Technische Analyse AEX


Technische analyse AEX & aandeel Tesla

Door |

AEX
ISIN: NL0000000107
|
Ticker: EOE --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
AEX

Technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week bespraken we hoe belangrijk het steunniveau rond de 632 punten is voor de AEX-index. Deze voormalige koerstop uit 2020 blijkt een week later goed zijn werk te hebben gedaan. In de afgelopen twee handelsweken is dit steunniveau uitvoerig getest. Nadat de koers hier gedurende de handelsweek steeds weer boven wist te blijven, werden op vrijdag de koopjesjagers actief. Op vrijdag veerde de AEX met bijna 4% op en daarmee lijkt de index voorlopig uit de gevarenzone. Zowel op dag- als weekbasis was bovendien positieve divergentie te zien in de RSI-indicator.

Op weekbasis lijkt de Nederlandse beurs dus een perfecte hogere bodem achter te laten op de lange termijn. Op korte termijn zijn er echter nog wel wat obstakels te overwinnen. Vandaag krijgt het herstel een vervolg, maar de eerste weerstand nadert alweer. Momenteel bevindt de AEX zich in de gap die tussen pakweg 672 en 681 ligt. Op circa 675,5 ligt bovendien het 0,5%-fibonacci retracement niveau. Dat betekent dat de AEX hier ongeveer de helft van de daling van 719 tot aan 632 weer heeft goedgemaakt. Een beperkte terugval lijkt aannemelijk. Een hogere bodem is namelijk noodzakelijk om later duurzaam te kunnen uitbreken.

Echt positief kunnen we pas worden als de AEX-index boven de dalende trendlijn breekt, die nu op ongeveer 704 punten ligt. De komende periode komt deze weerstandslijn overigens steeds lager te liggen. Vlak daarboven ligt rond 720 punten het dalende 200-daags gemiddelde en de top die op 31 mei werd gevormd. Een doorbraak boven deze weerstand is nodig om weer te mogen spreken van een bullmarket.

Het is dus afwachten hoe zich dat de komende weken gaat ontwikkelen. Voorlopig mag men gematigd positief zijn over de AEX-index. Enkel een doorbraak onder de steun op 632 kan een grotere correctie uitlokken.

Grafiek AEX index (EOE) | Technische analyse AEX & aandeel Tesla

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

Het aandeel Tesla lijkt bezig te zijn met een bodemproces. De steun rond $620 lijkt een steeds sterker vangnet te worden. Dit koersniveau vormde in de zomer van 2021 al steun en de afgelopen weken wist Tesla ook steeds boven dit niveau te bodemen. Inmiddels is er een duidelijke zijwaartse bandbreedte zichtbaar tussen pakweg $620 en $790. Binnen deze bandbreedte is de correctieve fase verlaten en lijkt de koers weer op weg richting de weerstand.

Na een eventuele uitbraak boven de $790 mag een grotere stijging worden verwacht. De volgende weerstand bevindt zich op $955,50, waar Tesla op 4 mei een top vormde. Bovendien komt dit koersdoel overeen met de pendelum swing. De bandbreedte tussen $620-$790 bedraagt namelijk $ 170. Als we deze $ 170 optellen bij het uitbraakniveau op $ 790, dan komt daar een koersdoel van pakweg $ 960 uitrollen.

Op de grafiek zien we rond $840 de rode lijn die de 200EMA vertegenwoordigt. Toch is het aannemelijk dat Tesla hier niet veel weerstand aan ondervindt. Het 200-daags gemiddelde ligt namelijk vrijwel vlak en lijkt bij Tesla sowieso weinig waarde te hebben gehad in het afgelopen jaar.

Grafiek Tesla (TSLA) | Technische analyse AEX & aandeel Tesla

Ontvang wekelijks de technische analyse AEX per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de AEX index en/of een aandeel uit de index.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Technische analyse AEX index (EOE)

Tussen maart en juni liet de AEX index een driehoeksformatie zien. Deze is nu neerwaarts verlaten en daarmee lijkt de index rijp voor een nog grotere daling. Het koersdoel van dit patroon zou gemakkelijk rond de 610 punten berekend kunnen worden.

Afgelopen week kregen we wederom te maken met stevige verkoopdruk. Daarbij duikelde de AEX index onder de bodems van maart. Met de doorbraak onder dit steunniveau werd de dalende trend voortgezet. Op vrijdag is de Nederlandse beurs aangekomen op een volgend steunniveau rond de 633 punten. Een opleving richting de onderkant van de driehoek rond 668 punten is aannemelijk. Vlak daarboven zien we ook nog een gap tussen 672 en 681 die mogelijk gesloten kan worden. Hieronder licht ik met de weekgrafiek toe, waarom ik een flinke opleving verwacht.

Rond de 632/633 punten ligt niet zomaar een steunniveau en het kan zomaar betekenen dat de AEX vanaf hier een stevige opleving gaat laten zien. In de grafiek hieronder zien we namelijk dat de oude top van 2020 vlak boven de 632 punten lag. Deze oude top fungeert nu als steun en kan zomaar een interessant langetermijn koopmoment opleveren voor beleggers. Voor een bevestiging van de bodem moet de AEX echter wel uit het dalende trendkanaal breken.

Technische analyse aandeel BESI: herstel lonkt

Het aandeel BESI is de afgelopen maanden stevig verzwakt. Nadat de koers onder de stijgende steunlijn zakte, nam de verkoopdruk sterk toe. De opleving liet rond € 59 een lagere top achter op de grafiek. Het aandeel noteert onder het 200-daags gemiddelde en de 55EMA.

Op korte termijn lijkt een herstel mogelijk. Recentelijk is namelijk een licht lagere bodem gevormd ten opzichte van de bodem uit mei. De verkopers lijken de koers niet verder naar beneden te krijgen en tegelijkertijd ontstaat bij de RSI indicator een hogere bodem. Deze zogenoemde positieve divergentie kan een ommekeer signaleren. Een opleving richting de weerstand op € 59 lijkt aannemelijk.

Een doorbraak boven dit niveau kan mogelijk een groter herstel uitlokken. Zakt de koers van BESI alsnog onder de lows van de afgelopen twee dagen, dan ligt de volgende steun pas rond €42 te wachten. Hier werd een belangrijke weerstand gevormd in 2020 die nu als steun kan fungeren.

Technische analyse AEX index (EOE)

Het technische beeld van de meeste aandelenbeurzen blijft neerwaarts gericht. Eind mei werd een herstel ingezet, maar de AEX stootte de afgelopen week meermaals zijn hoofd tegen de dalende trendlijn. Ook werd er op 719 punten duidelijk een weerstand gevormd. Voor een harde technische verbetering willen we een doorbraak en slotstand boven deze weerstand zien. Vlak daarboven ligt rond 728 punten het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Afgelopen maanden waarschuwden we ook meermaals voor het dalende 200-daags gemiddelde. Zolang de Nederlandse beurs onder deze rode lijn blijft, oogt het middellange en lange termijn technische beeld negatief.

Op korte termijn zien we dat de verkoopdruk weer snel en snoeihard is teruggekeerd. Vandaag nadert de AEX alweer de bodems van mei. Een doorbraak onder deze bodems op 662 punten kan nog meer verkoopdruk uitlokken. Vlak daaronder zien we op circa 653 punten de dieptepunten van maart en in februari 2021 veerde de beurs ook op vanaf 648 punten. Er liggen dus veel steunniveaus in deze regio, maar belangrijker is de top van 2020.

In februari 2020 vormde de AEX een top op 632 punten. Het is voor het langetermijnbeeld noodzakelijk dat de beurs hierboven weet te blijven. Dan kan een eventuele test van dit niveau nog beschouwd worden als een terugtest in het meerjarige grafiekbeeld.

Grafiek AEX index | Technische analyse AEX en Shell valt uit rising wedge

Technische analyse aandeel Shell

Gas- en oliebedrijf Shell heeft lange tijd de verkoopdruk op de brede markten kunnen weerstaan. Met dank aan stijgende olie- en gasprijzen wist ook de koers van Shell steeds hogere toppen te vormen. De afgelopen maanden begon de stijging echter steeds meer op een rising wedge patroon te lijken. Daarbovenop wees de negatieve divergentie, die de RSI indicator laat zien, op een verzwakking van het momentum.

