Baidu timmert aan de weg | Deel 3

Gisteren vertelde ik u het verhaal achter e-commerce gigant Alibaba. Vandaag zal ik het aandeel Baidu als derde en tevens laatste aandeel van deze reeks met u bespreken. Morgen verschijnt er echter nog een artikel over een drietal Chinese bedrijven die lonken naar een beursgang.

Baidu, veruit de populairste zoekmachine van China met een marktaandeel van 70% – al dan niet doordat Google geblokkeerd is door de GFW (Great Firewall of China) – is wellicht wat minder bekend onder de beleggers in Europa. In dit artikel vertel ik u waarom het toch zeker interessant is om het aandeel Baidu in de gaten te houden.

Aandeel Baidu koers


Welke diensten heeft Baidu?

Baidu, opgericht door Robin Li en Eric Xu, wordt ook wel de Google van China genoemd. Deze vergelijking is snel gemaakt. Naast het aanbieden van een zoekmachine, houdt het bedrijf zich namelijk bezig met tientallen internet gerelateerde diensten en producten en focust het zich sterk op kunstmatige intelligentie.

De Chinese techgigant is ook een app-ontwikkelaar met een appwinkel die schuil gaat onder de naam DU Group. Deze appwinkel heeft wereldwijd meer dan 2 miljard actieve gebruikers. Daarnaast heeft Baidu een advertentieplatform Du Ad platform, wat verantwoordelijk is voor het grootste deel van de inkomsten van het concern. Het platform is te vergelijken met Google Ads.

Aandeel Baidu streamingdienst

Ten slotte is het eigenaar van de videostreamingdienst iQiyi, dat eind maart jongstleden naar de beurs werd gebracht. Met de opbrengsten van de beursgang wil het bedrijf eigen content gaan maken én aankopen om te concurreren op de thuismarkt met Tencent en Alibaba. Uiteraard gaat het bedrijf ook de concurrentie aan met de populaire streamingdienst Netflix.

Kortom, deze onderneming wordt gekenmerkt door een enorme expansiedrift. Bovendien proberen zij hun diensten in onder andere Brazilië, Egypte, Indonesië, Japan en Thailand onder te brengen.

Baidu’s Apollo Project

Baidu is sinds 2017 bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’ s en het treedt daarmee in de voetsporen van Googles Driverless Car. Baidu’s Apollo Project focust zich op autonome rij- en AI-programma’s, met één van de grootste partnerecosystemen en meer dan 100 wereldwijde partners als MicrosoftIntelNvidiaDaimler AG, Ford, Hyundai en Honda.

Aandeel Baidu zelfrijdende auto's

Het techconcern hoopt dat de volledig autonome rijcapaciteiten in 2020 worden geïntroduceerd op snelwegen en open stadswegen in China. Ook zouden er plannen zijn om op korte termijn zelfrijdende bussen te lanceren in het thuisland.

Cijfers Baidu

De omzet groeit met circa 20 procent per jaar iets minder hard dan zijn techbroertjes. Over het laatste fiscale jaar werd een omzet geboekt van 13 miljard dollar en het steeg daarmee met 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Uiteindelijk werd een nettowinst van 2,91 miljard dollar behaald over 2017.

De beurswaarde bedraagt ruim 91 miljard dollar. De verwachte winst per aandeel over 2018 ligt op 10,56 dollar. De koers-winstverhouding (K/W) ligt rond de 27. Indien de groei de komende jaren doorzet zal de K/W kunnen afnemen waarmee Baidu een interessante lange termijn belegging blijft.

Aandeel Baidu wacht op een uitbraak

In augustus 2005 werd het bedrijf aan de Nasdaq genoteerd. Het aandeel is hierdoor gewoon te koop in dollars. Nadat het aandeel Baidu in de zomer van 2017 uit de driehoek naar boven uitbraak, volgde een stijging richting de 275 dollar. In het afgelopen half jaar is het aandeel teruggevallen en opgevangen door de voorliggende koerstoppen. Deze hogere bodem signaleert aantrekkende vraag onder beleggers. Na een uitbraak boven de recente koerstoppen kan het aandeel Baidu de weg omhoog vervolgen.

Baidu is te vinden in het LYNX Handelsplatform onder de TICKER: BIDU

Bekijk ook Chinese techaandelen deel 4: Chinese techgiganten naar de beurs

Het aandeel Baidu kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. Ook het aandeel Baidu (BIDU) is verhandelbaar bij LYNX. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Beleggen in aandelen

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker