Aandeel Galapagos duikt omlaag; biotechbedrijf stopt met onderzoek longmedicijn

Het aandeel Galapagos (GLPG) heeft het zwaar te verduren en de koers glijdt steeds verder weg. Het biotechbedrijf krijgt teleurstelling op teleurstelling te verwerken. Vorig jaar kreeg Galapagos geen goedkeuring voor het gebruik van reumamedicijn filgotinib in de VS en gisteren liet het bedrijf weten dat ook de studie naar longfibrose is stopgezet.

In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen van het aandeel Galapagos en het bedrijf en bekijken we welke medicijnen er nog in de pijplijn zitten.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Aandeel Galapagos nieuws

Update 11 februari 2021

Galapagos heeft gisteren opnieuw een tegenvaller moeten verwerken. Het Leidse biotechbedrijf maakte gisteren bekend dat het onderzoek naar een medicijn tegen longfibrose is gestaakt, vanwege teleurstellende resultaten bij de klinische studies. Longfibrose is een zeldzame, chronische ziekte van de longen. Samen met partner Gilead Sciences deed het bedrijf al jarenlang onderzoek om een nieuwe medicijn tegen de ziekte te ontwikkelingen. Topman Onno van de Stolpe geeft aan dat er te veel patiënten in het onderzoek overleden. Samen met een onafhankelijke commissie is op basis van de data besloten het onderzoek naar het middel stop te zetten. In reactie op het persbericht viel de koers ruim 20% omlaag en ook vandaag verliest het aandeel meerdere procenten.

Geloof in Galapagos raakt zoek

Extra teleurstellend voor het bedrijf is dat de studie naar fibrose het verst gevorderde programma uit de pijplijn van het bedrijf was. De koers van Galapagos is sinds het hoogtepunt van begin 2020 nu met ruim 70% weggezakt. Het geloof van beleggers in het ooit zo veelbelovende biotechbedrijf lijkt steeds verder weg te zakken. De huidige situatie kent enkel verliezers. Patiënten met de vreselijke ziektes hebben geen medicijn en het bedrijf en beleggers verliezen veel geld. De koersdaling van Galapagos pakt ook negatief uit voor Gilead Sciences, dat momenteel 25,54% van de aandelen van Galapagos in bezit heeft.

Komt het nog goed met Galapagos en het aandeel Galapagos?

In 2019 sloot Galapagos een deal met Gilead waarbij het Amerikaanse bedrijf inzage en toegang heeft tot de huidige en toekomstige onderzoeks- en klinische programma’s van de onderneming. In ruil daarvoor kreeg het Nederlandse bedrijf meerdere betalingen die goed waren voor ruim $ 4,5 miljard. Mede dankzij deze ‘upfront’ betalingen zal Galapagos niet ten onder gaan na de zoveelste mislukking. Want hoewel er nu twee potentiële medicijnen in korte tijd zijn geflopt, heeft het bedrijf nog wel zo’n $ 5,2 miljard in kas. Het heeft daarmee in ieder geval genoeg financiële ruimte om onderzoeken naar andere ziektes te continueren. Het bedrijf blijft ook vastberaden in de zoektocht naar een ander nieuw medicijn voor fibrose.

Update 20 augustus 2020

Galapagos werd op woensdag 19 augustus compleet afgestraft. De koers van het biotechnologiebedrijf sloot de dag maar liefst 25% lager af op een koers die voor het laatst in juli 2019 werd gezien. Eerder op de dag stond de koers zelfs even 35% lager. De koersval heeft alles te maken met slecht nieuws vanaf de andere kant van de oceaan. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de vergunningsaanvraag voor het reumamedicijn filgotinib namelijk afgewezen. Bij goedkeuring van het medicijn zou het bedrijf een mijlpaalbetaling van $ 100 miljoen ontvangen.

Tegen alle verwachtingen in besloot de medicijnwaakhond het paradepaardje van Galapagos niet goed te keuren. De Amerikaanse toezichthouder heeft zijn twijfels over de veiligheid van de hogere dosis van 200 milligram. Mogelijk is deze dosis onveilig voor mannen en zou dit kunnen zorgen voor onder andere onvruchtbaarheid.

De afwijzing komt als een donderslag bij heldere hemel, aangezien het medicijn eerder al werd goedgekeurd in Europa. Galapagos-topman Van der Stolpe verklaarde woensdagochtend dat hij in het lopende kwartaal definitieve goedkeuring van het agentschap verwacht, zodat het medicijn in elk geval op de Europese markt verkocht kan gaan worden. De Amerikaanse markt is echter vele malen groter dan de Europese, waardoor beleggers het aandeel dus in de uitverkoop deden. De potentiële omzetmarkt lijkt door de afwijzing ineens velen miljarden kleiner.

Wat nu?

De koersreactie van het aandeel Galapagos is terecht, maar mogelijk ook iets overdreven. Het is namelijk nog niet game-over voor het Vlaams-Nederlandse bedrijf. Galapagos werkte maar liefst dertien jaar aan het medicijn en het kan mogelijk aanpassingen doen. Daarvoor zijn echter wel weer dure onderzoeken nodig, maar gelukkig heeft het bedrijf genoeg geld in kas. Met een kaspositie van ruim $ 5,7 miljard zit het bedrijf er nog altijd comfortabel bij. Bovendien heeft Galapagos nog andere medicijnen in de pijplijn.

aandeel galapagos | Beleggen in Galapagos | Koers Galapagos | Galapagos aandeel

Wat doet Galapagos?

Galapgos is een Belgisch farmaceutisch researchbedrijf dat gespecialiseerd is in het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe medicijnen. De R&D afdeling ontwikkelt geneesmiddelen voor auto-imuunziektes en ziektes als reuma, atrose en eczeem. Daarnaast heeft Galapagos samenwerkingsverbanden met andere grote farmaceutische bedrijven voor sommige programma’s. Het bedrijf heeft naast de notering in België op de BEL20 ook een beursnotering in Amsterdam aan de AEX-index.

Het paradepaardje van Galapagos was jarenlang filgotinib. Dit veelbelovende reumamedicijn werd vorig jaar helaas niet goedgekeurd in de VS.Reuma omvat meer dan 150 chronische aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma. Geschat word dat circa 1% van de wereldbevolking last heeft van een vorm van reuma. Er is momenteel nog geen goed medicijn tegen de ziekte, maar het onderzoek loopt door.  Benieuwd welke fasen een potentieel geneesmiddel doorloopt? Lees dan vooral het artikel: “Beleggen in biotech aandelen, een vak apart.”

De pijplijn van Galapagos

Galapagos heeft nog altijd een aantal interessante geneesmiddelen in ontwikkeling. Een aantal daarvan bevinden zich al in de fase-1 studie of zelfs verder. Daarnaast zijn er nog circa 30 zogeheten discovery programs. In onderstaande afbeelding ziet u in welke fase van de ontwikkeling deze medicijnen zich momenteel bevinden.

Filgotinib:

Het vlaggenschip van Galapagos is/was het reumamedicijn filgotinib, dat bijna twintig jaar in ontwikkeling is. Het middel is in eerste instantie bedoeld voor patiënten met reuma, maar er wordt ook onderzocht of het kan helpen bij de darmziektes Crohn en colitis ulcerosa. Na een moeizame beginperiode won de onderneming in 2011 het vertrouwen van beleggers met een eerste succesvolle test van hun reumamedicijn. Hiermee kwam fantasie in het biotech aandeel en begon het aandeel aan een indrukwekkende stijging.

In december werd bekend dat het reumamedicijn definitief niet op de Amerikaanse markt komt. De Amerikaanse toezichthouder wilde eerst meer studie zien naar de impact op sperma van de pil. Gilead Scienes ziet er echter geen brood meer in en trekt zijn handen ervan af. En juist de Amerikaanse markt had veel potentieel en daar moesten de miljarden worden verdiend. Het medicijn is door de Japanse en Europese autoriteiten wel goedgekeurd onder de merknaam Jyseleca. Gilead zal wel € 160 miljoen aan Galapagos betalen om lopende ontwikkeling en versnelde commerciële uitbouw in EU te ondersteunen. Het bedrag wordt opgesplitst in een betaling van € 110 miljoen in 2021 en € 50 miljoen in 2022Gilead ontvangt vanaf 2024 royalty’s voor Europese verkopen.

IPF (diopathische pulmonale fibrose): Dit betreft het zojuist afgekeurde medicijn tegen longfibrose.

Toledo: Dit is momenteel het meest ver gevorderde medicijn van Galapagos. Het Toledo-programma richt zich op potentiële behandelingen voor auto-immuunziektes met belangrijke onvervulde medische behoeften. De strategie van het “Toledo-programma is om meerdere Toledo-kandidaten met verschillende selectiviteitsprofielen verder te ontwikkelen en te testen in een breed panel van in vivo ziektemodellen in verschillende indicaties”, aldus Galapagos. 

2373 / Mangrove: Dit medicijn zou kunnen helpen bij patiënten met polycystische nierziekte. In december 2020 kondigde Galapagos aan dat het 52 weken lang een kandidaatmedicijn of placebo zal toedienen aan maximaal 60 ADPKD-patiënten bij wie de ziekte zich snel ontwikkelt. De autosomale dominante polycystische nierziekte treft wereldwijd ongeveer 15 miljoen personen en is vandaag de vierde belangrijkste oorzaak van nierfalen

3667 / Proriasis: GLPG3667 is een kandidaatmedicijn met een nog niet bekendgemaakt werkingsmechanisme in ontwikkeling voor ontstekings- en auto-immuunziekten. Momenteel wordt er onderzocht of het middel werkzaam is bij matige tot ernstige psoriasis. Afhankelijk van de succesvolle afronding van de fase 1b-studie in psoriasis verwachten ze in de tweede helft van 2021 meerdere doseringen van GLPG3667 te onderzoeken in fase 2-studies in artritis psoriatica en colitis ulcerosa.

4059 / Diabetes type 2: Dit onderzoek loopt al enkele jaren en het bedrijf heeft mogelijk een molecule voor diabetes type 2.

Andere onderzoeken:

CF (cystische fibrose): Galapagos is al erg lang bezig met een medicijn tegen taaislijmziekte. De Amerikaanse concurrent Vertex heeft echter al geneesmiddelen tegen taaislijmziekte op de markt. Dit lijkt dan ook niet de hoogste prioriteit te zijn bij Galapagos. Het ontwikkelingsprogramma liep tevens vertraging op door een moeizame samenwerking met de Amerikaanse partner AbbVie.

Atopic dermatitis: dit redelijk nieuwe middel dat Galapagos in ontwikkeling heeft, is een medicijn tegen eczeem. In eerdere testen bleek dat het middel MOR106 beschikt over een effectief werkingsmechanisme.

Financiële resultaten aandeel Galapagos

Het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen is een tijdrovend proces, maar het kost bovenal veel geld. Galapagos heeft mede dankzij de deals met Gilead het voor elkaar gekregen om de kas te vullen tot een bedrag van momenteel € 5,2 miljard. De beurswaarde is door alle tegenslagen teruggevallen tot slechts € 4,6 miljard. Dat betekent dat het bedrijf momenteel meer geld in kas heeft dan dan het waard is op de beurs. Dit betekent ook dat beleggers geen waarde meer toekennen aan de pijplijn van Galapagos. Dit biedt uiteraard ook kansen, want zoals u heeft gelezen heeft het bedrijf nog enorm veel potentiële medicijnen in de pijplijn. Ook gaat de verkoop van Filgotinib in Europa en Japan gewoon geld opleveren. Bovendien is ruim € 5 miljard een enorm bedrag om onderzoek te doen.

Zoals het aandeel nu geprijsd is, lijkt het geloof van beleggers zoek. De lage beurswaarde biedt echter ook kansen. Gelukkig heeft Galapagos met een bedrag van € 5,2 miljard meer dan voldoende geld in kas. De cashburn lag in 2020 op circa € 500 miljoen. Als ze op datzelfde tempo doorgaat kunnen ze dus nog tien jaar vooruit. De kans dat er binnen die tien jaar een nieuw medicijn op de markt komt of nieuwe deals worden gesloten is vrij groot.

Omzetverwachtingen

De cijfers over 2020 worden op 18 februari bekendgemaakt. Update volgt. 

Galapagos boekte in 2019 een omzet van € 844 miljoen en realiseerde in dat jaar een nettowinst van ruim € 149 miljoen, in vergelijking met een nettoverlies van € 29 miljoen in 2018. Deze omzet komt vooral van zogeheten milestone betalingen, die het bedrijf ontvangt van partners waarmee het samen medicijnen ontwikkelt. Zo krijgt Galapagos bijvoorbeeld geld van haar partner Gilead Sciences, waarmee het samen werkt aan het filgotinib programma. Het bedrijf kreeg ook upfront betalingen van Novartis en AbbVie.

Technische analyse koers aandeel Galapagos

Op de weekgrafiek is goed te zien hoe de koers begin vorig jaar in een dalende trend is gestart. Nadat de steun op € 130 brak ging het luik verder open. De afgelopen maanden zien we steeds lagere toppen en bodems. Vandaag wordt de steun rond € 70 getest. Een doorbraak van dit niveau zal verdere koersdalingen uitlokken richting € 62,50 en mogelijk zelfs richting de € 50.

De huidige koersdaling zorgt er wel voor dat het aandeel oversold begint te raken op de lagere timeframes. De kans op een sterk herstel gesteund door koopjesjagers neemt toe. Een opleving richting de € 80 à € 90 doet echter niet af aan het negatieve technische plaatje. Voor een technische verbetering is een doorbraak van de weerstand op € 94,16 (top 21 januari 2021) noodzakelijk. Dan krijgt de koers ruimte voor verder herstel richting de € 130,00.

Aandeel Galapagos kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in het aandeel Galapagos en aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel Galapagos

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×