Limiet order of bestens order (market order)?

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Om uw aandelen te kopen of te verkopen kunt u verschillende soorten orders gebruiken. De bekendste zijn de limiet order en de bestens order, ook wel market order genoemd. Tussen beide soort orders bestaat een wezenlijk verschil. Terwijl u bij de ene order precies weet wat uw maximale of minimale prijs is, kleeft aan de andere order wat meer risico.

Wat is een limiet order?

Een limiet order is de meest veilige order van beide varianten. Middels een limiet order koopt/ verkoopt u tegen een vooraf gestelde prijs. Deze prijs kunt u zelf opgeven als “limietprijs”. Indien uw prijs wordt bereikt, wordt er tot koop/verkoop overgegaan. U zult nooit meer betalen (of minder ontvangen in geval van verkoop) dan de door u opgegeven limietprijs.

In het onderstaande screenshot vindt u een voorbeeld van hoe u een limiet order inlegt in het TWS Handelsplatform. In de met geel omlijnde kolom vindt u het ordertype LMT terug. Deze afkorting staat voor limiet order.

Limiet order (LMT)

Nu ik heb gekozen voor een limiet order, kunt u vervolgens de eerder besproken limietprijs opgeven. In dit geval kies ik voor een limietprijs van € 84,50. Dit betekent dat mijn kooporder pas wordt uitgevoerd als ASML de koers van € 84,50 bereikt. Gezien de huidige prijs van het aandeel ASML van € 84,98, wordt mijn order niet direct uitgevoerd. U wilt namelijk maximaal € 84,50 per aandeel betalen.

Wat is een limiet order? Een limiet order koop voorbeeld

Wat is een Stop limiet order (STP LMT)?

Naast de limiet order (LMT) kunt u via het TWS Handelsplatform gebruik maken van de stop limiet (STP LMT) order. Dit is een stoploss die middels een limiet order in de markt wordt gezet. Hiermee heeft u de zekerheid dat er voor een lagere prijs wordt verkocht (of hogere prijs wordt teruggekocht) dan de door u afgegeven stop koers.

Let op: met een (stop) limiet order heeft u niet de garantie dat uw order daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Het kan zo zijn dat uw prijs niet wordt bereikt in het geval van een limiet (LMT) order of dat de prijs al lager is dan uw afgegeven stop koers in het geval van een stop limiet order (STP LMT). In het laatste geval kan uw verlies verder oplopen dan uw opgegeven stop koers.

Wat is een stop limiet order? Een stop limiet order verkoop voorbeeld

In bovenstaande screenshot ziet u een STP LMT order inliggen. In de met geel omlijnde kolom ziet u het ordertype STP LMT. De met rood omlijnde kolom geeft de limietprijs weer. Dit is de prijs die bereikt moet worden voordat uw order wordt getriggerd. Tot slot vindt u in de met blauw omlijnde kolom de stop koers terug.

Wat is bestens order (market order)?

Een koop/ verkoop middels een bestens order, ook wel market order genoemd, is een stuk minder veilig ten opzichte van de limiet order. Bij een bestens order koopt/ verkoopt u direct tegen de dan geldende marktprijs. Dit zal veelal gebeuren tegen de op dat moment geldende bied- of laatprijs. Bij liquide aandelen is dit geen probleem, bij minder liquide aandelen des te meer.

Hier kan het namelijk zo zijn dat de spread ontzettend wijd is, waardoor u tegen een slechte prijs koopt/verkoopt. Daarnaast kan het zo zijn dat bij dergelijke aandelen het volume tekortschiet. In dat geval ontvangt u voor het rest gedeelte vaak een lagere prijs of betaalt u (in geval van koop) voor een restgedeelte een hogere prijs. Uw order wordt dus ten alle tijden uitgevoerd. Hierbij maakt het niet uit tegen welke prijs.

Bestens / market order (MKT)

In het TWS Handelsplatform vindt u de bestens order terug onder de afkorting MKT (market order). In onderstaande screenshot ziet u een voorbeeld waarin u liever niet handelt middels een bestens order. De biedprijs is $ 49,18 terwijl de laatprijs $ 50,68 is. U bent als belegger in dit geval dus niet blij als u bestens koopt tegen een prijs van $ 50,68. In dat geval is het dus veiliger om te kopen middels een LMT order.

Bestens / market order (MKT) voorbeeld

Wat is een stop loss order (STP)?

Uitleg, details en voorbeelden van stop loss orders vindt u in ons uitgebreide artikel. Uw stop loss order kan ook middels een bestens/ market order worden uitgevoerd. U gebruikt hiervoor ordertype stop loss order (STP). Het voordeel ten opzichte van de stop limiet order (STP LMT) is dat u gegarandeerd een uitvoering krijgt als uw stop order wordt getriggerd. Nadeel is dat de kans bestaat dat de prijs die u betaalt/ontvangt flink kan afwijken met uw afgegeven stopkoers, zoals eerder uitgelegd.

Wat is een stop loss order (STP)?

In bovenstaande screenshot ziet u hoe u een stop loss order (STP) in het TWS Handelsplatform inliggen. In de geel omlijnde kolom vindt u het ordertype. In de rode kolom vindt u de stop prijs, in dit geval € 84.50. Mocht het aandeel ASML dalen naar een koers van € 84,50, dan wordt een bestens verkooporder naar de beurs gestuurd.

Meer informatie: 


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.