Aandeel Mattel: Koers Mattel onder druk door slechte resultaten

Het aandeel Mattel is weggezakt door tegenvallende resultaten. De situatie blijft vooralsnog problematisch want de vraag naar Barbie, Fisher-Price en Hot Wheels lijkt niet snel te herstellen.

De koers is echter recent wat hersteld en dit biedt mogelijk een goed moment om opnieuw in te spelen op een daling. In dit artikel laat ik u zien hoe u daar met opties op kunt spelen.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Introductie aandeel Mattel
  • Aandeel Mattel advies analisten
  • Fundamentele analyse van het aandeel Mattel
  • Trade volgen in het LYNX Ideeëncentrum

Aandeel Mattel

Aandeel Mattel koers Barbie

Introductie Mattel

Mattel ontwerpt en maakt speelgoed, het heeft sterke merken zoals Barbie, Hot Wheels en Fisher-Price. De markt voor speelgoed staat echter behoorlijk onder druk. Kinderen willen liever online spellen en de verkopen van fysiek speelgoed lopen terug. Met name poppen en bordspellen, waarin Mattel specialiseert. Het aandeel Mattel is al fors weggezakt maar gezien de forse verliezen, negatieve kasstroom en zwakke balans willen wij inspelen op een verdere daling van de aandelenkoers.

Aandeel Mattel advies analisten

Er zijn 16 analisten die het aandeel Mattel volgen. Opvallend is dat maar liefst 11 analisten het aandeel Mattel een houdadvies geven. Een houdadvies is vaak een veredeld koopadvies. Enkel 1 analist van Barclays durft het aan het aandeel Mattel op verkopen te zetten, zij doet het daarmee een stuk beter dan de rest. Het koerspotentieel dat analisten zien is inmiddels weer opgelopen tot 34,9%. Dit lijkt positief, maar het kan ook een reden voor analisten om het koersdoel te verlagen. De koers van Mattel is namelijk weer weggezakt en analisten passen vaak hun koersdoelen hierop aan.

Fundamentele analyse van het aandeel Mattel

Mattel heeft het lastig en zag ook in het traditioneel zwakke eerste kwartaal de omzet dalen met 3%. De vraag naar speelgoed staat onder druk, nu kinderen steeds meer online vermaakt worden. In 2017 sloeg winst om in verlies en sindsdien is Mattel er niet in geslaagd de situatie te verbeteren. De vrije kasstroom is negatief en de nettoschuld neemt snel toe en is inmiddels gestegen tot $ 2,8 miljard. Dit ondanks het feit dat zowel het dividend als het aandelen inkoop programma gestopt zijn. De hoge schulden zijn een gevaar voor de onderneming. Mattel probeert op de kosten te besparen, maar goedkopere producten tasten de waarde van merken aan. De verliezen worden minder groot, maar toch verloor Mattel in 2018 nog steeds $ 422 miljoen. Het aandeel is hard weggezakt na een piek rond $ 47,58 per aandeel in 2013. Momenteel is het aandeel $ 11,06 waard, maar wij verwachten dat de dalende trend doorzet. Dit zou betekenen dat het recente dieptepunt van $ 9,26 per aandeel opnieuw opgezocht gaat worden.

Beleggingsidee: In The Money putoptie

Om te profiteren van een verdere daling in de aandelen van Mattel kopen we in the money putopties. In dit geval kiezen we voor een putoptie $ 13  te kopen met expiratiedatum 18 oktober 2019. We kopen 2 opties en betalen hiervoor $ 245 per optie voor een totale investering van $ 490. Ons maximale verlies is gelijk aan onze inleg van $490 en wordt bereikt bij een koers boven de $ 13 op expiratie. De break even prijs ligt op $ 10,55 op expiratie. Met deze constructie hopen we op een stevige daling in de prijs van Mattel.

Mocht de koers van Mattel namelijk inderdaad zakken tot de $ 9,26 per aandeel dan betekent dit een winst van $ 258. We hopen echter dat deze weerstand geen stand houdt en de koers nog verder wegzakt richting de $ 7,20 per aandeel. In dat geval verdienen we $ 670. De optie loopt tot oktober, maar we houden de constructie in de gaten en willen hem eerder sluiten wanneer de koers van Mattel  herstelt. Wij kiezen ervoor deze putoptie twee keer te kopen. Beleggers kunnen er natuurlijk zelf voor kiezen deze optie vaker of juist minder groot in te nemen.

Trade volgen in het LYNX Ideeëncentrum

Dit idee is op 12 juni 2019 gedeeld ter inspiratie in het LYNX Ideeëncentrum. Meermaals per week deelt het LYNX Beleggingsteam interessante beleggingsideeën die één voor één uitgebreid worden toegelicht. De ideeën worden onderverdeeld in één van de drie beleggingsrichtingen; value investing, long & short en opiestrategieën.

U kunt zich inschrijven voor meldingen zodat u na elk nieuw idee een melding ontvangt. Deelt u de filosofie van een beleggingsidee? Volg dan met één muisklik de order in uw eigen portefeuille of pas deze eenvoudig aan naar wens. Klik op onderstaande button en neem een kijkje in het LYNX Ideeëncentrum.

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker