liet zien. Ondanks de positieve handelscijfers voor de eerste helft van het jaar, voorspellen economen dat het exportmomentum onder druk zou kunnen komen te staan door de toegenomen onzekerheid over de Amerikaanse tarieven.

Europa

In afwachting van meer nieuws over mogelijke tarieven uit de Verenigde Staten eindigden de Europese markten de handelsweek collectief in het rood. De FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk kon het verlies nog beperken met een daling van 0,38%. De BEL 20 verloor 0,62% terwijl de Duitse DAX en de Franse CAC40 een verlies van respectievelijk 0,82% en 0,92% lieten zien. De pan-Europese STOXX 600 kende het grootste verlies met een daling van meer dan 1%.

De economie van het Verenigd Koninkrijk is in mei onverwacht opnieuw gekrompen. Het statistiekbureau van het land maakte bekend dat het bruto binnenlands product van het Verenigd Koninkrijk in mei met 0,1% kromp op maandbasis. De laatste gegevens volgen op een krimp van 0,3% in april, toen binnenlandse belastingverhogingen werden ingevoerd en de Amerikaanse president Donald Trump tarieven aankondigde voor zowel handelspartners als tegenstanders. Het Verenigd Koninkrijk is een van de weinige landen die reeds een handelsdeal met de Verenigde Staten hebben gesloten maar de bedrijven in het land zijn er dus niet in geslaagd de tarievenonrust van zich af te schudden. Ondanks het comfort van een handelsakkoord heeft het Verenigd Koninkrijk te kampen met verschillende binnenlandse economische tegenwinden.

Nu duidelijk is geworden dat president Trump de Europese Unie niet zal ontzien in zijn tarievenoorlog staan de markten op het continent op scherp. Naar verwachting zullen de Europese markten de handelsweek lager starten.

Beursagenda

Maandag 14 juliJPY – Industriële Productie06:30
Dinsdag 15 juli“CNY – BBP
EUR – Industriële Productie
EUR – ZEW economisch sentiment
VS – Inflatie (CPI)
VS – NY Empire State Productie-index”
04:00
11:00
11:00
14:30
14:30
Woensdag 16 juli“EUR – Handelsbalans
VS – Inflatie (PPI)
VS – Industriële Productie”
11:00
14:30
15:15
Donderdag 17 juli“EUR – Inflatie (CPI
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Detailhandelsverkopen
VS – Detailhandelsvoorraden excl. auto’s”
11:00
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 18 juliJPY – Nationale kern CPI
DE – PPI
VS – Bouwvergunningen
VS – Michigan inflatieverwachtingen
VS – Michigan consumentenvertrouwen
01:30
08:00
14:30
16:00
16:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/12/trump-tariffs-european-union-eu-mexico-trade.html
https://www.cnbc.com/2025/07/14/bitcoin-hits-new-all-time-high-above-120000-fueled-by-etf-inflows-crypto.html
https://www.cnbc.com/2025/07/14/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-kospi-csi-300-sensex-nifty-50.html
https://www.cnbc.com/2025/07/14/china-exports-imports-trade-data-june.html
https://www.cnbc.com/2025/07/10/stock-market-today-live-updates.html
https://www.cnbc.com/2025/07/11/uk-gdp-data-for-may-2025.html
https://www.cnbc.com/2025/07/11/european-stock-markets-trump-tariffs-stoxx-600.html

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Verenigde Staten

Zowel de S&P 500 als de NASDAQ sloten op all-time highs. De breed samengestelde S&P 500 won 0,27% terwijl de technologie-index een stijging van 0,09% liet zien. De Dow Jones kende een stijging van 0,43%.

Op donderdag heeft president Trump opnieuw een handelspartner bestookt met verhoogde invoertarieven. Deze keer was Canada aan de beurt. Trump verhoogde de invoerrechten tot 35%, met ingang van 1 augustus, en verweet het land dat het vergeldingsmaatregelen had genomen tegen de Verenigde Staten. De nieuwe tarieven staan los van de sectorale tarieven. Trump waarschuwde ook nog dat hij de tarieven zou kunnen verhogen, als Canada vergeldingsmaatregelen neemt. Canada is onderworpen aan tarieven van 50% op staal- en aluminiumimport, 25% tarieven op auto’s en wordt vanaf 1 augustus geconfronteerd met een 50% heffing op koper. Voor andere invoer vanuit Canada geldt er momenteel een heffing van 25%. Er zijn wel vrijstellingen voor import die in overeenstemming is met de handelsovereenkomst die gesloten werd tussen de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

De Italiaanse chocolademaker is van plan om het Amerikaanse Kellogg over te nemen voor een bedrag van $3,1 miljard. Het aandeel van Kellogg steeg met meer dan 30% na de aankondiging. Het bod van $23 per aandeel vertegenwoordigt een premie van 31% boven de slotkoers van voor de aankondiging. WK Kellogg, dat voornamelijk bekend is van haar cornflakes voor kinderen, splitste zich in 2023 af van moederbedrijf Kellogg omdat het moederbedrijf zich meer wilde richten op de groeiende snackbusiness. Kellogg doopte zichzelf om tot Kellanova, waar nu snackmerken als Pringles en Cheez-It onder vallen. Mars stemde er vorig jaar mee in om Kellanova te kopen voor $36 miljard maar deze deal is nog niet rond. De overname verduidelijkt de consolidatie in de voedingssector. Deze stap versterkt ook de ambities van Ferrero op de Amerikaanse markt. Het Italiaanse bedrijf kocht de afgelopen jaren verschillende Amerikaanse bedrijven waaronder de snoepactiviteiten van Nestle en Wells Enterprises.

Blik op Azië

De aandelenmarkten in Azië laten een gemengd beeld zien. De Japanse Nikkei 225 daalt met 0,25%, terwijl de breder samengestelde Topix een stijging van 0,33% laat zien. De Nifty 50 uit India daalt met 0,70%. De CSI 300 van het Chinese vasteland stijgt met 0,70%. De Hang Seng index uit Hongkong laat de grootste winst zien met een stijging van 1,77%.

Europa

De aandelenmarkten in Europa gingen op donderdag overwegend hoger. De FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk kende de grootste winst met een stijging van 1,23%. De BEL20 steeg met 0,91% terwijl de Franse CAC40 0,30% hoger koerste. De Duitse DAX was de enige rode vlek in Europa met een verlies van 0,38%. De pan-Europese STOXX600 steeg met 0,54%.

Mijnbedrijven in Europa kenden een forse stijging en zorgden ervoor dat de FTSE 100 een nieuw intraday record bereikte. Aandelen in de sector stegen met 3,4%. De aandelen van Anglo American stegen met 3,78% terwijl Rio Tinto en Glencore respectievelijk 2,68 en 4,02% wonnen. Deze bedrijven hebben allemaal belangrijke koperactiviteiten, een markt die lijdt onder het tarief van 50% dat Trump eerder deze week aankondigde. Het nieuws zorgde ervoor dat de Amerikaanse koperprijzen omhoogschoten en beleggers hopen dat dit een signaal is voor verhoogde overheidssteun voor mijnbouwprojecten in het land.

De Zwitserse chocoladeproducent Barry Callebaut was een van de grote verliezers in Europa. Het aandeel van het bedrijf zakte met 13% nadat het bedrijf opnieuw een winstwaarschuwing de wereld in moest sturen. De cacaoprijzen staan nog steeds uitzonderlijk hoog, wat een directe impact heeft op de activiteiten van het bedrijf. Ten opzichte van de piek vorig jaar is de cacaoprijs wel reeds gedaald maar met een prijs van meer dan $8.000 per ton blijft deze historisch hoog. In normale jaren betaalde chocoladeproducenten zo’n $2.000 tot $3.000 per ton voor hun belangrijkste grondstof. Barry Callebaut probeert deze prijsverhoging deels door te rekenen aan zijn klanten maar het is niet mogelijk om dit volledig te compenseren zonder aan omzet in te boeten. In het derde kwartaal van het boekjaar krompen de verkochte volumes met 9,5%. In het eerste halfjaar bedroeg de krimp nog 4,7%.

Beursagenda

Vrijdag 11 juliDE – Inflatie (CPI)
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
08:00
19:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/11/trump-announces-35percent-tariffs-on-canada-starting-aug-1.html

https://www.cnbc.com/2025/07/09/cereal-maker-wk-kellogg-shares-jump-report-possible-deal-with-ferrero.html

https://www.tijd.be/ondernemen/voeding-drank/barry-callebaut-worstelt-met-aarzelende-chocoladeklant/10615335.html

https://www.cnbc.com/2025/07/10/european-markets-on-thurs-july-10-stocxx-600-ftse-dax-cac.html

https://www.cnbc.com/2025/07/11/asia-stock-markets-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/07/10/stock-market-today-live-updates.html

Verenigde Staten

Na enkele moeilijkere handelsdagen zijn de markten in de Verenigde Staten erin geslaagd om collectief in het groen te eindigen. De Dow Jones en de S&P 500 stegen met respectievelijk 0,49% en 0,61%. De technologie-index NASDAQ kende de grootste winst met een stijging van 0,94% waardoor de index op een nieuw record sloot.

Het lijkt deze week een zekerheid te worden dat een nieuwe dag, nieuwe tarieven betekent. Op woensdag stuurde president Trump nieuwe brieven aan minstens zes landen, waaronder de Filipijnen en Irak, waarin hij nieuwe tarieven had opgelegd. Eerder deze week stuurde Trump reeds brieven met nieuwe heffingen naar de leiders van 14 landen. Ook legde Trump nieuwe tarieven op aan Brazilië, die op 1 augustus in werking treden, maar president Lula Da Silva is niet van plan het hier bij te laten. Da Silva verklaarde dat zijn land met een nieuw vergeldingstarief zal reageren op het aangekondigde tarief van 50% van de Verenigde Staten.

Nvidia is in korte tijd uitgegroeid tot een van de bekendste bedrijven ter wereld. De opkomst van artificiële intelligentie (AI) heeft een turbo gezet op de groei van het bedrijf. Dit tekent zich ook duidelijk af in de aandelenkoers. Op woensdag slaagde Nvidia erin om als eerste bedrijf ooit een marktwaarde van $4 biljoen te bereiken. Hierdoor is Nvidia het grootste bedrijf ter wereld gemeten naar marktwaarde en overtreft hiermee gevestigde bedrijven als Apple en Microsoft. In februari 2024 bereikte Nvidia een marktwaarde van $2 biljoen en nog maar in juni vorig jaar brak het door de grens van $3 biljoen. De laatste vijf jaar is de koers van het aandeel maal vijftien gegaan. Nvidia heeft sterk geprofiteerd van de groeiende vraag naar AI-hardware en -chips sinds de lancering van ChatGPT eind 2022. Het bedrijf heeft zichzelf gepositioneerd als de uitgesproken leider in het maken van de grafische verwerkingseenheden die grote taalmodellen aandrijven.

Blik op Azië

De markten in Azië lieten een gemengd beeld zien. De Japanse Nikkei 225 verliest 0,67% en ook de breder samengestelde Topix noteert aan een verlies van 0,87%. De Nifty 50 uit India daalt 0,41% terwijl de markten in China wel met winst noteren. De CSI 300 van het Chinese vasteland stijgt met 0,66%. De Hang Seng index uit Hongkong wint 0,41%.

De centrale bank van Zuid-Korea kwam op woensdag samen. Zoals verwacht, hield de Bank of Korea haar rentetarief stabiel op 2,5%. Alvorens verdere actie te ondernemen beoordeelt de centrale bank het effect van recente maatregelen om de huizenmarkt in het land af te koelen. Volgens een rapport van zakenbank Goldman Sachs stegen de huizenprijzen in Zuid-Korea in juni met meer dan 19% op jaarbasis. Hierdoor zagen de financiële autoriteiten zich genoodzaakt om maatregelen te nemen om de snel groeiende leningen van gezinnen aan te pakken. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank de rente tijdens haar volgende bijeenkomst waarschijnlijk zal verlagen, wanneer de maatregelen om de huizenmarkt af te koelen een effect zullen hebben.

Europa

De Europese aandelenmarkten kenden een goede dag. De BEL20 en de FTSE100 uit het Verenigd Koninkrijk lieten een bescheiden winst van 0,68% en 0,15% zien. De Franse CAC40 en de Duitse DAX koersten fors hoger met stijgingen van 1,40%. De pan-Europese STOXX 600 sloot de handelsdag 0,78% hoger af.

Groot overnamenieuws in de Europese farmasector. De Duitse farmareus Merck legt $10 miljard op tafel om het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Verona Pharma over te nemen. Hierdoor versterkt Merck zijn positie in ademhalingsbehandelingen en diversifieert het zich verder van de afhankelijkheid van enkele grote blockbustermedicijnen. Keytruda is een van de best verkopende medicijnen ter wereld met bijna $30 miljard aan inkomsten vorig jaar. Het patent op dit medicijn vervalt echter in 2028 waardoor andere bedrijven dit ook kunnen aanbieden. Deze deal past daarom in de inspanningen van Merck om zijn portfolio te hervormen. Merck zal $107 per Amerikaans aandeel betalen voor Verona, een premie van 23% ten opzichte van de laatste notering van het in Londen gevestigde bedrijf op de Nasdaq.

In Brussel keken beleggers reikhalzend uit naar de beursgang van het energiebedrijf EnergyVision. Na een jarenlange droogte was dit debuut het eerste sinds 2021. De uitstekende prestatie van EnergyVision tijdens zijn eerste handelsdag kan andere bedrijven misschien op ideeën brengen. Het aandeel schoot bij de opening meteen hoger en slaagde erin om de handelsdag te eindigen met een winst van meer dan 25%. Belangrijk voor beleggers is dat slechts 5% van de aandelen van het bedrijf vrij te verhandelen is op de beurs. De rest van de aandelen is in handen van enkele referentieaandeelhouders.

Beursagenda

Donderdag 10 juliVS – Jobless claims
Vrijdag 11 juliDE – Inflatie (CPI)
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
08:00
19:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/09/trump-brazil-tariffs-bolsonaro.html

https://www.cnbc.com/2025/07/09/nvidia-4-trillion.html

https://www.cnbc.com/2025/07/09/merck-to-acquire-verona-pharma.html

https://www.cnbc.com/2025/07/10/bank-of-korea-expectedly-keeps-rates-steady-at-an-almost-three-year-low.html

https://www.cnbc.com/2025/07/10/asia-stock-markets-today-live-updates.html

https://www.cnbc.com/2025/07/09/european-markets-on-weds-july-9-stoxx-600-ftse-dax-cac-tariffs.html

Verenigde Staten

Hoewel president Trump weer een nieuw tarievensalvo de wereld instuurde, lijken beleggers hier niet meer wakker van te liggen. Trumps beleid is zo wispelturig dat beleggers door de korte termijn grillen kijken en afwachten tot wanneer de tarieven effectief in werking treden. In een rustige handelssessie sloten de Amerikaanse indexen dan ook nagenoeg vlak. De Dow Jones en de S&P 500 kenden een daling van respectievelijk 0,37% en 0,07% terwijl de NASDAQ 0,03% steeg.

Terwijl president Trump eerst landen viseerden met zijn tarieven, richt hij zijn pijlen nu op specifieke goederen en sectoren. De Amerikaanse president meldde dat hij een tarief van 50% zal heffen op de invoer van koper. Hij liet daarnaast uitschijnen dat er nog meer hoge sectorspecifieke heffingen op komst zijn. Trump dreigde bijvoorbeeld ook nog dat er binnenkort zeer hoge tarieven zullen gelden op farmaceutische producten die de Verenigde Staten binnenkomen “van wel 200%”. Door het voorgestelde tarief op koper steeg de prijs van het rode metaal tot een recordhoogte. De koperprijs werd in één dag meer dan 13% duurder waardoor het zijn grootste prijsstijging sinds 1989 beleefde. Aandelen van kopermijnbouwer Freeport-McMoRan stegen ondertussen met 5% omdat beleggers verwachten dat binnenlandse producenten zullen profiteren van het tarief. Koper is het op twee na meest gebruikte metaal, na ijzer en aluminium. De Verenigde Staten importeren bijna de helft van het koper dat ze gebruiken, waarvan het meeste uit Chili komt.

Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, is vastbesloten om een koploper te blijven in de ontwikkeling van AI. Hiervoor heeft het bedrijf enorm veel geld over. Meta probeert de knapste AI-koppen bij haar concurrenten los te weken met enorme bedragen. Volgens Amerikaanse media biedt Meta haar toekomstige werknemers een contract aan van $ 300 miljoen in vier jaar, waarbij de werknemer gegarandeerd $ 100 miljoen zou verdienen in het eerste jaar. Deze bedragen, hoewel niet officieel bevestigd door Meta, lijken misschien overdreven maar Meta wil kost het wat kost vermijden dat het achterblijft op het gebied van AI. De sector staat nog in haar kinderschoenen waardoor bedrijven verwachten dat deze miljoeneninvesteringen in de komende jaren hun vruchten zullen afwerpen.

Blik op Azië

De aandelenmarkten in Azië laten een gemengd beeld zien. De Japanse sterindex Nikkei 225 kent een stijging van 0,28%. De breder samengestelde Topix stijgt met 0,36%. De CSI 300 van het Chinese vasteland noteert vlak terwijl de Hang Seng index uit Hongkong een daling van meer dan 1% laat zien.

Defensieaandelen uit Zuid-Korea kenden een stijging doordat president Trump verklaarde dat het land in de toekomst meer voor zijn eigen militaire bescherming zou moeten betalen. Volgens president Trump doet de economie van het land het goed en is er ruimte om meer te betalen voor haar eigen militaire uitgaven. Winsten werden aangevoerd door SNT Dynamics en LIG Nex1, die respectievelijk 9,45% en 8,21% stegen.

Europa

Ook de Europese markten lijken de tariefdreiging van president Trump voorlopig achter zich te laten. De meeste Europese indexen sloten dan ook met winst af. De Franse CAC40 en de Duitse DAX kenden een stijging van respectievelijk 0,56% en 0,55%. De FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk kende een gelijkaardige winst met een stijging van 0,54%. Enkel de BEL 20 sloot de handelsdag in het rood met een verlies van 0,27%. Zwaargewicht AB InBev was hier met een daling van 1,29% mede verantwoordelijk voor. De pan-Europese STOXX 600 steeg met 0,41%.

Vandaag staat in Brussel de eerste beursgang sinds 2021 op het programma. De Belgische IPO-markt staat al jaren droog dus kijken, voornamelijk Belgische, beleggers reikhalzend uit naar de beursgang van energiebedrijf EnergyVision. Het bedrijf trekt tegen een prijs van € 9,50 per aandeel naar de beurs. Hiermee zal het zo’n € 42,3 miljoen ophalen, wat wel minder is dan aanvankelijk gedacht. Het hoge prijskaartje waarmee het bedrijf naar de beurs trekt, heeft mogelijk enkele potentiële investeerders afgeschrikt.  

Autobouwer Porsche kwam met een trading update over leveringen in de eerste helft van het jaar. In China daalde de verkoop van de autobouwer met 28%. De leveringen daalden met 23% in Duitsland en met 8% in de rest van Europa, wat wordt toegeschreven aan de sterke prestaties van vorig jaar. De verkopen in Noord-Amerika stegen daarentegen met 10% dankzij een hogere beschikbaarheid van producten en prijsbescherming die in de eerste helft werd aangeboden tegen de achtergrond van gestegen importtarieven. Het aandeel van Porsche is dit jaar met meer dan 27% gedaald door de zware Amerikaanse tarieven. De Verenigde Staten heffen immers een tarief van 25% op alle ingevoerde auto’s en auto-onderdelen. Op 30 juli maakt het bedrijf zijn volledige resultaten over het eerste semester van 2025 bekend.

De Europese markten zullen naar verwachting gemengd openen. Het is vooral uitkijken naar vooruitgang in een handelsdeal tussen Europa en de Verenigde Staten. Er wordt verwacht dat er binnenkort een doorbraak zal komen in de onderhandelingen.

Beursagenda

Dinsdag 8 juliJPY – Lopende rekening
DE – Handelsbalans
01:50
08:00
Woensdag 9 juliEUR – CNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
03:30
03:30
Donderdag 10 juliVS – Jobless claims
Vrijdag 11 juliDE – Inflatie (CPI)
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
08:00
19:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/08/trump-tariffs-copper-trade.html
https://www.cnbc.com/2025/07/09/european-markets-on-weds-july-9-stoxx-600-ftse-dax-cac-tariffs.html
https://www.cnbc.com/2025/07/08/european-markets-on-tues-july-8-stoxx-600-ftse-dax-cac-.html
https://www.cnbc.com/2025/07/07/stock-market-today-live-updates.html
https://www.cnbc.com/2025/07/09/asia-stock-markets-today-live-updates.html

Verenigde Staten

Na een lang weekend omwille van Independence Day, was er op maandag opnieuw handel op Wall Street. Door de aankondiging van een nieuw rondje tarieven zorgde president Trump echter voor een sombere sfeer na het feestweekend. De Dow Jones en de technologie-index NASDAQ daalden met respectievelijk 0,94% en 0,92%. De S&P 500 kende een daling van 0,79%.

Trump kondigde een nieuwe reeks tarieven aan voor ten minste 14 landen. De tarieven zullen vanaf 1 augustus in werking treden. President Trump richtte zijn pijlen op onder andere Japan, Zuid-Korea, Maleisië en Zuid-Afrika. Goederen die in de Verenigde Staten worden geïmporteerd uit Japan, Zuid-Korea, Maleisië, Kazachstan en Tunesië krijgen nu te maken met tarieven van 25%. Op Zuid-Afrikaanse en Bosnische goederen wordt een Amerikaans tarief van 30% geheven en op import uit Indonesië wordt een accijns van 32% geheven. Normaal gezien was de deadline om een handelsdeal te sluiten met de Verenigde Staten vastgelegd op 9 juli. Tijdens het weekend kwamen er reeds signalen dat deze deadline (weer) zou worden verplaatst. Maandag werd dit ook officieel. President Trump tekende een executive order om de tariefdeadline uit te stellen naar 1 augustus. Naar verwachting is het nieuws over tarieven nog niet helemaal achter de rug. Trump kondigde immers aan dat er in de loop van de week nog brieven zullen volgen met mogelijk nieuwe tarieven.

Autobouwer Tesla van Elon Musk was met een daling van bijna 7% een van de slechtst presterende aandelen in de S&P 500. Sinds de bromance tussen Musk en Trump abrupt eindigde, is de relatie tussen de twee er enkel nog op achteruitgegaan. Musk verzet zich voornamelijk tegen de “Big Beautiful Bill” die onlangs goedgekeurd is. De verzuurde relatie zorgde ervoor dat Musk een stap terugnam uit de politiek en zich opnieuw kon focussen op zijn bedrijven. Beleggers juichten de terugkeer van Musk naar zijn bedrijven aanvankelijk toe. Zij vonden dat politiek voor te veel afleiding zorgde en dit was ook te merken aan de koers van Tesla. Het aandeel klom na de terugkeer van Musk op korte tijd met meer dan 40%. Op maandag ging hier echter in één klap 7% af en ging er bijna $70 miljard aan beurswaarde in rook op. De reden waren de plannen die Musk bekendmaakte om een nieuwe politieke partij op te richten om het tweepartijenstelsel in de Verenigde Staten te doorbreken. De nieuwe politieke betrokkenheid maakt beleggers duidelijk nerveus.

Blik op Azië

Door het uitstel van de tarievendeadline konden de markten in Azië wat op adem komen. De Japanse sterindex Nikkei 225 steeg met 0,35% terwijl de breder samengestelde Topix een stijging van 0,23% liet zien. De Hang Seng-index uit Hongkong en de CSI 300 van het Chinese vasteland stegen met respectievelijk 0,61% en 0,74%. De winsten in Zuid-Korea waren het hoogste met een stijging van 1,72% voor de Kospi.

Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung Electronics kwam met een trading update over het tweede kwartaal. Het bedrijf voorspelt een winstdaling van 56%. Deze daling is sterker dan analisten hadden voorspeld. Samsung worstelt om een groter marktaandeel te verwerven in AI-chips, een sector die gedomineerd wordt door marktleider Nvidia. Samsung is voornamelijk bekend voor zijn smartphones maar het is ook een van de grootste spelers in de markt voor geheugenchips. Het bedrijf is echter achter geraakt op concurrenten als SK Hynix en Micron in geheugenchips met een hoge bandbreedte, een speciaal type dat wordt gebruikt in AI-chips.

De centrale bank van Australië hield haar belangrijkste rentetarief onverwacht stabiel op 3,85%. Volgens de centrale bank is er eerst meer tijd en informatie nodig op het inflatievlak alvorens de rente te verlagen. De inflatie in Australië kwam met 2,1% in mei lager uit dan verwacht, het laagste cijfer sinds oktober 2024. In het eerste kwartaal bedroeg de inflatie 2,4% en bleef daarmee op het laagste niveau van vier jaar. Tegelijkertijd kampt Australië met een vertraging van de groei nu de overheidsuitgaven krimpen en de consumentenvraag en export verzwakken. De economie van het land groeide in het eerste kwartaal met 1,3% terwijl analisten een groei van 1,5% hadden voorzien.

Europa

De markten konden in Europa wel met winst sluiten, zij het bescheiden. De BEL 20 sloot vlak terwijl de Franse CAC40 een winst van 0,35% boekte. De winst bij de Duitse DAX was hoger met een stijging van 1,20%. De FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk ging tegen de stroom in en verloor 0,19%. De pan-Europese STOXX 600 steeg tot slot met 0,44%.

De Franse consultancyreus Capgemini kondigde aan dat het $3,3 miljard betaalt voor de overname van zijn Amerikaanse concurrent WNS. Met deze deal wil het Franse bedrijf meer inzetten op AI. De diensten van beide bedrijven zijn immers vergelijkbaar, al focust WNS zich meer op AI door middel van AI-agenten of software die bepaalde zaken zelfstandig kan uitvoeren. Het is vooral in deze expertise dat Capgemini geïnteresseerd is. Het aandeel van WNS steeg met bijna 15% tot $74,70 en noteert zo nog onder de biedprijs van $76,50. Naar verwachting zal de deal relatief snel rond zijn aangezien beide raden van bestuur de deal steunen.

Beursagenda

Dinsdag 8 juliJPY – Lopende rekening
DE – Handelsbalans
01:50
08:00
Woensdag 9 juliEUR – CNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
03:30
03:30
Donderdag 10 juliVS – Jobless claims
Vrijdag 11 juliDE – Inflatie (CPI)
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
08:00
19:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/07/tesla-tsla-shares-today.html

https://www.reuters.com/en/frances-capgemini-buy-business-transformation-firm-wns-33-billion-2025-07-07

https://www.cnbc.com/2025/07/08/samsung-projects-second-quarter-profits-drop-56-percent-struggles-ai-demand-nvidia-sk-hynix-micron.html

https://www.cnbc.com/2025/07/08/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-kospi-hang-seng-csi-300-senxex-nifty-50.html

https://www.cnbc.com/2025/07/08/rba-holds-rates-unexpectedly-as-it-waits-for-more-inflation-data.html

https://www.cnbc.com/2025/07/07/trump-tariffs-trade-letters-japan.html

https://www.cnbc.com/2025/07/07/europe-stock-markets-live-tariffs-stoxx-600-ftse-100-dax.html

https://www.cnbc.com/2025/07/06/stock-market-today-live-updates.html

Verenigde Staten

Op vrijdag vierden de Amerikanen Independence Day waardoor er geen handel was op Wall Street. Toch viel er wel wat economisch nieuws te rapen.

Dat president Trump van tarieven houdt is nu al wereldwijd gekend. Over de juiste implementatie van deze tarieven blijft de president echter zeer onduidelijk. Er werd vanuit gegaan dat de tarieven op 9 juli van kracht gingen worden, voor landen die er niet in geslaagd zijn om een handelsdeal met de Verenigde Staten te sluiten. In het weekend meldden president Trump en Howard Lutnick, minister van Handel, dat de tarieven niet op 9 juli maar wel op 1 augustus van kracht zullen worden.

Meer tarievennieuws was er omtrent de BRICS-landen. President Trump dreigt met extra tarieven op deze groep landen, die bestaat uit onder andere Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, van 10%. Volgens Trump voeren deze landen een “anti-Amerikaans beleid”. Ook alle landen die zich aansluiten bij dit beleid, kunnen rekenen op verhoogde tarieven. De leiders van het blok richtten zich in een gezamenlijke verklaring op zaterdag 6 juli tegen het verregaande tarievenbeleid van president Trump. Zonder de Verenigde Staten specifiek bij naam te noemen, spraken de leiders hun bezorgdheid uit over de toename van unilaterale tarifaire en non-tarifaire maatregelen die de handel verstoren en in strijd zijn met de WTO-regels.  

Blik op Azië

De Aziatische markten gaan op maandag overwegend lager. De Japanse sterindex Nikkei 225 en de breder samengestelde Topix verliezen allebei zo’n 0,60%. De Hang Seng index uit Hongkong gaat 0,15% lager terwijl de CSI 300 van het Chinese vasteland een verlies van 0,30% laat zien. Op zaterdag besliste de OPEC+, de olie-alliantie die onder andere bestaat uit zwaargewichten als Rusland, Saoedi-Arabië, Algerije, Irak en Kazachstan, om de olieproductie te verhogen met 548.000 vaten per dag. Analisten hadden echter op een verhoging van slechts 411.000 gerekend. De olieprijzen kenden de afgelopen weken een kortstondige boost door de seizoensgebonden zomerpiek en de 12-daagse oorlog tussen Israël en Iran. Deze oorlog zorgde voor bezorgdheid van de bevoorrading uit Teheran alsook voor mogelijke verstoringen in de aanvoer via de belangrijke Straat van Hormuz. Nu dit conflict opgelost lijkt en de productie wordt verhoogd, kennen de olieprijzen opnieuw een dip. De prijzen Brent crude en WTI, de belangrijkste oliebenchmarks, noteren beide weer ruim onder $70 per vat.  

Europa

Met de tarievendeadline in het achterhoofd, daalden de Europese markten op vrijdag. De Franse CAC40 en de Duitse DAX lieten het grootste verlies optekenen met een daling van respectievelijk 0,75% en 0,61%. De FTSE 100 uit het Verenigd Koninkrijk en de BEL20 sloten nagenoeg vlak. De pan-Europese STOXX 600 kende een daling van 0,48%.

Franse producenten van sterke dranken kenden een zeer volatiele sessie. Een Chinees onderzoek stelde immers vast dat de Europese producenten zich schulden hadden gemaakt aan dumping die de Chinese producenten schade had berokkend. China lanceert daarom vergeldingsrechten van 34,9% vanaf 5 juli voor een periode van vijf jaar. Na een rode opening konden de grootste spelers als Pernod Ricard, Rémy Martin en LVMH de verliezen wel terugdringen. Deze producenten zouden ontsnappen aan de verhoogde tarieven omdat zij minimumprijzen hebben afgesproken met de Chinese autoriteiten.

De Europese markten zullen naar verwachting een gemengde opening laten zien.

Beursagenda

Maandag 7 juliDE – Industriële Productie
EUR – Detailhandelsverkopen
08:00
11:00
Dinsdag 8 juliJPY – Lopende rekening
DE – Handelsbalans
01:50
08:00
Woensdag 9 juliEUR – CNY – Inflatie (CPI)
CNY – Producentenprijsindex (PPI)
03:30
03:30
Donderdag 10 juliVS – Jobless claims
Vrijdag 11 juliDE – Inflatie (CPI)
VS – U.S. Baker Hughes Oil Rig Count
08:00
19:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/2025/07/07/trump-says-countries-aligning-with-brics-bloc-will-face-extra-tariff.html

https://www.cnbc.com/2025/07/04/europe-markets-ftse-dax-cac.html

https://www.cnbc.com/2025/07/05/opec-members-agree-larger-than-expected-oil-production-hike-in-august.html

https://www.cnbc.com/2025/07/07/asia-stock-markets-today-live-updates-nikkei-225-asx-200-hang-seng-kospi-csi-300-nifty-50.html

https://www.cnbc.com/2025/07/07/europe-stock-markets-live-tariffs-stoxx-600-ftse-100-dax.html