Aandeel ArcelorMittal gedumpt na 40% stijging EBITDA

26 mei 2017: De meest verhandelde aandelen van 2017

Update 28 februari 2017: Aandeel ArcelorMittal onder druk na zwakke cijfers Salzgitter

Update 13 januari 2017: Waarom is het aandeel ArcelorMittal zo ontzettend populair onder Nederlandse beleggers?

Update 30 november 2016: Aandeel ArcelorMittal stijgt 175%; wat is er aan de hand bij de staalgigant?

Update 22 november 2016: Aandeel ArcelorMittal stijgt 5% en breekt weerstandsniveau

Beleggers in het aandeel ArcelorMittal zijn niet tevreden over de prestaties van het staalconcern in het derde kwartaal. Het aandeel ArcelorMittal is sinds het dieptepunt van februari dit jaar ruim verdubbeld.

Het lijkt erop dat beleggers iets te snel op de zaken vooruit zijn gelopen.

Het bedrijfsresultaat blijft nog achter bij de huidige aandelenkoers die op de borden staat.

Aandeel ArcelorMittal 5% lager

Het aandeel ArcelorMittal noteert vandaag ruim 5% lager. De EBITDA van de geplaagde staalreus steeg met 40% ten opzichte van vorig jaar en was het hoogste in twee jaar tijd. Toch drukken beleggers vandaag massaal op de verkoopknop en zijn ze niet tevreden.

Zoals u wellicht al had gemerkt, is de koers van het aandeel ArcelorMittal de afgelopen zes maanden ruim verdubbeld. Een dergelijke koersstijging brengt hogere verwachtingen met zich mee. De EBITDA kwam dan ook lager uit dan de gemiddelde verwachting van analisten, $ 1,9 miljard vs. $ 1,95 miljard verwacht. Ook de omzet van $ 14,5 miljard kwam lager uit dan de verwachte $ 15 miljard.

Opvallende uitspraken over het vierde kwartaal

Ook de outlook die ArcelorMittal voor het vierde kwartaal uitgaf, is niet om naar huis te schrijven. Ze voorzien voor het komende kwartaal een lagere winstgevendheid als gevolg van lagere staalprijzen en een stijging van de prijzen van steenkool.

Steenkool is een grondstof die vereist is bij het produceren van staal. Stijgen de kosten voor deze grondstoffen, dan worden de inkoopkosten voor ArcelorMittal logischerwijs hoger. De prijzen van de commodity zijn de afgelopen maanden inderdaad hard gestegen, toch vind ik de uitspraak zeer opmerkelijk. In de voorbije jaren, toen de prijs van steenkool halveerde, werd hier niet over gerept. Nu de prijs weer herstelt naar het oude niveau is het opeens een groot probleem voor het staalconcern.

Resultaten Aperam worden beter ontvangen

De resultaten van oud-onderdeel Aperam werden beter ontvangen. De EBITDA kwam uit op $ 124 miljoen, terwijl analisten $ 122 miljoen hadden verwacht. Wel kwam de omzet van $ 102 miljoen lager uit dan de verwachte $ 112 miljoen. Verder wordt de netto schuld verder verlaagd, wat de toch al goede balans van het bedrijf nog sterker maakt. Een aantal maanden terug schreef ik al het artikel ‘Waarom is het aandeel Aperam een goede investering?‘.

Het aandeel Aperam noteert, ondanks de lagere omzet, nagenoeg onveranderd. Het grote verschil met grote broer ArcelorMittal is de outlook voor het vierde kwartaal. Aperam is juist positiever over de laatste drie maanden van het jaar.

Aperam verwacht in het laatste kwartaal van 2016 een lichte verbetering van het bedrijfsresultaat. Dit staat lijnrecht tegenover de outlook van ArcelorMittal, die op een subtiele manier een verkapte winstwaarschuwing uitgeeft.

De aandelenkoersen op de financiële markten zijn voornamelijk gebaseerd op de winstverwachting van bedrijven in de nabije toekomst. Dit verklaart dan ook de tegengestelde reactie van beleggers in het aandeel ArcelorMittal en het aandeel Aperam. Beide bedrijven rapporteren een lagere omzet dan werd verwacht, maar de outlook geeft de doorslag en blijft voor beleggers het belangrijkste.

Aandelen Aperam kopen via LYNX

Het LYNX Handelsplatform biedt u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. LYNX biedt u toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker