Artikel laten voorlezen
|
Geschatte leestijd: 4 minutes

In dit artikel bespreken we de belangrijkste kenmerken van preferente aandelen, inclusief de risico’s en de redenen waarom bedrijven ervoor kiezen om ze uit te geven. Daarnaast vergelijken we ze met gewone aandelen en behandelen we andere soorten aandelen, zoals prioriteitsaandelen en certificaten van aandelen.
Na het lezen van dit artikel heeft u een helder inzicht in wat preferente aandelen zijn, hoe ze functioneren en welke positie ze innemen binnen het bredere spectrum van aandelen.
Wat zijn preferente aandelen?
Een preferent aandeel is een type aandeel dat voorrang ten opzichte van reguliere aandelen geeft bij de uitkering van dividend en bij een eventuele liquidatie van het bedrijf. Houders van preferente aandelen ontvangen meestal als eerste een vast dividend, maar hebben doorgaans geen stemrecht in de aandeelhoudersvergadering. Het combineert kenmerken van gewone aandelen en obligaties. Preferente aandelen zijn echter wel ondergeschikt aan obligaties in termen van vorderingen.
Als we spreken over aandelen gaat het in de meeste gevallen over gewone aandelen. Het merendeel van de ondernemingen geeft ook enkel gewone aandelen uit. Een klein segment van de ondernemingen biedt ook ‘preferente aandelen’ aan, als aanvulling op de gewone aandelen.
Wat zijn de risico’s?
Preferente aandelen zijn een soort hybride vorm van effecten. Ze komen in de buurt bij obligaties qua eigenschappen, maar zijn wel risicovoller. Zo loopt de preferente aandeelhouder, net zoals gewone aandeelhouders, nog steeds het risico om alles verliezen.
Preferente aandelen hangen bovendien nauw samen met de rentetarieven en zijn dus gevoelig voor renteveranderingen. Er bestaat een omgekeerde relatie tussen rentetarieven en de prijzen van vastrentende effecten en dit geldt ook voor hybrides zoals preferente aandelen. Als rentetarieven stijgen, wordt een preferent aandeel minder aantrekkelijk en daalt de prijs.
Ook kan de uitgever zijn preferente aandelen steeds terugroepen bij een daling van de interestvoet. Op die manier kan hij opnieuw aandelen uitgeven met een lager dividend.
Waarom geeft een onderneming preferente aandelen uit?
Dat uitgifte van preferente aandelen heeft vaak een doel in het verlengde van de financiering en/of bescherming van de onderneming.
In het financiële jargon spreken we zelfs over ‘financieringsprefs’ en ‘cumprefs’. Daarbij insinueert de eerste term de uitgifte van preferente aandelen voor het financieren van de betreffende onderneming. Het rendement bij financieringsprefs is bovendien onafhankelijk van het bedrijfsresultaat, maar staat wel vast.
De cumprefs, oftewel cumulatief preferente aandelen, zijn een afwijkende vorm van de financieringsprefs. Als het bedrijf meerdere jaren na elkaar onvoldoende winst boekt, dan betekent dit malchance voor de preferente aandeelhouder. Bij een cumpref wordt die achterstallige winst wél met voorkeur uitbetaald, op voorwaarde dat de onderneming weer winstgevend is.
Als laatste zijn er de ‘beschermingsprefs’. Het doel van deze preferente aandelen is het beschermen van de onderneming tegen een vijandige overname.
Belangrijkste verschillen met gewone aandelen
Gewone en preferente aandelen zijn beide aandelen van eenzelfde onderliggende onderneming. Ze geven allebei recht op een deel van de winst en de activa. Toch zijn er enkele wezenlijke verschillen.
- Preferente aandelen zijn meestal duurder door de relatieve voordelen .
- De potentiële meerwaarde door koersstijgingen liggen bij gewone aandelen doorgaans hoger dan bij preferente aandelen.
- Houders van preferente aandelen hebben meer kans dat zij geld terugkrijgen bij liquidatie dan gewone aandeelhouders.
- Preferente aandeelhouders krijgen bij de betaling van het dividend voorrang op gewone aandeelhouders.
- Dividenden kunnen stijgen voor gewone aandeelhouders. Bij preferente aandeelhouders is dit niet het geval, zij krijgen een percentage dat op voorhand is vastgesteld op basis van de rentevoet.
- Gewone aandeelhouders hebben een stemrecht dat gekoppeld is aan hun aandeel. Bij preferente aandelen is dat niet het geval.
- Vaak zijn preferente aandelen moeilijker te verkrijgen.
Andere soorten aandelen
Gewone of reguliere aandelen
In een onderneming vertegenwoordigen de reguliere aandelen stemrechten. Aandeelhouders hebben meestal recht op één stem per aandeel en ontvangen alleen dividenden na goedkeuring van het management van de onderneming. Dit type aandelen zijn de meest verhandelde aandelen op de beurs.
Prioriteitsaandelen
Prioriteitsaandelen zijn gewone aandelen waar veel zeggenschap aan toebedeeld is. De prioriteitsaandeelhouder heeft bijgevolg meer rechten dan de andere aandeelhouders. Dergelijke rechten kunnen zijn: vetorechten, statuten van het bedrijf wijzigen, beslissingen nemen in verband met de toekomst van het bedrijf, beslissingen maken over bestaande en nieuwe bestuurders, enzovoort. Aangezien de prioriteitsaandeelhouder meer rechten heeft dan de gewone aandeelhouder, worden deze aandelen ook wel ‘gouden aandelen’ genoemd. Dat betekent dat ze niet in groten getale voorkomen. Prioriteitsaandelen kunnen ook bescherming bieden tegen vijandige overnames en zijn meestal in handen van de oprichters van het bedrijf.
Certificaten van aandelen
Certificaten van aandelen zijn aandelen die verbonden zijn aan een waardepapier. Dat wil zeggen dat de aandeelhouder geen medezeggenschap heeft, maar wel het recht heeft op de dividenduitkering. Verder volgt het certificaat het aandeel ook in diens koerswaarde.