Aandeel Heijmans daalt bijna 50% in drie weken

Het aandeel Heijmans heeft het sinds de kwartaalcijfers op 2 november zwaar te verduren. Terwijl de bouwsector als geheel weer in de lift zit, weet Heijmans niet van dit verbeterde sentiment te profiteren.

Beleggers vrezen dat de bouwer niet langer aan zijn financiële afspraken kan voldoen.

Niets aan de hand tot aan de cijfers aandeel Heijmans

Tot aan de cijfers van 2 november was er geen vuiltje aan de lucht bij het aandeel Heijmans. Het aandeel noteerde kort onder de hoogste standen van het jaar en beleggers hoopten dat de bouwer kon profiteren van het huidige positieve momentum in de bouwsector.

Niets bleek echter minder waar. Heijmans kwam met hondsberoerde cijfers naar buiten en liet weten dat meerdere lopende probleemprojecten voor nieuwe onzekerheid gaan zorgen.

Met name de Energiefabriek in Tilburg en de N23 Westfrisiaweg in Noord-Holland zijn de hoofdpijndossiers.

Aandeel Heijmans kan financiële verplichtingen mogelijk niet nakomen

Heijmans liet weten druk bezig te zijn om de aanhoudende discussies met opdrachtgevers op te lossen. Hierbij gaf de bouwer aan dat het anders wellicht niet meer aan zijn financiële afspraken kan voldoen. Om deze reden is Heijmans in gesprek gegaan met zijn financiers.

Een toch wel schokkende uitspraak die onder beleggers voor grote paniek zorgde.

Het is dan ook niet gek dat het aandeel van concurrent BAM Groep een stuk beter presteert dan Heijmans. In bovenstaande grafiek is goed te zien dat de aandelen van beide bouwers redelijk gelijk opliepen, totdat de crash in het aandeel Heijmans bij beleggers rauw op hun dak viel.

Zaak om snel het vertrouwen van beleggers terug te winnen

Zoals bekend, houden beleggers niet van onzekerheden. Zeker als bedrijven over het halen van de bankcovenanten beginnen te praten. Beleggers zijn allergisch voor dat woord, waarbij vooral Nederlandse particulieren direct moeten terugdenken aan voormalig beursparel Imtech.

Het is dan ook zaak dat Heijmans zo spoedig mogelijk deze onzekerheid uit de lucht haalt. Allereerst moet duidelijkheid komen over de dreigende boete van € 20 miljoen voor de vertraging van het project N23 Westfrisiaweg.

Daarnaast moet Heijmans meer openheid gaan geven over de gesprekken die op dit moment met de financiers worden gehouden, iets wat de VEB afgelopen weekend al opperde. Alleen dan kan het vertrouwen van de Nederlandse particuliere belegger worden teruggewonnen, investeerders die de afgelopen jaren al meerdere parels hebben zien sneuvelen.

Heijmans moet bewijzen dat de bouwer niet het volgende hoofdstuk wordt in dit gitzwarte boek.

Het aandeel Heijmans weet de laatste drie dagen weer iets te herstellen en heeft hiermee vooralsnog een bodem gezet op een koers van € 4,50, het laagste punt ooit.

Dat de koers van het aandeel zelfs lager staat dan het dieptepunt uit 2012, toen de crisis in de bouw een hoogtepunt bereikte, geeft de ernst van deze situatie aan.

25 november werd bekend dat CEO Bert van der Els opstapt. De kans is aannemelijk dat deze beslissing onder druk van de financiers is genomen. Het is zaak om schoon schip te maken en hier hoort een nieuwe frisse wind bij.

Heeft u geen vertrouwen meer in het aandeel Heijmans?

Heeft u weinig vertrouwen in de toekomst van Heijmans en bent u van mening dat het herstel van de afgelopen drie dagen van technische aard is? Dan is het short gaan van aandelen de makkelijkste manier om in te spelen op een verdere koersdaling.

Hierbij moet u wel rekening houden met de relatief hoge short interest van 10%. De aandelen Heijmans die beschikbaar zijn om te shorten zijn op dit moment schaars, waardoor u deze rente betaalt om de aandelen te lenen.

Dit is overigens een rentepercentage op jaarbasis.

Aandeel Heijmans op een beurs

Of bent u van mening dat Heijmans de boel weer vlot trekt?

Bent u van mening dat Heijmans het tij weet te keren en gaat u ervan uit dat de bouwer de huidige problemen weet te tackelen? Dan heeft u de boot nog zeker niet gemist om in te stappen.

Over het algemeen werkt het beter om een aandeel te kopen wat reeds uit gebodemd is, dan dat u een vallend mes opvangt.

Het is wellicht geen gek idee om voor uw longpositie opties te gebruiken. Het nadeel is dat u een relatief hoge premie betaalt gezien de huidige volatiliteit, maar dit nadeel weegt niet op tegen het voordeel indien het echt foute boel is en het aandeel verder daalt.

In het slechtste geval dat de koers verder daalt, gaat dit waarschijnlijk gepaard met een grote schok. De situatie bij Heijmans is zoals gezegd nijpend, waardoor het bouwbedrijf op het randje van de afgrond balanceert.

Komen deze week nieuwe lijken uit de kast?

Dan kan het vertrouwen in het aandeel snel verdwijnen, met een snelle koersval tot gevolg.

Heeft u aandelen gekocht en u wilt daarmee enigszins profiteren van een koersstijging, dan bent u genoodzaakt om met een groot bedrag risico te lopen. Omdat de financiële situatie bij Heijmans zo nijpend is, zijn de risico’s hier groter dan bij de doorsnee AEX of AMX aandelen.

Middels het gebruik van opties kunt u met een stuk kleiner kapitaal inspelen op een koersstijging van het aandeel Heijmans.

U bent uiteraard ook met opties uw geld kwijt als Heijmans het loodje legt, maar het verlies is in dat geval een stuk kleiner dan wanneer u aandelen koopt.

Denk bijvoorbeeld aan de calloptie met uitoefenprijs € 5,50 en expiratie in maart 2017. U betaalt voor deze optie een premie van € 0,65, wat betekent dat u boven een koers van € 6,15 winst begint te maken.

Procentueel gezien een fikse stijging, maar gezien het feit dat het aandeel Heijmans drie weken terug nog op een koers van € 9,50 noteerde, kan het snel gaan.

U kunt dus in principe voor een koers van € 6,15 aandelen kopen tegen een premie van € 0,65, in plaats van dat u nu aandelen koopt tegen een koers van € 5,17. Omdat de investering in opties slechts 10% is van die in aandelen, loopt u dus een stuk kleiner risico.

Hier staat wel tegenover dat u pas vanaf een hogere koers winst begint te maken.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×