Het aandeel KPN, van spannend volksaandeel naar saaie overnamekandidaat

Update 17-10-2018: Komt het nog goed met aandeel KPN?

Veel Nederlandse beleggers hebben geen goede ervaringen met het aandeel KPN. Het beleefde begin deze eeuw haar hoogtijdagen op de beurs en was volksaandeel nummer één onder Nederlandse beleggers. Dit zijn inmiddels vervlogen tijden en na een dieptepunt rond een koers van € 1,50, schommelt de koers van het aandeel het laatste jaar tussen de € 3 en € 4.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • De overnamegeruchten rond KPN
  • De resultaten en het dividendrendement
  • Welke strategie kan ik hanteren voor mijn aandelen KPN?

De overnamegeruchten rond het aandeel KPN

Al jarenlang hangen overnamegeruchten boven het aandeel KPN. In 2013 leidde dit daadwerkelijk tot een poging van miljardair Carlos Slim om het Nederlandse telecombedrijf in te lijven. Zoals bekend is deze poging stuk gelopen, maar het overnamebod zorgde wel voor een ommekeer in het koersverloop en beëindigde de jarenlange daling van het aandeel. Vandaag de dag wordt KPN nog altijd in verband gebracht met mogelijke overnames.

Het bedrijf liet het afgelopen jaar stabiele resultaten zien en de koersuitslagen van het aandeel zijn lang niet meer zo spannend dan 15 jaar terug. De koers bevindt zich inmiddels al een jaar lang binnen de range van € 3 en € 3,65. De omzetverwachting is voor komende jaren nagenoeg stabiel en daarnaast wordt het dividendbeleid komende jaren waarschijnlijk niet gewijzigd. Mijns inziens zorgen alleen de steeds terugkerende overnamegeruchten nog voor koersschommelingen. In onderstaande grafiek van KPN komt dit verhaal duidelijk terug. Beide toppen die het afgelopen jaar werden gezet waren beide gevoed door overnamegeruchten. Toen in beide gevallen vervolgens duidelijk werd dat het niet om concrete interesse ging, daalde de koers van het aandeel weer.

De resultaten en dividendrendement van het aandeel KPN

In onderstaande tabel vindt u de (verwachtte) omzet voor komende jaren. Het beeld dat ik eerder in het artikel schetste wordt hiermee bevestigd, een stabiele omzet met weinig verassingen.

2014 2015 2016 2017 2018 2019
 Omzet in miljoenen euro’s 8.000 7.200 7.030 6.990 7.010 6.960

 

Daarnaast levert het aandeel op deze koers een dividendrendement op van 2,4%. Afgelopen jaar werd nog een speciaal tussendividend aan de aandeelhouders uitgekeerd. In november maakte KPN bekend dat een deel van het belang in Telefonica Deutschland van de hand is gedaan. Deze transactie leverde circa € 805 miljoen op, waarvan verwacht wordt dat zo’n 70% in 2016 naar aandeelhouders terugvloeit. Voor het opstrijken van dividend is het dus een relatief veilig aandeel om in te stappen. Toch is het realiseren van koerswinst natuurlijk een leuke bijkomstigheid.

Welke strategie kan ik hanteren voor mijn aandelen KPN?

Gezien het zijwaartse koersverloop van het aandeel KPN afgelopen tijd, is een actievere houding nodig om koerswinst te behalen. Mocht u overwegen om aandelen van het telecombedrijf te gaan kopen, raad ik u aan om deze binnen de zone € 3 – € 3,20 te kopen. Deze zone ligt aan de onderkant van het huidige zijwaartse trendkanaal. Hoogstwaarschijnlijk zijn op dat moment 1001 redenen om niet te kopen, maar vaak zijn dat dé momenten om te profiteren van de irrationaliteit bij andere beleggers.

De verkoopzone is € 3,45 – € 3,65. Deze zone ligt aan de bovenkant van het huidige zijwaartse trendkanaal. Op dat moment hangen hoogstwaarschijnlijk wederom overnamegeruchten boven de markt waardoor beleggers niet verkopen. Toch is dit het ideale verkoopmoment om te profiteren van een zijwaarts koersverloop.

Om deze strategie te kunnen hanteren is het zaak dat u uw gevoel kunt uitschakelen. U koopt en verkoopt in de betreffende zones ondanks het nieuws wat speelt rond het aandeel. Stel u koopt op een prijs van € 3,15 en u verkoopt uw aandelen weer op € 3,45, heeft u een rendement van 9,5% te pakken. Dit is mijns inziens een uitstekend rendement en kan meerdere keren per jaar worden uitgevoerd, mocht de kans zich voordoen. U verliest hiermee uiteraard wel de kans op verder koersrendement als het aandeel richting de € 4 stijgt.

Deze strategie kunt u ook uitvoeren als u de aandelen al in bezit heeft. In dat geval kunt u het rendement van uw positie verhogen door de strategie bijvoorbeeld met 25- of 50% van uw aandelen uit te voeren. U verkoopt de aandelen in de eerder aangegeven verkoopzone en koopt deze vervolgens tegen de lagere prijzen weer terug. Daarnaast kom ik volgende week bij u terug met een optieconstructie, die u kunt gebruiken voor het aandeel KPN.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
KPN

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker