Aandeel Fagron: een koersverlies van 30% binnen 1,5 uur

Update 21 maart 2017: Aandeel Fagron ruim verdubbeld sinds crash

Update 21 juni 2016: Beleggers hebben interesse in claimemissie Fagron

Update 5 februari 2016: Het aandeel Fagronkomt met een kapitaalverhoging. 

Update 7 december 2015: Fagron: koers stabiliseert, maar voor hoelang?
redenen voor de crash van de koers van het aandeel FagronDe dag voor de halfjaarcijfers op 4 augustus, piekte Fagron nog op een koers van € 43. Sindsdien hebben beleggers weinig plezier meer aan het aandeel beleefd. Nu, nog geen vier maanden later, is de handel in het aandeel opgeschort op een laatst verhandelde koers van € 10,35. Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd praat de onderneming al met banken over een uitstel van haar betalingsverplichtingen en is het “zo goed als zeker” dat het bedrijf eind dit jaar zijn bankcovenanten zal schenden. Waar kennen we zo’n soort persbericht nog van? Juist, Imtech! Hoe heeft het zover kunnen komen?

Redenen voor de crash van het aandeel Fagron

  • 4 augustus kwam Fagron met teleurstellende halfjaarcijfers. De daarop volgende dagen krijgt het aandeel flinke klappen te verduren.
  • Vandaag (30 november) schrijft de Belgische krant De Standaard dat alle potentiële overnamekandidaten zich terug hebben getrokken en een kapitaalverhoging onvermijdelijk is.
  • Daarnaast meldt Belgische zakenkrant De Tijd dat Fagron al met banken over een uitstel van zijn betalingsverplichtingen praat en dat een schending van de bankcovenanten zeer waarschijnlijk is.

 

Tegenvallende halfjaarcijfers aandeel Fagron

 

Tegenvallende halfjaarcijfers Fagron

Hoe snel het tij kan keren op de beurs, is bij menig belegger bekend. Fagron is hier een duidelijk voorbeeld van. Op 11 mei dit jaar maakt het bedrijf bekend de Amerikaanse partij AnazoaHealth over te nemen. Om deze overname te bekostigen geeft Fagron meerdere keren nieuwe aandelen uit. De bestaande schuldenberg van Fagron wordt door deze overname nog groter, maar omdat het operationele inkomen van het bedrijf de afgelopen jaren grote groei laat zien, maken beleggers zich hier (nog) niet druk om.

 

(bedragen in miljoenen euro’s) 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Operationeel inkomen 26,4 30 30,5 36 46,3 53,8 66,3 94,3
Totale schuld 169,2 232,2 275,8 365,5 459,8 503,7 649,5 816,8

 

Op 3 augustus dit jaar, nog geen vier maanden terug, lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht bij het bedrijf. Het aandeel noteert boven de € 43 en er hangen overnamegeruchten in de lucht. Na teleurstellende halfjaarcijfers op 4 augustus, gaat het bergafwaarts met het aandeel. Daags na bekend worden van de halfjaarcijfers verlagen ING en KBC al hun groeiverwachtingen over het bedrijf en begint bij beleggers door te dringen dat het aandeel de huidige groeiverwachtingen niet kan nakomen. Een week na de cijfers is het aandeel al met ruim 30% gedaald. De weken die volgen worden verschillende overnamekandidaten genoemd, maar wordt niet duidelijk welk bedrijf daadwerkelijk tot overname van Fargon bereid is.

Impact artikelen Belgische kranten op aandeel Fagron

De in Brussel en Amsterdam genoteerde toeleverancier aan apotheken verloor deze ochtend binnen anderhalf uur een derde van zijn beurswaarde. Beleggers dumpten massaal het aandeel na een artikel in de Belgische krant De Standaard, dat meldde dat alle potentiële overnamekandidaten zich hebben teruggetrokken en dat een kapitaalverhoging onvermijdelijk is. Ook het artikel in de Belgische zakenkrant de Tijd, waarin werd vermeld dat het “zo goed als zeker” is dat Fagron aan het einde van dit jaar de bankcovenanten gaat schenden, geeft de koers van het aandeel op zijn zachtst gezegd geen steun.

Reactie van Fagron

Zojuist komt een reactie van Fagron door op de geruchten van deze Belgische kranten:
“Fagron deelt vandaag mee dat de gesprekken met de banken niet beëindigd zijn, maar een moeizaam verloop kennen met op heden weinig visibiliteit op een bindend bod.”

Daarnaast reageert het bedrijf op de geruchten van een kapitaalverhoging:
“Fagron is gesprekken aangegaan met haar financieringsbanken en deze gesprekken zijn op dit moment gaande. Een versterking van het eigen vermogen via een publieke of private kapitaalverhoging wordt hierbij niet uitgesloten. Zodra één van voornoemde pistes zich concretiseert of zich verdere ontwikkelingen voordoen, zal Fagron hierover opnieuw berichten in overeenstemming met haar wettelijke verplichtingen.”

Zoals hieruit valt op te maken geeft Fagron weinig duidelijkheid in haar reactie en bevestigd het min of meer de onzekerheid binnen het bedrijf. 16.30 is de handel in het aandeel hervat. Fagron heeft beleggers niet kunnen overtuigen met deze reactie en het aandeel noteert nog altijd zo’n 30% lager. Het is afwachten tot Fagron meer duidelijkheid geeft over de toekomstige plannen en potentiële overnamekandidaten. Tot die tijd verwacht ik dat het aandeel een speelbal van speculanten en handelaren wordt. Als u kort op de bal zit, is het vanwege de hoge volatiliteit een mooi aandeel om de komende tijd te volgen. In tijden van angst en onzekerheid handelen beleggers over het algemeen irrationeel en hierdoor ontstaan altijd kansen. Voor particuliere beleggers die weinig tijd hebben om hun posities in de gaten te houden, is Fagron momenteel een gevaarlijk aandeel waar uw geïnvesteerde vermogen snel kan verdampen. Daar staat tegenover dat mogelijk een hoog rendement in het verschiet ligt wanneer een overname alsnog doorgang vindt.

Meer informatie: Aandelen kopen & verkopen bij LYNX

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×