Met opties inspelen op een daling van het aandeel Coca-Cola

Het aandeel Coca-Cola Company laat al jaren een gematigde stijgende trend zien. Het aandeel is vrij defensief en de koers van Coca-Cola laat dan ook geen spannende stijgingen of dalingen zien.

De frisdrankenproducent beweegt zelfs vrij voorspelbaar. In dit artikel leg ik uit hoe u daarop kunt inspelen met opties.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Introductie Coca-Cola
  • Situatieschets
  • Technische analyse op het aandeel Coca-Cola
  • Meer weten over put spreads
  • Trade volgen in het LYNX Ideeëncentrum

Aandeel Coca-Cola

Introductie Coca-Cola

De Coca-Cola Company is het moederbedrijf van de bekende frisdrank Coca-Cola. De frisdrankenproducent is vooral bekend vanwege Coca-Cola, maar het heeft inmiddels in bijna alle voedselsectoren wel belangen. Het bedrijf verkoopt zijn merken via winkels en groothandelaren over de hele wereld en heeft meer dan 500 merken waarvan 20 merken met een omzet van meer dan $ 1 miljard. Coca-Cola Company heeft hoge marges en een defensief profiel.

Situatieschets

Dit defensieve profiel is ook terug te zien in het aandeel Coca-Cola. Het aandeel kent een vrij lage volatiliteit en beweegt al jaren in een gematigde stijgende trend. De sterke merken helpen het bedrijf te blijven groeien, alleen is Coca-Cola geen snel groeiend bedrijf meer. Door de verkoop van een deel van de bottelactiviteiten is het bedrijf er wel in geslaagd om de marges nog verder te verhogen. Desondanks is Coca-Cola niet echt een goedkoop aandeel gezien de K/W-verhouding van 23.

Als we kijken naar de grafiek van het aandeel Coca-Cola, kunnen we duidelijk zien dat de koers zich de laatste 6 jaar in een stijgend trendkanaal beweegt. Onlangs heeft Coca-Cola de bovenkant van dit kanaal getest. De koers lijkt hier wederom op af te ketsen. Het is in onze ogen goed mogelijk dat het aandeel Coca-Cola wederom gaat terugvallen binnen het stijgende trendkanaal. In de afgelopen 6 jaar daalde het aandeel Coca-Cola elke correctie met zo’n 10-15%. Een daling richting de $ 44 – $ 46 lijkt dan ook het meest logische scenario.

Beleggingsidee: ratio put spread 2:1

Om in te spelen op een daling kopen veel beleggers een put spread / bear spread. Hierbij wordt 1 put gekocht en 1 geschreven. Het nadeel is dat de geschreven put niet altijd veel oplevert. Om in te spelen op een daling kunnen we echter ook een ratio put spread kopen. Dit lijkt op een normale put spread, maar er worden in dit geval 2 puts geschreven in plaats van 1. Doordat er 1 extra optie wordt geschreven wordt de inleg verder verlaagd.

Voor dit beleggingsidee kopen we een 2-1 ratio put spread. Wij kopen één SEP 20’19 $ 50 PUT voor $ 135.  Tegelijkertijd schrijven (verkopen) twee 20’19 $ 44 PUTS en ontvangen hier $ 45 voor.  De investering van $ 133 wordt hierdoor verlaagd naar $ 90. Deze investering verliezen we als Coca-Cola op de expiratiedatum in september boven de $ 50 expireert.

Onder de $ 49,11 gaan we geld verdienen. Door de geschreven puts bereiken we onze maximale winst van $ 510 op een koers van $ 44. Bij deze trade dient u wel actief te managen. Doordat we 1 extra geschreven put hebben, zullen we onder de $ 38,90 ($ 44 – $ 5,10) geld gaan verliezen. Elke dollar onder de $ 38,90 kost ons dan $ 100. Het is echter vrij onwaarschijnlijk dat het aandeel Coca-Cola de komende 3 maanden onder de $ 38,90 zal dalen. Dat zou een daling van 23% betekenen en dan zal het opwaartse trendkanaal worden verlaten. Indien Coca-Cola daalt richting de $ 44 kunt u er uiteraard voor kiezen om de trade onderin het stijgende trendkanaal te sluiten.

Let wel op: in theorie kunt u met deze strategie veel geld verliezen. Indien het aandeel Coca-Cola plotseling 40% daalt tot $ 31, dan kunt u bijna $ 800 verliezen.

Optiecombinatie in één keer inleggen

Wist u dat u in het LYNX Kennisportaal rechtstreeks kunt handelen in optiecombinaties? Binnen het LYNX Handelsplatform is het namelijk mogelijk optiecombinaties te bouwen en direct in te leggen.

Zo is het mogelijk om middels één order een positie in te nemen in bijvoorbeeld een vertical spreadbutterflystraddle, of iron condor. Het grote voordeel hiervan is dat u niet per optiepoot een aparte koop en verkooporder hoeft aan te maken.

Het voordeel is dat u handelt met één totaalprijs voor de optiecombinatie die u wilt innemen. Een bijkomend voordeel is dat de prijzen van optiespreads eigenlijk altijd beter zijn dan de prijzen die bij de individuele opties op het scherm staan. In onderstaande afbeelding uit het LYNX Handelsplatform ziet u hoe dat eruit ziet.

Meer weten over de Bear Spread

Bent u nog nieuw met het begrip ratio put spread? In het LYNX Kennisportaal gaan we uitgebreid in op het gebruik van opties. U leest hier alles over opties van A tot Z, en kunt ook gratis het e-book: ‘Succesvol beleggen in opties’ downloaden.

Trade volgen in het LYNX Ideeëncentrum

Dit idee is op 19 juni 2019 gedeeld ter inspiratie in het LYNX ideeëncentrum. Meermaals per week deelt het LYNX Beleggingsteam interessante beleggingsideeën die één voor één uitgebreid worden toegelicht. De ideeën worden onderverdeeld in één van de drie beleggingsrichtingen; value investing, long & short en opiestrategieën.

U kunt zich inschrijven voor meldingen zodat u na elk nieuw idee een melding ontvangt. Deelt u de filosofie van een beleggingsidee? Volg dan met één muisklik de order in uw eigen portefeuille of pas deze eenvoudig aan naar wens. Klik op onderstaande button en neem een kijkje in het LYNX ideeëncentrum.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker