Aandeel DSM: veel risico voor een beperkt dividend

Het aandeel DSM zit bij veel Nederlanders in de portefeuille voor het dividend. Het aandeel heeft de afgelopen jaren ook nog eens mooie koerswinsten laten zien. De waardering van het aandeel DSM is hierdoor fors opgelopen. De koers lijkt zich nu in een bandbreedte te bevinden.

Een mooi moment dus voor een analyse van het aandeel DSM en een blik op het dividend en de vooruitzichten.

In dit artikel bespreek ik de volgende onderwerpen:

Transformaties DSM

De Nederlandse Staatsmijnen, Dutch State Mines ofwel DSM, werd in 1902 opgericht en begon oorspronkelijk met het winnen van steenkool in Limburg. DSM begon met het verwerken van de steenkool en groeide na de Tweede Wereldoorlog ook in de productie van chemicaliën. In 1973 werden de mijnen gesloten en werd de focus op de chemische industrie gelegd. In 1989 werd het bedrijf geprivatiseerd en werden de aandelen DSM gefaseerd naar de beurs gebracht. In 1996 verkocht de Nederlandse staat haar laatste aandelen. Zo veranderde DSM van een staatsbedrijf in steenkolen tot een beursgenoteerd chemiebedrijf. Hier vindt u meer informatie over de geschiedenis van DSM.

De transformatie ging echter door. Steeds meer bulkchemie werd afgestoten, zoals bijvoorbeeld de verkoop van aandelen DSM petrochemicals aan Sabic. DSM ging zich steeds meer toeleggen op de specialismen voeding en performance materials. Inmiddels is DSM een organisatie met 23.000 werknemers, die zich richt op voeding, gezondheid en duurzaam leven.

Historische koers aandeel DSM & real time koersen

Historisch heeft de koers van het aandeel DSM uitstekend gepresteerd. De koers stortte in 2009 in, maar wist sindsdien sterk te herstellen. De verliezen werden eerst goedgemaakt en daarna steeg het aandeel snel verder om in 2014 en 2015 redelijk vlak te blijven. Sinds 2016 is de koers weer snel omhoog geschoten, om in het einde van 2018 een scherpe correctie te laten zien. Sindsdien heeft het aandeel zich hersteld en weer nieuwe toppen neergezet.

Op dit moment beweegt het aandeel DSM in een bandbreedte tussen de € 106 en € 116,75. Geholpen door het optimisme op de beurs staat het aandeel DSM nu op € 116,10, aan de bovenkant van deze bandbreedte. De waardering van het aandeel is door de opgelopen koersen erg hoog geworden en negatief sentiment op de beurzen kan zorgen voor een stevige correctie. Wilt u weten op welke koers het aandeel DSM nu staat? Bekijk hier bij LYNX de real-time koers van DSM.

Analisten advies aandeel DSM

Analisten zijn positief over de kansen van het aandeel DSM. 28 analisten volgen het aandeel DSM en maar liefst 15 geven een koopadvies. 10 analisten geven een houd advies, terwijl slechts 3 analisten het advies geven om te verkopen. Het koersdoel van de analisten is € 115,12. Dit is opvallend, want het ligt onder de huidige prijs van de aandelen. Analisten zijn dus tegelijk positief en verwachten de komende maanden een rendement van -0,8%. De analisten hebben het advies dus nog niet verhoogd, na de recente koersstijging bij DSM. Waarschijnlijk krijgen we in de nabije toekomst dan ook hogere koersdoelen voor DSM.

De analisten zijn niet positief over het koersdoel, maar wel over het dividend. Het aankomende dividend is volgens de analisten € 1,62. Dit is 5,9% hoger dan vorig jaar. Hiermee komt het totale dividend op jaarbasis uit op € 2,39. Deze positieve consensus zorgt door de gestegen koers voor een lager dividendrendement.

Dividend aandeel DSM & de financiële kerncijfers

Het dividend is een belangrijke reden waarom beleggers het aandeel DSM in de portefeuille hebben. De afgelopen jaren hebben beleggers niet alleen een mooi dividend ontvangen, maar hierin ook een mooie groei gezien. In 2011 was het dividend nog € 1,45 per aandeel, dit was in 2017 echter gestegen tot € 1,85 per aandeel, een stijging van 28% in zes jaar. Dit jaar ging het dividend omhoog van € 2,04 naar € 2,30. Door de gestegen koers van het aandeel DSM is het dividendrendement nu 1,98%, waarmee het aantrekkelijk is, maar niet al te hoog. Veel informatie van bedrijven kunt u direct vinden in het LYNX Handelsplatform. Hiervoor selecteert u het bedrijf door de ticker code in te vullen en naar company fundamentals te gaan.

Hier kunt u een overzicht krijgen van het bedrijf. U vindt er een beschrijving van het bedrijf, een financiële samenvatting, ratio’s en de voorspellingen van analisten. Een goede plek om een eerste indruk te krijgen van een bedrijf.

Wanneer we het aandeel DSM beter willen begrijpen, kunt u ook verder kijken. De ratio’s geven bijvoorbeeld een goed financieel beeld van het bedrijf. Het is hierbij wel opletten voor eenmalige uitschieters. Zo was de winst per aandeel van DSM door een meevaller hoog met € 5,80. Over de afgelopen twaalf maanden was de winst slechts € 4,84. Dit verschil komt doordat DSM vorig jaar profiteerde van een brand bij concurrent BASF. Het is daarom altijd goed om dit soort informatie ook op de site van het bedrijf zelf te bekijken. Met een genormaliseerde winst per aandeel van € 4,84 is de huidige koers-winstverhouding 23,7. Dit is aan de dure kant voor een bedrijf dat nog steeds wat cyclische eigenschappen uit de chemische industrie in zich heeft.

Opties DSM

Opties zijn afgeleiden van aandelen en kunnen aandeelhouders in DSM helpen hun waarde te beschermen of extra rendement te genereren. Het beschermen van de portefeuille kan bijvoorbeeld door het kopen van puts. Die beschermen tegen een daling van de aandelen, voor een vergoeding. Het schrijven van gedekte calls kan helpen het vaste rendement van DSM te vergroten. Dit heeft echter als nadeel dat een deel van de potentiële winst wordt weggegeven als de aandelen hard stijgen en de call opties in-the-money expireren. Bijkomend voordeel is dat door het schrijven van opties er zelfs winst gemaakt kan worden, als de aandelen licht dalen door de opbrengst van de verkochte call optie.

Conclusie

De koers van DSM is de afgelopen jaren hard opgelopen. Nieuwe koersrecords zijn fijn voor bestaande aandeelhouders, maar zorgen er ook voor dat de waardering van het aandeel DSM sterk is opgelopen. Met een koers-winstverhouding van 23,7 is DSM duur. Het dividend van 1,98% is aantrekkelijk, maar niet genoeg om het aandeel DSM te kopen nadat het zo is opgelopen.

Het aandeel DSM kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, zo ook in het aandeel DSM. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

aandeel DSM

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker