Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

Het aandeel Ahold Delhaize is een van de oude bekenden op de Amsterdamse beurs.

Het aandeel Ahold kreeg in 1948 al een beursnotering. Koninklijke Ahold is in 2016 samen met Delhaize Groep gefuseerd tot Ahold Delhaize.

Vandaag maakte het supermarktconcern de cijfers over het vierde kwartaal bekend. In dit artikel bekijken we in het kort of de koersreactie bij het aandeel Ahold Delhaize terecht is.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

Aandeel Ahold Delhaize

De laatste resultaten van Ahold (jaarresultaat 2019)

Een sterk laatste kwartaal zorgt voor een goed jaarresultaat. De winst in het vierde kwartaal steeg 17,1%, terwijl de jaarwinst met 8,4% toenam. Hierdoor kwam de winst per aandeel Ahold in het vierde kwartaal uit op € 0,50 en € 1,59 voor het jaar. Nemen we de aangepaste winst per aandeel Ahold dan komt de jaarwinst uit op € 1,67. De verkopen namen in het laatste kwartaal met 3,1% toe, terwijl de jaaromzet met 2,3% steeg.

 • Deze lage groeicijfers steken bleek af bij de online verkopen. Deze stegen in het laatste kwartaal met 30,1%, terwijl in het gehele jaar de online omzet 28,6% steeg. Beleggers in Ahold Delhaize worden beloond met een dividend van € 0,76. Dit is een stijging van 8,6% ten opzichte van afgelopen jaar.
 • Naast het dividend worden aandeelhouders van Ahold ook beloond met een aandeleninkoop programma. In 2019 werd voor € 1 miljard aan aandelen ingekocht. Ahold Delhaize haalt nog steeds het grootste deel van de omzet uit de VS en zag daar het onderliggende inkomen met 4,3% dalen. Dit is op den duur mogelijk een zorg voor Ahold. Ahold Delhaize gaat in 2020 extra investeren, maar verwacht desondanks ook in 2020 een mooie vrije kasstroom.

  Wat doet Ahold Delhaize?

  Albert Heijn nam in 1887 de kruidenier zaak in Oostzaan over van zijn vader. De zaken liepen goed en al snel volgde er een tweede filiaal. De grootgrutter breidt de eerste helft van de 20ste eeuw steeds verder uit en de supermarktketen Albert Heijn gaat in 1948 naar de beurs. In 1973 verandert de houdstermaatschappij haar naam in ‘Ahold’. In 2016 is Ahold samen met Delhaize Groep gefuseerd tot Ahold Delhaize. De Nederlandse holding is inmiddels eigenaar van o.a. Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en Bol.com. Vooral deze laatste overname is een succes gebleken.

  Door de overname van Bol.com kon Ahold Delhaize de concurrentie van Amazon.com bijhouden. Bij Ahold Delhaize ligt wat betreft de online strategie de focus vooral op de Benelux, met de nadruk op Nederland. Bovendien lijkt Ahold Delhaize het redelijk goed te doen op dit gebied, gezien de snelle groei en de keuze van Amazon om de Nederlandse markt voorlopig links te laten liggen. Ahold Delhaize heeft in een relatief kleine markt, een sterke positie met Bol.com en ah.nl. wat de investeringen relatief beperkt houdt en het makkelijker maakt om te groeien en tegelijkertijd snel winstgevend te zijn.  De overname van bol.com in 2012 voor € 350 miljoen is achteraf echt een koopje geweest.

  Nieuwe concepten

  Albert Heijn introduceerde ook nieuwe concepten voor de winkels in enkele grote steden als Amsterdam. Door de kassaloze supermarkten wordt winkelen sneller, makkelijker en bovendien goedkoper voor Ahold. De supermarkten hebben steeds minder caissières in dienst. Bij Bol.com testen ze momenteel met fast-delivery services met elektrische fietsen.

  Het concern profiteert tevens van de kostenbesparingen die mogelijk zijn gemaakt door het samengaan van Ahold en Delhaize. Het voormalige Delhaize was ook sterk actief in de VS waardoor de twee ketens vooral bij de inkoop voordelen konden behalen.

  Is het aandeel Ahold Delhaize koopwaardig?

  Als we even kort naar de groei kijken, zien we dat Ahold vooral de laatste jaren de omzet behoorlijk wist op te krikken. Dit heeft mede te maken met de fusie met Delhaize en enkele overnames. Het is de vraag hoeveel het bedrijf nog kan doorgroeien. Kan Bol.com het gevreesde Amazon.com voorblijven of zal het straks worden opgeslokt door de Amerikaanse techreus? De resultaten zijn prima, het dividend van 4,49% is aardig maar de concurrentie is moordend. Als we de koers/winst-verhouding van het aandeel Ahold Delhaize berekenen komen we op circa 14 uit. Dit is niet heel duur, maar het blijft een defensief aandeel en het groeipotentieel is wellicht beperkt.

  De economie draait nu goed, maar mocht de gevreesde afkoeling gaan plaatsvinden, dan blijft het natuurlijk de vraag of Ahold Delhaize de concurrentie voor kan blijven. Veel zal afhangen van de online verkopen. Bol.com heeft in Nederland een zeer sterke positie opgebouwd, maar de winstgevendheid van deze activiteiten is voorlopig nog afwezig. Bij Amazon hebben we echter gezien dat de winstgevendheid na een bepaald kantelpunt snel kan groeien. Gezien de relatief conservatieve waardering met een K/W van 14, betalen beleggers weinig voor het potentieel van de onlineverkopen. Wellicht dat een beursgang van bijvoorbeeld bol.com de waarde van deze divisie voor aandeelhouders wat duidelijker kan maken.

  Technische Analyse aandeel Ahold Delhaize

  Hieronder ziet u de lange termijn weekgrafiek van Ahold. De koers beweegt zich al ruim 10 jaar in een stijgend trendkanaal (oranje lijnen). In 2017 zagen we een forse correctie nadat beleggers angstig werden voor de toenemende concurrentie van onder andere Amazon.com in de Verenigde Staten. De afgelopen twee jaar is de koers weer aardig hersteld, maar er lijkt sprake te zijn van een rising wedge, oftewel een stijgend driehoekspatroon (zwarte lijnen).

  De uitbraak uit deze driehoek gaat het toekomstige koersverloop bepalen. In beginsel is dit patroon vrij bearish (negatief). Een uitbraak naar beneden kan zorgen voor een daling richting de steun op € 14,72, waar de bodem in 2017 werd gevormd. Het patroon kan echter ook opwaarts uitbreken en dan kan Ahold Delhaize een stijging tot boven de € 30 tegemoet zien.

  Een belangrijke weerstand ligt op € 24,50 (gevormd op 11 november 2019). Indien Ahold Delhaize hierboven breekt, wordt de stijgende trend hervat. Let er dan wel op dat de koers ook uit het rising wedge patroon moet breken. Aan de onderkant zien we veel steun in de zone rond de € 19,00 – € 19,50. Een doorbraak hieronder zal voor meer verkoopdruk zorgen. Uiteraard ligt hier ook de onderkant van het stijgende trendkanaal dat de koers in eerste instantie zal moeten opvangen.

  • Analisten advies aandeel Ahold Delhaize
  • Het aandeel Ahold Delhaize wordt gevolgd door 31 analisten. Deze zijn overwegend positief, al lijkt er een dalende trend in het percentage koopadviezen te zitten. Op dit moment geven 10 analisten Ahold Delhaize een koopadvies. 14 analisten adviseren een houdadvies voor Ahold, terwijl 7 analisten het aandurven het aandeel Ahold Delhaize op verkopen te zetten. Wat opvalt wanneer we naar het koersdoel van analisten kijken, is de horizontale lijn, die heel langzaam oploopt. De koers van het aandeel is weggezakt van € 24 per aandeel naar onder de € 22. Analisten houden echter nog altijd vast aan een koersdoel van gemiddeld € 23,34. Mogelijk dat dit koersdoel na de cijfers nog wat verlaagd gaat worden. Het koerspotentieel bij dit koersdoel blijft evenwel beperkt tot 14,5%. Beleggers in aandelen Ahold Delhaize kunnen daarbovenop wel nog rekenen op een dividend van 3,55%.

   Conclusie aandeel Ahold Delhaize

   Ahold Delhaize houdt zich goed staande in het zeer competitieve supermarkt landschap en weet mooie winsten te realiseren. Daarnaast weet Ahold online zeer snel te groeien met bol.com. Deze snelle online groei en sterke winstgevendheid maken Ahold Delhaize aantrekkelijk vergeleken met andere beursgenoteerde concurrenten. De waardering is aantrekkelijk met ongeveer 14 keer de winst en vrije kasstroom. Het dividendrendement is met 4,5% verrassend hoog en daarnaast koopt het bedrijf veel eigen aandelen terug. Een risico is wel dat ook online de concurrentie toeneemt. Zo is Amazon van plan de belangrijke Nederlandse markt te betreden en kan dit de marges onder druk zetten.

 • Aandeel Ahold Delhaize kopen bij LYNX

  LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Ahold Delhaize. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

  aandeel ahold - kruidenier tot beursgigant

  Beleggingsspecialist LYNX

  Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

  Beleggingsspecialist LYNX

  Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

  Gerelateerde artikelen

  Contact icon Bel gratis naar
  0800 2030
  Contact icon E-mail naar
  info@lynx.nl
  Contact icon Chat met een
  LYNX medewerker