ETF winkelwagentje

We begrijpen dat de term ETF nieuw voor u is en dat er bij het horen van deze term veel vraagtekens bij u naar boven komen. In Europa liep het beleggen in ETF’s ook wat achter.

Toch zijn ETF’s al een lange tijd populair in de Verenigde Staten. Hier wordt naar schatting een derde van het belegd vermogen via ETF’s belegd.

Waar staat de afkorting ETF precies voor? Een ETF is een Exchange Traded Fund; dit beleggingsproduct volgt zo nauwkeurig mogelijk een bepaalde index. 

Er is een reden dat het handelen in ETF’s steeds populairder wordt.

Het succesverhaal van ETF’s zit hem voornamelijk in de kosten en de eenvoud van het product. U kunt heel gemakkelijk en goedkoop een goed gespreide portefeuille opzetten. De ETF’s zijn transparant en zeer toegankelijk omdat ze verhandelbaar zijn op de beurs.

In dit artikel wordt het allemaal stap voor stap aan u uitgelegd.

Beleggen met een brede spreiding

Een goede spreiding is belangrijk om op lange termijn een succesvolle belegger te zijn. Hiermee wordt het bedrijfsrisico gereduceerd. Wedt u namelijk op één paard en komt dit bedrijf in zwaar weer terecht, dan loopt u het risico uw volledige investering te verliezen. Bij een goede spreiding is de impact van een slecht presterend aandeel een stuk kleiner.ETF geld

Het bedrijfsrisico is dus goed te reduceren. Het marktrisico is echter niet met een spreiding te verkleinen. Het sentiment op de beurzen kan zowel positief als negatief zijn. Ook als uw portefeuille goed gespreid is, heeft u te maken met het sentiment van de beleggers.

Lage kosten

Een ander groot voordeel zijn de lage kosten van ETF’s. De impact van de kosten wordt vaak onderschat. Toch hebben deze direct invloed op uw rendement. De beheerkosten van een ETF zijn laag omdat het vrij gemakkelijk is om een dergelijk product op te stellen.

Naast de beheerskosten is de spread tussen de bied- en laatprijs van een ETF over het algemeen klein. De trackers zijn verhandelbaar op de beurs waardoor het liquide producten zijn. De indirecte kosten die een spread met zich meebrengen zijn dus laag en u kunt direct in- en uitstappen.

Transparantie

Omdat de wisselingen in indices beperkt zijn, weet u precies waar u in belegt. U komt niet voor onverwachte kosten te staan en u volgt exact de door u gekozen index middels de tracker.

Middels een ETF is het niet alleen mogelijk om een index te volgen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld grondstoffen en valuta’s te volgen middels een tracker. Denk bijvoorbeeld aan een zeer populaire ETF die de goudprijs volgt. U hoeft niet fysiek goud te kopen, maar kunt middels een ETF profiteren van een stijging van de goudprijs.

Beleggen in ETF’s en trackers

Bij LYNX kunt u ETF’s kopen en verkopen op de Europese, Amerikaanse en Aziatische beurzen. Het aanbod van ETF’s is enorm. Lees hier meer over handelen in dit beleggingsproduct bij LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.