Aandeel Ahold Delhaize schiet omhoog na kwartaalcijfers

Het aandeel Ahold Delhaize is een van de oude bekende op de Amsterdamse beurs.

Het aandeel Ahold kreeg in 1948 al een beursnotering. Koninklijke Ahold is in 2016 samen met Delhaize Groep gefuseerd tot Ahold Delhaize.

Vandaag maakte het supermarktconcern de cijfers over het derde kwartaal bekend. In dit artikel bekijken we in het kort of de koersreactie bij het aandeel Ahold Delhaize terecht is.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

  • Wat doet Ahold Delhaize?
  • Hoe zijn de laatste resultaten?
  • Is het aandeel Ahold Delhaize koopwaardig?
  • Technische Analyse op het aandeel Ahold Delhaize

Aandeel Ahold Delhaize - kwartaalcijfers Ahold Delhaize

Aandeel Ahold Delhaize

Wat doet Ahold Delhaize?

Albert Heijn nam in 1887 de kruidenier zaak in Oostzaan over van zijn vader. De zaken liepen goed en al snel volgde er een tweede filiaal. De grootgrutter breidt de eerste helft van de 20ste eeuw steeds verder uit en de supermarktketen Albert Heijn gaat in 1948 naar de beurs. In 1973 verandert de houdstermaatschappij haar naam in ‘Ahold’. In 2016 is Ahold samen met Delhaize Groep gefuseerd tot Ahold Delhaize. De Nederlandse holding is inmiddels eigenaar van o.a. Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en Bol.com. Vooral deze laatste overname is een succes gebleken.

Door de overname van Bol.com kon Ahold Delhaize de concurrentie van Amazon.com bijhouden. Bij Ahold Delhaize ligt wat betreft de online strategie de focus vooral op de Benelux, met de nadruk op Nederland. Bovendien lijkt Ahold Delhaize het redelijk goed te doen op dit gebied, gezien de snelle groei en de keuze van Amazon de Nederlandse markt voorlopig links te laten liggen. Ahold Delhaize heeft in een relatief kleine markt, een sterke positie met Bol.com en ah.nl. wat de investeringen relatief beperkt houdt en het makkelijker maakt om te groeien en tegelijkertijd snel winstgevend te zijn.  De overname van bol.com in 2012 voor € 350 miljoen is achteraf echt een koopje geweest.

Hoe zijn de laatste resultaten?

In het derde kwartaal heeft Ahold Delhaize een omzet van € 15,8 miljard geboekt, dit is 3,6% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook in de VS zag het concern de omzet met 3% toenemen, dit lag veel meer dan de 1,2% waar analisten op hadden gerekend. De Stop & Shop winkels in de VS hebben een nieuwe format in 21 winkels gekregen wat waarschijnlijk tot hogere verkopen heeft geleidt.

De nettowinst lag 26,7% hoger en kwam uit op € 459 miljoen. De hogere nettowinst was onder andere te danken aan de lagere belastingen. Dat komt vooral door de lagere belastingen die president Trump in de VS heeft ingevoerd, waar Ahold bijna 70% van de omzet vandaan haalt. Wat opvalt is dat de online-verkopen met 21,5% zijn toegenomen. Bol.com en Ah.nl groeien dus nog steeds als kool. Het concern lijkt hiermee voorlopig geen last te hebben van Amazon.com

De vrije kasstroom in Q3 kwam uit op € 538 miljoen. Het bedrijf stelt de verwachtingen voor het jaar naar boven bij, van €1,9 miljard naar €2 miljard. De sterke vrije kasstroom biedt het concern ruimte voor verdere investeringen in groei en de betalingen van dividenden aan de aandeelhouders. Wellicht dat het dividend volgend jaar weer omhoog kan.

Nieuwe concepten?

Albert Heijn introduceerde ook nieuwe concepten voor de winkels in enkele grote steden als Amsterdam. Door de kassaloze supermarkten wordt winkelen sneller, makkelijker en bovendien goedkoper voor Ahold. De supermarkten hebben steeds minder caissières in dienst. Bij Bol.com testen ze momenteel met fast-delivery services met elektrische fietsen.

Het concern profiteert tevens van de kostenbesparingen die mogelijk zijn gemaakt door het samengaan van Ahold en Delhaize. Het voormalige Delhaize was ook sterk actief in de VS waardoor de twee ketens vooral bij de inkoop voordelen konden behalen.

Op 13 november presenteert de nieuwe CEO Frans Muller zijn strategie. Daar zullen beleggers vooral benieuwd zijn of Ahold Delhaize een nieuw aandelen inkoopprogramma zal aankondigen.

Is het aandeel Ahold Delhaize koopwaardig?

Als we even kort naar de groei kijken zien we dat Ahold vooral de laatste jaren de omzet behoorlijk wist op te krikken. Dit heeft mede te maken met de fusie met Delhaize en enkele overnames. Het is de vraag hoeveel het bedrijf nog kan doorgroeien. Kan Bol.com het gevreesde Amazon.com voorblijven of zal het straks worden opgeslokt door de Amerikaanse techreus? De resultaten zijn prima, het dividend van 2,9% is aardig maar de concurrentie is moordend. Als we de koers/winst-verhouding van het aandeel Ahold Delhaize berekenen komen we op circa 14 uit. Dit is niet heel duur, maar het blijft een defensief aandeel en het groeipotentieel is wellicht beperkt.

De economie draait nu uiteraard als een dolle, maar mocht de gevreesde afkoeling gaan plaatsvinden dan blijft het natuurlijk de vraag of Ahold Delhaize de concurrentie voor kan blijven. Wellicht dat Ahold Delhaize zich in de toekomst genoodzaakt zal voelen Bol.com te verkopen aan Amazon.com.  De tijd zal het uitwijzen.

Technische Analyse op het aandeel Ahold Delhaize

Als we de langetermijngrafiek van het aandeel Ahold Delhaize erbij pakken zien we dat de koers opnieuw de toppen van 2016 nadert. Rond de € 22,50 ligt een zware horde die gebroken zal moeten worden om ruimte vrij te maken voor hogere koersen. Na een doorbraak boven de weerstand kunnen beleggers wellicht weer dromen van koersen ver boven de € 30 die we voor het laatst zagen in 2002 voor het boekhoudschandaal en de dot-com bubble. Steun zien we vlak onder de € 19,00 in het aandeel Ahold Delhaize. Bij een doorbraak hieronder moeten we rekening houden met een grotere daling.

Aandeel Ahold Delhaize kopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Ahold Delhaize. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

aandeel ahold - kruidenier tot beursgigant

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27