Artikel laten voorlezen
Trackers veroveren in een hoog tempo de beleggingswereld. Wat is de oorzaak hiervan?In verhouding tot beleggingsfondsen, hebben uitgevers van trackers veel minder personeel in dienst. Daardoor zijn de kosten een stuk lager dan bij diezelfde beleggingsfondsen. Het merendeel van de beleggingsfondsen presteert bovendien niet beter dan ETF’s.

Ook beschikt een standaard belegger niet over de kennis om een beleggingsfonds te beoordelen. Trackers zijn daarentegen ideaal.

Wat is een tracker?

Een tracker is een ander woord voor een ETF. Een tracker is een beursgenoteerd fonds en het product is voor beleggers ontworpen om een index exact te volgen. Omdat binnen dit fonds alle aandelen van bijvoorbeeld de AEX met de juiste weging zijn opgenomen, kunnen beleggers tegen lage kosten de index volgen. De Engelstalige afkorting van ETF staat voor: Exchange Traded Fund.

In dit artikel leert u alle ins en outs over dit beleggingsproduct, trackers.

De ontwikkelingen in trackerland staan daarnaast niet stil. Er worden nu zelfs trackers met een hefboom aangeboden. Achterliggende gedachte hiervan is dat aandelenkoersen op de lange termijn stijgen; en waarom zou een belegger daar niet extra van profiteren?In mijn optiek is dit een foute gedachte. Een hefboom is niets anders dan beleggen met geleend geld. Dit zorgt voor een flinke verhoging van de risicos.

Voorbeeld trackers

Stel dat de AEX index op 400 punten staat, vervolgens naar 350 punten daalt om hierna weer op 400 punten uit te komen. Laten wij de transactiekosten buiten beschouwing, dan heeft u niets verloren (400 blijft 400).

Stel u zou een tracker (long) met een hefboom van drie aankopen.  Een rit van 400 punten naar 350 punten maakt een verlies op het eerste oog van 12,5%. Door de hefboom in de tracker krijgt u nu een verlies voor de kiezen van drie keer 12,5%.  Dit maakt een totaalverlies van 37,5%.

Van een initiële investering van € 100 is hierdoor nog maar € 62,50 over.

De koersen stijgen nu van 350 naar 400. Procentueel is dit 14,30%. Met een hefboom van drie zit u op 43,85%. De AEX-positie had echter nog een waarde van € 62,50. Na deze stijging is de waarde van uw positie zodoende € 89,90.

Komen koersen weer terug op het punt waar u bent gestart, dan verliest u bij een ETF met een hefboom dus structureel geld.

Eerst een stijging, dan een daling van een tracker

Wat gebeurt er wanneer eerst een stijging wordt gevormd en vervolgens een dip? De AEX index gaat van 400 punten naar 450 punten om daarna weer terug te keren naar 400 punten. De grootte van de eerste beweging is nog steeds 12,5%.

De ETF met hefboom staat hierdoor op 37,5% winst. De AEX-positie heeft op dat moment een waarde van € 137,50.

Zodra de AEX terugzakt naar het punt waar u bent ingestapt, dan is er voor de AEX een verlies van 11,1%. De hefboom van drie zorgt ervoor dat de ETF 33,3% verliest. 33,3% van 137,5 is € 45,38. Dit betekent dat de eindwaarde € 92,12 is; wederom lager dan uw startbedrag en dus een verlies.

De aankoop van een ETF met hefboom resulteert dus bij zijwaartse koersen ALTIJD in een verlies. Koersen bewegen nu eenmaal altijd en juist deze schommelingen zorgen in dit geval voor uw verliezen.

Afblijven
In de volgende grafiek ziet u de long- en de shortvariant van een tracker met een hefboom van twee op de Amerikaanse S&P500:

U ziet in deze grafiek dat er alleen geld valt te verdienen in het handelen van een hefboom tracker wanneer u een ster bent in uw timing van aan- en verkoop. Met de gedachte dat zelfs één van de beste beleggers van de vorige eeuw, Peter Lynch, al blij was als hij zes van de tien keer goed zat, lijkt dit dus geen gemakkelijke zaak.

Een belegger in de aandelenmarkt voor de lange termijn blijft daarom met zijn handen van trackers met een hefboom af.

Karel Mercx is zelfstandig beleggingsspecialist. Tussen 2007 en 2013 heeft Karel veel ervaring opgedaan in de beleggingswereld als redacteur van het blad Beleggers Belangen. In de twee jaar daarna heeft hij als beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen gewerkt. In 2012 won hij het grootste online beleggingsdebat van Nederland en in 2014 werd hij beurstwitteraar van het jaar.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart