Aandeel ArcelorMittal stijgt 5% en breekt weerstandsniveau

Het is de meeste beleggers niet ontgaan dat het aandeel ArcelorMittal, na een reeks van slechte jaren, dit jaar uitstekend presteert. Sinds het dieptepunt van februari is het aandeel ruimschoots verdubbeld.

aandeel-arcelormittal-7

Ook vandaag behoort het staalconcern weer tot de grootste stijgers van de AEX-index.

De grafiek van het aandeel ArcelorMittal over de afgelopen vijf jaar laat zien dat de staalsector zware jaren achter de rug heeft. Terwijl de AEX-index de afgelopen jaren een flinke stijging onderging, kelderde de koers van het aandeel ArcelorMittal. De claimemissie waartoe het staalconcern begin dit jaar genoodzaakt werd, bleek het einde van een zwarte periode en was achteraf gezien het ultieme koopmoment.

Het aandeel ArcelorMittal bevindt zich duidelijk weer in een opgaande trend en iedere correctie wordt door beleggers aangegrepen als mooi koopmoment. Vandaag breekt de koers opwaarts boven het weerstandsniveau van € 6,75. Deze uitbraak resulteert direct in een koerswinst van 5%.

De uitbraak van vandaag is er eentje uit het boekje. Met een opwaartse gap opende het aandeel ArcelorMittal net boven het weerstandsniveau van € 6,75. Nadat op dit niveau een bodem werd gezet knalde de koers omhoog richting een koerswinst van 5%.

Uiteraard zorgt het positieve sentiment op de beurzen wereldwijd voor stijgende koersen. Toch is dit niet de enige reden voor de stijging van het aandeel ArcelorMittal. Gisteren berichtte Metal Bulletin dat ArcelorMittal de Europese staalprijzen gaat verhogen.

aandeel-arcelormittal-twitter-4

Uiteraard zorgen hogere verkoopprijzen van staal voor een hogere omzet voor bedrijven uit deze sector. Maar juist omdat ArcelorMittal eigen mijnen bezit, heeft dit een grote positieve impact op het aandeel van de staalgigant. Dit was overigens ook de voornaamste reden waarom het aandeel de afgelopen jaren harder werd geraakt dan concurrenten als gevolg van dalende staalprijzen.

Kijkend naar het huidige sentiment ziet het er vooralsnog goed uit voor het aandeel ArcelorMittal. De psychologische grens van € 7 lijkt de eerste horde die genomen moet worden.

Kijkend naar de grafiek ligt het eerste weerstandsniveau op € 7,35. Mocht het sentiment op met name de Amerikaanse beurzen positief blijven, dan moet dit niveau nog voor het einde van het jaar haalbaar zijn.

Bent u op zoek naar een mooi instapmoment omdat u de boot heeft gemist? Dan liggen op € 6,50 en € 6,25 nog twee steunniveau die u kunt gebruiken als koopmoment. Persoonlijk koop ik liever op dergelijke niveaus, zoals ik beschreef in mijn artikel Koopniveau in het aandeel ArcelorMittal in zicht, dan dat ik mee koop op nieuwe highs. ArcelorMittal blijft namelijk een volatiel en cyclisch aandeel waar het tij weer snel kan keren.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker