Staatsobligaties zijn wellicht niet het spannendste onderwerp voor de meeste beleggers. In onze terugblik 2020 reeks kijken we toch even terug op de ontwikkelingen op de obligatiemarkten. De rentes blijven namelijk een belangrijk aspect bij de waardering van aandelen.

Staatsobligaties zorgen al decennia lang voor mooie rendementen. Deze rendementen komen echter van koersstijgingen en niet per se van de couponrente. Doordat de rentes steeds verder zijn weggezakt zijn sommige rentes zelfs onder het nulpunt gezakt. Zoals u weet worden de rentes kunstmatig laag gehouden door centrale banken. Die lage rentes zorgen wel al jaren voor bovengemiddelde rendementen bij aandelen. Door de lage rente gaan beleggers namelijk op zoek naar alternatieven. Dan komen zij al snel uit bij aandelen en vastgoed.

Coronacrisis liet rentes verder dalen

In absolute getallen lijken de 10-jaars staatsleningen dit jaar niet veel veranderd te zijn. Procentueel gezien hebben er echter enorme bewegingen plaatsgevonden. Zo stond de Amerikaanse 10-jaars rente een jaar geleden op 1,84%, maar inmiddels is daar nog 0,91% van over. Het dieptepunt van dit jaar lag zelfs op 0,52%. De rente op Nederlands 10-jaars staatspapier

Aan het begin van het jaar en tijdens de eerste ontwikkelingen rondom het coronavirus daalden de rentes fors. Beleggers zochten naar veilige havens en kochten onder andere goud en obligaties. De stijging van de obligatiekoersen zorgde voor een daling van de rentes, aangezien deze zich omgekeerd evenredig aan elkaar bewegen.

Al snel besloten centrale banken in te grijpen door de beleidsrentes te verlagen. De Federal Reserve verlaagde razendsnel de rente naar 0% en pompte duizenden miljarden in het geldsysteem. De ECB had de rente al op 0% staan en besloot de geldpers aan te zetten om de economieën in de eurozone te ondersteunen.  Het massaal bijdrukken van geld en het opkopen van obligaties zorgde in maart weer voor een snel herstel van de 10-jaars rentes. Gedurende het jaar bleven deze rentes echter doormodderen rond de huidige niveaus, maar wel fors onder de niveaus van 2019.

Rentestanden 2020

Peildatum 8 december 2020*

Opvallendste rentes

Een zeer lage rente getuigt van veel vertrouwen in een land. Blijkbaar willen veel beleggers de obligaties van deze veilige landen in handen hebben, ongeacht het rendement. Dat is dan ook de verklaring voor de negatieve rentes in landen als Duitsland, Nederland en Zwitserland. De meest rijke landen hebben de rentetarieven dit jaar verder onder de nul procent zien zakken. Zo moet u in Duitsland momenteel 0,60% betalen bij de aankoop van obligaties met een looptijd van 10 jaar. Nog even voor de duidelijkheid; er moet dus worden betaald om geld uit te lenen. Ook bij de aankoop van Zwitsers, Nederlands, Frans of Zweeds staatspapier moet u geld toeleggen.

Net als vorig jaar springt Turkije er met een rente van 13,69% tussenuit. De afgelopen jaren verhoogde het land meermaals de rente om de val van de lira te stutten. President Erdogan is een uitgesproken tegenstander van hoge rentes, omdat die volgens hem de inflatie aanjagen. Desondanks besloot de Turkse centrale bank de rente in november nog te verhogen van 10,25% tot 15%.  Behalve de problemen met de lira en de hoge inflatie heeft het land ook te kampen met slinkende reserves aan buitenlandse deviezen.

Ontwikkelingslanden

Brazilië, India, Mexico en China hebben veel hogere rentetarieven dan de rest uit het rijtje. De reden hiervan is dat de economische situatie in deze landen veelal onstabiel is. Doordat beleggers hogere risico’s lopen, willen zij gecompenseerd worden in de vorm van een hogere rentevergoeding.

Toekomst van obligaties

De toekomst voor obligatiebeleggers oogt allesbehalve gunstig. Dit geldt des te meer voor obligatiebeleggers die de obligatie vasthouden tot de vervaldatum. Ten eerste leveren deze obligaties nauwelijks wat op. Ten tweede zullen de koersen van deze obligatie op termijn flink dalen als de rente ooit toch eens omhoog gaat. Die dag lijkt echter nog ver weg. Centrale banken hebben aangegeven de rentes ook de komende jaren nog kunstmatig laag te houden.

Zelf beleggen in obligaties via LYNX?

Via LYNX heeft u wereldwijd directe toegang tot 135 beurzen in meer dan 30 landen. Leg uzelf geen beperkingen op en profiteer van de ruime handelsmogelijkheden via LYNX, waaronder het beleggen in obligaties. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.