BEL 20 Analyse


Technische analyse BEL 20 en Accenture

Door |

Ford
ISIN: US3453708600
|
Ticker: F --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Ford aandeel
Artikel laten voorlezen

De BEL 20 opent de tweede week van augustus in het groen met een stijging van 0,80%, daarbij volgt het de Eurostoxx 50 index die ook met een stijging van 0,80% de beursweek start. Na een bewogen eerste week lijkt deze voorlopig rustiger te worden. Vorige week ontstond spanning rond het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan. Ondanks de waarschuwingen van China ging dit bezoek door, wat een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zou kunnen ontketenen.

De futures van de Amerikaanse beurzen starten ook in het groen. De winstramingen en omzetverwachtingen worden aan een hoog tempo verlaagd door Wall Street analisten. Dit kan betekenen dat we ons schrap moeten zetten voor nog meer volatiliteit.

Technische analyse BEL 20

Ook vorige week bleef de koers in het strakke interval van 3715 en 3800 punten handelen. Telkens botst de koers op het 50 daagse exponentiële gemiddelde. Hoe sterker en hoe vaker deze weerstand en steun worden bevestigt, hoe belangrijker een doorbraak zal worden.

De koers opende deze week opnieuw boven de 50 EMA, maar moest dat terrein alweer verlaten in de eerste minuten van de handel. De koers lijkt ook een iets zwakkere steun te vinden op 3600 punten, bij de volgende terugval zal hier op korte termijn dan ook eerst steun worden gevonden. De koers zou echter ook direct naar het niveau van 3715 punten kunnen vallen. Wanneer we de trend volgen, zien we nog steeds een sterk dalende 200 daagse EMA. Als we hier fibonacci op toepassen dan zien we dat de koers inderdaad terugvalt naar de 76,4% lijn die samenvalt met de weerstand van 3800 punten, alvorens waarschijnlijk verder te zakken. De fragile economische data zullen dus bepalend zijn voor het verloop op middelange termijn.

Grafiek BEL 20 Index (BFX) | TA BEL 20

Accenture flirt met doorbraak

Het bedrijf Accenture, wereldwijd actief in technologie- en strategieconsulting, noteert momenteel 25% lager dan zijn piek op het einde van 2021. Het botste vorige week op zijn 200 daagse exponentieel gemiddelde en kon er voorlopig niet doorbreken. We zien een driedubbele bodem op de steunzone van $ 270, wat een sterk teken is en een afzwakking van de dalende trend. De weerstand die samenviel met de 200 daagse EMA bevindt zich op $ 310 en de koers blijft flirten met deze lijn. Voorbeurs blijft het aandeel ter plaatse trappelen met een daling van 0,03%.

Wanneer de kopers sterk genoeg zijn en ze verder kunnen uitbreken, dan is een stijging naar $ 344 mogelijk. De 50 daagse EMA wijst ook naar boven en kan bij een uitbraak de hausse versterken met een kruising van de 200 daagse EMA. Wanneer de uitbraak faalt dan zien we de koers makkelijk teruvallen naar de 50 daagse EMA en als die niet als steun voldoet naar de bodem op $ 270

Grafiek Aandeel Accenture (ACN) | TA BEL 20

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

De BEL 20 kon de afgelopen week positief eindigen met een stijging van 1%, vandaag opent de sterindex licht in het rood met een daling van 0,25%. Terwijl Wall Street de beste maand sinds 2020 kende, moest de BEL 20 beleggers tevreden stellen met een magere stijging van 2,1%. Vooral de afwezigheid van technologiebedrijven deed de index pijn. Private equity en industrie waren dan vooral de koplopers van de herstelling in juli. Daarbij schitterden staalproducent Aperam met 20% en Private equity holding Sofina met 17% in juli.

Ook de Eurostoxx 50 kon meegenieten van de globale herstelling en won in juli 7,5%. Dit was vooral te wijten aan de meevallende bedrijfsresultaten en een vertragende economie, waardoor beleggers hopen dat de inflatie makkelijker onder controle gebracht zal kunnen worden.

Technische analyse BEL 20

Momenteel bevindt de koers zich tussen 2 belangrijke niveaus, De 3650 steun en de 3850 weerstand. De steun op 3650 punten werd in juni en juli bijna 5 maal getest en doorstond de test met trots. Het lijkt erop dat we nu hogere dieptepunten zien rond de 3725. De koers kon opnieuw consolideren met het 50 daagse exponentieel gemiddelde, maar de zwakke poging om terrein te winnen werd meteen ongedaan gemaakt bij de opening van de markt. Voorlopig zien we een sterke weerstand op 3800 punten. Deze valt ook samen met de 50 daagse EMA.

Wanneer we door de 3800 breken, kunnen we richting het belangrijke weerstandsniveau van 3850 punten bewegen. Pas als we hier succesvol doorbreken, kunnen we opnieuw naar het 200 daagse gemiddelde bewegen en is er een langetermijnstijging mogelijk. De voorlopig initiële afwijzing van de 3800 weerstand zal de koers naar 3715 punten sturen. Wanneer het daar geen steun vindt, zal de prijs doorzakken naar 3650 waar het opnieuw steun kan vinden.

Grafiek BEL 20 Index (BFX) | TA BEL 20

Apple leidt het herstel

Apple bevindt zich momenteel boven zijn 200 daagse gemiddelde, daarmee behoort het tot één van de 22% bedrijven op de Amerikaanse beurs die zich hierboven bevindt. Dankzij de verrassende resultaten en de verkoop van iPhones sprongen beleggers massaal op het aandeel. Meer informatie en een uiteenzetting van de resultaten vindt u in onze kwartaalupdate van Apple.

Sinds de terugval en bodem eind juni kent de koers een bijna kaarsrecht herstel richting $ 160. Hierbij sprong het moeiteloos terug over de 50 EMA, alsook de 200 daagse EMA. De 50 EMA wijst nu richting de rechterhoek van de grafiek en ook de 200 daagse EMA keert zijn kar. Wanneer we Fibonacci toepassen, is het aannemelijk dat de koers eerst nog kan terugvallen naar $ 155 (76,4%) of $ 150,65 (61,5%) alvorens zijn hausse verder te zetten. Verder is het uitkijken naar een eventuele kruising van de 50 en 200 daagse EMA om de trend definitief en duurzaam te houden.

Grafiek Apple (AAPL) | TA BEL 20

Artikel laten voorlezen

De BEL 20 zit al enkele weken in een zijwaartse consolidatie indien we naar de weekgrafiek kijken. De laatste candle op de weekgrafiek moeten we nu nog buiten beschouwing laten aangezien deze pas vrijdagavond sluit. Maar op dit moment ziet de BEL 20 er technisch vrij zwak uit. Een daling richting 3.500 lijkt waarschijnlijk. Er begint verder een sterke supply zone rond de 3.400 punten die kan fungeren als een magneet voor de huidige BEL 20 koers. Potentieel kan de gap ook gevuld worden die zich in de supply zone bevindt.

Op de daggrafiek zien we dat de Belgische sterindex goed gestart is vandaag. De volgende sterke weerstandszone ligt rond 3.835 punten gevolgd door 4.030 punten.

Koersgrafiek BEL20

Remonte in het verschiet voor Ford?

Er wordt voortdurend geschreven over Tesla maar wanneer we kijken naar de oudgedienden uit de autosector, kunnen we niet om Ford Motors heen. Net zoals veel aandelen, is ook het aandeel Ford sterk gezakt sinds maart 2022. Ford stond toen op ongeveer $ 26 en noteert nu rond $ 12 per aandeel.

Op de weekgrafiek zien we dat de prijs gezakt is richting de 61.8% Fibonacci retracement zone. Hier kunnen we verwachten dat langetermijnbeleggers de markt betreden met kooporders. De weekly candles laten duidelijk zien dat de verkoopdruk vertraagd is. Twee weken terug toonde de weekgrafiek een mooie doji candle. Indien de prijs weer boven de $12,36 stijgt, kan het beleggers weer vertrouwen geven dat de stijgende trend, die we hadden sedert maart 2020, kan hervatten.

De divergentie die we zien tussen de RSI-indicator en de koers van Ford, maakt de bovenstaande analyse betrouwbaarder. Indien de prijs alsnog de dalende trend zou verder zetten, kunnen we verwachten dat er weer kopers de markt betreden rond $ 10.

Om te bepalen waar de koers van Ford op de lange termijn mogelijk naartoe kan gaan, maken we gebruik van de Fibonacci. De Fibonacci 27% extension komt te liggen rond $32. We gebruiken de rally tussen maart 2020 en januari 2022 als ankerbeen om de 27% extension te bepalen.

Koersgrafiek Ford

Afgelopen maand vond de koers tot 5 maal toe steun in de zone van 3675 en 3650 punten. Een sterk teken op het laagste punt van maart. Vrijdag kon de prijs door de weerstand van 3765 punten breken, maar de koers opent daar deze week onder. Gelukkig zien we in de eerste minuten van de handelsdag een herstel boven de weerstandszone. De initiële drop van 1% werd verzacht naar een daling van 0,16%.

De RSI brak uit boven de grens van 50, wat een verdere stijging naar 3850 punten kan impliceren. Dit zou ook een convergentie van de koers en de 50 daagse EMA betekenen. Veel zal dus afhangen van deze eerste handelsdag. Wanneer de koers faalt zal het langer zijwaarts bewegen of de steun niet kunnen houden en een sterke koersval uitlokken. Bij een herstel boven de 3780 punten zien we een dubbele bodem gevormd worden. Dit samen met de positieve kruising van de MACD, en zijn verdere pad naar boven, moet ons meer zekerheid geven richting de 3850 punten. Een uitbraak daarboven en dus ook boven de 50 daagse EMA kan ons uit een dalende langetermijntrend trekken. Het neerwaartse kanaal sinds april lijkt hiermee ook doorbroken. Wanneer we deze signalen bundelen ziet de korte termijn er beter uit voor de BEL 20. Veel hangt natuurlijk ook af van de komende BBP cijfers. De belegger houdt rekening met een recessie.

Grafiek BEL 20 Index (BFX) | Technische Analyse BEL 20 en Microsoft

Microsoft (MSFT)

Microsoft, de technologiegigant, komt op 26/07 naar voren met zijn resultaten. Sinds december blijft de koers lagere bodems en lagere toppen creëren. Afgelopen vrijdag kon de koers een tweede maal proberen om door de 50 daagse EMA te stoten. Daarbij kon het ook boven de 76,4% Fibonacci sluiten en biedt dit de kans om verder naar $ 275 te gaan. Zoals voor de Bel 20 zal ook voor Microsoft vandaag bepalend zijn welke richting op er op middellange termijn wordt uitgegaan. Voornamelijk de vallende grondstofprijzen zorgen voor opluchting bij beleggers. Dit zien we als voorloper van een afnemende inflatie.

Grafiek Microsoft Inc (MSFT) | Technische Analyse BEL 20 en Microsoft

In het spoor van de last minute rally op de Amerikaanse beurzen start de Bel 20 de handelsweek met een winst van 0,5%. Ook de Belgische bedrijven konden niet ontsnappen aan de recessievrees en zien de index met 14% neerwaarts glijden in de eerste helft van 2022. De Belgische economie staat zwaar onder druk. Na een lichte daling in mei steeg de inflatiegraad naar 9,65%. Hoger dan het gemiddelde van 8,6% in de eurozone. Deze verschillende, economisch remmende, factoren wakkeren het idee aan dat de Europese economie al in een recessie zit.

Deze vrees wordt ook vertaald in de koersval van de Belgische sterindex. De prijs viel opnieuw richting de vorige bodem van 3650 punten, maar lijkt hier te stabiliseren en kon driemaal niet boven het niveau van 3750 breken. De handel bevindt zich nu een maand in dit interval van 3650-3750 punten. Een neerwaartse doorbraak kan een sterke koersval uitlokken. Daarbij toont het 200 daagse gemiddelde nu een zeer prominente neerwaartse trend. Ook de 50-daagse beweegt zich sterk neerwaarts. Een doorbraak boven 3750 en een RSI boven de 50 zou het pad naar 3850 mogelijk maken. We zien ook dat de MACD en de signaallijn opwaarts kruisen, wat een positief signaal is.

Deze koersbeweging bevestigt opnieuw het adagium “Sell in May and go away”, maar we mogen natuurlijk niet vergeten terug te komen in september.

BEL 20 index (BFX) | Technische Analyse BEL 20 en Baidu Inc

Baidu Inc (BIDU)

Na het bloedbad van 2021 en 2022 lijkt er opnieuw hoop voor de Chinese technologiebedrijven. De Chinese zoekmachine en Artificial Intelligence gigant kan opnieuw terrein winnen boven de 200 daagse EMA. Daar probeert de prijs dit afgelopen jaar al meerdere malen door te breken. Met deze opwaartse beweging breekt het ook boven zijn weerstand en trend van vorige toppen. Na de dubbele bodem zien we dat de 50 daagse EMA wijst naar het noordoosten, wat bij de vorige pogingen minder expliciet het geval was. De kortere handelsweek laat ons nog een dag langer in spanning afwachten. De komende dagen zullen dan ook cruciaal zijn voor de korte en middellange termijn prijsontwikkelingen van Baidu. Als de prijs stand kan houden boven de 200 EMA, kan het verder doorstoten naar $ 167 en $ 182.

Technische Analyse BEL 20 en Baidu Inc

De BEL 20 start opnieuw in het groen met een stijging van een halve procent. Ook de Eurostoxx 50 index weet met 1% winst te openen. Na de vorige positieve en groene week starten we de eerste handelsweek van juni met een positieve noot. Vorige week werd gekenmerkt door lagere volumes omwille van een feestdag voor institutionele beleggers. De retailbelegger heeft dus nog steeds moed en duwde de beurzen hoger. De BEL 20 kon vorige week 2% hoger sluiten. Dit verbleekt natuurlijk naast de 4% van de Eurostoxx 50 index en de 6% stijging van de S&P 500 Index.

We zien opnieuw een afwijzing op de supportlijn van 3975 punten. Voorlopig zien we een wiek die boven onze support komt, maar al snel werd afgewezen en opnieuw richting de openingsprijs werd geduwd. Indien we in de loop van deze maandag niet verder kunnen herstellen zal de koers waarschijnlijk eerst terugvallen naar de 61,8% fibonacci lijn om vervolgens naar 3875 punten te vallen en daarmee opnieuw 100 punten te vallen. Indien we vandaag mee kunnen surfen met de Eurostoxx 50 dan zien we een herstel boven de 3975 punten. Dit zou een aanzet richting de 50% Fibonacci lijn beteken en dus ook een herstel boven de 4000 punten. Ook de 20 daagse exponentiële moving average (EMA) valt nu samen met dit support niveau (de rode lijn). Hier konden we in mei nog niet doorbreken en dit kan de aanleiding zijn voor een nieuwe afwijzing.

Opnieuw gaan een aantal bedrijven ex-dividend in de BEL 20. Het dividend kan voor wat koersbeweging zorgen. De holding Ackermans & Van Haaren en de stroomnetwerkbeheerder Elia knippen beiden hun dividend vandaag.

BEL 20 index (BFX) | Technische Analyse BEL 20 en Xior Student Housing

Xior Student Housing (XIOR)

We blijven deze week in het Belgische thema met Xior Student housing. Het Belgische vastgoedbedrijf kondigt vandaag aan meteen 3 nieuwe markten te betreden. Met één deal van bijna 1 miljard euro weet het meteen te starten in Duitsland, Denemarken en Zweden.

Daarmee maakt de koers een grote sprong over zowel de 50 daagse EMA als de 200 EMA. De koers blijft zeer stabiel in een omgeving met stagflatievrees. Dat zien we ook aan de enorm lage Beta van 0,54. De koers lijkt momenteel opnieuw steun te vinden op de 200 EMA. Recentelijk dook de 50 EMA onder de 200 EMA, wat een slecht signaal is, maar het kan snel worden weggewoven door het goede nieuws. Wanneer de koers standhoudt boven zijn gemiddelden, dan zien we een verdere stijging naar 51,5 euro en 52,5 euro.

Indien een recessie een verdere opmars maakt, zal de markt van studentenvastgoed hier weinig tot geen moeilijkheden van ondervinden als gevolg van te weinig aanbod en een enorme vraag. Wat de koers ook zeker kan ondersteunen.

Technische Analyse Xior Student Housing (XIOR) | Technische Analyse BEL 20 en Xior Student Housing