Beleggen in sprinters en turbo’s

Door Karel Mercx


Artikel laten voorlezen

Wat is een Turbo?

Een Turbo is een financieel product waarmee beleggers middels een hefboom kunnen inspelen op bewegingen in onderliggende waarden als aandelen, indices, grondstoffen, valuta en obligaties. Omdat zowel Turbo’s long als Turbo’s short bestaan, is met dit hefboomproduct mogelijk om van een koersstijging en van een koersdaling te profiteren.

Een sprinter en een turbo lijken op elkaar als twee druppels water. Toch maakt het wel degelijk uit welke van de twee u aanschaft. Dit laten wij zien aan de hand van een voorbeeld met de S&P500.

De S&P500 staat op de hoogste stand ooit. Voor sommige beleggers betekent dit dat de crisis definitief is opgelost en dat snel nog hogere standen zullen volgen. Zij kopen een turbo long. Andere beleggers wijzen er juist op dat dit een mooi punt is voor de start van een correctie naar beneden en kopen een turbo short.

De interessante vraag is: welke aanbieder geeft de beste prijzen af voor de S&P500? In onderstaande tabel staan de prijzen van sprinters en turbos van de drie grootste aanbieders.

Tabel Sprinters Turbos Abn Amro RBS ING

Het lijkt alsof ABN Amro met een spread van één cent de beste prijzen afgeeft en dat RBS met een spread van vier cent de slechtste prijzen, maar dat is niet waar. Dit komt door de ratio.

De ratio

De ratio geeft aan hoeveel turbos of sprinters nodig zijn om dezelfde blootstelling te hebben als een rechtstreekse belegging in de onderliggende waarde. Bij ABN Amro zijn honderd turbos nodig om één keer in de S&P500 te beleggen, bij RBS zijn maar tien turbos nodig. Wil de belegger één keer de S&P500 aanschaffen door middel van een turbo of sprinter, dan zijn de prijzen als volgt:

ABN Amro RBS ING bied en laatkkoers

Onder Break-even staat het percentage dat de turbo of sprinter moet stijgen zodat u zonder winst of verlies verkoopt. Het is duidelijk te zien dat RBS de beste prijzen afgeeft voor het handelen in de S&P500, aangezien hier het percentage het laagst ligt.

Belegt u in turbos of in sprinters, dan is het van belang dat u deze berekening voor al uw favoriete onderliggende waarden doet. RBS geeft namelijk niet altijd de beste prijzen af.

Gelijke ratio

Is de ratio van de verschillende aanbieders gelijk, dan maakt u een keuze door naar het verschil te kijken tussen de bied- en laatprijs. Is dit verschil (ook wel de spread genoemd) ook gelijk, dan zijn de producten identiek aan elkaar.

Verschillen in de absolute prijzen bij aanbieders hebben niets met kosten te maken. Het laat alleen zien dat elke turbo en sprinter met een andere hefboom werkt. Hoe lager de waarde van het product, hoe groter de hefboom is.

Belegt u in sprinters en turbos, vergeet dan nooit om naar de ratio te kijken. U krijgt gegarandeerd een hoger rendement als u tijd besteedt aan het vergelijken van de verschillende producten.