Artikel laten voorlezen
Afgelopen weken kwamen high yield obligaties (risicovolle bedrijfsobligaties) steeds vaker op negatieve wijze in het nieuws. Lange tijd waren deze obligaties populair onder beleggers die op zoek waren naar rendement in deze tijden van lage rentes.

Er werd vooral gekeken naar het hogere rendement op deze obligaties in plaats van de risico’s die hiermee samenhangen. Afgelopen maanden ontstond echter steeds meer paniek in deze obligatiemarkt, met als gevolg dat high yield hedgefondsen Third Avenue en Lucidus hebben aangekondigd te moeten stoppen.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:
  • Wat zijn high yield obligaties?
  • Wat zijn de koersprestaties van Nederlandse aandelen die risicovolle bedrijfsobligaties uitgeven?
  • Kan de high yield obligatiemarkt het sentiment op de beurs beïnvloeden?

Wat zijn high yield obligaties en waarom liggen deze onder druk?

High yield obligaties zijn risicovolle (bedrijf)obligaties die worden uitgegeven door ondernemingen met een lage kredietwaardigheid. Het gaat om obligaties van bedrijven met een kredietwaardigheid van BB of lager. Dit soort obligaties staat bij beleggers beter bekend als junk bonds. Obligaties van bedrijven met een hogere kredietwaardigheid worden bestempeld als investment grade.

De reden dat deze obligaties een lage rating hebben, heeft te maken met de kans dat de uitgevende onderneming in betalingsproblemen komt. Redenen hiervoor zijn een hoge schuldpositie of slechte vooruitzichten voor een onderneming. Vanwege de hogere risico’s die aan deze obligaties kleven, moet de betreffende onderneming een hogere rente betalen op haar leningen. Hier komt de term high yield vandaan.

De problemen in de energiesector, die voor zo’n 18% vertegenwoordigd is binnen deze high yield obligatiemarkt, hebben een versterkend effect op de problemen op deze markt. Veel bedrijven uit deze sector zijn in de problemen gekomen door de lage olieprijs en deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat veel beleggers niet langer in junk bonds investeren. Dit resulteert in hogere rentes die deze bedrijven moeten betalen, die als gevolg daarvan nog moeilijker geld kunnen lenen.

Wat zijn de koersprestaties van Nederlandse aandelen die risicovolle bedrijfsobligaties uitgeven?

Ook in de Nederlandse AEX en AMX-index zijn aandelen te vinden die deze zogenoemde high yield bonds uitgeven. Hieronder de koersprestaties van afgelopen jaar op een rijtje:

AEX-Index Koersprestatie % YTD
Altice -23,50%
ArcelorMittal -61,30%
Delta Lloyd -74,10%
AMX-Index Koersprestatie % YTD
Air France-KLM -16,80%
Fagron -77,20%
Fugro -16,80%
PostNL -2,60%
SBM Offshore 18,80%

Het is duidelijk dat deze aandelen het afgelopen jaar een stuk slechter hebben gepresteerd dan hun benchmark, de AEX- en AMX-Index, die dit jaar respectievelijk een positief rendement lieten zien van 2,63% en 6,05%. De aandelen die hier in positieve zin opvallen zijn SBM Offshore en in mindere mate PostNL. In mijn vorige artikel schreef ik al dat ik positief ben over het aandeel PostNL. Voor SBM speelde er meer binnen het bedrijf en zorgde de positieve uitspraak over de smeergeldaffaire voor een flinke stijging van het aandeel. Hierdoor heeft het aandeel dit jaar een goed jaar achter de rug.

De prestaties van de overige aandelen zijn echter zorgwekkend te noemen. Deze uitslagen bevestigen de berichten uit de media van afgelopen weken over de problemen binnen de high yield obligatiemarkt. Vooralsnog is het verstandig om dit soort aandelen te mijden.

Kan de high yield obligatiemarkt het sentiment op de beurs beïnvloeden?

De rentes die bedrijven moeten betalen op hun high yield obligaties zijn afgelopen jaren flink opgelopen. Het FD meldde vrijdag dat de yield op de slechtste kwaliteit high yield bedrijfsobligaties in de zomer van 2014 nog zo’n 7% was. Deze yield is gestegen naar 18%.

De stijging van de renteopslag betekent dat obligatiebeleggers grotere risico’s zien in de kredietwaardigheid van deze bedrijven. Voor deze bedrijven wordt het dus nog lastiger nieuwe leningen uit te geven en als dit al lukt, betalen ze hier fors meer rente over. Op deze manier dreigen deze bedrijven in een negatieve spiraal terecht te komen, waardoor het risico op termijn vergroot wordt dat deze ondernemingen niet langer aan hun schulden kunnen voldoen.

 

Hierboven vindt u de koersen over het afgelopen jaar van de S&P Index in vergelijking met de High Yield Corporate Bond ETF . Dit is de bekendste en grootste tracker op het gebied van high yield bonds, met een beheerd vermogen van ruim $ 14 miljard. Deze ETF geeft dus een goed beeld van deze markt. Te zien is dat de koersen van beide producten elkaar redelijk volgen afgelopen tijd. De laatste drie maanden is echter een ander beeld te zien. De algehele markt (S&P Index) is gestegen terwijl de High Yield ETF is gedaald. Beleggers in obligaties zien dus gevaren die beleggers in aandelen (nog) niet zien. Ik vind dit persoonlijk een slechte ontwikkeling en voorzie hier een beginnend probleem, dat kan overslaan op het algemene sentiment op de beurs.

Volgende week kom ik graag bij u terug om wat dieper in te gaan op deze obligatiemarkt.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.
 
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.