Direct inspelen op bedrijfscijfers

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Het cijferseizoen is in volle gang en dagelijks krijgen beleggers een stroom aan bedrijfscijfers voor de kiezen. Het is gebruikelijk op de financiële markten dat bedrijven voor- of nabeurs de resultaten bekendmaken. In de Verenigde Staten wisselen grote namen voor- en nabeurs af, waarbij beleggers bij LYNX gelijk in staat zijn om hierop in te spelen.

Zo kwam Twitter gisteravond kort na het slot van Wall Street met de resultaten over het tweede kwartaal. Deze vielen flink tegen, met als gevolg een sterk dalende koers. Toen rond 22:10 uur de eerste headlines de markt bereikten, bewoog de koers van het aandeel kortstondig omhoog om daarna direct in het rood te duiken. Niet veel later noteerde het aandeel 10% in de min.

bedrijfscijfersDe bovenstaande grafiek laat duidelijk zien dat er sprake is van een felle beweging. Binnen enkele minuten tikt de koers de $ 19,50 aan, om daarna tot onder de $ 17 per aandeel weg te zakken. Bij LYNX kunt u als belegger direct inspelen op deze beweging. Een belegger die de aandelen in bezit heeft en afscheid wil nemen van zijn stukken, kan deze gelijk sluiten. Dit in tegenstelling tot veel andere brokers, die alleen de reguliere handel aanbieden tussen 15:30 – 22:00 uur.

Stoploss orders

bedrijfscijfers 2

Een belangrijke opmerking die ik hier wil plaatsen, is dat u geen bestensorders (MKT) kunt gebruiken tijdens de handel buiten de
reguliere openingstijden. Dit houdt in dat stoploss orders (STP) niet actief zijn. Daarom presenteer ik u een klein trucje om hier omheen te werken.

Wanneer de opgegeven stoplossprijs bereikt wordt, stel $ 17,50 in, dan wordt de order bestens naar de markt verstuurd. Tijdens de reguliere handel betekent dit een uitvoering tegen de eerste de beste biedprijs, wat hoogstwaarschijnlijk uitvoering rond de prijs van $ 17,50 betekent. Nabeurs is dit ordertype niet toegestaan, dus kan een handelaar een groot risico lopen. Als u pas de volgende dag om 15:30 uur kunt reageren, heeft dit mogelijk grote gevolgen.

Wat u zou kunnen doen als alternatief, is een stop limiet order (STP LMT) gebruiken. Met dit ordertype geeft u naast een stoplossprijs, bijvoorbeeld $ 17,50, ook een limietprijs op om de positie te sluiten wanneer het stoplossniveau geraakt wordt. Dit is een uitdaging, want u begrijpt dat de koerswijzigingen heel snel gaan na de bekendmaking van cijfers. Stel dat u de limietprijs op $ 17,25 had gezet, dan had u zeker uitvoering gehad op een prijs van boven de $ 17,25. Dit is achteraf terug te vinden in de Times & Sales, waarmee u precies inzichtelijk krijgt tegen welke koers gehandeld is, op de seconde nauwkeurig. In theorie kan het echter zo zijn dat de koers zo hard naar beneden gaat, dat u zelfs geen uitvoering had gekregen tegen de opgegeven limietprijs. Enige oplettendheid is dus wel vereist.

bedrijfscijfers 3

Een handige tool om de stijgers/dalers tijden de voor- en nabeurshandel op uw scherm te krijgen, is de Markt Scanner. Zelf maak ik altijd gebruik van de Most Active lijst van Amerikaanse aandelen, zodat ik weet wat de grote namen doen. De onderstaande afbeelding geeft hier een beeld van, waarbij Apple (+6%) en Twitter -(-10,8%) opvallen.

bedrijfscijfers 4

Aandelen kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft een positie in één van voornoemde financiële instrumenten.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.