Waarom is het aandeel ArcelorMittal zo ontzettend populair onder Nederlandse beleggers?

Het aandeel ArcelorMittal is ontzettend populair onder Nederlandse beleggers. Ook bij LYNX behoort het elke maand weer tot de meest verhandelde aandelen.

Wat doet het bedrijf en hoe is het eigenlijk ontstaan?

En wellicht nog belangrijker, waarom is het aandeel ArcelorMittal zo populair onder Nederlandse beleggers?

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Korte geschiedenis van ArcelorMittal
  • Activiteiten van ArcelorMittal
  • Waarom is het aandeel zo populair onder beleggers?
  • De redenen waarom beleggers weer positief zijn over het aandeel ArcelorMittal

Korte geschiedenis van ArcelorMittal

Het bedrijf ArcelorMittal is in 2006 ontstaan na een fusie tussen Arcelor en Mittal Steel. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste staalproducent ter wereld. De CEO van de staalgigant is de Indiase miljardair Lakhsmi Mittal. Hij bezit samen met zijn familie nog bijna 40% van de aandelen ArcelorMittal.

Lakshmi Mittal heeft zijn imperium grotendeels zelf opgebouwd. Zijn ouders waren tamelijk arm, maar zijn vader lukte het om zich op te werken tot partner in een staalfabriek. Lakshmi’s eerste klus kwam van zijn vader en was het saneren van een staalfabriek. Inmiddels is hij CEO van de grootste staalfabrikant ter wereld met ruim 200.000 werknemers.

In 2011 bracht Mittal de roestvaste staaldivisie naar de beurs, bij beleggers wel bekend onder het aandeel Aperam. Deze divisie paste niet goed in de plannen van staalbedrijf Arcelormittal. Het onderdeel dat is afgestoten was zelfs verliesgevend binnen het bedrijf.

Om het aandeel ArcelorMittal en het nieuwe aandeel Aperam beter laten presteren, werd de divisie naar de beurs gebracht. Na ruim 5 jaar is de opvallende conclusie dat het vroeger verliesgevende Aperam het enorm goed heeft gedaan. Het aandeel ArcelorMittal heeft in de afgelopen 5 jaar geen potten kunnen breken en is flink in waarde afgenomen.

ArcelorMittal versus Aperam

Activiteiten van ArcelorMittal

Zoals gezegd is ArcelorMittal de grootste staalproducent ter wereld. Het bedrijf heeft over de hele wereld eigen mijnen waar het staal delft. Deze grondstof wordt vervolgens verwerkt in de fabrieken, die ook over de hele wereld verspreid staan. In Europa staan de bekendste fabrieken in België, Duitsland en Luxemburg.

De omzet wordt onderverdeeld onder drie divisies. De mijnen, de productie in de fabrieken en de derde divisie valt onder de noemer “anders”. De eerste twee onderdelen spreken voor zich, de derde vergt een korte uitleg.

Onder het kopje “anders” valt voornamelijk het elimineren van fabrieken of mijnen. Vaak leidt het sluiten van oude fabrieken of mijnen tot een negatieve kasstroom en tot een afboeking op de omzet, iets wat ook logisch lijkt.

Toch heeft deze post ook meerdere jaren flink wat geld opgeleverd. Het lukte in de afgelopen 20 jaar meerdere malen om staalbedrijven voor een prikje op te kopen. Vaak begon Mittal al binnen enkele jaren met de verliesgevende onderdelen af te stoten.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld in 2001 in Ierland. Hier kocht Mittal Irish Steel op voor een spotprijs. Binnen drie jaar waren de 400 staalarbeiders ontslagen en werden de installaties van waarde verkocht met grote winsten.

Omdat ArcelorMittal hiermee winst maakt over de rug van hard werkende mensen, is dit iets wat Laskshmi Mittal niet altijd op evenveel waardering kwam te staan. De in India geboren staalmagnaat ligt op dit moment ook al jaren overhoop met de vakbonden in België betreffende de staalfabriek in Luik.

Waarom is het aandeel ArchelorMittal zo populair onder beleggers?

Het aandeel ArcelorMittal is een puur cyclisch aandeel. Dit betekent dat de winsten van het bedrijf enorm afhangen van de stand van de economie. Tijdens hoogconjunctuur is het aandeel enorm winstgevend. Wordt het laagconjunctuur, dan kunnen deze winsten weer als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Deze conjunctuurgevoeligheid maakt het aandeel ArcelorMittal ontzettend volatiel. Deze volatiliteit is over het algemeen koren op de molen van beurshandelaar, die bij hoge volatiliteit kunnen profiteren van kortstondige stijgingen of dalingen.

Conjunctuurgevoeligheid maakt het aandeel ArcelorMittal ontzettend volatiel

Niet alleen beurshandelaren die vaak niet langer in positie gaan dan enkele minuten of uren, maar ook particuliere beleggers spelen graag in op de grote bewegingen in het aandeel. Deze groep beleggers houdt overigens over het algemeen de posities wel langer dan een dag aan.

De redenen waarom beleggers weer positief zijn over het aandeel ArcelorMittal

Zoals uit de vergelijking met het aandeel Aperam al bleek, heeft het aandeel ArcelorMittal de afgelopen vijf jaar een beroerd trackrecord opgebouwd. Terwijl in de zomer van 2015 het aandeel ArcelorMittal nog op een koers van € 10,50 noteerde, werd in het voorjaar van 2016 een bodem bereikt van € 2,60. Een daling van 75%.

Het aandeel ArcelorMittal ging de afgelopen jaren gebukt onder de dalende grondstofprijzen. Omdat ArcelorMittal eigen staalmijnen bezit, werd het bedrijf nog harder geraakt dan sectorgenoten. Het met schulden overladen staalbedrijf zag geen andere oplossing dan vers kapitaal op te halen middels een claimemissie.

In februari dit jaar was het hoge woord eruit. Het management van ArcelorMittal maakte eindelijk een plan bekend om de schulden te verlagen en de vrije val in het aandeel te stoppen. Kort na de aankondiging van de claimemissie van € 3 miljard duikelde het aandeel ArcelorMittal naar een dieptepunt op € 2,60.

De redenen waarom beleggers weer positief zijn over het aandeel ArcelorMittal

Maar al snel bleek dat beleggers blij waren dat het management van de staalgigant eindelijk de ernst van de situatie in zag. Met het nieuwe kapitaal is de balans versterkt en werden kortlopende obligaties vervroegd afgelost. De onzekerheid verdween en beleggers konden weer vooruit kijken. Achteraf gezien bleek dit dan ook het ultieme koopmoment.

De succesvolle kapitaalverhoging hing samen met de staalprijzen die vanaf dat moment begonnen te stijgen. De combinatie van stijgende grondstoffen en een succesvolle kapitaalverhoging, zorgde voor een stijging van 175% in het aandeel ArcelorMittal.

Hier kwam de Amerikaanse verkiezingsuitslag nog bovenop. Trump heeft in zijn campagne meerdere keren laten weten dat hij het goedkope staal uit China wil gaan aanpakken. De overwinning van Trump zorgde dan ook voor een laatste eindsprint in het aandeel ArcelorMittal.

Hoe presteert ArcelorMittal ten opzichte van concurrenten?

Om in te schatten hoe het aandeel ArcelorMittal echt presteert, vergelijk ik deze met concurrenten. Wat opvalt is de enorme daling die ik hierboven al heb beschreven. Deze daling is groter dan die bij de meeste concurrenten.

Ondanks de enorme procentuele stijging, is het aandeel de daling nog lang niet te boven. Dit verklaart dan ook waarom het aandeel in de afgelopen twee jaar een stuk slechter heeft gepresteerd dan concurrenten.

ArcelorMittal ten opzichte van haar concurrenten

De meeste beleggers zullen alleen naar de procentuele stijging kijken en zullen hierdoor hoogtevrees krijgen. Echter, verwacht u dat ArcelorMittal alles weer op de rit krijgt binnen het bedrijf? Dan is het nog altijd een mooi aandeel wat de afgelopen twee jaar is achtergebleven op concurrenten en dus nog een inhaalslag kan gaan maken.

Aandelen ArcelorMittal kopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

Uiteraard is het ook mogelijk om aandelenopties voor ArcelorMittal te verhandelen. Hier leest u meer over opties handelen via LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker