Gap trading; herken de verschillende gaps in de grafiek: TA – deel 3

Door Justin Blekemolen

28-04-2025
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 8 minutes

Gap trading: Herken de gaps en word een betere trader | Technische analyse
Een gap is een prijsgebied in de grafiek waar geen handel heeft plaatsgevonden.Het herkennen van de verschillende soorten gaps kan waardevol zijn voor beleggers en handelaren.
In het vorige artikel hebben we de grafiekpatronen behandeld;  grafiekpatronen; wat vertellen de koerspatronen?
Gaps zijn net als grafiekpatronen een onderdeel van de visuele technische analyse.

Gaps

Wat is een gap precies?

Op een bar/candlestick chart komt het regelmatig voor dat koersbewegingen elkaar niet overlappen. Dit wil zeggen dat er op de grafiek als het ware een gat ontstaat tussen twee candles. Zo een gap ontstaat doordat de laagste koers van een nieuwe candle soms hoger ligt dan de hoogste koers van de candle ervoor. Andersom, bij een neerwaartse beweging, betekent dat dus dat de hoogste koers lager dan de laagste koers van de vorige dag ligt. Met andere woorden, een gap is een prijsgebied in de grafiek waar geen handel heeft plaatsgevonden.

Deze gaps worden vaak, maar zeker niet altijd gesloten. Sommige traders zweren er bij dat dit altijd moet gebeuren, en andere vinden deze theorie maar flauwekul. De sluiting van een gap kan weliswaar zeer snel gebeuren, maar kan soms ook lang op zich laten wachten. Gaps vormen vaak ook steun of weerstand in de grafiek. Een gap kunnen ontstaan als een bedrijf na sluiting of voor opening van de beurs kwartaalcijfers bekend maakt. Als de cijfers veel afwijken, plaatsen handelaren voorbeurs koop of verkooporders, waardoor het aandeel sterk hoger of lager opent dan de slotkoers. Uiteraard kan ook ander ingrijpend nieuws over een bedrijf voor een gap zorgen.

Kwartaalcijfers en gaps | Gap trading
Deze afbeelding is afkomstig uit het TWS Handelsplatform

De verschillende soorten gaps

Er bestaan meerdere soorten gaps die allemaal een andere betekenis kunnen hebben. Het herkennen van de ‘juiste’ betekenis van de gap is daarom belangrijk om dit fenomeen goed te begrijpen. Hieronder bespreken we ze allemaal.

Gewone gap

De meest voorkomende gaps kunnen we classificeren als een gewone/normale gap. Het woord zegt het eigenlijk al, een gewone gap zorgt niet voor een trendwijziging. Deze gaps ontstaan voortdurend op de grafieken van aandelen. Vooral in zijwaartse trends zien we dat deze gaps weer snel opgevuld worden. Denk hierbij aan een paar dagen of enkele weken. Deze gap staat ook wel bekend als de trading- of area gap.

Een gap is echter pas gevuld als vervolgens de hele prijsrange van de gap is verhandeld, dus niet slechts een deel hiervan. De koers moet dus volledig terug tot de onderste grens bij een opwaartse gap. Uiteraard is het bij een neerwaartse gap belangrijk dat de bovenkant van de gap gesloten wordt. In de grafiek hieronder van de AEX ziet u dat de meeste gaps binnen een afzienbare tijd worden gesloten. Enkel de gap bij 500 punten van begin 2019 lijkt voorlopig nog open te staan.

Gewone gaps in de AEX | gap trading
Deze afbeelding is afkomstig uit het TWS Handelsplatform
Tip
Automatische aandelenanalyse in LYNX+

LYNX+ maakt automatische aandelenanalyses voor de effecten die u interessant vindt. De webtrader geeft informatie over het verhandelde volume of de prestaties van een effect over een bepaalde periode.

  • Berekening van korte- en langetermijntrends op basis van kerncijfers
  • Automatische herkenning van technische koerspatronen en steun- en weerstandsniveaus
  • Vergelijk aandelen met een benchmark

Intraday gap

Intraday gaps zijn gaps die vooral voor daytraders belangrijk zijn. Deze gaps zijn zichtbaar op kleine timeframes, zoals bijvoorbeeld de 5 minuten grafiek, maar niet op de daggrafiek. Dit soort gaps worden veelal dezelfde dag weer opgevuld, en kunnen dus interessant zijn voor daghandelaren. In de grafiek hieronder ziet u een gap ontstaan omstreeks 10:00 uur op de AEX-index. Dit soort gaps ontstaan op indices veelal doordat er macro-economische cijfers naar buiten komen. Bij individuele aandelen kan dit komen door bepaalde nieuwsberichten over het bedrijf zelf.

Intraday gap | Interessant voor daghandelaren | gap trading
Deze afbeelding is afkomstig uit het TWS Handelsplatform

Run-away gap

Deze gaps komen voor nadat de koers is uitgebroken en dus bezig is aan een sterke stijging of daling. Binnen deze beweging zal de koers dan versnellen waardoor er een gap ontstaat in het midden van de trend. Na deze gap zal de koers vaak nogmaals dezelfde afstand afleggen, die gemeten werd tussen de start van de beweging en de gap. In een stijgende trend vormt de run-away gap bij een correctie tevens een steunniveau. Bij een dalende trend vormt deze gap bij een eventuele opwaartse reactie een weerstandsniveau. In de grafiek hieronder zien we enkele run-away gaps bij het aandeel Netflix.

Run-away gaps | gap trading
Deze afbeelding is afkomstig uit het TWS Handelsplatform

Break-out gap

We spreken van een zogenaamde uitbraak-gap indien de koers bijvoorbeeld uit een bepaald koerspatroon breekt. Soms breekt de koers ook met een gap boven de weerstand uit, ook dan spreken we van een break-out gap. Om een dergelijke uitbraak te forceren, is behoorlijk veel enthousiasme of teleurstelling in de markt nodig. Indien de gap met een hoog volume gepaard gaat, is de sluiting van de gap minder waarschijnlijk. Een eventuele correctie of pullback na een opwaartse uitbraak zal dan meestal slechts de bovenkant van de gap bereiken. In het voorbeeld hieronder zien we een break-out gap ontstaan bij de uitbraak uit een dalend trendkanaal.

Bij het ontstaan van een opwaartse gap verandert het uitbraakpunt in een nieuw steunniveau. Bij een neerwaartse gap geldt dit punt als weerstand. Let wel op, een gap als deze wordt zeker niet altijd snel weer gevuld. Het kan zelfs voorkomen dat een gap helemaal nooit meer wordt gevuld. Met name bij een uitbraakgap wordt meestal een nieuwe trend in gang gezet. In dergelijke gevallen is het dan ook beter om met de trend mee te handelen, in plaats van u te bekommeren om het feit dat de gap weer gevuld moet worden.

Break-out gap | Technische Analyse | Gap trading
Deze afbeelding is afkomstig uit het TWS Handelsplatform

Exhaustion gap

Exhaustion gaps treden op aan het einde van een stijgende of een dalende trend. Vaak vormen ze het eerste signaal dat de trend op haar einde loopt. Een exhaustion gap vindt vaak plaats op een hoog volume en de koers sluit binnen de uptrend nabij het laagste punt van de dag. In een dalende trend zal de koers dus sluiten nabij het hoogste punt van de dag.

Met name aan het einde van een lange dalende trend vormt een dergelijke gap doorgaans voor het echte paniekmoment. Ook de laatste optimisten doen hun aandelen in de uitverkoop, waarna uiteindelijk een bodem wordt gevormd. Voor de stijgende trend geldt uiteraard het tegenovergestelde. Het stopzetten van de trend betekent overigens niet altijd meteen een ommekeer, maar er mag zeker rekening worden gehouden met een consolidatie.

Exhaustion gap | Technische Analyse | Gap trading
Deze afbeelding is afkomstig uit het TWS Handelsplatform

Island reversal gap

Dit patroon wordt gekenmerkt door twee gaps. Na de vorming van de eerste gap kan kort een zijwaartse consolidatie volgen. Als er vervolgens weer een gap optreedt, waardoor de trend omkeert, dan ontstaat daardoor een koersformatie die los staat van de koersgrafiek. Deze koersformatie staat als het ware als een soort eilandje op de grafiek. Na zo een eilandreversal volgt vaak een uitgebreid koersherstel of een koersdaling. In de grafiek hieronder is een island reversal afgebeeld op de DAX die een bodem inluidde.

Island reversal gap | Technische Analyse | Gap trading
Deze afbeelding is afkomstig uit het TWS Handelsplatform

Technische analyse software

Om zelf een goede technische analyse te maken is betrouwbare TA software essentieel. Het LYNX Handelsplatform beschikt over veel tools waarmee u eenvoudig steun-, weerstand- en trendlijnen kunt trekken om de koersgrafieken vanuit een technisch oogpunt te kunnen benaderen. De software beschikt tevens over meer dan 80 technische indicatoren. Hier kom ik in een volgend artikel nog uitgebreid op terug.


Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij online broker LYNX, waar hij verantwoordelijk is voor het creëren van educatieve en informatieve content over de financiële markten. Zijn analyses en video’s verschijnen regelmatig in het LYNX Kennisportaal. Eerder werkte hij als technisch analist bij IEX en Tostrams, waar hij zich specialiseerde in grafiekpatronen en indicatoren binnen de technische analyse. Met jarenlange ervaring in de markten richt hij zich op het toegankelijk maken van beleggingskennis voor een breed publiek.

Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.