Grondstoffen

In de rubriek “Beleggen in grondstoffen” vindt u informatie over de bekendste en meest verhandelde grondstoffen die allemaal via LYNX verhandelbaar zijn. Op welke manieren is het allemaal mogelijk om te beleggen in grondstoffen? En wat zijn de meest populaire producten?

De belangrijkste grondstoffen die onder de noemer energie vallen komen aan bod, namelijk crude olie, brent olie, aardgas en uranium. De tweede categorie die behandeld wordt zijn de (edel)metalen. Hierbij kunt u denken aan goud, zilver en koper. Tot slot wordt nog uitgebreid ingegaan op de agrarische producten zoals koffie, graan en cacao. Bent u op zoek naar een broker om te beleggen in grondstoffen, klik hier.

Grondstoffen: verwachtingen, analyses en tips 2024

Wat zijn grondstoffen?

Grondstoffen zijn in de natuur voorkomende materialen of goederen die worden gewonnen en verwerkt voor menselijk gebruik. Enkele voorbeelden zijn olie, edelmetalen, koffie en suiker. Grondstoffen zijn belangrijk voor de economie, want het zijn de basismaterialen voor de productie van o.a. voedsel, energie en kleding.


Analyses

Grondstoffen analyses

Belangrijke grondstoffen worden op deze plek geanalyseerd: Onze beursexperts bespreken belangrijke grondstoffen zoals goud en zilver op basis van fundamentele en technische analyses.

Ontdek hier onze huidige grondstoffenanalyses vanuit een beursperspectief. In deze analyses evalueren we de huidige ontwikkeling van de goud- of zilverprijs op de beurs.

Actuele analysesDe meest gestelde vragen over grondstoffen

Wat zijn grondstoffen?

Grondstoffen zijn stoffen die in de natuur voorkomen en niet worden verwerkt. Grondstoffen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: harde grondstoffen en zachte grondstoffen. Met harde grondstoffen worden metalen zoals goud, zilver, koper of aluminium bedoeld. Zachte grondstoffen zijn agrarisch en zijn veelal afkomstig uit de landbouw, bosbouw en visserij. Water en lucht kunnen ook als grondstoffen worden beschouwd. Grondstoffen zoals olie, gas of kolen, worden ook wel fossiele brandstoffen genoemd.

Wat zijn de belangrijkste grondstoffen?

Tot de belangrijkste grondstoffen behoren metalen als goud, zilver, platina, nikkel, palladium, zink en koper, ruwe olie en aardgas, zeldzame aardmetalen, maar ook landbouwproducten als tarwe, maïs, koffie, cacao, rijst, suiker, katoen, runderen en varkens. In de toekomst zullen ook andere grondstoffen die in toekomstige technologieën worden gebruikt uit belangrijke gebieden zoals informatietechnologie, aandrijftechnologie of geneeskunde, zoals lithium, kobalt, fosfaat, gallium of neodymium, aan populariteit winnen.

Zijn metalen grondstoffen?

In principe kunnen metalen als grondstoffen worden beschouwd. In de volksmond worden materialen als staal echter vaak aangeduid als metalen, hoewel staal geen metaal is, maar een legering, en dus geen grondstof in de ware zin van het woord. De zogenaamde zeldzame aardmetalen zoals yttrium of neodymium worden echter tot de metalen en dus tot de grondstoffen gerekend.

Hoe worden grondstoffen verhandeld?

Grondstoffen worden rechtstreeks tussen verkopers en kopers verhandeld. Voor beleggers is het interessant dat deze grondstoffen ook zijn te verhandelen op de grondstoffenbeurs. De handel op de beurs vindt meestal plaats via futures (termijncontracten). De belangrijkste grondstoffenbeurs waarop grondstoffen zoals metalen en landbouwgrondstoffen worden verhandeld is de New York Mercantile Exchange (NYMEX). Daarnaast zijn er nog andere belangrijke grondstoffenbeurzen voor de handel in grondstoffen, zoals de Chicago Board of Trade (CBOT) of de Chicago Mercantile Exchange (CME).

Hoe ontstaan de grondstoffenprijzen?

Grondstoffenprijzen ontstaan door vraag en aanbod op gespecialiseerde beurzen, zogenaamde commodity futures beurzen of grondstoffenbeurzen zoals de New York Mercantile Exchange (Nymex). De prijs van de grondstoffen wordt meestal in Amerikaanse dollars vermeld. Aangezien grondstoffen meestal via futures op de beurs worden verhandeld, komen de grondstoffenprijzen overeen met de futureprijzen voor een bepaalde grondstof. Zowel op de metaalgrondstoffenmarkten als op de landbouwgrondstoffenmarkten zijn er zeer volatiele grondstoffen die onderhevig zijn aan grote prijsschommelingen, in het geval van landbouwproducten bijvoorbeeld als gevolg van mislukte oogsten.

Hoe kunt u beleggen in grondstoffen?

Grondstoffen worden via futures (termijncontracten) op de grondstoffenbeurzen verhandeld. Het is ook mogelijk om met opties op deze futures te handelen. Aangezien deze futurecontracten meestal vrij grote marginvereisten hebben, kunnen particuliere beleggers ook grondstoffen verhandelen via ETP’s (exchange traded products). Daarnaast is er ook de mogelijkheid om rechtstreeks te investeren in bedrijven uit de grondstoffensector met aandelen en zo te profiteren van de ontwikkeling van de grondstoffenprijzen.