Aandeel DSM; van toen naar nu

Update 26-10-2018: Aandeel DSM: veel risico voor een beperkt dividend

 

Koninklijke DSM, het bedrijf dat zijn oorsprong vindt in de Nederlandse Staatsmijnen, is uitgegroeid tot de trots van Zuid-Limburg. Met een omzet van ruim € 8 miljard en vestigingen over de hele wereld is het voormalige staatsbedrijf een speler van formaat. Lees hier alles over het aandeel DSM. 

De variërende geschiedenis van het aandeel DSM

DSM werd in 1902 opgericht door de Nederlandse staat. Het bedrijf hield zich bezig met het delven van steenkool in de beroemde Limburgse mijnen. De afkorting DSM komt dan ook voort uit het vroegere tijdperk en staat voor Dutch State Mines.

In deze sector viel uiteindelijk geen droog brood meer te verdienen. De overheid besloot om de mijnen te sluiten. De laatste mijn werd in 1973 gesloten. Omdat een groot percentage van de beroepsbevolking in Zuid-Limburg werkzaam was in deze sector, ontstond grote werkloosheid in het gebied.

De overheid, die in deze tijd nog altijd eigenaar was van DSM, besloot om de focus te verleggen naar de chemische industrie. Hiermee kon de werkloosheid in het gebied worden aangepakt en werd het bedrijf DSM nieuw leven ingeblazen. Het hoofdkantoor is nog altijd gevestigd in Limburg. Als u op de A2 richting Maastricht rijdt, is het immense bedrijfsterrein goed te zien.

In 1989 besloot de overheid DSM naar de beurs te brengen. In eerste instantie werd bijna 70% van de aandelen verkocht. Zeven jaar later werd het restant van de aandelen naar de beurs gebracht en was het Limburgse bedrijf volledig geprivatiseerd.

Ook in de chemische sector zat voor DSM geen eeuwig leven. Stukje bij beetje zijn de activiteiten verschoven. De onderneming haalt de laatste jaren voornamelijk haar omzet uit producten voor de gezondheidszorg, voeding en materialen. Hierbij is de afdeling voeding verreweg de grootste, 65% van de omzet wordt in dit segment behaald. De materialen-tak volgt op gepaste afstand met ruim 30%.

DSM

DSM heeft wereldwijd meer dan 100 vestigingen en 21.000 werknemers. Toch bevindt het hoofdkantoor zich nog altijd in Nederland. Qua omzet moet DSM het allang niet meer hebben van de Nederlandse afzetmarkt; minder dan 4% van de omzet wordt uit Nederland behaald.

De grootste afzetmarkt van DSM is nog altijd Europa, waar bijna 30% van de omzet uit afkomstig is. Daarnaast zijn Noord Amerika en China met respectievelijk 19% en 16% belangrijke markten voor het bedrijf uit Zuid-Limburg.

Stabiele onderneming

DSM heeft afgelopen jaren bewezen een veilig en stabiel aandeel te zijn. Zelfs in te hoogtijdagen van de kredietcrisis wist het bedrijf de omzet netjes op peil te houden. Ook voor de komende jaren wordt jaarlijks een stabiele groei van de omzet verwacht.

(omzet in miljarden euro’s)

 2011  2012  2013  2014  2015  2016*  2017*  2018*
 9,0  8,6  8,6  7,0  7,7  7,8  8,2  8,6

Jaren 2016 t/m 2018 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

De stabiele omzet van het afgelopen jaar verklapt eigenlijk al dat het aandeel DSM vrij defensief is. De lage Beta van 0,9 bevestigt deze gedachte. Als de benchmark (lees AEX-index) met 1% beweegt, is de beweging in het aandeel DSM over het algemeen kleiner, namelijk 0,9%. In onderstaande grafiek is het koersverloop van de afgelopen vijf jaar terug te zien.

 

Dividend

Een defensief aandeel met jaarlijks een stabiele kasstroom, is normaliter aantrekkelijk voor beleggers vanwege het dividendbeleid. Dit is dan ook waar het aandeel DSM bekend om staat. Zelfs in de crisisjaren van 2008 tot 2012, de jaren dat menig bedrijf zijn dividenduitkeringen schrapte, heeft DSM jaarlijks netjes dividend uitgekeerd aan aandeelhouders.

In lijn met de stabiele omzetgroei, verhoogt DSM jaarlijks het dividend. Op de huidige koers ligt het jaarlijkse dividendrendement op ruim 3%; een stabiel rendement wat de komende jaren naar verwachting verder oploopt.

Dividend van het aandeel DSM

In bovenstaande grafiek ziet u het dividendbeleid van DSM over de afgelopen 10 jaar. De oranje lijn geeft het absolute bedrag weer dat jaarlijks aan dividend is uitgekeerd. Deze lijn bevindt zich duidelijk in een opwaartse trend, wat betekent dat de dividenduitkeringen afgelopen jaren gestaag zijn verhoogd.

De witte lijn geeft het dividendrendement als percentage weer. De schaal voor deze lijn vindt u aan de linkerkant van de grafiek.

Schrijven van callopties

Naast het ontvangen van dividend, bestaat er voor beleggers nog een andere manier om extra rendement te behalen. Door middel van gedekt opties schrijven kunt u risicoloos het rendement op uw aandelen verhogen.

Uiteraard is het schrijven van callopties niet geheel risicoloos, tegenover rendement staat altijd een bepaald risico. Het enige risico dat u in dit geval loopt, is dat u de aandelen moet verkopen wanneer de opties in-the-money expireren.

Dit is een luxeprobleem, gezien het feit dat bij het schrijven van out-of-the money opties uw aandelen eerst een stijging moeten ondergaan om boven de uitoefenprijs van de callopties uit te komen. Het enige risico dat u loopt is dat u na een flinke stijging niet meer profiteert van een verdere stijging. Hier staat tegenover dat u bij een licht stijgende, gelijkblijvende of dalende koers profiteert van deze strategie.

Volgende week kom ik graag bij u terug met een duidelijke uitleg over deze strategie. Hierbij leg ik concreet uit hoe u deze strategie kunt uitvoeren als u aandelen DSM in uw portefeuille heeft. U zult merken hoe gemakkelijk u deze strategie kunt uitvoeren middels het LYNX Handelsplatform.

Het aandeel DSM kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×