Artikel laten voorlezen

Afgelopen vrijdag zagen we een sterke terugval in meerdere technologie-aandelen en de aandelen uit de halfgeleidersector. Nvidia (-3,69%), Meta Platforms (-3,66%) en Microsoft (-2,50%) zijn maar enkele zwaargewichten die onderuitgingen. Intraday zagen we de yields van de Amerikaanse staatsobligaties ook sterk oplopen maar tegen het einde van de handelsdag stonden de yields lager. Meteen ook één van de redenen waarom de technologie-aandelen onder druk stonden terwijl de edelmetalen zoals goud en zilver een opleving kenden.

Op indexniveau zagen we sterk dalende koersen. De Dow Jones daalde 1,03% tot 34.599 punten. Technologie-index Nasdaq 100 daalde bijna 2% tot 15.186 punten en de brede S&P 500 tekende donkerrood met een daling van 1,33% op de borden en een slotkoers van 4.450 punten. De sterkste daling stelden we vast in de halfgeleider- en softwaresector.

Deze week wordt het in de VS uitkijken naar het rentebesluit van de Fed. Woensdagavond wordt het besluit bekendgemaakt samen met de gebruikelijke persconferentie. Volgens de FedWatch Tool van de CME wordt de probabiliteit op het behouden van de huidige rente op 5,50% op 99% geschat.

www.cmegroup.com/markets/interest-rates/cme-fedwatch-tool.html

De lezer die nog niet elektrisch rijdt heeft het waarschijnlijk al gemerkt aan het tankstation. De brandstofprijzen zijn bezig aan een forse opmars. Een drijvende kracht van het fenomeen is natuurlijk de olieprijs die aan een stevige rally bezig is. Month-to-date staat de olieprijs 9,30% hoger met een huidige koers van zo’n $91,40. Het International Energy Agency (IEA) stelt dat in het vierde kwartaal het deficit in de oliemarkt nog groter kan worden met als gevolg nog hogere energieprijzen en bovendien een opwaartse druk voor inflatie. In de VS kijkt Biden met lede ogen de stijgende energiekosten aan. Volgend jaar zijn de presidentsverkiezingen en de strategische oliereserves staan op het laagste punt in 40 jaar.

Uranium spotprijs staat nu ook op een hoogste koers sinds een decennium. De drang voor onafhankelijkheid op energiegebied bij sommige landen drukt de prijs van uranium aanzienlijk hoger. De staatsgreep in Niger is ook een andere reden waarom de prijs stijgt, het land is namelijk goed voor 4% van de wereldproductie. Een stijgende prijs van uranium gaat gepaard met oplopende koersen van de uranium aandelen. Lees hier op het LYNX Kennisportaal wat de beste uranium aandelen zijn voor 2023

Blik op Azië en Europa

Beleggers die Aziatische aandelen hebben kijken uit naar het rentebesluit van de Chinese centrale bank. De Prime rates op zowel 1 jaar als 5 jaar worden bekendgemaakt. De markt verwacht geen renteverlaging deze keer.

Nikkei 225 blijft vandaag gesloten wegens Respect for the Aged Day, maar afgelopen vrijdag steeg de index wel fors met 1,10% en het sterkste aandeel was Toyota Industries, die op een week tijd met bijna 20% is gestegen. De Hang Seng index noteert ruim 1% lager terwijl de Shanghai Composite index status quo noteert.

In Europa sloten de beurzen gemengd afgelopen vrijdag. De BEL 20 klom 0,61% met een slotkoers van 3.712 punten. De AEX stond onder druk door de sterke daling in de halfgeleidersector. ASM International, ASML en Besi kregen stevige tikken te verduren. De Nederlandse sterindex besloot dan ook 0,40% lager op 741,50 punten. De DAX steeg 0,11% terwijl de Euro Stoxx 50 index vrijdag afsloot met een koersdaling van 0,33%.

Deze week worden de boeken geopend bij Cenergy, Viohalco en Crescent.

LYNX+ platform, BEL 20 index, 18/09/2023

Beursagenda

Maandag 18 septemberJPY – Respect voor de ouderen dagTSE gesloten
Dinsdag 19 septemberEUR – Inflatie (CPI)
VS – Bouwvergunningen
VS – Bouwstarters
11:00
14:30
14:30
Woensdag 20 septemberJPY – Export
JPY – Handelsbalans
DE – Producentenprijsindex (PPI)
VS – Ruwe olievoorraden
VS – Fed rentebesluit
VS – Fed persconferentie
01:50
01:50
08:00
16:30
20:00
20:30
Donderdag 21 septemberVS – Jobles claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Bestaande huizenverkopen
14:30
14:30
16:00
Vrijdag 22 septemberJPY – Kern inflatie (CPI)
JPY – PMI diensten
JPY – BoJ rentebesluit
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
01:30
02:30
04:30
09:30
09:30
10:00
15:45
15:45
15:45

Gebruikte bronnen:

www.bloomberg.com/news/articles/2023-09-17/asia-stocks-look-set-to-fall-on-wall-street-losses-markets-wrap?srnd=markets-vp

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.