Beleggen in trackers, een beleggingsstrategie

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

De laatste jaren wordt er steeds meer gesproken over indexbeleggen. Waar beleggers voorheen poogden de index te verslaan, kiezen steeds meer beleggers om deze één-op-één te volgen. Wellicht is dit voortgekomen uit de realisatie dat het erg moeilijk is de index te verslaan. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat slechts 25% van de actief beheerde beleggingsfondsen de index weten te verslaan.

Er zijn vele ETFs of trackers die een index (of andere onderliggende waarde) volgen. De werking van een tracker is simpel. U koopt een tracker op bijvoorbeeld de AEX-index. De waarde van deze tracker stijgt 1% wanneer de AEX 1% stijgt. Zo weet u zeker dat u het nooit slechter doet dan de index. Een veel voorkomende vraag over het beleggen in trackers is: wanneer moet ik instappen? U wilt natuurlijk zo laag mogelijk instappen, want wanneer de index daalt heeft u niets aan het volgen van de index.

Beleggingsstrategie

Ik maak, naast mijn reguliere beleggingen, gebruik van een langetermijnstrategie door te beleggen in trackers. Bij deze strategie maakt de timing van instappen weinig uit. Ik spreek namelijk met mezelf af om elke periode een vast bedrag te beleggen in een tracker.

Bijvoorbeeld: elke 3 maanden leg ik € 1000 in. Het voordeel hiervan is dat wanneer de index hoog staat ik relatief weinig trackers koop en wanneer de index laag staat juist relatief veel.

Wat levert deze strategie op?

Ik heb deze strategie uitgevoerd op een AEX en Euro STOXX 50 tracker, namelijk de iShares AEX (ticker: IAEX) en de iShares Euro STOXX 50 UCITS (ticker: EUN2). In beide trackers heb ik elke drie maanden € 1000 geïnvesteerd. Startpunt van de beleggingsstrategieën liggen voor de AEX en de ESTX50 respectievelijk op januari 2006 en januari 2003.

Resultaten beleggen

Bij de eerste aankoop van de AEX tracker stond de AEX op 440 punten. In totaal wordt gedurende de gehele periode 33 keer de IAEX aangeschaft voor een bedrag van 1000 euro per keer. Als we op de dag van vandaag naar de AEX-tracker portefeuille kijken, ligt de gemiddelde aankoopprijs op 36,05 wat refereert naar een AEX niveau van 360,50. Ter vergelijking: de AEX staat nu rond de 395.

Voor de portefeuille met Euro STOXX-trackers worden in totaal 45 aankooptransacties uitgevoerd. De gemiddelde aankoopprijs hiervoor is 29,17, welke refereert naar een prijsniveau van 2917 punten. De ESTX50 noteert momenteel rond de 3075.

Belangrijk punt is dat bij een aankoop nooit meer dan € 1000 wordt geïnvesteerd. Bij het bepalen van het aantal stukken rond ik altijd naar beneden af. Dit is tevens de reden waarom geen rond duizendtal in het onderstaande overzicht vermeld staat bij de totale investering.

Beleggen in trackers

Bovenstaande tabel geeft het resultaat van deze beleggingsstrategie voor zowel de AEX als de Euro STOXX50 tracker. Zoals u in het overzicht kunt zien, wordt ook dividend uitgekeerd. U zou deze eventueel kunnen herinvesteren. In onze strategie wordt niet gebruik gemaakt van herinvestering van het dividend.

Deze strategie kan interessant zijn voor iedere belegger die geïnteresseerd is in lange termijn indexbeleggen. U kunt tegen lage kosten op een gemakkelijke manier een indexportefeuille opbouwen, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de huidige stand van de index. Daarbij bent u uiteraard vrij om te bepalen of u inkoopt per maand, kwartaal of elke andere periode die u geschikt lijkt.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.