Aandeel Galapagos kopen? Groeipotentie versus volatiliteit

Sinds het dieptepunt van halverwege februari is de rust bij het aandeel Galapagos wedergekeerd. Daarna noteerde de koers van het aandeel binnen een bandbreedte van € 5. Juist toen de Europese beurzen afgelopen week flink daalden, wist het aandeel Galapagos deze consolidatiezone opwaarts te doorbreken. Toch bleek deze uitbraak van korte duur.

Aandeel Galapagos

Galapagos is een Belgisch farmaceutisch bedrijf. De onderneming is in 1999 ontstaan uit een joint venture tussen twee biotechbedrijven. Het bedrijf heeft twee hoofdactiviteiten, R&D en de afdeling Services.

De R&D-afdeling ontwikkelt geneesmiddelen voor ziektes zoals diabetes. Daarnaast heeft Galapagos samenwerkingsverbanden met grote farmaceutische bedrijven voor een deel van deze programma’s. De laatste grote deal die werd gesloten was met Gilead Sciences voor de ontwikkeling en verkoop van een reumamedicijn. Hiervoor ontving Galapagos $ 725 miljoen in contanten. Door de deal verkreeg Gilead een belang van bijna 15% in Galapagos.

Het aandeel Galapagos heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt, mede door verschillende overnames en positieve ontwikkelingen in het onderzoek naar medicijnen. Eind 2014 noteerde het aandeel Galapagosnog rond een niveau van € 10. Nog geen jaar later, augustus 2015, piekte Galapagos op een koers van bijna € 60.

Naast de al lopende onderzoeken, waar Galapagos over het algemeen regelmatig duidelijkheid geeft over de gang van zaken, is Galapagos druk bezig om nieuwe programma’s te starten. Zo werd vorige week bekend dat de samenwerking met het Amerikaanse AbbVie verder wordt uitgebreid in het onderzoek naar taaislijmziekte. Nog dit jaar verwacht Galapagos met dit onderzoek te beginnen. Bij positieve onderzoeksresultaten staat het Belgische bedrijf een betaling van $ 600 miljoen te wachten.

De prestaties van Galapagos

Door een blik te werpen op de cijfers van Galapagos, wordt al snel duidelijk waarom het aandeel zo volatiel presteert. De omzet en winst hangt sterk af van de vorderingen die worden gemaakt in het onderzoek naar medicijnen. Deze onzekerheid is goed terug te zien in de omzet van het bedrijf.

Omzet in miljoenen euro’s

 2013   2014   2015   2016*   2017*   2018*   2019*
 96,6  90,0 60,6  179,6  84,0  182,3  298,0

Jaren 2016 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

Na vijf verliesgevende jaren op rij, verwacht Galapagos in 2016 voor het eerst weer een nettowinst te kunnen behalen. De vele nieuwe programma’s die gestart zijn, beginnen wat dat betreft hun vruchten af te werpen.

Nettowinst/ verlies in miljoenen euro’s

 2013  2014  2015   2016*  2017*  2018*  2019*
 -16,6  -81,4  -118,4  68,5  -54,2  2,3  83,5

Jaren 2016 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

IJzersterke balans

Ondanks de tamelijk onzekere business waar Galapagos in opereert, ben ik van mening dat het aandeel Galapagos een mooie toevoeging is voor de portefeuille. Het bedrijf heeft een ijzersterke balans met een flinke cash positie en nagenoeg geen schulden.

Met een cashpositie van bijna € 1 miljard heeft Galapagos zeker nog potentie om door te groeien. De sterke balans biedt het bedrijf de mogelijkheid om het onderzoek naar producten verder te ontwikkelen en nieuwe programma’s te starten met partners. Daarnaast kan Galapagos de cash gebruiken om verder te groeien middels overnames.

Door deze groeipotentie is het aandeel Galapagos zeker de moeite waard om toe te voegen aan uw beleggingsportefeuille. Hier staat tegenover dat het aandeel geen dividend uitkeert en dit staat voorlopig ook nog niet in de planning. Door de hoge volatiliteit is het wellicht verstandig om een kleinere positie aan te gaan dan de size die u normaliter hanteert.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×