koers- winstverhouding lynx

We begrijpen dat het lastig is om te bepalen wanneer u een aandeel nou precies moet kopen of verkopen. Dit hangt natuurlijk af van veel factoren.

Hoe kunt u dit het beste bepalen? 

Om een bedrijf te waarderen wordt vaak gebruikt gemaakt van de koers-winstverhouding.

In dit artikel leest u wat deze verhouding precies is en leert u hoe u dit kunt berekenen. Ook leert u waar u nog meer rekening mee moet houden om te kunnen concluderen of een aandeel gekocht of verkocht moet worden.

De volgende onderwerpen worden besproken:

  • Wat is een koers-winstverhouding verhouding precies?
  • Waarom kopen beleggers een ‘duur’ aandeel?
  • De koers-winstverhouding geeft u geen duidelijke conclusie
  • De koers-winstverhouding via het TWS Handelsplatform

Wat is de koers winst verhouding precies?

Wat is een koers-winstverhouding (k/w-verhouding)?

De koers-winstverhouding wordt berekend door de koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel. Hoe hoger de k/w-verhouding, des te duurder het aandeel. Deze ratio zegt iets over de waardering van het aandeel en de winstverwachtingen van het bedrijf. Als een bedrijf geen winst maakt, kan de koers-winstverhouding niet worden berekend.

Hoe hoger deze ratio, des te duurder het aandeel. Toch kan een hoge koers-winstverhouding aangeven dat een aandeel aantrekkelijk is. De ratio kan op twee manieren iets zeggen over het aandeel.

Allereerst kan de koers-winstverhouding iets zeggen over de waardering van een aandeel. Een lage ratio kan erop duiden dat de koers is ondergewaardeerd. Is de verhouding hoog, dan kan dit wijzen op een overwaardering.

Echter, de verhouding kan ook iets zeggen over de winstverwachtingen van het bedrijf in de komende jaren. Bij een lage ratio wordt verwacht dat de winst van een onderneming afneemt. Een hoge verhouding kan erop duiden dat een grote winststijging wordt verwacht.

Koers winst verhouding voorbeeld

Hieronder wordt uitgelegd wat de getallen van de koers-winstverhouding betekenen.

 n.v.t. Bij een bedrijf zonder winst kan geen k/w verhouding worden berekend.
 0 t/m 10 De koers is ondergewaardeerd of de winst uit de onderneming neemt (naar verwachting) af.
 10 t/m 17 Voor veel bedrijven wordt deze k/w verhouding gezien als redelijk.
 17 t/m 25 De koers is overgewaardeerd of de winstverwachtingen voor het aandeel liggen ontzettend hoog.
 25+ De onderneming heeft een mooiste toekomst of er is  sprake van een  zeepbeleffect. Daarnaast kan een dergelijke k/w verhouding duiden op een groeiaandeel.

Waarom kopen beleggers een ‘duur’ aandeel?

Een aandeel Netflix noteert bijvoorbeeld 325 keer de winst. U zou denken dat bij een dergelijke verhouding geen enkele belegger wil betalen voor een aandeel. Waarom kopen beleggers dan toch net aandeel Netflix en kiezen ze niet voor een goedkoop aandeel zoals Aegon (K/W van 6)?

Dit heeft alles te maken met de groeiverwachtingen van Netflix. Beleggers gaan ervan uit dat de omzet en winst de komende jaren flink stijgen, waardoor deze ratio vanzelf daalt (koers delen door een hogere winst is een lagere K/W verhouding).

Bij de oplettende lezer gaat waarschijnlijk al een lichtje branden: wat als het bedrijf niet aan die winstverwachtingen kan voldoen? Juist, dan is het opeens een ontzettend duur aandeel en keldert de koers van het aandeel hoogstwaarschijnlijk.

Aan aandelen met een hoge koers-winstverhouding kleven dus de nodige risico’s. Toch bestaan ook genoeg succesverhalen van aandelen met een hoge K/W. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aandeel Facebook, dit aandeel is sinds de beursgang verdrievoudigd.

Beleggers gebruiken deze ratio vaak voor zijn eenvoud. De verhouding is heel gemakkelijk en snel te berekenen. Toch heeft deze berekening ook zijn tekortkomingen.

De koers-winstverhouding geeft u geen duidelijke conclusie

U kunt met de ratio dus gemakkelijk en snel berekenen of u relatief veel of relatief weinig betaalt voor een aandeel. Toch geeft de ratio u geen duidelijk antwoord of een aandeel koopwaardig is of niet. Hiervoor is het zaak om dieper in de resultaten van het bedrijf te duiken.

Omdat kosten zoals afschrijvingen invloed hebben op de nettowinst, is de winst gemakkelijk te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door in een bepaald jaar de post afschrijvingen te vergroten of te verkleinen. Een post waar niet mee gesjoemeld kan worden is de cashflow. Dit zijn de keiharde euro’s die bij een bedrijf binnenkomen of wegvloeien.

Heeft u dus een mooi bedrijf in gedachte en staat de koers-winstverhouding u aan? Ga dan niet blind op deze ratio af maar kijk bijvoorbeeld nog naar de cashflow van het bedrijf om uw gedachte kracht bij te zetten. U kijkt in dit geval naar de koers-cashflowverhouding. Conclusie: de koers-winstverhouding is een snelle en gemakkelijk te berekenen ratio, maar vertelt u niet alles.

Koers-winstverhouding via het TWS Handelsplatform

Via het TWS Handelsplatform kunt u de kolom K/W verhouding toevoegen, zodat u een goede koers winst verhouding overzicht van de aandelen heeft. In het onderstaande screenshot laat ik zien hoe u deze kolom kunt toevoegen.

Koers winst verhouding AEX voorbeeld tabel

Als u voor “weergave aanpassen” heeft gekozen (Customize Layout bij een Engelse versie) verschijnt het volgende scherm:

koers winst verhouding gebruiken in het LYNX Handelsplatform

Door de stappen in bovenstaande screenshot te volgen kunt u de kolom K/W toevoegen. Het toevoegen is een eenmalige handeling, de eerstvolgende keer dat u inlogt staat de kolom standaard in uw handelsplatform toegevoegd.

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.