Het rising wedge koerspatroon, (een oplopende driehoek) signaleert doorgaans het einde van een opwaartse beweging. Nu de koers uit de stijgende driehoek is gevallen, is het koerspatroon geactiveerd. De komende weken lijkt een correctie richting de onderkant van dit patroon op pakweg € 22 aannemelijk. Vlak daarboven zien we op € 23 het 200-daags gemiddelde, dat mogelijk ook als een reëel target mag worden beschouwd.

De auteur heeft tijdens publicatie een short positie in het aandeel Shell door middel van opties.

Technische analyse AEX index (EOE)

Na een sterke beursrally afgelopen week is het technische beeld van de AEX-index aardig opgeklaard. De afgelopen weken verschenen er steeds licht hogere bodems op de grafiek. Afgelopen vrijdag brak de AEX boven de trendlijn van de afgelopen weken. En vandaag zet de AEX ook de langere trendlijn onder druk en klimt de beurs boven het 55-daags gemiddelde.

Ook doet de AEX een poging om boven de top van 17 mei op 707,21 te breken. Als het de Nederlandse beurs lukt om boven deze weerstand te sluiten, dan lijkt verder herstel aannemelijk. Een herstel richting het 200-daags gemiddelde dat momenteel rond de 730 punten ligt lijkt dan voor de hand te liggen.

Het lange termijn technische beeld blijft echter negatief zolang de AEX-index onder het 200-daags gemiddelde noteert. Vlak daarboven ligt nog altijd een belangrijke weerstand rond de 743 punten. Pas bij een doorbraak en weekslot kunnen we stellen dat er een nieuwe langere fase van stijgende koersen van start gaat. Aan de onderkant dient men de steun rond 677,59 punten in de gaten te houden. Een doorbraak hieronder kan mogelijk nieuwe verkoopdruk uitlokken.

Technische analyse aandeel Snowflake (SNOW)

Veel technologie-aandelen zijn afgelopen week begonnen aan een sterk herstel. Het aandeel Snowflake liet op donderdag echter nog een nieuw dieptepunt zien, maar wist gedurende de dag wel sterk te herstellen. De koers bevindt zich overduidelijk in een neerwaartse trend, maar een krachtige tegenbeweging lonkt.

Dit kunnen we opmaken door te kijken naar de RSI-indicator. Deze laat (net als vele andere tech stocks) namelijk positieve divergentie zien. Dit wil zeggen dat de RSI bij de meest recente bodem juist een hogere bodem wist te vormen. Op de grafiek is dat met groene strepen aangegeven. Een groter herstel lijkt nu aannemelijk en is interessant voor traders.

Een herstel richting de $160, waar men een oude top en bodem tegenkomt, lijkt voor de hand te liggen. Dit levert ruim 23% potentieel op, terwijl het risico met kleinere stoploss kan worden afgedekt. Een stoploss onder de $112 geeft bijvoorbeeld iets minder dan 14% risico. Na een eventuele doorbraak boven de $160 is overigens een nog groter herstel mogelijk. De volgende weerstand en de 200EMA liggen pas rond $240 per aandeel.

Technische analyse AEX index (EOE)

De neerwaartse tendens op de AEX-index is nog steeds intact. Toch lijkt de ergste verkoopdruk wat opgedroogd. Wall Street zocht afgelopen week nog nieuwe lows op, maar de AEX lijkt wat te stabiliseren binnen de dalende trend.

Over de koerstoppen van de afgelopen weken ligt echter nog duidelijk een neerwaartse trendlijn. Bij de laatste opleving is de AEX wederom gestuit onder het 55-daags gemiddelde (blauwe lijn). Deze laatste koerstop ligt rond 707 punten. Een doorbraak en slotstand hierboven kunnen mogelijk een groter herstel uitlokken richting de 740 punten.

Het lange termijn technische beeld blijft echter negatief zolang de AEX-index onder het 200-daags gemiddelde noteert. De 200EMA ligt nu rond de 733 punten en vlak daarboven zien we een belangrijke weerstand rond 743 punten. Pas bij een doorbraak hierboven kan men rekenen op aanhoudend stijgende koersen. De AEX heeft dus nog heel wat obstakels te overwinnen. Een eventuele doorbraak onder de 650 punten kan verdere koersdaling uitlokken richting de 630 punten, waar de top van 2020 ligt.

Technische analyse AEX index (EOE) | LYNX Beleggen

Technische analyse aandeel Netflix (NFLX)

Het aandeel Netflix is één van de hardst afgestrafte tech-aandelen op Wall Street. Tweemaal verloor de streaminggigant tientallen procenten aan beurswaarde na de bekendmaking van zijn kwartaalresultaten. Sinds het hoogtepunt van november vorig jaar is de koers met zo’n 76% gedaald. Het aandeel lijkt echt uit te bodemen en de grafiek geeft signalen voor verder herstel.

De laatste bodem werd gevormd in combinatie met een hogere bodem in de RSI indicator. Verder lijkt het patroon van de afgelopen weken op een omgekeerd hoofd&schouder-patroon. Na een doorbraak boven de trendlijn rond $194, zal het patroon geactiveerd worden. Het koersdoel van dit patroon ligt rond $226. Dit berekenen we door de afstand van de neklijn ($195) tot aan het hoofd ($163) te berekenen. Deze $32 tellen we op bij $194 en dan komen we op $226 uit.

Op lange termijn lijkt er technisch ook ruimte tot aan het 55-daags gemiddeld dat nu rond $277 ligt. Tussen $248 en $333 ligt ook een enorme gap. Dit koersgat kan mogelijk geheel of gedeeltelijk gevuld worden, maar kan op $333 ook voor veel weerstand zorgen.

Technische analyse aandeel Netflix (NFLX) | LYNX Beleggen

Technische analyse AEX index (EOE)

Vorige week waren we negatief gestemd over de AEX-index. De trend is op korte termijn dan ook duidelijk neerwaarts gericht. Toch is Europa relatief sterk ten opzichte van Wall Street. De beurzen in New York staan ver onder de lows van maart, terwijl de AEX daar nog boven staat. Die lows van maart tussen 650-660 punten benoemden we afgelopen week als sterk steunniveau.

Op donderdag 12 mei bereikte de AEX een dieptepunt van 662,22 punten. Opvallend is het feit dat de RSI-indicator daarbij een hogere bodem vormde. Deze positieve divergentie geeft doorgaans aan dat een draai aanstaande is. Vervolgens kregen we dan ook een sterk herstel te zien. Dit betekent echter nog niet dat de bodem gezet is. Op de grafiek zien we nog altijd een dalende trendlijn.

De laatste koerstop werd gevormd op 5 mei en ligt op 714,7 punten. Een doorbraak hierboven zal een technische verbetering opleveren. Vlak daarboven zou de AEX echter het 200-daags gemiddelde tegenkomen. ook liggen er weerstanden op 732,5 en 743 punten. Pas bij een doorbraak hierboven kan men rekenen op aanhoudend stijgende koersen. De AEX heeft dus nog heel wat obstakels te overwinnen. Een eventuele doorbraak onder de 650 punten kan verdere koersdaling uitlokken richting de 630 punten.

Technische analyse AEX index (EOE)  | LYNX Beleggen

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA)

Het aandeel Alibaba blijft volatiel en zakte de afgelopen weken weer hard terug. Na de bodem medio maart herstelde de koers met bijna 70%. Vervolgens is de koers weer met 37% gedaald, maar er zijn technische signalen die op een bodem wijzen.

Bij de recente daling is de gap die van 15 op 16 maart werd gevormd gesloten. Hierbij werd een lagere bodem gevormd ten opzichte van de bodem op 25 april. Hierbij liet de RSI indicator echter een hogere bodem zien, wat duidt op positieve divergentie. Dit geeft aan dat de kracht van de neerwaartse beweging afneemt. We zagen op vrijdag dan al een sterke draai omhoog.

Het is nu belangrijk dat Alibaba uit de dalende trend weet te breken. Een uitbraak boven de weerstand op $103,52 zal ruimte vrijmaken voor een herstel richting de weerstand op $ 124. In de range tussen $ 124 en $138 komt het aandeel nog meer oude koestoppen tegen. Ook zal het dalende 200-daags gemiddelde dat zich nu rond de $134 bevindt voor verkoopdruk kunnen zorgen.

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA) | LYNX Beleggen