Aandeel ING: kwartaalcijfers laten koers omhoog schieten

ING kwam vandaag met nieuwe kwartaalcijfers, die ervoor zorgden dat de koers van het aandeel nu 3,7% hoger staat. De koers van het aandeel ING is de afgelopen maanden fors weggezakt onder druk van slecht nieuws, boetes en hogere kapitaaleisen. Echter, het bedrijf blijft investeren in groei en reserveerde de gehele winst van het derde kwartaal voor het uitkeren van dividend.

In dit artikel bespreek ik de volgende onderwerpen:

  • Kwartaalcijfers ING
  • Aandeel ING in vergelijking met concurrenten
  • Waarom zakt het aandeel ING?
  • Advies aandeel ING
  • Dividend ING 2018
  • Vooruitblik & Conclusie

Kwartaalcijfers ING

De nieuwste kwartaalcijfers van ING hadden een positief effect op het aandeel ING. Afgelopen kwartaal kwam het bedrijf meermaals negatief in het nieuws en het betaalde € 775 miljoen aan de Nederlandse overheid wegens gebrekkige controle op mogelijk financieel criminele activiteiten. Door deze boete daalde de winst met 43,6% naar € 776 miljoen. Onderliggend was de winst +6,5% en dat was boven verwachting. Dit kwam door de groei van het aantal primaire klanten met 200.000 en een hoger aantal uitstaande leningen. Deze groei kwam voornamelijk uit Australië en Duitsland, maar ook de thuismarkten in Nederland en België deden het goed. De problemen in Turkije zorgden natuurlijk voor stress, maar de problemen zijn nog steeds redelijk beperkt en het aantal leningen dat achterloopt met betalen is 2,3% en daarmee 0,3% lager dan een jaar geleden. Naar deze cijfers kijkend, zou je niet zeggen dat het aandeel de afgelopen tijd is weggezakt. Toch is dit duidelijk het geval wanneer je het aandeel ING vergelijkt met de AEX. Hier kunt u een technische analyse van ING vinden.

Aandeel ING in vergelijking met concurrenten

De koers van het aandeel ING is fors weggezakt, maar hierin is ING niet alleen. De bank is één van de grootste Europese banken, met een relatief grote focus op hypotheken en haar grootste markten zijn Nederland, België en Duitsland. Concurrenten zijn natuurlijk allemaal net wat anders, maar één gebied waar ING afwijkt van de meeste concurrentie is de absentie een grote vermogensbeheerafdeling. We vergelijken het aandeel ING met Credit Agricole, BNP Paribas, Commerzbank, KBC Group en ABN AMRO, die op verschillende manieren op ING lijken. Vergeleken met de concurrentie zit ING redelijk in de middenmoot. Het moet het Belgische KBC Group, Credit Agricole en ABN AMRO voor laten gaan, maar doet het beter dan Commerzabank en BNP Paribas. Het ontbreken van een grote vermogensbeheerafdeling is duidelijk een nadeel voor ING over de afgelopen periode. Grote zakenbanken hebben het nog zwaarder dan banken met meer retail exposure, waardoor onder andere BNP Paribas achterblijft.

 Waarom zakt het aandeel ING?

De koers van het aandeel ING is het afgelopen jaar zeer sterk gedaald met 33% na sterke prestaties sinds Brexit. Beleggers hebben in de tussentijd natuurlijk wel een stevig dividend gekregen, maar dit is een schrale troost gegeven het feit dat de koers van het aandeel zo is gezakt. ING staat nog steeds ruim boven de koers van rond Brexit, toch zijn er verschillende oorzaken van de afstraffing van het aandeel.

Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen waarom de koers van het aandeel ING is gezakt, de belangrijkste zorgen zijn de volgende:

  • De netto rentemarge: de rente in Europa wordt laag gehouden door de ECB. Als reactie hierop heeft de ING de spaarrente verlaagt, maar deze is nu vaak zo goed als 0%. Dat betekent dat de rentemarge onder druk staat. Voor ING is het belangrijk dat de rente op een gegeven moment weer wat omhoog gaat. Volgens de ECB gebeurt dit in de zomer van 2019, wat zou kunnen zorgen voor een stijgende rentemarge.
  • de situatie in Turkije en Italië: de economische situatie in Turkije en Italië zijn een zorg voor Europese banken. ING heeft activiteiten in Turkije en de zorgen lijken daar nu onder controle. In Italië heeft ING geen activiteiten, maar het heeft wel Italiaanse staatsobligaties en onrust in Italië kan zich verspreiden in de financiële sector.
  • Kwaliteit van het management: door de boete van € 775 miljoen heeft het imago van ING een deuk opgelopen. Ook de kwaliteit van management wordt in twijfel getrokken, toch zijn de onderliggende resultaten nog best goed en zullen deze zorgen waarschijnlijk overwaaien.
  • De kapitaaleisen: nieuwe regels zorgen ervoor dat ING meer kapitaal moet aanhouden. Meer eigen kapitaal betekent een veiligere bank, maar ook een lagere hefboom. Dit kan de winsten onder druk zetten en zorgt ervoor dat ING minder overheeft om te investeren in groei of uit te keren aan aandeelhouders.

Advies aandeel ING

Analisten zijn redelijk positief over het aandeel ING. Van de dertig analisten hebben er 15 een koop advies en geven twaalf analisten het advies om de aandelen te houden. Slechts 3 analisten adviseren te verkopen. Opvallend is dat deze verhoudingen de afgelopen twee jaar nauwelijks zijn veranderd. Het is dus niet zo dat analisten de koersval in het aandeel ING zagen aankomen. Het koersdoel van analisten is gemiddeld € 14,53 per aandeel, wat daarmee 32% boven de huidige koers ligt. Mochten analisten gelijk krijgen, dan kunnen beleggers dus stevige koerswinst verwachten bovenop het dividend.

Dividend ING 2018

Veel beleggers houden het aandeel ING vast voor het stevige dividend. ING heeft als doel het dividend geleidelijk te laten stijgen en keerde in 2017 € 0,67 per aandeel uit. Het dividend voor 2018 is nog onbekend. ING keerde dit jaar een interim dividend uit van € 0,24 wat hetzelfde was als vorig jaar. Gezien de goede onderliggende resultaten is het waarschijnlijk dat ING, ondanks de benoemde problemen, ruimte heeft om een royaal dividend uit te keren. Een teken daarvan is dat de volledige winst in het derde kwartaal gereserveerd is voor het uitkeren van dividend. Dit is nog niet voldoende om het dividend gelijk te houden, maar hiervoor heeft ING ook nog het vierde kwartaal. ING moet nog € 935 miljoen reserveren om een dividend van € 0,68 per aandeel uit te geven. Dit is een minimale stijging ten opzichte van vorig jaar en in lijn met de verwachtingen van analisten.

Aandeel ING kopen

Vooruitblik & Conclusie

Het aandeel ING heeft het zwaar gehad dit jaar. De resultaten waren echter niet slecht en de verschillende negatieve gebeurtenissen hebben het bedrijf niet enorm weten te raken. Wanneer volgend jaar de ECB de rente gaat verhogen, zal de netto rentemarge weer stijgen wat de winst van ING ten goede zal moeten komen. Daarom is ING nu, bij een lage waardering en een verwacht jaarlijks dividendrendement van 6,1%, een aandeel dat het overwegen waard is.

Zelf het aandeel ING kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ING (INGA). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker