Aandeel Microsoft: Is het meest waardevolle bedrijf ter wereld te duur?

De koers van het aandeel Microsoft is hard opgelopen en daardoor is Microsoft het meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden. Microsoft groeit nog steeds snel en weet ook de winst en het dividend te verhogen. Is Microsoft na de forse stijging van de koers nog steeds een aantrekkelijke belegging? In dit artikel ga ik daar dieper op in.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

  • Nieuws aandeel Microsoft
  • Koers aandeel Microsoft
  • Historie Microsoft
  • Bill Gates aandeel Microsoft
  • Waarde aandeel Microsoft
  • Advies Microsoft aandeel analisten
  • Aandeel Microsoft kopen bij LYNX

Aandeel Microsoft

Nieuws aandeel Microsoft

Microsoft sluit een deal met Providence St. Joseph Health voor het gebruik van Azure en verschillende AI tools. Dit moet het ziekenhuizen van St. Joseph Health helpen om beter data te analyseren over operaties en de resultaten van kanker therapieën. Providence baadt 7 ziekenhuizen uit in de VS en zal haar data en applicaties verplaatsen van haar eigen datacentra naar Microsoft’s cloud. Als onderdeel van deze vijf jaar durende deal krijgen 119.000 doktoren en verplegers toegang tot Microsoft Office en Teams. Microsoft concurreert met Amazon en Alphabet in de cloud. De focus op specifieke niches is een strategie om dominantie in dit soort niches te veroveren vooral met behulp van focus op speciale toegesneden software en AI dat werkzaamheden moet automatiseren.

Koers Microsoft

De koers van het aandeel Microsoft is aan zijn tweede grote rally begonnen. In de jaren 90 schoot het aandeel Microsoft omhoog en werd Microsoft het grootste bedrijf ter wereld. Andere internetaandelen gingen failliet of haalden nooit meer de toppen van weleer. Zelfs Cisco en Intel zijn nog niet boven de toppen uitgekomen. Microsoft is de uitzondering en de grote huidige concurrenten zijn andere technologiegiganten die opkwamen nadat de bubbel was geknapt. De enige uitzondering is Apple dat eerder werd opgericht dan Microsoft. In eerste instantie zakte ook de koers van Microsoft enorm weg. In de crisis zakte Microsoft zelfs verder weg en zette een nieuw dieptepunt neer.

Sindsdien is de koers van het aandeel bezig aan een enorm herstel. De koers is enorm opgelopen en deze rally is toe te wijzen aan twee factoren. Ten eerste is de waardering fors opgelopen. In 2012 was de koerswinstverhouding 11,4 en nu is de waardering 31,6. De enorme stijging verklaart een hoop van de stijging. Dit is echter niet de enige reden, want ook de bedrijfsprestaties waren goed.  Sinds 2012 is de winst ook gestegen van $ 22,8 miljard naar $ 33,4 miljard. Daarbovenop is het aantal uitstaande aandelen geslonken van 8,4 miljard naar 7,7 miljard en kregen aandeelhouders van Microsoft een dividend dat groeide van $ 0,80 per aandeel naar $ 1,80.

De grafiek van Microsoft op de kortere termijn ziet er ook uitstekend uit. Technologie-aandelen zakte in het laatste kwartaal van 2018, maar het aandeel Microsoft bleef goed op de been. Sindsdien is de koers van Microsoft sterk omhoog geschoten tot nieuwe hoogten. De defensieve karakteristieken van Microsoft worden door beleggers gewaardeerd, waar vroeger Microsoft als erg risicovol werd gezien. Door de stevige stijging is Microsoft nu het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Historie Microsoft

Microsoft werd opgericht 4 april 1975 opgericht door Bill Gates en Paul Allen in Albuquerque New Mexico. Het succes begon in 1980 met een partnership tussen Microsoft en IBM. Microsoft’s platform werd geïnstalleerd op IBM computers en IBM betaalde Microsoft een bedrag voor elke verkochte computer met de software van Microsoft. Uit dit programma vloeide uiteindelijk Microsoft Windows, dat uiteindelijk een marktaandeel 90% behaalde.

In 1986 kwam Microsoft met Microsoft Works, een set van tools waaruit uiteindelijk Word, Excel en Powerpoint zijn ontstaan. Met de overgang van MS-DOS naar Windows wist Microsoft de concurrentie van WordPerfect en Lotus 1-2-3 te verslaan en de dominante speler in dit soort software te worden. In 1995 kwam Microsoft met Windows 95, waarbij voor het eerst ook een browser geïnstalleerd was. Het internet was de nieuwe groeimarkt en met Internet Explorer wilde Microsoft de concurrentie aangaan met Netscape. In 1997 sloot Microsoft een deal met Apple en ook op de Apple Computer werd vanaf toen Internet Explorer geïnstalleerd. Internet Explorer werd vanaf toen de dominante browser, al is het op dit moment ingehaald in de meeste landen door Google Chrome.

Bill Gates & aandeel Microsoft

In 1998 werd Steve Ballmer president van Microsoft, maar behield Bill Gates de titel van CEO en Chairman. Dit was de eerst stap voor Bill Gates om andere verantwoordelijkheid te geven. In 2006 kondigde hij een twee jaar durende transitieperiode aan waarin zijn rol steeds meer op de achtergrond kwam te liggen. Bill Gates bleef echter Chairman van Microsoft. In 2009 nam Steve Ballmer steeds meer verantwoordelijkheden op zich en presenteerde bijvoorbeeld op de Consumer Electronics Show. Steve Ballmer was echter niet een heel gelukkige CEO van Microsoft. Vooral de overname van Nokia in 2013 en de problemen rond Windows 8 zijn daarvan exemplarisch. Februari 2014 stapte Steve Ballmer op en werd opgevolgd door Satya Nadella, die daarvoor Microsoft Cloud en Enterprise onder zijn hoede had. Dezelfde dag nam John W. Thompson de rol van Chairman over van Bill Gates. Bill Gates bleef echter als grootaandeelhouder en technologisch adviseur bij Microsoft betrokken.

Onder de leiding van Satya Nadella richtte Microsoft zich meer op de cloud en haar Azure platform. Het besloot bovendien om grote afschrijvingen te doen op de overname van Nokia en veel van de voormalig werknemers te ontslaan. Een andere gewaagde beslissingen was de overname van LinkedIn in 2016 voor $ 26,2 miljard. De laatste overname van enig formaat was het Amerikaanse GitHub dat oktober 2018 voor $ 7,5 miljard werd ingelijfd.

Aandeel Microsoft: Het meest waardevolle bedrijf ter wereld

Het aandeel Microsoft is de laatste jaren omhoog geschoten. Microsoft is hierdoor weer het meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden. Microsoft verloor deze titel in 2003, maar won hem in december terug. De aandelen van Apple en Amazon zakte toen weg door grotere economische onzekerheid. Microsoft verdient vooral aan het verkopen van software. Deze inkomsten zijn minder volatiel en daarnaast groeit Microsoft hard in de cloud. Door de combinatie van snelle, maar stabiele groei is de waardering van het aandeel Microsoft toegenomen. Deze hogere waardering in combinatie met gestegen omzet en winst hebben gezorgd voor uitstekende resultaten voor aandeelhouders.

Waarde Microsoft aandeel

De fundamentele waarde van het aandeel Microsoft is gestegen door de toegenomen winstgevendheid. De hogere waardering maakt de prijs die beleggers moeten betalen voor Microsoft echter ook stevig. Deze is gestegen tot 31,6 maal de winst. Ondanks de dividendverhogingen is het dividendrendement ook afgenomen van boven de 3% in 2012 tot 1,33%. 1,33% als dividendrendement is natuurlijk niet veel, maar dit dividend heeft wel de mogelijkheid snel te groeien. De afgelopen 5 jaar is het dividend gemiddeld 11% per jaar omhoog gegaan. Voor 2019 wordt een winstgroei van maar liefst 25% per aandeel verwacht. Naast het dividend geeft Microsoft een vergelijkbare hoeveelheid uit aan het terugkopen van aandelen. Na het dividend en het inkopen van eigen aandelen lijkt er weinig ruimte om te investeren in groei.

Toch groeit bij Microsoft zowel de omzet als winst in een rap tempo. Voor traditionele bedrijven zou dit zo goed als onmogelijk zijn, maar in de nieuwe economie gelden andere wetten. De investeringen die Microsoft doet zijn namelijk vooral gericht op de ontwikkeling van software. Deze investeringen in onderzoek en ontwikkeling worden direct van de winst afgetrokken. Mocht Microsoft de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling terugschroeven dan zou de winst hoger uitvallen. De conclusie is dus dat Microsoft de winst lijkt te drukken door investeringen in de toekomst te doen. Hierdoor is het dus mogelijk dat aandeelhouders bij deze waardering zowel 1,33% dividend ontvangen als het aantal aandelen zien dalen en toch forse winstgroei zien. Mocht Microsoft de winstgevendheid met 8% per jaar weten te verhogen, dan zal het totaalrendement van de aandeelhouders 10% bedragen.

Advies aandeel Microsoft analisten

Bij Bloomberg zijn 38 analisten bekend die advies geven over het aandeel Microsoft. Maar liefst 34 daarvan geven een koopadvies voor het aandeel. 2 analisten geven Microsoft een houdadvies en 2 keer geven analisten Microsoft een verkoopadvies. De koersdoelen variëren van $ 90 tot $ 155. Webush is met een advies van $ 155 het meest positief, terwijl Jefferies met $ 90 het meest negatief is. Vooral Jefferies is opvallend met het advies van $ 90. Veel adviezen liggen echter rond de huidige koers. Het gemiddelde koersdoel ligt op $ 143,91. Dit is slechts 5,5% hoger dan de huidige aandelenprijs van $ 136. Dit komt mede door de sterk opgelopen prijs. De vraag is nu of de analisten de koersdoelen gaan verhogen of dat de stijging van het aandeel Microsoft een halt wordt toegeroepen.

Aandeel Microsoft kopen of verkopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Microsoft (MSFT). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker