Aandeel ING stijgt 50% in 4 maanden, correctie in zicht?

De koers van het aandeel ING is de afgelopen vier maanden met bijna 50% opgelopen. Een ongekende beweging waarbij het mijns inziens tijd wordt voor een (kortstondige) correctie.

Terwijl in de maand juli de financiële waarden door beleggers nog bij het grofvuil werden gedumpt, zijn aandelen uit deze sector nu juist weer enorm in trek.

Flink herstel na Brexit

Daags na de Brexit werd een koers van € 8,25 in het aandeel ING bereikt. Sindsdien zijn de aandelen binnen deze sector weer flink hersteld; in vier maanden tijd is de koers van ING met bijna 50% gestegen.

Van dergelijke stijgingen krijg ik persoonlijk altijd een raar gevoel van binnen. De stijging in het aandeel ING is zelfs groter dan de stijging in het aandeel Deutsche Bank. Sinds het dieptepunt van minder dan € 10 noteert de koers van het Duitse aandeel weer rond de € 13,50. In onderstaande grafiek is de outperformance van de Europese bankaandelen goed terug te zien.

De gekte rond de financials was gisteren compleet. Beleggers beginnen zelfs rommel in te slaan. De handel in het aandeel Banca Monte Dei Paschi werd gisteren meerdere malen kortstondig gestaakt. Dit keer niet limit down, maar omdat het te hard omhoog gaat. Inmiddels staat het aandeel 23% hoger.

aandeel-ing-3

Callopties schrijven via LYNX

Zoals gezegd, richt ik mijn pijlen op het aandeel ING. Ik ben van mening dat het aandeel te snel is gestegen en dat het aandeel rijp is voor op zijn minst een consolidatiefase. Het schrijven van callopties is een geschikte manier op hierop in te spelen. Let op: het betreft een risicovolle strategie.

Het schrijven van callopties is een gemakkelijk te begrijpen strategie. U verkoopt callopties, voor in dit geval in het aandeel ING, in de hoop dat de opties waardeloos aflopen. De premie die voor de geschreven opties wordt ontvangen is de maximale winst. Deze winst wordt gerealiseerd als de koers van het onderliggende aandeel tijdens expiratie onder de uitoefenprijs van de optie noteert.

Om erop in te spelen dat de stijging in het aandeel ING de komende weken wordt getemperd, schrijf ik een calloptie met uitoefenprijs € 12 en expiratie op 18 november 2016. Voor deze optie ontvang ik een premie van € 0,35. Stel u schrijft 20 opties, dan komt via het LYNX Handelsplatform het volgende P&L overzicht naar voren:

aandeel-ing-5

Als ik de transactiekosten voor het gemak even achterwege laat, is de maximale winst € 35 per optie. In het geval u 20 opties schrijft is dit dus € 700. In bovenstaande grafiek is te zien dat deze maximale winst behaald wordt indien het aandeel ING tijdens expiratie onder de koers van € 12 noteert.

Aangezien het aandeel ING op dit moment rond de koers van € 12 schommelt, hoeft het aandeel dus niet eens te corrigeren om de maximale winst binnen te slepen. Het is zaak dat de koers van het aandeel ING minimaal consolideert en niet verder stijgt.

Het break-even punt ligt op € 12,35, aangezien ik € 0,35 premie ontvang voor de optie met uitoefenprijs € 12. Expireert het aandeel boven deze koers, dan is de strategie verliesgevend.

Dit verlies is in theorie ongelimiteerd. Hierom is deze strategie zo risicovol. Stel u heeft een heleboel callopties geschreven en het bedrijf wordt bijvoorbeeld overgenomen, dan heeft u een groot probleem. Deze kans is bij het aandeel ING echter nihil.

aandeel-ing

3 november maakt ING de cijfers over het derde kwartaal bekend. Om deze reden is de optiepremie relatief hoog geprijsd. Gezien de enorme stijging die het aandeel ING al heeft ondergaan, verwacht ik dat de cijfers een beperkte impact op de koers van het aandeel gaan hebben.

Uiteraard bent u niet verplicht om tot de expiratiedatum te wachten. Stel het aandeel ING staat een dag voor de cijfers naar buiten komen op een koers van € 11? Dan kunt u de opties tegen een stuk lagere prijs terugkopen. U heeft in dat geval niet de maximale winst behaald, maar van winstnemen is nog nooit iemand armer geworden.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft een positie in één van voornoemde financiële instrumenten. 

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker