Aandeel Aegon; van grote hoogtes tot diepe dalen

Update 3-6-2019Een analyse van verzekeraars en het aandeel Aegon

In de portefeuilles van veel Nederlandse particuliere beleggers is het aandeel Aegon niet weg te denken. Het aandeel van de verzekeraar was met name eind jaren ’90 ongekend populair.

Het aandeel Aegon werd een symbool van de beurshausse die destijds plaatsvond.

In enkele jaren tijd werd de koers van het aandeel Aegon richting ongekende hoogtes gestuwd. Deze hoogte, die rond de eeuwwisseling werd bereikt, hebben we bij lange na nooit meer terug gezien.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Korte geschiedenis van Aegon
  • Activiteiten van Aegon
  • Goede timing verkoop aan Dexia
  • Redding door de Nederlandse staat
  • Hoe presteert het aandeel Aegon vergeleken met concurrenten?
  • Wat zeggen analisten over het aandeel Aegon?

Korte geschiedenis van Aegon

Het bedrijf Aegon zoals wij die nu kennen is in 1983 ontstaan als gevolg van een fusie tussen AGO en ENNIA. De naam AEGON is een Griekse naam en is opgebouwd uit de vijf belangrijkste rechtsvoorgangers.

Dit zijn voornamelijk begrafenisfondsen, levensverzekeraars en schadeverzekeraars: Algemeene Friesche, Eerste Nederlandsche, Groot-Noordhollandsche, Olveh en Nilmij. Na de fusie van AGO en ENNIA werd Aegon in een klap de op een na grootste verzekeraar van Nederland.

Na de fusie is Aegon N.V. steeds verder gegroeid en op dit moment is de Nederlandse verzekeraar actief in twintig landen over de hele wereld. Inmiddels heeft de verzekeraar bijna 30.000 werknemers in dienst.

Activiteiten van Aegon

De hoofdactiviteiten van Aegon liggen op het gebied van verzekeringen en pensioen. 68% van de omzet wordt behaald uit verzekeringen en dan met name levensverzekeringen. Als zorgverzekeraar is Aegon een stuk minder groot.

Met een aandeel van 23% in de omzet staan de inkomsten uit vermogensbeheer op twee. Wereldwijd beheert Aegon € 700 miljard. Deze enorme pot met geld bestaat uit onder andere pensioengeld, ingelegde premies voor verzekeringen en spaargeld.

De overige 8% komen voort uit fees en commissie-inkomsten. Aegon werd in de jaren ’90 groot met vermogensbeheer en het innen van commissies. Ondanks dat hier destijds ontzettend veel geld mee werd verdient, is het volgens mij niet iets waar Aegon met trots op terugkijkt.

Sinds 2012 beheert Aegon ook een bank, genaamd Knab. Het motto van de nieuwe bank is om het anders te doen, vandaar de naam bank in spiegelbeeld. De bank heeft bijvoorbeeld geen fysieke filialen en werkt alleen online.

Hiermee lijkt Aegon op het aandeel ING, dat hiervoor ook een bank en verzekeraar was. ING moest echter inkrimpen en heeft het verzekeringsdeel afgestoten en naar de beurs gebracht onder de naam Nationale Nederlanden.

Goede timing verkoop aan Dexia

Aegon was een grote speler in de aandelenlease-affaire. Tussen 1991 en 2003 werden bijna 1 miljoen van deze woekerpolissen verkocht. Door de extreem hoge kosten die binnen deze polissen werden gerekend en dalende beurzen aan het begin van dit millennium, bleven veel klanten met enorme restschulden zitten.

Met het zogenoemde aandelenlease leenden klanten geld om te beleggen. Dit geld werd vervolgens belegd door onder andere Aegon.

aandelenlease aegon jaren 90 protest

Wat ging er mis?

De kosten waren dermate hoog dat klanten er nauwelijks op vooruit gingen, zelfs niet bij een verdere beurshausse. Na de vele rechtszaken die volgden en ook nu nog steeds lopen, mogen we stellen dat bedrijven als Aegon destijds ethisch zeer onverantwoord handelden.

Aegon kwam echter nog goed weg omdat het op de top van de markt haar dochtermaatschappij had verkocht waarmee deze polissen werden uitgegeven. De Belgische bank Dexia kocht het onderdeel, dat niet veel later nauwelijks nog iets waard was. Onder andere door de vele claims en rechtszaken die volgden, is de Belgische bank uiteindelijk ten onder gegaan.

Redding door de Nederlandse staat

Terwijl Dexia dus ten onder ging, kreeg ook Aegon het tijdens de financiële crisis ontzettend zwaar te verduren. Zo zwaar zelfs, dat de Nederlandse overheid moest ingrijpen. Net zoals bij het aandeel ING, moest de verzekeraar van de afgrond gered worden met overheidsgeld.

In 2008 kreeg Aegon een kapitaalinjectie van € 3 miljard van de Nederlandse overheid. In tegenstelling tot veel mensen denken, heeft ook de overheid met deze transactie winst weten te maken. In 2011 was de steun alweer afgelost, waarmee in totaal € 4,1 miljard aan de staat was overgemaakt.

Het extra bedrag van € 1,1 miljard is dus het rendement dat de Nederlandse staat maakte op deze redding. Dit bedrag bestaat zowel uit rente als uit premies en boetes voor het vervroegd aflossen van het steunpakket.

Door alle tumult rondom het aandeel Aegon daalde de koers in 2009 tot een dieptepunt van € 1,90. Dit staat in schril contrast met de koers valk voor de eeuwwisseling van boven de € 50. Niet gek dat veel beleggers een negatieve ervaring hebben met het aandeel Aegon.

Ondanks dat de koers flink is opgeveerd vergeleken met het dieptepunt tijdens de financiële crisis, is het aandeel Aegon nooit meer helemaal hersteld van de klappen die de koers in de afgelopen jaren heeft gekregen.

Ik durf te zeggen dat we de koers van 1999 nooit meer terug gaan zien. Maar ook de koers van voor de financiële crisis van 2008, toen het aandeel Aegon rond de € 15 noteerde, is voor nu vergane glorie. Op dit noteert de koers een stuk lager op € 5,30.

Hoe presteert het aandeel Aegon vergeleken met concurrenten?

Zoals bekend heeft de verzekeringssector nog altijd te kampen met het lage renteklimaat. Met name een verzekeraar als Aegon heeft hier veel last van, aangezien de omzet grotendeels uit het afsluiten van levensverzekeringen wordt behaald.

Voor de toekomstige uitkering van deze polissen moet geld worden aangehouden. Omdat de rekenrente op dit moment ontzettend laag is en het rendement op deze pot met geld dus ook niet overhoudt, zijn de verzekeraars bij wet verplicht om een relatief hoog kapitaal aan te houden.

Het aanhouden van dergelijke hoge reserves, drukt allereerst de winstgevendheid van de verzekeraar. Door dit renteklimaat kwam onder andere Delta Lloyd in de problemen, maar in mindere mate had ook Aegon in de afgelopen jaren problemen met de solvabiliteitsratio’s.

Het is dan ook niet gek dat het aandeel Aegon dankzij deze problemen met de solvabiliteit, slechter presteren dan concurrenten. Alleen de koers van Delta Lloyd blijft nog verder achter in de afgelopen twee jaar. Daar waren de problemen dan ook nog net iets groter, wat uiteindelijk leidde tot een aandelenemissie om vers kapitaal op te halen.

Het dividend van Aegon is overigens vergelijkbaar met die van de branchegenoten. Het dividendrendement van deze verzekeraars ligt op de huidige koers rond de 5%.

Wat zeggen analisten over het aandeel Aegon?

Tot slot nog het Aegon koers advies. Analisten zijn niet heel positief over de Nederlandse verzekeraar. Slechts 20% van de door Bloomberg gepolste analisten hebben een koopadvies uitstaan voor het aandeel Aegon.

Daarnaast is het opvallend dat het gemiddelde koersdoel van deze analisten onder de huidige koers van het aandeel Aegon ligt. Dit gemiddelde koersdoel ligt zoals in bovenstaande tabel te zien is op € 5,06, terwijl het aandeel rond een koers van € 5,30 schommelt.

Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel in het komende jaar ligt dus 4% onder de huidige koers. Geen positief koersadvies voor Aegon dus.

Het aandeel Aegon kopen of verkopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen.

Via het LYNX Handelsplatform kunt u het aandeel Aegon opzoeken door tickercode AGN in te voeren.

Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker