Aandeel Galapagos duikt omlaag: filgotinib afgekeurd in de VS

De koers van het aandeel Galapagos (GLPG) is hard afgestraft nu het reumageneesmiddel geen groen licht krijgt van de Amerikaanse FDA. Mogelijk mag het middel binnenkort in Europa wel al gebruikt worden.

In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen van de farmaceut en bekijken we welke medicijnen het bedrijf in de pijplijn heeft.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Aandeel Galapagos nieuws

Update 20 augustus 2020

Galapagos werd op woensdag 19 augustus compleet afgestraft. De koers van het biotechnologiebedrijf sloot de dag maar liefst 25% lager af op een koers die voor het laatst in juli 2019 werd gezien. Eerder op de dag stond de koers zelfs even 35% lager. De koersval heeft alles te maken met slecht nieuws vanaf de andere kant van de oceaan. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft de vergunningsaanvraag voor het reumamedicijn filgotinib namelijk afgewezen. Bij goedkeuring van het medicijn zou het bedrijf een mijlpaalbetaling van $ 100 miljoen ontvangen.

Tegen alle verwachtingen in besloot de medicijnwaakhond het paradepaardje van Galapagos niet goed te keuren. De Amerikaanse toezichthouder heeft zijn twijfels over de veiligheid van de hogere dosis van 200 milligram. Mogelijk is deze dosis onveilig voor mannen en zou dit kunnen zorgen voor onder andere onvruchtbaarheid.

De afwijzing komt als een donderslag bij heldere hemel, aangezien het medicijn eerder al werd goedgekeurd in Europa. Galapagos-topman Van der Stolpe verklaarde woensdagochtend dat hij in het lopende kwartaal definitieve goedkeuring van het agentschap verwacht, zodat het medicijn in elk geval op de Europese markt verkocht kan gaan worden. De Amerikaanse markt is echter vele malen groter dan de Europese, waardoor beleggers het aandeel dus in de uitverkoop deden. De potentiële omzetmarkt lijkt door de afwijzing ineens velen miljarden kleiner.

Wat nu?

De koersreactie van het aandeel Galapagos is terecht, maar mogelijk ook iets overdreven. Het is namelijk nog niet game-over voor het Vlaams-Nederlandse bedrijf. Galapagos werkte maar liefst dertien jaar aan het medicijn en het kan mogelijk aanpassingen doen. Daarvoor zijn echter wel weer dure onderzoeken nodig, maar gelukkig heeft het bedrijf genoeg geld in kas. Met een kaspositie van ruim $ 5,7 miljard zit het bedrijf er nog altijd comfortabel bij. Bovendien heeft Galapagos nog andere medicijnen in de pijplijn.

Eerder Galapagos nieuws:

Update 15 juli 2019: Galapagos en Gilead

14 juli maakte Galapagos bekend dat het Amerikaanse Gilead Sciences zijn belang verhoogt van 12,3% naar 22% voor het bedrag van $ 1,1 miljard. Gilead krijgt voor deze investering bovendien warrants, die het mogelijk maken het belang verder te verhogen naar 29,9%. Naast de investering in het aandelenkapitaal betaalt Gilead nog eens $ 3,95 miljard voor toegang tot het onderzoek van Galapagos.

De Amerikaanse partner Gilead Sciences werd groot met medicijnen tegen HIV/AIDS en leverziekten. Samen met Galapagos wil het nu nieuwe medicijnen op de markt gaan brengen. Met name het medicijn filgotnib zit dicht tegen commercialisatie aan.

Gilead en Galapagos gaan een bredere samenwerking aan voor 10 jaar. Gilead betaalt $ 3,95 miljard om exclusief toegang te krijgen tot alle producten en toekomstige producten van Galapagos buiten de Europese markt. Behalve de $ 3,95 miljard in cash krijgt Galapagos bepaalde milestone payments, wanneer bepaalde doelen worden behaald. Een van de grootste levert $ 325 miljoen op wanneer GLPH1690 wordt toegelaten in de VS. Ook over GLPG1972 zijn afspraken gemaakt die Galapagos in het gunstigste geval $ 1 miljard kunnen opleveren.

Het interessante is dat Galapagos de upside in de wereld buiten de VS niet helemaal weggeeft. Galapagos krijgt namelijk royalties over verkopen buiten Europa. Deze royalties bedragen tussen  de 20% en 24% van de omzet. Mochten de medicijnen dus een succes worden in de VS, dan profiteert Galapagos daar wel degelijk van mee.

Beleggers reageren zeer enthousiast op het nieuws en zetten het sterk gestegen aandeel 15% hoger. Sinds begin juni was het aandeel Galapagos al ruim 28% gestegen.

Juni 2019

Gilead Sciences en Galapagos zullen de testresultaten van filgotinib publiceren op het jaarlijkse Europese congres voor reumatologie in Madrid op 12-15 juni. Bij de presentaties zitten ook de tussentijdse resultaten na 24 weken van de lopende FINCH 1 en FINCH 3 Fase 3-studies, waarin filgotinib wordt onderzocht bij volwassen reumapatiënten.

Het bedrijf zal naar verwachting in de tweede helft van het jaar goedkeuring vragen aan het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Zij gaan bepalen of het medicijn op de markt gebracht mag worden.

April 2019:

Galapagos heeft de laatste test doorstaan. Uit het onderzoek bij reumapatiënten blijkt volgens Galapagos dat bepaalde doseringen filgotinib significant betere resultaten opleverden dan placebo’s. In bepaalde gevallen behaalde het ook betere resultaten dan het rivaalmedicijn Humira. Er werd bovendien meer bewijs gevonden dat het middel veilig zou zijn in gebruik.

Galapagos heeft de data van de klinische studies FINCH 1 en FINCH 3 met zijn belangrijkste middel, de ontstekingsremmer filgonitib, al een tijdje in bezit. Deze data worden geanalyseerd en daaruit volgt een zogeheten interpretatie. De interpretatie is een week voor de genoemde deadline nog niet afgerond, of in ieder geval nog niet bekend gemaakt. Bij sommige beleggers lijkt de hoop vervlogen, het aandeel Galapagos heeft al de gehele week last van verkoopdruk. Sommige beleggers vrezen dat de resultaten niet eenduidig te interpreteren zijn of zelfs niet heel gunstig zijn. De CEO van Galapagos Onno van der Stolpe zal zaterdag aanwezig zijn bij een conferentie in Antwerpen van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB). De resultaten zijn zeer belangrijk voor het bedrijf. De potentiële opbrengst die voortkomt uit de commercialisatie van hun eerste medicijn, zou uitkomen tussen de € 4 en € 6 miljard.

Maart 2019:

Eerder deze maand heeft Galapagos door de uitoefening van warrants 149.370 nieuwe aandelen uitgegeven, met een totale kapitaalverhoging van bijna 3,5 miljoen euro tot gevolg. De warrants werden uitgeoefend door topman Onno van de Stolpe en drie andere leden van het directiecomité. Uiteraard zorgde de uitgifte van nieuwe aandelen voor verwatering van de bestaande Galapagos aandelen. In totaal staan er nu 54,5 miljoen aandelen uit, dit is een verdubbeling van het aantal aandelen sinds 2012.

Aandeel Galapagos Advies

September 2018:

Galapagos stond op 12 september 2018 nog positief in de schijnwerpers na positieve testresultaten van de eerste fase 3 studie. Het aandeel Galapagos klom destijds nog ruim 15% op de Amsterdamse beurs. Het biotechbedrijf maakte destijds bekend samen met haar Amerikaanse partner Gilead Sciences een studie met het middel Filgotinib tegen reuma succesvol afgesloten te hebben. De testresultaten tonen volgens de wetenschappelijk directeur van Gilead aan dat filgotinib in samenwerking met andere medicijnen, reumapatiënten kan helpen.

Wat doet Galapagos?

Galapgos is een Belgisch farmaceutisch researchbedrijf dat gespecialiseerd is in het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe medicijnen. De R&D afdeling ontwikkelt geneesmiddelen voor ziektes, zoals reuma en eczeem. Daarnaast heeft Galapagos samenwerkingsverbanden met andere grote farmaceutische bedrijven voor sommige programma’s. In 2016 werd ruim 90% van de omzet behaald uit de onderzoeken van de R&D afdeling. Het bedrijf heeft naast de notering in België op de BEL20 ook een beursnotering in Amsterdam aan de AEX-index.

Reuma omvat meer dan 150 chronische aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma. Geschat word dat circa 1% van de wereldbevolking last heeft van een vorm van reuma. Er is momenteel nog geen goed medicijn tegen de ziekte. In de laatste studie werden volwassenen met filgotinib behandeld die matig tot ernstig actieve reuma hebben en onvoldoende reageren op bestaande medicijnen of daar niet tegen kunnen. Benieuwd welke fasen een potentieel geneesmiddel doorloopt? Lees dan vooral het artikel: “Beleggen in biotech aandelen, een vak apart.”

De vijf belangrijkste medicijnen van Galapagos

Galapagos heeft vijf belangrijke geneesmiddelen in ontwikkeling. Daarnaast zijn er nog circa 25 discovery programs. In onderstaande afbeelding ziet u in welke fase van de ontwikkeling deze medicijnen zich momenteel bevinden.

Filgotinib:

Het vlaggenschip van Galapagos is het reumamedicijn filgotinib, dat al sinds 2011 in ontwikkeling is. Het middel is in eerste instantie bedoeld voor patiënten met reuma. Het zal naar verwachting ook geschikt zijn voor de bestrijding van diverse ontstekingsziektes, als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Na een moeizame beginperiode won de onderneming in 2011 het vertrouwen van beleggers met een eerste succesvolle test van hun reumamedicijn. Hiermee kwam fantasie in het biotech aandeel en begon het aandeel aan een indrukwekkende stijging. Deze stijging kreeg in 2015 een enorme impuls, nadat het bedrijf toestemming kreeg om het medicijn op 900 patiënten te testen. Indien het medicijn uiteindelijk op de markt komt, kan het uitgroeien tot een commercieel succes. De potentiële opbrengst die voortkomt uit de commercialisatie van dit medicijn zou uitkomen op circa € 5 miljard.

IPF (diopathische pulmonale fibrose): dit medicijn is na filgotinib het meest ver in ontwikkeling. Galapagos ontwikkelt een medicijn tegen de dodelijke longziekte IPF, waar momenteel nog geen geneesmiddel voor is.

CF (cystische fibrose): Galapagos is al erg lang bezig met een medicijn tegen taaislijmziekte.  De Amerikaanse concurrent Vertex heeft echter al geneesmiddelen tegen taaislijmziekte op de markt. Dit lijkt dan ook niet de hoogste prioriteit te zijn bij Galapagos. Het ontwikkelingsprogramma liep tevens vertraging op door een moeizame samenwerking met de Amerikaanse partner AbbVie.

Atopic dermatitis: dit redelijk nieuwe middel dat Galapagos in ontwikkeling heeft, is een medicijn tegen eczeem. In eerdere testen bleek dat het middel MOR106 beschikt over een effectief werkingsmechanisme.

OA (artrose of osteoarthritis)dit experimentele medicijn van Galapagos helpt tegen artrose, een ziekte waarbij men kraakbeen verliest. Er is dringend behoefte aan een medicijn tegen deze ziekte. Het bedrijf werkt samen voor dit middel met het Franse biotechbedrijf Servier. Het middel zit momenteel in fase 2.

Financiële resultaten aandeel Galapagos

Het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen is een tijdrovend proces, maar het kost bovenal veel geld. Gelukkig heeft Galapagos met een bedrag van € 5,78 miljard meer dan voldoende geld in kas. Dit geld gaan ze hard nodig hebben want naar verwachting wordt er dit jaar tussen de €490 en € 520 miljoen van dit geld ‘verbrand’. Niet alleen nemen de kosten voor extra onderzoek weer toe. Ook heeft Galapagos een groot aantal vergevorderde klinische studies in volledig eigendom en heeft het vorig jaar een flinke uitbreiding gedaan in de R&D- en commerciële teams.

Galapagos boekte in 2019 een omzet van € 844 miljoen en realiseerde in dat jaar een nettowinst van ruim €149 miljoen , in vergelijking met een nettoverlies van € 29 miljoen in 2018. Deze omzet komt vooral van zogeheten milestone betalingen, die het bedrijf ontvangt van partners waarmee het samen medicijnen ontwikkelt. Zo krijgt Galapagos bijvoorbeeld geld van haar partner Gilead Sciences, waarmee het samen werkt aan het filgotinib programma. Het bedrijf kreeg ook upfront betalingen van Novartis en AbbVie.

Omzetverwachtingen

Zodra Galapagos toestemming krijgt om het reumamedicijn te verkopen, zal de omzet uiteraard flink toenemen. Galapagos is momenteel € 7,9 miljard euro waard op de beurs. De potentiële omzet van filgotinib loopt dan ook in de miljarden. Voor filgotinib verwachten analisten een omzet van tussen de $ 4 en $ 6 miljard per jaar. Die inkomsten van filgotinib moet Galapagos wel delen met partner Gilead. Dit Amerikaanse biotechbedrijf betaalt mee aan de onderzoeken die aan het medicijn worden gedaan. In ruil daarvoor mag Gilead het medicijn in de VS op de markt brengen, de belangrijkste markt voor medicijnen. De andere producten in de pijpleiding kunnen ook een mooie bijdrage leveren aan de omzet in de toekomst. Het middel tegen idiopathische longfibrose zit bijvoorbeeld ook al in fase 3.

Technische analyse koers aandeel Galapagos

De koers van het aandeel Galapagos schiet alle kanten op. Eerder dit jaar liep de koers op tot een hoogtepunt van € 276, maar inmiddels is de koers ruim gehalveerd. De steun rond € 131 werd doorbroken en vormt nu weerstand. De koers van Galapagos werd opgevangen door voormalige koerstop uit oktober 2018. In de zone vlak boven de € 100 zien we meerdere niveau’s, die voor steun kunnen zorgen. Een doorbraak onder dit niveau kan verdere koersdruk veroorzaken richting de € 70. Indien Galapagos erin slaagt om weer boven de € 131 te breken, nemen de kansen op verder herstel toe.

Aandeel Galapagos kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in het aandeel Galapagos en aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel Galapagos

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker