Beleggen in goud: een overzicht

Door Wubbe Bos


London Gold Spot
ISIN: XC0009655157
|
Ticker: XAUUSD
|
Valuta: USD
Beleggers zien goud als een veilige investering die het goed doet als er veel onrust op de markt is. Goudaandelen zijn om die reden vaak populair onder investeerders om de portefeuille te beschermen. Beleggen in goud kan op verschillende manieren. Behalve in fysiek edelmetaal en aandelen van goudmijnbedrijven, is het ook mogelijk te beleggen in goud via afgeleide producten, zoals goudfutures en goud-ETF’s.

 

In dit artikel leg ik u uit wat uw mogelijkheden zijn:

  • Recente ontwikkelingen van de goudprijs
  • Fysiek goud kopen (goudstaven en gouden munten)
  • Het kopen van een goud-ETF
  • Goudaandelen kopen van goudmijnbedrijven
  • Afgeleide producten op goud

 

Goudaandelen, fysiek goud of een goud-ETF?

Recente ontwikkelingen van de goudprijs

Goud wordt graag gezien als een betrouwbare investering, ook als er verwarring heerst op de beurzen.

Toch werkt de bescherming die goud moet bieden niet altijd even goed. Aan het begin van 2018 ging de goudprijs nog iets omhoog, maar de afgelopen maanden is de koers hard weggezakt. Zelfs met alle onrust, in onder meer Turkije, weet de goudprijs niet te herstellen.

Koersgrafiek Goud (XAUUSD)

Hiervoor zijn meerdere redenen aan te wijzen, maar alles komt uiteindelijk terug op vraag en aanbod. Zo is de goudprijs afhankelijk van de productie en daaraan gerelateerde nieuwe vondsten in goudmijnen. Dit aanbod wordt vervolgens gekoppeld aan de vraag. Goud wordt voornamelijk gebruikt in juwelen, de industrie en opgeslagen in kluizen als belegging. Zo heeft de Turkse centrale bank alleen al voor $ 24,5 miljard aan goudreserves.

De meeste westerse landen houden de afgelopen jaren hun goudreserves redelijk stabiel en hebben in 2014 afgesproken dat tot 2019 zo te houden. China en Rusland hebben hun goudreserves de afgelopen jaren echter flink aangevuld en zo de vraag gestimuleerd. Dit heeft de goudprijs hoog gehouden.

Nu de goudprijs de laatste tijd fors is afgestraft, kan er mogelijk een instapmoment zijn. Er zijn verschillende scenario’s waarmee u hierop kunt inspelen.

Beleggen in fysiek goud

Wellicht de bekendste manier is het kopen van fysiek goud. Via verschillende winkels en bedrijven is het mogelijk om fysiek goud te kopen in de vorm van staven of munten. Het nadeel hiervan is dat deze veilig moeten worden opgeslagen, waar weer kosten aan verbonden zijn. Deze vorm van investeren brengt veel rompslomp en kosten met zich mee. Er zijn andere manieren om in te spelen op de goudprijs.

Het kopen van een goud-ETF

Een Exchange Traded Fund (afgekort ETF) is een mandje beleggingen dat net als een aandeel wordt verhandeld op de beurs. Een ETF wordt in het algemeen gebruikt om een specifieke marktindex te volgen, waardoor deze producten vaak indextrackers genoemd worden. Er zijn echter ook ETF’s die andere onderliggende waarden volgen. Zo kan de investeerder die in goud wil beleggen, maar niet fysiek een staaf goud wil aanschaffen, een goud ETF kopen die de goudkoers volgt.

Voor trackers op het edelmetaal bestaan twee soorten goud ETF’s: Bullion-Backed en Nonbullion-Backed trackers. Het verschil is dat Bullion-Backed ETF’s fysiek goud aanhouden en Nonbullion-Backed trackers financiële instrumenten als onderpand gebruiken.Goud ETF

Hierboven vindt u drie goud ETF’s die via het LYNX Handelsplatform verhandelbaar zijn. De ETFS Gold (BULL) heeft een expense ratio van 0,49% , volgt de Bloomberg Gold subindex en is genoteerd in dollars. De ETFS EUR Hedged Gold (00XN) maakt gebruik van swaps en heeft het valutarisico van de euro dus ondervangen. De expense ratio van deze ETF is 0,49%. De ETFS Physical Gold (PHAU) noteert in euro’s en is een bullion-backed ETF, die haar edelmetaal in Londen heeft opgelagen. Deze goud ETF heeft een expense ratio van 0,39%.

Beleggen in goudaandelen van goudmijnbedrijven

Naast het investeren in goud ETF’s is het mogelijk om direct aandelen te kopen van goudmijn bedrijven. Deze bedrijven hebben baat bij een stijgende goudprijs, aangezien zij het edelmetaal delven. Door aandelen te kopen van deze bedrijven speelt u dus indirect in op de goudprijs. Hieronder vindt u een overzicht van de vijf grootste gold mining companies die via LYNX verhandelbaar zijn. Deze vijf vormen slechts een kleine selectie, er zijn namelijk veel meer goudmijnbedrijven te kopen via het LYNX Handelsplatform.

Goudaandelen van goudmijnbedrijven

De prijzen van goudaandelen zijn natuurlijk niet alleen afhankelijk van de goudprijs, maar ook van de operationele kwaliteiten van het bedrijf. Daardoor kan het koersverloop sterk verschillen van de goudprijs en goud ETF’s.

Koersgrafiek goudmijnbedrijven

Afgeleide producten op goud

1. Futures

Afgeleide producten waarmee u kunt inspelen op de goudprijs, zoals futures, worden veel gebruikt door handelaren. De meest bekende is de future op de goudprijs (GC). Dagelijks worden honderdduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de goudprijs. Deze future vertegenwoordigt 100 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 punt beweging $ 100 verdient/verliest.

De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk goud thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers niet op een vrachtwagen vol goud zitten te wachten, is dit via het TWS Handelsplatform niet mogelijk. Vier weken voor de expiratie van de future kunt u via LYNX niet meer handelen in dit product. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

2. Opties en turbo’s

Opties en turbo’s zijn andere derivaten die u in staat stellen op bewegingen in de goudprijs in te spelen. Uiteraard kunt u deze producten via het TWS Handelsplatform aan- en verkopen. Vaak handelt u middels deze producten met een grote hefboom, waardoor voorzichtigheid op zijn plaats is.

Conclusie

Goud is al millennia een manier om waarde op te slaan en het gaat deze functie niet snel verliezen. Toch is de waarde van goud de afgelopen maanden flink afgenomen, terwijl er wel degelijk onrust was in verschillende markten. Dit laat dus zien dat goud niet altijd de perfecte bescherming biedt tegen onzekerheid.

Beleggen in goudaandelen, futures en ETF’s via LYNX?

Het TWS Handelsplatform biedt u tools om op verschillende scenario’s in te spelen. Benieuwd hoe u kunt beleggen in goud op ons platform? Bekijk dan ons aanbod.