Aandeel DSM: veel risico voor een beperkt dividend

Het aandeel DSM zit bij veel Nederlanders in de portefeuille voor het dividend. Het aandeel heeft de afgelopen jaren ook nog eens mooie koerswinsten laten zien. Echter, de koers van het aandeel DSM staat de afgelopen maand fors onder druk. Een mooi moment dus voor een analyse van het aandeel DSM en een blik op het dividend en de vooruitzichten.

In dit artikel bespreek ik de volgende onderwerpen:

  • Transformaties DSM
  • Historische & real time koersen aandeel DSM
  • Analisten advies aandeel DSM
  • Dividend aandeel DSM & de financiële kerncijfers
  • Opties DSM
  • Conclusie

Koersverloop aandeel DSM: is DSM koopwaardig?

Transformaties DSM

De Nederlandse Staatsmijnen, Dutch State Mines ofwel DSM, werd in 1902 opgericht en begon oorspronkelijk met het winnen van steenkool in Limburg. DSM begon met het verwerken van de steenkool en groeide na de Tweede Wereldoorlog ook in de productie van chemicaliën. In 1973 werden de mijnen gesloten en werd de focus op de chemische industrie gelegd. In 1989 werd het bedrijf geprivatiseerd en werden de aandelen DSM gefaseerd naar de beurs gebracht. Zo veranderde DSM van een staatsbedrijf in steenkolen tot een beursgenoteerd chemiebedrijf. Hier vindt u meer informatie over de geschiedenis van DSM.

De transformatie ging echter door. Steeds meer bulkchemie werd afgestoten, zoals bijvoorbeeld de verkoop van aandelen DSM petrochemicals aan Sabic. DSM ging zich steeds meer toeleggen op de specialismen voeding en performance materials.

Historische koers aandeel DSM & real time koersen

Historisch heeft de koers van het aandeel DSM uitstekend gepresteerd. De koers stortte in 2009 in, maar wist sindsdien sterk te herstellen. De verliezen werden eerst goedgemaakt en daarna steeg het aandeel snel verder om in 2014 en 2015 redelijk vlak te blijven. Sinds 2016 is de koers weer snel omhoog geschoten, om de laatste maand dus weer een forse correctie te laten zien.

De correctie van DSM werd een maand geleden ingezet en zorgde ervoor dat het aandeel DSM daalde van € 93 naar  € 75. De beleggers verloren duidelijk vertrouwen in het aandeel dat sterk was opgelopen. De waardering was erg hoog geworden en het negatieve sentiment op de beurzen zorgde ervoor dat het aandeel werd afgestraft. Wilt u weten op welke koers het aandeel DSM nu staat? Bekijk hier bij LYNX de real-time koers van DSM.

Analisten advies aandeel DSM

Analisten zijn positief over de kansen van het aandeel DSM. Het koersdoel van de analisten is € 97,76, wat 28,9% boven de huidige beurskoers van het aandeel DSM ligt. Analisten hebben het advies dus nog niet verlaagd nadat het aandeel zelf ruim 17% van haar waarde verloor. 28 analisten volgen het aandeel DSM en maar liefst 18 geven een koopadvies. 9 analisten geven een houd advies, terwijl slechts 1 analist het advies geeft om te verkopen.

De analisten zijn niet alleen positief over het koersdoel, ook over het dividend zijn ze positief en zien ze dit jaar stijgen naar € 2,18 en in 2019 naar € 2,27 per aandeel. Deze positieve consensus is opmerkelijk te noemen. Het is dan ook de vraag of analisten nog gaan reageren op de recente daling van de aandelenkoers en het koersdoel naar beneden toe bijstellen.

Dividend aandeel DSM & de financiële kerncijfers

Het dividend is een belangrijke reden waarom beleggers het aandeel DSM in de portefeuille hebben. De afgelopen jaren hebben beleggers niet alleen een mooi dividend ontvangen, maar hierin ook een mooie groei gezien. In 2011 was het dividend nog € 1,45 per aandeel, dit was in 2017 echter gestegen tot € 1,85 per aandeel, een stijging van 28% in zes jaar. Door de gestegen koers van het aandeel DSM is het dividendrendement nu 2,45%, waarmee het aantrekkelijk is, maar niet al te hoog. Veel informatie van bedrijven kunt u direct vinden in het LYNX Handelsplatform. Hiervoor selecteert u het bedrijf door de ticker in te vullen en naar company fundamentals te gaan.

Hier kunt u een overzicht krijgen van het bedrijf. U vindt er een beschrijving van het bedrijf, een financiële samenvatting, ratio’s en de voorspellingen van analisten. Een goede plek om een eerste indruk te krijgen van het bedrijf.

Wanneer we het aandeel DSM beter willen begrijpen, kunt u ook verder kijken. De ratio’s geven bijvoorbeeld een goed financieel beeld van het bedrijf. Het is hierbij wel opletten voor eenmalige uitschieters. Zo was de winst per aandeel van DSM door een meevaller extreem hoog met € 10,07. De genormaliseerde winst was slechts € 3,95 en is een betere winst om veel voorkomende ratio’s mee te berekenen. Het is daarom altijd goed om dit soort informatie ook op de site van het bedrijf zelf te bekijken. Met een genormaliseerde winst per aandeel van € 3,95 is de huidige koers-winstverhouding 19,2. Dit is ondanks de stevige recente correctie nog steeds aan de dure kant voor een bedrijf in de chemische industrie.

Opties op het aandeel DSM

Opties zijn afgeleiden van aandelen en kunnen aandeelhouders in DSM helpen hun waarde te beschermen of extra rendement te genereren. Het beschermen van de portefeuille kan bijvoorbeeld door het kopen van puts. Die beschermen tegen een daling van de aandelen, voor een vergoeding. Het schrijven van gedekte calls kan helpen het vaste rendement van DSM te vergroten. Dit heeft echter als nadeel dat een deel van de potentiële winst wordt weggegeven als de aandelen hard stijgen en de call opties in-the-money expireren. Bijkomend voordeel is dat door het schrijven van opties er zelfs winst gemaakt kan worden als de aandelen licht dalen door de opbrengst van de verkochte call optie.

Conclusie

De koers van DSM is de afgelopen jaren hard opgelopen. Het aandeel was € 5,70 in 1992 en bereikte recent een top van €91,24. Vorige maand heeft een stevige correctie in de koers plaatsgevonden en daalde de koers naar € 76,00. De waardering van het aandeel DSM is echter nog steeds sterk, met een koers-winstverhouding van 19,2 voor een chemie bedrijf. Het dividend van 2,45% is aantrekkelijk, maar niet genoeg om het aandeel DSM te kopen na deze correctie.

Het aandeel DSM kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

aandeel DSM

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27