Artikel laten voorlezen

De verkoopdruk op de aandelenmarkten houdt aan nu beleggers zich steeds meer zorgen beginnen te maken over de ontwikkelingen van de rente. De S&P 500 daalde met 1,64% tot 4.330 punten en de Nasdaq eindigde 1,82% lager op 13.224 punten. Beleggers reageerden daarmee nogmaals op het signaal van de Federal Reserve dat het van plan is om de rente langer hoger te houden. Op de obligatiemarkten steeg de rente op Amerikaanse staatspapier naar meerjarige hoogtepunten. Het rendement op de 10-jaars Treasury steeg met ongeveer 15 basispunten naar 4,492% en bereikte daarmee het hoogste punt sinds 2007. De 2-jaars Treasury noteerde meer dan 2 basispunten hoger op 5,142%, rond het hoogste niveau van 2006. Deze hoge renteniveaus oefenen duidelijk druk uit op risicovolle activa zoals aandelen.

Verder verwerkten beleggers de jobless claims (werkloosheidsaanvragen) die uitkwamen op 201.000, ruim onder de verwachting van analisten op gemiddeld 225.000. Het was ook het laagste aantal aanvragen sinds januari. Handelaren leken dit cijfer te interpreteren als een sterke arbeidsmarkt en dus als teken dat de Fed het beleid misschien verder moet verkrappen om de inflatie te beteugelen.

Beleggers maakten zich mogelijk ook zorgen over een shutdown van de overheid, die het consumentenvertrouwen zou kunnen schaden en de economie verder zou kunnen vertragen. Het Amerikaanse Congres heeft tot en met vrijdag 29 september de tijd om een financieringsvoorstel voor de overheid goed te keuren. Echter, doordat de Republikeinen geen overeenstemming kunnen bereiken over de financieringswet, dreigt een stillegging (shutdown) van de Amerikaanse overheid.

De S&P 500 en de Nasdaq Composite noteren deze week respectievelijk 2,7% en 3,5% lager, op weg naar hun slechtste week sinds maart en hun derde negatieve week op rij. Beide indices testen ook een belangrijk steunniveau op de grafieken. Een doorbraak onder de recente bodems kan technisch mogelijk meer ruimte vrijmaken voor een verdere daling.

Vandaag worden er voornamelijk cijfers verwerkt over de inkoopmanagers. Gedurende de ochtend noteren de Amerikaanse futures licht hoger.

Azië verdeeld en Europa opent lager

De markten in Azië lagen onder druk, nadat de Bank of Japan haar monetaire beleid ongewijzigd liet. De centrale bank handhaafde de rente op -0,1% en hield het rendement op Japanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar onder het nulpunt. Daarmee blijft Japan een van de weinige landen wereldwijd die vasthoudt aan een ruim monetair beleid. Het land had decennialang te maken met een zeer lage inflatie, maar sinds april 2022 is de inflatie elke keer boven de 2%-doelstelling gebleven. In augustus stegen de consumentenprijzen nog met 3,2%. In reactie op het rentebesluit daalde de Japanse Nikkei 225 met 0,95%, terwijl de Topix met 0,69% daalde.

In China wisten de beurzen uit het dal te kruipen, waarbij de Hang Seng index een lagere opening omzette in een winst van ongeveer 1%. Alibaba (9988) steeg met 1,8% in Hongkong.

Ook de Bank of England liet donderdag de rente onveranderd, waarmee het een einde maakte aan een reeks van 14 opeenvolgende renteverhogingen. De centrale bank deed dit nadat uit nieuwe gegevens bleek dat de inflatie lager uitkwam dan verwacht. Het Britse pond daalde kort na het besluit met 0,7% ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

In Europa moet op een lagere beursopening worden gerekend. Daarbij zal onder meer de Nederlandse AEX index onder de steun rond 729 punten zakken. Daarmee lijken de technische verzwakkingen verder toe te nemen. Gisteren deelden we een video waarin we de technische condities van de AEX, de S&P 500 en de Nasdaq bespreken.

Beursagenda

Vrijdag 22 septemberJPY – Kern inflatie (CPI)
JPY – PMI diensten
JPY – BoJ rentebesluit
DE – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
DE – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Productie inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Diensten inkoopmanagersindex (PMI)
01:30
02:30
04:30
09:30
09:30
10:00
15:45
15:45
15:45

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX. Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.