BEL 20 Analyse


Technische Analyse BEL 20 en Micron Technology

Door |

Argenx
ISIN: NL0010832176
|
Ticker: ARGX --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Argenx aandeel

De BEL 20 index start de laatste volledige handelsweek van mei in het groen. Met een stijging van bijna 1%, vergelijkbaar met de Eurostoxx 50 index. Daarmee opent hij de week op het niveau van 3955 punten.

Vorige week zagen we een doorbraak van het weerstandsniveau van 3975 punten. Vervolgens wist de koers vorige week met het niveau boven de 4000 punten te flirten, maar botste op de 50% Fibonacci lijn en kon geen doorbraak realiseren. Daarna dook de koers net zo makkelijk terug onder het weerstandsniveau. In het eerste uur van de handelsweek opent de koers positief maar loopt opnieuw recht tegen dit niveau en moet licht terugtrekken. De koers leek vroeger steun te nemen dan verwacht rond de 3875 punten om vervolgens weer op te flakkeren. Een afwijzing van het weerstandsniveau op 3975 punten zal de koers terug naar 3875 punten sturen. De recessievrees weegt ook zwaar op de BEL 20. De neerwaartse trend lijkt nu dan ook prominenter te worden met het 200 daagse gemiddelde dat dieper naar beneden begint te wijzen en de 50 daagse die er verder onderduikt.

Een aantal BEL 20 bedrijven, zoals VGP, knippen deze week hun dividendcoupon. Dit wil ook zeggen dat we iets meer volatiliteit kunnen zien.

Grafiek BEL 20 Index (BFX) | LYNX Beleggen

Micron Technology (MU)

De semiconducteurs bevinden zich nog steeds in een positief klimaat met een globaal chiptekort en een enorme vraag. Dit zorgt ook voor resultaten die steeds boven de verwachtingen uitkomen. Ook bij Micron Technologies is dit het geval. Na de dubbele top en een prijsdaling mee met het marktsentiment zien we verbetering. De prijs lijkt een bodem te vormen rond de prijs van $ 66. Ook het volume zien we gestaag afnemen, wat ook signaleert dat de verkopers in kracht verliezen. We zien een sterke weerstand op $ 74, deze valt ook samen met de 23,6% Fibonaccilijn. Vorige week wist het hier niet door te breken en mislukte het ook in de uitbraak boven het 50 daagse gemiddelde. Momenteel zullen we de koers nog verder in de range tussen $ 66 en $74 verhandeld zien worden.

Grafiek Micron Technology (MU) | LYNX Beleggen

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

De BEL 20 opent de handelsweek opnieuw met een verlies van een halve procent. Ook de Amerikaanse Futures wijzen erop dat de nieuwe handelsweek met een verlies zal worden ingewijd.

De koers bevindt zich nu diep onder het 50- en 200 daags gemiddelde. De koers stoot op een weerstand rond de 3975 punten na een poging om uit het dal van 3850 punten te klimmen. Bij de koersval dook de BEL 20 zoals verwacht richting de 61,8% Fibonacci lijn van 3930 punten, maar ook daar voorbij. Intussen kon de koers herstellen en steunt hij op deze lijn. Een doorbraak van de 3970 weerstand zou een stijging opnieuw boven de 4000 punten betekenen. Wanneer de koers geen stand kan houden ziet de situatie er slechter uit. De volgende halte zou dan 3850 zijn. Vervolgens liggen er nog steunpunten op 3825 en 3750. De kruising van de 50 daagse Exponentiële Moving Average (EMA) en de 200 EMA alsook de richting van deze twee gemiddelden wijzen voorlopig op het 2de scenario.

De BEL 20 doet het relatief beter dan de rest van de markt. De Belgische sterindex verloor dit jaar “maar” 9,36%, terwijl de S&P 500 met 16,11% viel, het contrast wordt groter bij de NASDAQ die zo’n 25% viel. Ook in Europa doet de BEL 20 het bijna 6% beter dan de Eurostoxx 50.

BEL 20 index (BFX) | Technische Analyse BEL 20 en Walmart

Walmart Inc (WMT)

De huidige economische situatie met stagflatie is voor retail aandelen gunstig. De Amerikaanse retailreus Walmart komt morgen met kwartaalcijfers naar buiten en dat zal bepalend zijn voor het verdere verloop van de koers.

De 50 daagse EMA wijst intussen naar beneden en ook het volume nam af tijdens de hausse. De koers kan uitbreken boven de weerstand van de dubbele top, maar kon daar helaas ook geen stand houden. De daling lijkt af te remmen op de 50% Fibonacci lijn bij $ 147. De koers verloor terrein onder de 50 EMA, maar blijft voorlopig nog mooi boven de 200 EMA. De volgende steun vinden we op de 50% Fibonaccilijn en op $ 146. Een neerwaartse doorbraak hier zou een daling onder de 200 EMA betekenen tot $142.

Walmart Inc (WMT) | Technische Analyse BEL 20 en Walmart

Vorige week bevonden we ons maandagochtend midden in de flashcrash die over de Europese beurzen rolde. Ook de BEL 20 ging met 4% onderuit voor een korte periode. Intussen is bekend dat de flashcrash te wijten was aan een handelaar bij Citibank. Hij legde per ongeluk een gigantische order in. Een zogenoemde “fat finger” fout.

Na de woelige eerste week van mei opent de BEL 20 opnieuw in het rood met een verlies van 1,3%. Daarmee breekt het door het belangrijke steunniveau op de 4100 steunzone, die samenvalt met de 38,2% Fibonacci lijn die werd doorbroken door de flashcrash. De koers kon gelukkig herstellen. Dit was helaas van korte duur, de koers viel opnieuw onder het steunniveau. Intussen werd ook het 4013 steunniveau samen met de 50% Fibonaccilijn gebroken. De koers gaat nu richting de 3930 punten. Een zeer bearish scenario, de kans is groot dat de koers het vorige dieptepunt zal testen op 4664 punten. De 50 daagse Exponentiële Moving Average (EMA) kruist opnieuw de 200 EMA neerwaarts, wat een bearish trend aangeeft.

De globale markt bevindt zich in hetzelfde vaarwater. Ook de Nasdaq, S&P 500 en de Russel 2000 futures starten de handelsweek met respectievelijk 1,5% verlies. De verdere naschokken van de renteverhoging zijn duidelijk zichtbaar.

Berkshire Hathaway (BRK.B)

De aandeelhouders van Berkshire Hathaway verwierpen de aanvraag om Warren Buffet als chairman te verwijderen. Na de befaamde samenkomst van Berkshire aandeelhouders kan de koers relatief standhouden bij een depressief beurssentiment en doet het zo beduidend beter dan zijn index. Momenteel rust de koers op het belangrijke 50% fibonaccilijn. De 50 EMA wijst opnieuw neerwaarts nu de stijging aan momentum is verloren. Bij een doorbraak van $ 317 zien we de koers naar $ 307 gaan of naar de steun van $ 300. Om opnieuw opwaarts uit te breken zal de koers aan schietkracht moeten winnen om het weerstandsniveau van $ 325 te doorboren. In het huidige beursklimaat geeft de belegger de voorkeur aan waarde aandelen zoals Berkshire Hathaway, maar dat neemt niet weg dat de koers ook onder druk komt te staan.

In de eerste handelsweek van mei kleurt de BEL 20 opnieuw rood met een koersval van bijna 4% na 2% te verliezen in de laatste week van april. Daarmee houden we als Belgische belegger het adagium “Sell in may and be back in september” in ons achterhoofd. De Belgische inflatie lijkt af te remmen en niet verder te groeien. Zo wordt voorlopig een dubbelcijferig inflatiepercentage vermeden, wat een opluchting is voor de Belgische belegger.

In tegenstelling tot de BEL 20 starten de futures van Amerikaanse indices de maand mei in het groen. De NASDAQ index sloot de laatste dag van april af met een val van meer dan 4%. De andere indices doken ook in diep rood territorium.

Het belangrijke steunniveau op de 4100 steunzone, die samenvalt met de 38,2% Fibonacci lijn wordt in de eerste minuten van de handelsdag doorbroken maar start een groene candle, tot het moment dat de koers meer dan 3% terugvalt. De laatste keer dat de koers deze steunlijn neerwaarts achter zich liet, kende de koers een terugval tot het dieptepunt van 3660 punten. Deze breuk liet de koers meteen het steunniveau van 4040 en 4010 punten overslaan rechtstreeks naar 3930 punten. Ook de 50% fibonaccilijn valt samen met de 4010 steun en is daarbij neerwaarts doorbroken. Deze koersval duikt ver onder de 50 en 200 Exponentiele Moving Averages (EMA). Waarschijnlijk zal de 50 EMA de 200 EMA dan ook jammerlijk opnieuw neerwaarts kruisen.

JPMorgan Chase & Co. (JPM)

Een stijging van de rente en een toekomstige verhoging kan een katalysator zijn voor de financiële sector gebonden aandelen. Vooral banken zien hun winstmarges toenemen bij hogere rentevoeten. Dit blijft voorlopig uit voor JPMorgan Chase & Co. (JPM). De Amerikaanse grootbank verloor in 2022 al zo’n 26%. Na de tegenvallende resultaten is er geen bodem in zicht voor JP Morgan. Zowel de 50 EMA als de 200 EMA wijzen naar het zuidoosten. De koers lijkt voorlopig richting de $ 110 te bewegen, maar ook daar ligt geen sterke basis voor een bodem. Het zeer steile neerwaartse kanaal is prominent aanwezig met de lagere highs en lagere lows.

Grafiek JPMorgen Chase & Co. (JPM) | LYNX Beleggen

De BEL 20 opent de handelsweek van april met een verlies van bijna 2%. Ook de S&P 500 moest vorige week 2,5% inleveren en de NASDAQ was er slechter aan toe met een verlies van 5%. De BEL 20 koers laat hierbij een gat achter richting de steun van 4100 punten. De prijsbeweging lijkt koers te zetten onder zowel de 50 als 200 exponentiële moving average. Deze week kan de Belgische belegger ook uitkijken naar de resultaten van de grote technologiebedrijven zoals Apple, Microsoft en Alphabet.

Twee weken geleden was het uitkijken naar een mogelijke kruising van de 2 gemiddelden naar boven, wat een zeer bullish signaal is. Deze kruising vond ook plaats en kon een trend ommekeer signaleren. Ondanks dit sterke signaal zien we de koers terrein verliezen en opnieuw onder de 50 (blauw) en 200 (rood) EMA bewegen om op het moment van schrijven opnieuw opwaarts te bewegen en de 200 mogelijk als steunniveau voor de handelsdag te gebruiken. Deze week is het uitkijken naar het belangrijke steunniveau op de 4100 steunzone, deze valt ook samen met de 38,2% Fibonaccilijn

Deze week kan de Belgische belegger dus zijn aandacht richten op het 4100 steunniveau alsook de positie van de 2 EMA’s tegenover elkaar en de koers.

Alphabet Inc (GOOG) 

De zoekmachine Google kon geen standhouden boven het steunniveau van $ 2525 en moet ook klappen verduren nu de markt een agressievere renteverhoging en FED verwacht. De resultaten samen met die van Apple en Microsoft deze week zullen essentieel zijn in de trendbepaling. De 50 EMA (blauw) wijst naar beneden en kan mogelijk de 200 EMA (zwart) naar beneden kruisen. De optiemarkt verwacht een koersbeweging van 7% deze week door de resultaten. Bij tegenvallende resultaten kunnen we dus een beweging richting $ 2240 verwachten, dit valt samen met het volgende steunniveau. Bij goede resultaten wordt er een beweging van 7% en dus boven het steunniveau van $ 2525 verwacht. De resultaten van morgen zullen dus bepalend zijn voor de richting van de koers

De BEL 20 moet bij de opening van deze week alvast 1% inleveren. Ondanks de onzekerheden en macrobewegingen, zoals de oorlog in Oekraïne, rentestijgingen en banken die een mogelijke recessie signaleren, zien we toch een sterkere BEL 20. De diepe koersval in maart werd goedgemaakt door een sterk V-vormig herstel waar de kopers opnieuw de controle hadden. Na de rally en het herstel boven zijn 50 en 200 daagse EMA zien we dat de snelle EMA, in dit geval de 50 daagse, opnieuw naar het noordoosten wijst op de dagelijkse grafiek. Dit kan ons helpen de opwaartse trend te herkennen. Het is ook uitkijken naar een mogelijke kruising van de 2 gemiddelden naar boven, wat een zeer bullish signaal zou zijn en een verdere stijging naar 4365 mogelijk kan maken (zie pijl 1). 

Het niveau op 4045 punten kunnen we een essentieel en sterk steunniveau noemen. Dit niveau toonde in het verleden een sterke steun en valt nu ook samen met de 38,3% Fibonacci lijn alsook de 2 moving averages. 

Grafiek BEL 20 index (BFX) | LYNX Beleggen

NASDAQ Index 

De NASDAQ futures starten de kortere handelsweek opnieuw in het rood. De Amerikaanse technologie index, de NASDAQ, toont een zwakker koersverloop dan de BEL 20. Technologie- en groeibedrijven ervaren meer druk van de oplopende inflatie en renteverhoging. Na een poging tot een herstel slaagt de NASDAQ er niet in om boven 15150 punten uit te breken. Vervolgens maakt de koers een sprong onder zijn EMA en een mogelijke opwaartse kruising zoals bij de BEL 20 voorlopig uit lijkt te blijven. De NASDAQ lijkt nu opnieuw op weg te zijn naar 14000, waar het steun kan vinden. Als deze steun uitblijft kunnen we een koersval richting de vorige bodem van 13000 niet uitsluiten. Dit wordt bevestigd door de MACD lijn die de signaallijn neerwaarts kruist.  

Grafiek NASDAQ Index (NDX) | LYNX Beleggen