Aandeel Ahold-Delhaize; wat is de reden voor de daling van ruim 25%?

Het is de meeste Nederlandse particuliere beleggers niet ontgaan dat het aandeel Ahold-Delhaize de afgelopen weken flink onder druk ligt.

Het onder Nederlandse beleggers populaire en normaliter defensieve aandeel ondergaat een koersdaling die we sinds het boekhoudschandaal uit 2003 niet meer hebben gezien.

Wat zijn de redenen voor de fikse koersdaling? En wat zijn belangrijke niveaus in de grafiek om in de gaten te houden?

Daling aandeel Ahold-Delhaize ondanks positieve analisten

Terwijl nagenoeg iedere analist aan het begin van dit jaar positief was over het aandeel Ahold-Delhaize (mede dankzij de fusie die succesvol was afgerond), zien we de aandelenkoers de laatste weken hard dalen.

Zoals in bovenstaande grafiek is terug te zien, bereikte de aandelenkoers eind mei nog een top van € 20,30. Sindsdien is de daling gestaag ingezet, waarbij de laatste dagen een hoogtepunt wordt bereikt. Inmiddels is het aandeel sinds eind mei met ruim 25% gedaald. Een enorme beweging voor het aandeel.

‘Perfect storm aandeel’ Ahold-Delhaize

Eigenlijk is de recente koersdaling niet het gevolg van één duidelijke reden, maar is het een opeenstapeling van gebeurtenissen die samen tot een giftige cocktail leiden. In een dergelijke situatie wordt vaak de term ‘perfect storm’ gebruikt, iets wat voor het aandeel van de supermarktconcern nu zeker het geval is.

De daling begon allemaal met een winstwaarschuwing van de Amerikaanse concurrent Kroger. Omdat Ahold ruim 60% van haar omzet uit de VS haalt, daalde het aandeel die dag met ruim 5%.

De volgende dag volgde een bericht dat Amazon de Amerikaanse supermarkt Whole Foods overneemt. Omdat niemand een groot en snel innoverend bedrijf als Amazon als concurrent wil hebben, daalde alle aandelen van Amerikaanse supermarktconcerns fors. Het aandeel Ahold-Delhaize verloor ruim 12%.

Nadat na enkele dagen de stof enigszins was neergedwarreld, herstelde de koers van Ahold tot boven de € 18. Whole Foods is immers een relatief kleine en luxe supermarktketen en Amazon moet nog maar bewijzen dat het ook verstand heeft van het runnen van een supermarkt, zo was de gedachte. Amazon mist immers de jarenlange ervaring die Ahold of Walmart wel hebben.

Toch was het herstel geen lang leven beklonken en begin augustus begon de koers van Ahold-Delhaize weer te dalen. Dit keer vanwege een verder verzwakkende dollar ten opzichte van de euro. Slecht nieuws voor Ahold-Delhaize; aangezien de dollars die in de VS worden verdiend minder waard zijn in euro’s, wat nog altijd de basisvaluta is voor het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern.

De laatste factor van de zogenoemde perfect storm vond enkele dagen geleden plaats. Terwijl het aandeel al onder druk lag door de zwakke dollar, kondigde Whole Foods (en dus Amazon) fikse prijsverlagingen aan. Sommige producten werden zelfs met ruim 40% in prijs verlaagd.

Daarnaast zijn alle producten van Whole Foods ook beschikbaar op de website van Amazon. Beleggers vrezen een prijzenoorlog die Ahold-Delhaize niet kan winnen van Amazon. Het aandeel Ahold-Delhaize is inmiddels onder de koers van € 15 beland.

Belangrijke niveaus in de grafiek

Na de daling in het aandeel Ahold, die halverwege de maand juni plaatsvond, heb ik een longpositie genomen zoals hier beschreven. Alhoewel het tot halverwege deze maand een uitstekende positie leek te zijn, staat de positie inmiddels onder water.

Zelf ben ik nog altijd van mening dat de soep niet zo heet gegeten wordt als deze wordt opgediend en zorgt de recente daling voor een goed koopmoment in het aandeel Ahold-Delhaize. Ik houd de longpositie voorlopig dan ook nog aan en door het maandelijks doorrollen van mijn geschreven putopties wil ik de aankoopprijs steeds verder verlagen.

Op dit moment zit werkelijk alles tegen voor het aandeel. Zo meldt ook nog de doorgaans goed ingelichte Corné van Zeijl dat het aandeel Ahold-Delhaize wellicht uit de Euro Stoxx 50 wordt verwijderd, wat voor nieuwe koersdruk kan gaan zorgen.

Echter, een oude beurswijsheid luidt: koop als het bloed door de straten loopt. Oftewel, al het negatieve nieuws is inmiddels verwerkt in de koers en gezien de flinke koersdaling wordt een herstel steeds aannemelijker.

Op dit moment is het zaak dat het dieptepunt van gisteren in de grafiek weet te houden. De koers van het aandeel noteert nu rond een niveau dat begin 2015 wekenlang voor steun zorgde. Om een verdere koersdaling af te wenden, is het zaak dat rond dit niveau een bodem wordt gevormd.

Opwaarts gezien geldt de steunzone van weleer nu voor de eerste weerstand. Dit niveau ligt op € 15,85. Daarnaast zien we rond de koers van € 17,50 nog een duidelijke weerstandszone.

Het aandeel Ahold-Delhaize kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker