Beleggen in grondstoffen; alles wat u moet weten

Door Justin Blekemolen


Als over grondstoffen of commodity’s wordt gesproken, doelt men vaak op de meest bekende grondstof olie of goud.

Uiteraard zijn dit niet de enige grondstoffen waarin het mogelijk is om te handelen. Voor de industriële revolutie werden zelfs voornamelijk alleen nog maar agrarische producten verhandeld.

Deze commodity’s zijn vandaag de dag nog altijd ontzettend populair.

Daarom behandel ik in dit artikel naast de edelmetalen en grondstoffen voor de energiesector, nog meer soorten grondstoffen. Daarnaast bespreek ik per grondstof de verschillende manieren hoe u via LYNX hierop kunt inspelen.

Korte geschiedenis van handel in grondstoffen

Al duizenden jaren bestaat de handel in basisbehoeften en grondstoffen tussen mensen. De eerste beschavingen ruilden nog overtollige goederen voor andere goederen waarvan een tekort was. Later werden edelmetalen als goud en zilver ook populair als ruilmiddel.

Vandaag de dag wordt echter de prijs van grondstoffen weergegeven in geld. Hierdoor is het voor producenten en afnemers van grondstoffen een stuk makkelijker om de verschillende prijzen te vergelijken. Ook werd het makkelijker voor deze partijen om risico’s af te dekken middels derivaten.

Energie

De eerste soort grondstof die ik behandel is die onder de noemer energie valt. Aardolie en aardgas zijn de meest verhandelde grondstof op de beurzen. Omdat olie in zoveel producten wordt gebruikt, is het een uitstekende graadmeter voor de economische ontwikkelingen in de wereld. Vaak zien we dan ook dat grote bewegingen in de prijs van het zwarte goud invloed hebben op de koersen op de aandelenmarkten.

Olie

Als we spreken over de grondstof olie die op de financiële markten wordt verhandeld, kunnen we twee soorten onderscheiden. De meest populaire is de Amerikaanse olie, namen die voor deze soort worden gebruikt zijn WTI of Crude. De andere variant is de Brent olie.

Inspelen op de olieprijs is op verschillende manieren mogelijk. De producten die hiervoor beschikbaar zijn: Futures, trackers, hefboomproducten en uiteraard aandelen van oliebedrijven. De bekendste voorbeelden per product zijn:

 Product Naam Ticker
 Future Crude Oil CL
  Brent Oil BZ
 Trackers iShares Oil & Gas ETF IOGP
  United States Oil Fund ETF USO
  Energy Select Sector ETF XLE
 Aandelen BP BP
  Chevron CVX
  Exxon Mobil XOM
  Royal Dutch Shell RDSA
  Total FP

In het artikel ‘Beleggen in de beste olie-aandelen‘ leest u alles over deze grondstof.

Aardgas

Aardgas is ook een populaire grondstof onder handelaren. Om op de prijs van deze commodity in te spelen zijn ook verschillende liquide producten beschikbaar:

 Product Naam Ticker
 Future Henry Hub Natural Gas NG
 Trackers United States Natural Gas Fund UNG
  VelocityShares 3x Long Natural Gas ETN UGAZ
  VelocityShares 3x Inverse Natural Gas ETN DGAZ
 Aandelen Antero Resources AR
  Cabot Oil & Gas COG
  Philips 66 PSX

(Edel)metalen

De tweede soort grondstof die ik behandel is (edel)metaal. Of een metaal edel is of niet, heeft te maken met het in hoeverre het wordt aangetast door bijvoorbeeld roesten of corrosie. Van de metalen die ik behandel is goud het meest edel en koper de minste.

Goud

Goud is het meest beroemde metaal en wordt daarom ook het meest verhandeld op de beurs. Ook hier is de future het meest liquide product om in te spelen op de goudprijs, maar uiteraard bestaan nog meer producten. Hierbij is de CFD op de goudprijs een uitstekend alternatief voor kleinere beleggers die het future contract te groot vinden. Meer weten over beleggen in goud? Bekijk dan het artikel ‘Goudprijs verwachting 2021

Product Naam Ticker
 Future Gold Future GC
 Trackers SPDR Gold Shares GLD
  ETFS Physical Gold PHAU
 Aandelen AngloGold Ashanti AGG
  Goldcorp GG
  Barrick Gold Corp ABX
CFD Gold Spot XAUUSD

Zilver

Zilver is het kleinere broertje van goud, waarbij het koersverloop in zilver over het algemeen een stuk volatieler is. Net als goud wordt de grondstof al lange tijd gebruikt als betaalmiddel en verwerkt in sieraden. Ook van plan om in zilver te investeren? Vergeet dan niet het artikel ‘De beste zilver(mijn) aandelen van 2020‘ door te lezen.

 Product Naam Ticker
 Future Silver future SI
 Trackers iShares Silver Trust ETF SLV
  ETFS Physical Silver Shares ETF SIVR
  Ultra Silver ETF AGQ
 Aandelen Fresnillo FRES
  Silver Wheaton Corp. SLW
  First Majestic Silver Corp. AG
 CFD Silver Spot XAGUSD

Koper

Koper is een metaal die veel wordt gebruikt in bouwconstructies. Door met name de grote vraag uit China, heeft de economische situatie in het Aziatische land grote invloed op de prijs van koper. Ook beleggen in koper? Ondek dan wat ‘de beste 5 koper aandelen‘ zijn.

 Product Naam Ticker
 Future NYMEX Copper Index HG
 Trackers iPath Bloomberg Copper ETN JJC
  United States Copper Index Fund CPER
  iPath Pure Best Copper ETN CUPM
 Aandelen BHP Biliton BHP
  Rio Tinto RIO
  Southern Copper Corp. SCCO

Agrarische producten

De handel in agrarische producten is van levensbelang voor boeren. Door het gebruik van derivaten kunnen boeren zich enigszins beschermen tegen een prijsdaling voor hun oogst. De oorsprong van de huidige derivatenmarkt ligt bij de handel in agrarische producten.

Koffie

Wellicht enigszins onverwacht, maar het meest verhandelde agrarische product is koffie. Koffie is wereldwijd enorm populair en meer dan 100 miljoen mensen garen inkomsten uit de productie of verkoop van koffie.

 Product Naam Ticker
 Future Coffee KC
 Trackers iPath Bloomberg Coffee ETN JO
  iPath Pure Beta Coffee ETN CAFE
 Aandelen Starbucks Corp. SBUX
  Whitewave Foods Company WWAV
  Farmer Brothers Company FARM

Graan

De handel in graan is populair om het volatiele karakter van de grondstof. Een te droog seizoen of juist een veel te nat seizoen voor producenten? De weersomstandigheden en daarmee het slagen van de oogst kan van grote invloed zijn op de prijs van graan.

 Product Naam Ticker
 Future Corn future ZC
 Trackers The Teucrium Corn Fund CORN

Cacao

Het laatste agrarische product dat ik behandel is cacao. Cacao wordt onder andere gebruikt om chocolade te maken. Ook in dit grondstof is het meest liquide beleggingsproduct de future, waarop de prijzen van de andere producten gebaseerd zijn. Lees het volgende artikel om meer te weten te komen over beleggen in cacao.

 Product Naam Ticker
 Future Cocoa C
  iPath Bloomberg Cocoa Subindex ETN NIB
  iPath Pure Beta Cocoa ETN CHOC

Chemische elementen

De laatste soort grondstof die ik behandel zijn de elementen. Het is een ander soort grondstof dan de traditionele varianten die we reeds behandeld hebben. De zogenoemde chemische elementen kunnen immers niet in de natuur gevonden worden, maar zijn synthetisch gemaakt.

Uranium

De grondstof uranium is voornamelijk bekend door het gebruik in kernreactoren. In deze reactoren wordt verrijkt uranium gebruikt voor het opwekken van energie. Sinds de tsunami en de daarbij behorende problemen met de reactor van Fukushima, ligt deze vorm van energieopwekking onder druk. Verrijkt uranium wordt echter ook gebruikt in kernwapens. De oplopende geopolitieke spanningen wereldwijd en het voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs zorgt ervoor dat uranium aandelen een hot-item zijn op dit moment. In het artikel “De beste uranium aandelen van dit moment” leest u meer over beleggen in uranium.

ProductNaamTicker
FutureNYMEX Uranium IndexUX
TrackersGlobal X Uranium ETFURA
AandelenCameco Corp.CCO
 NexGen Energy LimitedNXE
 Westwater ResourcesWWR
 Altius MineralsALS
 Uranium Participation Corp.U

Lithium

Lithium is een metaal dat vooral bekend is door het gebruik in accu’s en batterijen. Het gebruik van batterijen in smartphones en tablets zorgde de laatste jaren al voor een toenemende populariteit van de grondstof. Echter, de prijs van lithium gaat het laatste jaar echt door het dak door het opkomende elektrisch rijden. De enorme accu’s die hiervoor nodig zijn zorgen voor een sterk toenemende vraag naar de grondstof. Eerder schreef ik al een artikel over “De beste lithium aandelen van dit moment“.

ProductNaamTicker
TrackersGlobal X Lithium ETFLIT
AandelenJiangxi Ganfeng Lithium2460
 Advanced MetallurgicalAMG
 Tianqi Lithium2466
 Lithium AmericasLAC
 Sociedad Quimica Minera de ChileSQM

Kobalt

Kobalt is een scheikundig zilverkleurig metaal dat ook bekend staat voor het gebruik in accu’s en batterijen. Het zilverkleurige metaal wordt ook gebruikt als kleurstof voor onder andere glas en porselein. De reden dat de vraag naar kobalt stijgt, is echter dezelfde als die van Lithium. Het belangrijke element voor accu’s en batterijen wordt dan ook wel lithium kobalt oxide genoemd. Wilt u mee weten over beleggen in Kobalt? Lees dan het artikel “Beleggen in kobalt; een verdubbelde koers in 1 jaar”.

ProductNaamTicker
AandelenKatanga MiningKAT
 eCobalt SolutionsECS
 Fortune MineralsFT

Meer weten over beleggen in grondstoffen via LYNX?

Vi LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in vele grondstoffen. U kunt inspelen op de prijs van deze grondstoffen door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s, en CFD’s. Bekijk ons aanbod.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.