Aandeel Microsoft: koers negeert het coronavirus

De koers van het aandeel Microsoft is hard opgelopen en daardoor is Microsoft het meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden. Microsoft groeit nog steeds snel en weet ook de winst en het dividend te verhogen. Zelfs door het coronavirus wordt het aandeel Microsoft niet zo hard getroffen.

Is Microsoft na de forse stijging van de koers nog steeds een aantrekkelijke belegging? In dit artikel ga ik daar dieper op in.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

Aandeel Microsoft

Nieuws aandeel Microsoft

Door het coronavirus werken meer mensen thuis. Het gebruik van Microsoft Teams is daardoor keihard gestegen. Het aantal gebruikers van Teams steeg tot 44 miljoen dagelijkse gebruikers. Microsoft Teams wordt inmiddels onder andere gebruikt door 93 organisaties in de Fortune 100. Deze enorme stijging vraagt voor extra capaciteit. Microsoft heeft de capaciteit met 600% verhoogd.

Op de lange termijn is het gunstig voor Microsoft. De cloud divisie met Microsoft Azure groeit al jaren snel en door de ontwikkelingen kan deze divisie mogelijk nog sneller groeien.

Koers Microsoft

De Microsoft koers is de afgelopen twaalf maanden opgelopen. Voor het coronavirus was het rendement fantastisch, maar recent is de koers ook snel hersteld. Dit komt mede doordat de activiteiten van Microsoft niet zo hard geraakt worden door het coronavirus.

Technologiebedrijven profiteren in sommige opzichten zelfs van de noodzaak om meer thuis te werken. Microsoft profiteert van de groei van technologiebedrijven en van de stijgende vraag naar cloud diensten. Dit is ook terug te zien in de Microsoft koers.

Wanneer we naar de lange termijn kijken, is de recente crash en het herstel slechts een kleine beweging. De koers is namelijk de afgelopen 10 jaar zeer sterk opgelopen. Deze beweging komt door zowel betere operationele resultaten als een hogere waardering. Zeker sinds 2013 is de weg omhoog gevonden. Het betere marktklimaat hielp, maar het belangrijkste zijn toch de operationele resultaten. De omzet en winst zijn gestegen, maar ook zekerder geworden. Langlopende contracten worden gewaardeerd door beleggers die op zoek zijn naar zekerheid.

Sindsdien is de koers van het aandeel bezig aan een enorm herstel. De koers is flink opgelopen en deze rally is toe te wijzen aan twee factoren. Ten eerste is de waardering fors toegenomen. In 2012 was de koerswinstverhouding 11,4 en nu is deze 31,6. Deze toename verklaart een groot deel van de stijging. Dit is echter niet de enige reden, want ook de bedrijfsprestaties waren goed.  Sinds 2012 is de winst gestegen van $ 22,8 miljard naar $ 33,4 miljard. Daarnaast is het aantal uitstaande aandelen geslonken van 8,4 miljard naar 7,7 miljard en kregen aandeelhouders van Microsoft een dividend dat groeide van $ 0,80 per aandeel naar $ 1,80.

Historie Microsoft

Microsoft werd op 4 april 1975 opgericht door Bill Gates en Paul Allen in Albuquerque New Mexico. Het succes begon in 1980 met een partnership tussen Microsoft en IBM. Microsoft’s platform werd geïnstalleerd op IBM computers en IBM betaalde Microsoft een bedrag voor elke verkochte computer met de software van Microsoft. Uit dit programma vloeide uiteindelijk Microsoft Windows, dat uiteindelijk een marktaandeel van 90% behaalde.

In 1986 kwam Microsoft met Microsoft Works, een set van tools waaruit uiteindelijk Word, Excel en Powerpoint zijn ontstaan. Met de overgang van MS-DOS naar Windows wist Microsoft de concurrentie van WordPerfect en Lotus 1-2-3 te verslaan en de dominante speler in dit soort software te worden. In 1995 kwam Microsoft met Windows 95, waarbij voor het eerst ook een browser geïnstalleerd was. Het internet was de nieuwe groeimarkt en met Internet Explorer wilde Microsoft de concurrentie aangaan met Netscape. In 1997 sloot Microsoft een deal met Apple en ook op de Apple Computer werd vanaf toen Internet Explorer geïnstalleerd. Internet Explorer werd vanaf toen de dominante browser, al is het op dit moment in de meeste landen ingehaald door Google Chrome.

Recent is de cloud een nieuwe groeimarkt geworden. Amazon was de eerste speler in deze markt, maar Microsoft reageerde snel en heeft nu met de Azure producten een sterke, snelgroeiende divisie.

aandeel Microsoft beleggen in software

Bill Gates & aandeel Microsoft

In 1998 werd Steve Ballmer president van Microsoft, maar behield Bill Gates de titel van CEO en Chairman. Dit was de eerst stap voor Bill Gates tot het afstaan van verantwoordelijkheid. In 2006 kondigde hij een twee jaar durende transitieperiode aan waarin zijn rol steeds meer op de achtergrond kwam te liggen. Bill Gates bleef echter Chairman van Microsoft. In 2009 nam Steve Ballmer steeds meer verantwoordelijkheden op zich en presenteerde hij bijvoorbeeld de Consumer Electronics Show. Steve Ballmer was echter niet een heel gelukkige CEO van Microsoft. Vooral de overname van Nokia in 2013 en de problemen rond Windows 8 zijn daarvan exemplarisch. In februari 2014 stapte Steve Ballmer op. Hij werd opgevolgd door Satya Nadella, die daarvoor Microsoft Cloud en Enterprise onder zijn hoede had. Dezelfde dag nam John W. Thompson de rol van Chairman over van Bill Gates. Bill Gates bleef echter als grootaandeelhouder en technologisch adviseur bij Microsoft betrokken.

Onder de leiding van Satya Nadella richtte Microsoft zich meer op de cloud en het Azure platform. Het besloot bovendien om grote afschrijvingen te doen op de overname van Nokia en veel van de voormalig werknemers te ontslaan. Een andere gewaagde beslissingen was de overname van LinkedIn in 2016 voor $ 26,2 miljard. De laatste overname van enig formaat was het Amerikaanse GitHub, dat in oktober 2018 voor $ 7,5 miljard werd ingelijfd.

Feiten over Microsoft

  • Als je één aandeel Microsoft had gekocht voor de Microsoft koers tijdens de beursgang voor $ 28,80 had je nu een rendement van 165.040% en 288 aandelen ter waarde van $ 47.560,32.
  • In 1987 werd Bill Gates op 31 jarige leeftijd de jongste miljardair ter wereld en in 1995 de rijkste man ter wereld.
  • De eerste succesvolle applicatie van Microsoft was Excel dat VisiCalc en Lotus 1-2-3 van de troon stootte.
  • In 1997 redde Microsoft Apple met een investering van $ 150 miljoen.
  • De eerste grote deal van Microsoft was met IBM voor het besturingssysteem PC Dos. Het ging om $ 50.000.
  • Naast Bill Gates zijn ook mede oprichter Paul Allen en Steve Balmer miljardair geworden door Microsoft.
  • De huidige CEO Satya Nadella heeft een geschat vermogen van $ 387 miljoen.
  • Microsoft maakte in 1994 de eerste smartwatch samen met Datalink 150.
  • Bill Gates zou nog steeds gemakkelijk de rijkste persoon ter wereld zijn als hij tot nu toe niet $ 50 miljard aan goede doelen zou hebben gegeven.

Aandeel Microsoft: Het meest waardevolle bedrijf ter wereld

Het aandeel Microsoft is de laatste jaren omhooggeschoten. Microsoft is hierdoor weer het meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden. Microsoft verloor deze titel in 2003, maar won hem in december terug. De aandelen van Apple en Amazon zakten toen weg door grotere economische onzekerheid. Microsoft verdient vooral aan het verkopen van software. Deze inkomsten zijn minder volatiel en daarnaast groeit Microsoft hard in de cloud. Door de combinatie van snelle maar stabiele groei is de waardering van het aandeel Microsoft toegenomen. Deze hogere waardering in combinatie met gestegen omzet en winst hebben gezorgd voor uitstekende resultaten voor aandeelhouders.

Waarde Microsoft aandeel

De fundamentele waarde van het aandeel Microsoft is gestegen door de toegenomen winstgevendheid. De hogere waardering maakt de prijs van de Microsoft koers ook stevig. De waardering is gestegen tot 28,8 maal de winst.

In het tweede kwartaal van 2020, dat door Microsoft wegens het gebroken boekjaar op 29 januari werd gepresenteerd, waren de resultaten wederom uitstekend. De omzet steeg met 14%, maar door hogere marges steeg de winst met 38% en de winst per aandeel zelfs met 40%. Ongelooflijke getallen voor een bedrijf dat in een kwartaal een nettowinst behaalde van $ 11,6 miljard.

De snelste groei kwam duidelijk van de intelligente cloud oplossingen. Hier steeg de omzet met 27%. De parels hierbij waren de Azure diensten binnen server producten en cloud services. Deze groeiden met maar liefst 62%. De bruto marges in de commerciële cloud stegen van 62% naar 67% en maar liefst 89% van de omzet bestaat uit jaarlijkse contracten, welke voorspelbare omzet en winst genereren.

De supersnelle groei bij de belangrijke cloud divisie overschaduwt de resultaten van de andere divisies. Toch presteren deze niet slecht. Zo groeide de omzet bij LinkedIn met 24% en ook Office groeit snel, door de uitrol van Office 365. Enkel Xbox bleef met een daling van 11% behoorlijk achter. De introductie van een nieuwe console moet daar echter verandering in gaan brengen.

Dividend Microsoft aandeel

Het dividend groeit met de winst mee, maar ondanks de dividendverhogingen is het dividendrendement afgenomen van boven de 3% in 2012 tot 1,24%. Dit komt doordat de Microsoft koers sterk is opgelopen. 1,24% als dividendrendement is natuurlijk niet veel, maar dit dividend heeft wel de mogelijkheid snel te groeien. Sinds 2010 is het dividend verhoogd van $ 0,13 per kwartaal naar $ 0,51 per kwartaal. Een stijging van het dividend per aandeel van 292%. De laatste verhoging van het Microsoft dividend was met 10,9% van $ 0,46 naar $ 0,51 per aandeel.

Conclusie: Aandelen Microsoft kopen?

Grote bedrijven hebben doorgaans veel moeite om de groei vast te houden. Microsoft lijkt voorlopig de uitzondering op deze regel. De omzet en winst nemen nog steeds snel toe en aandeelhouders worden beloond met een groeiend dividend en de inkoop van aandelen. Historisch gezien is het niet verstandig de duurste en grootste bedrijven te kopen, maar wellicht heeft het internet deze situatie veranderd. De waardering van het aandeel Microsoft is stevig opgelopen, maar gezien de groei is het aandeel niet duur vergeleken met andere technologiebedrijven. Een belegging in Microsoft is historisch gezien één van de beste investeringen ooit. Een investering van $ 28,80 tijdens de IPO is nu ruim $ 47.000 waard. Prestaties uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst.

Wanneer u dit artikel interessant vindt, dan bent u mogelijk ook geïnteresseerd in een analyse van het aandeel Apple of de koers van ING.

Aandeel Microsoft kopen of verkopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Microsoft (MSFT). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker