Woensdag gaan de internationale bezittingen van Naspers in Nederland naar de beurs onder de naam Prosus. Naspers / Prosus zal hoogstwaarschijnlijk in de toekomst onderdeel worden van de AEX. Prosus wordt de grootste beursgang in Nederland ooit en biedt kansen voor Nederlandse beleggers om te investeren in technologie.

 

Beursgang Naspers internationale bezittingen

Nieuws beursgang Prosus

Update 9 september 2019: De beursgang van Prosus in Nederland komt dichtbij. Woensdag komen de internationale bezittingen van Naspers onder de naam Prosus naar de Nederlandse beurs. Prosus is een afsplitsing van Naspers, dat haar internationale activiteiten in Amsterdam naar de beurs brengt. Hierin zitten dus alle internationale activiteiten. Deze activiteiten maken het leeuwendeel van Naspers uit. Het belangrijkste bezit van Naspers / Prosus is het belang van 31% in Tencent. Alleen het belang in Tencent is naar alle waarschijnlijkheid meer waard dan de waardering van Prosus.

Opvallend is de grootte van de beursgang. De beursgang wordt de grootste beursgang in Nederland ooit. Prosus zal waarschijnlijk na Shell en Unilever het derde beursfonds worden qua marktwaarde.

De belangrijkste reden om Naspers naar de beurs te brengen in Amsterdam is grotere liquiditeit. Naspers is zo snel gegroeid dat het 25% van de Zuid Afrikaanse index uitmaakt. Dit zorgt voor verschillende problemen in bijvoorbeeld ETF’s. Om de weging in Zuid-Afrika te verkleinen en andere beleggers toegang te geven tot het bedrijf komt er nu een notering in Amsterdam.

Deze notering maakt het ook voor Nederlandse beleggers gemakkelijker om in Naspers te investeren. Dit hoeft nu namelijk niet meer via een ADR. Bovendien krijg je enkel de internationale bezittingen en niet de bezittingen in Zuid-Afrika. Dit is in het algemeen positief, omdat deze bezittingen voor internationale beleggers minder interessant zijn.

Uitstel beursgang Naspers en nieuwe naam Prosus

Update 24 juni 2019: De beursgang van de internationale bezittingen van Naspers is uitgesteld. De stemming over de notering aan Euronext Amsterdam vindt nu 23 augustus in plaats van 28 juni plaats. De naam voor de nieuwe entiteit is wel bekend gemaakt. De internationale bezittingen van Naspers gaan verder onder de naam Prosus, wat voorwaarts betekend.

De resultaten voor het boekjaar 2019 zijn ook bekend geworden. Naspers splitste haar Afrikaanse betaaltelevisie divisie af en verkocht haar belang in Flipkart aan Wal-Mart. De omzet in dollars nam 16% toe, maar de like voor like omzet steeg maar liefst 26%. Het grote verschil werd veroorzaakt door de sterke dollar en desinvesteringen. Naspers profiteerde van de goede prestaties van Tencent waarin het een belang heeft van 31%. Tencent wist namelijk ondanks lagere inkomsten uit online spellen de omzet en winst te verhogen. Nu de restricties op games in China weer wat worden versoepeld, kan Tencent daar dit jaar van profiteren.

Naast het belang in Tencent, wat essentieel is voor de waardering van Naspers, vielen ook de classifieds op. Dit zijn een verzameling sites en apps die lijken op marktplaats en Ebay. De omzet van de classifieds nam 39% toe, terwijl de trading profit uitkwam op $ 2 miljoen. Vorig jaar werd nog een verlies van $ 114 miljoen neergezet, dus ook op dat vlak is er duidelijk een sterke verbetering zichtbaar.

Naspers blijft echter in de toekomst investeren en deed dit onder andere met extra investeringen in classifieds met het uitkopen van Avito en in bezorgdiensten met de investering in het Indiase Swiggy. Bovendien blijft de balans met een sterke netto kaspositie ijzersterk om ook in de toekomst te kunnen investeren in groei.

Beursgang Naspers / Prosus onderdeel van de AEX

Update 29 mei 2019: De datum van de beursgang is bekend. 17 juli krijgen de internationale bezittingen van Naspers, waaronder het belang in Tencent, een notering aan Euronext Amsterdam. Naspers zal zelf een belang houden van 73% en houdt 28 juni een bijzondere algemene vergadering om de keuze definitief te maken.

1 mei 2019: De koers van het aandeel Naspers heeft enorm geprofiteerd van haar investering in Tencent en krijgt een notering in de AEX. Op deze manier wil het Zuid-Afrikaanse bedrijf zichzelf meer toegankelijk maken voor internationale beleggers. Voor Nederlandse beleggers biedt dit ook de kans gemakkelijk in Naspers te investeren. Naspers is meer dan het belang in Tencent.

IPO Naspers / Prosus

De internationale bezittingen van Naspers krijgen een beursnotering in Amsterdam onder de naam Prosus. Gegeven de hoge marktwaarde van Naspers zullen deze activiteiten ondanks de beperkte free float gemakkelijk in de AEX terechtkomen. Naspers wil 25% van de internationale activiteiten naar de beurs brengen en zelf een belang van 75% in de internationale investeringen behouden.

De belangrijkste investering van Naspers is het belang van 31,2% in Tencent. Tencent is beursgenoteerd en heeft een marktwaarde van € 424,7 miljard. Het belang van Naspers is dus in theorie € 132,5 miljard waard. Naspers heeft echter ook veel andere investeringen gedaan die veel potentie hebben. De waardering van die activiteiten vindt u onder fundamentele analyse Naspers.

De notering op de AEX zorgt ervoor dat internationale beleggers makkelijker toegang krijgen tot Naspers en niet via een ADR of op de Zuid-Afrikaanse beurs de aandelen moeten kopen. De notering staat gepland voor de tweede helft van 2019 en zal één van de meest waardevolle Europese technologiebedrijven worden.

Naspers heeft 31,2% van Tencent

Financiële analyse Naspers

Het aandeel Naspers bestaat uit meer dan enkel haar belang in Tencent. Zo heeft Naspers een 28,4% belang in mail.ru, het bedrijf achter het Russische Facebook. Een belang van 22,8% in Delivery Hero, wat bezorgdiensten aanbiedt en laatst een deal sloot met Takeaway. Het verkocht haar activiteiten in Duitsland voor een aandeel in Takeaway, waardoor Naspers indirect ook een belang krijgt in Takeaway. Naast Delivery Hero heeft Naspers investeringen in Swiggy en ifood. Beide marktleider in India en Zuid-Amerika respectievelijk.

Verder krijgt een aandeelhouder in Naspers investeringen in classifieds (sites voor tweedehands spullen). Het bedrijf heeft hierbij leidende posities in opkomende markten zoals Rusland, Brazilië en India. Daarnaast verovert Naspers met LetGo aandeel ten opzichte van Craigslist in de VS. Het is vaak lastig om een duidelijke waardering op veel van deze investeringen te plakken. Flipkart was een groot succes en leverde een goed rendement, maar voor veel van deze investeringen is de waarde minder duidelijk. Toch is er veel potentieel als je kijkt naar de grote van de markten en de waarderingen van publiek verhandelde concurrenten in meer ontwikkelde markten.

Balans Naspers

De balans van Naspers is zeer sterk, met een netto kaspositie van $ 8,7 miljard. Het is nog onduidelijk hoeveel van deze kasbalans uiteindelijk in de internationale listing van het aandeel Naspers terechtkomt. Tencent is het grootste deel van de waardering en gezien de marktwaarde van $ 475 miljard en het belang van 31,2% is de waarde voor Naspers $ 148,2 miljard.

Mail.ru is ook genoteerd op de beurs en heeft een marktwaarde van $ 5,34 miljard, waardoor de waarde van 28,4% van Naspers op $ 1,52 miljard neerkomt.

Beursgang Prosus portfolio

Investeren in maaltijdbezorging

Naast deze investeringen valt de rest van de waarde in een aandeel Naspers uit elkaar in drie takken: bezorging van maaltijden, betaalsystemen en sites voor tweedehands producten. De waarde van de investering in Delivery Hero van 22,8% is $ 1,75 miljard. Swiggy, een bezorgdienst van maaltijden in India, haalde recent nog geld op. Naspers investeerde opnieuw en de waardering van het belang van 24,7% kwam uit op $ 815 miljoen. Naast India heeft Naspers ook een vinger in de pap in Zuid-Amerika via ifood, met een belang van 53,5%. Veel van deze markten staan nog in de kinderschoenen, maar groeien enorm snel en er is nog veel ruimte als je de grootte van de bedrijven vergelijkt met concurrenten uit China, de VS en Europa.

Naspers investeert in sites als iFood

Naspers een leider in classifieds

De waarde van Avito kreeg recent nog een update toen Naspers in januari de volledige controle kreeg en andere aandeelhouders uitkocht. Dit gebeurde voor een waardering van $ 3,85 miljard. Dat Avito $ 3,85 miljard waard is, geeft een betere indicatie voor de waarde van OLX Group. OLX Group heeft sterke posities in India en Brazilië.

Naspers kocht andere investeerders in Avito uit

OLX is inmiddels winstgevend geworden en zette een verlies van $ 45 miljoen om in een winst van $ 47 miljoen. De omzet groeit nog steeds met 33% en dit is een stuk beter dan de meeste concurrenten. Opkomende markten blijven de beste markt voor groei. Veel van dit soort diensten worden daar namelijk nog niet veel gebruikt, maar dat gaat in de toekomst waarschijnlijk veranderen. OLX biedt de grootste kans op verborgen waarde voor het aandeel Naspers.

Naspers in betaaloplossingen

Betaaloplossingen groeien sterk nu steeds meer mensen elektronisch betalen. Vooral in opkomende markten is de markt nog niet verdeeld en wil Naspers een stuk van de taart veroveren. Dit doet het met PayU in India, maar ook met investeringen in de VS met Remitly en Europa met Kreditech. Al deze bedrijven groeien snel, maar maken nog verlies. De marges verbeteren wel en Naspers heeft er vertrouwen in dat er in de toekomst veel potentieel is.

Koers Naspers

De koers van het aandeel Naspers is de afgelopen jaren sterk opgelopen dankzij de sterke prestaties van Tencent, maar ook door de goede resultaten van andere investeringen. Het Indiase Flipkart werd verkocht aan Wal-Mart en het belang van Naspers werd verkocht voor $ 2,2 miljard. Flipkart had sinds 2012 $ 616 miljoen geïnvesteerd en Naspers boekte dus snel een fantastisch rendement van 257%.

Koers van het aandeel Naspers

Wanneer we naar de 5 jaar grafiek van het aandeel Naspers kijken, zien we dat beleggers een mooi rendement hebben geboekt. In de afgelopen vijf jaar zijn de aandelen ruim verdriedubbeld. Wanneer we echter goed naar de grafiek van de ADR kijken, dan zien we een aantal vreemde spikes. Deze uitschieters komen voort uit het feit dat de liquiditeit vrij laag is. De IPO op de meer liquide beurs van Euronext Amsterdam moet dit probleem helpen oplossen.

Historische koers aandeel Naspers

Aandeel Naspers advies analisten

Er zijn 11 analisten die beleggers over het aandeel Naspers advies geven. Tien analisten geven Naspers een koopadvies en één adviseert het aandeel Naspers aan te houden. Opvallend is het feit dat geen enkele analist een verkoopadvies geeft.

Met 10 koopadviezen zijn analisten verrassend optimistisch. Analisten zijn in het algemeen al positief, maar 10 keer een koopadvies van 11 analisten is opmerkelijk. De koers van Naspers is de laatste tijd hard opgelopen. Hierdoor is het koersdoel voor Naspers van de analisten slechts 12,% hoger dan de huidige prijs. Opvallend is wel dat het koersdoel de afgelopen maanden is gedaald, terwijl de koers van Naspers snel in waarde toeneemt. De koers van Naspers zit zelf de laatste tijd weer in de lift en steeg 59,9% van $ 32,14 naar $ 51,38 per aandeel.

Historie aandeel Naspers

De historie van het aandeel Naspers begon in 1915. Toen werd Naspers opgericht als de Nationale Pers in Zuid-Afrika. Het was de moedermaatschappij van De Burger, een Nederlandstalige krant. Het bedrijf vindt dus zijn oorsprong als uitgever en drukker. Het bedrijf groeide daarna verder door de uitgave van tijdschriften en een boekenuitgeverij te beginnen. In 1935 veranderde Nationale Pers haar naam in Nasionale Pers.

Het bedrijf vocht sinds 1974 een hevige concurrentiestrijd uit met Perskor, maar wist uiteindelijk als winnaar uit deze strijd te komen. Dit zorgde ervoor dat het bedrijf een sterke marktpositie kon bemachtigen.

In 1985 richtte Nasionale Pers met andere bedrijven een televisiebedrijf op genaamd M-Net. Het recent afgesplitste MultiChoice is hieruit voortgekomen. Dit was de eerste stap naar vele andere investeringen die in het digitale tijdperk zouden volgen.

Op 12 september 1994 ging Nasionale Pers naar de beurs van Johannesburg, deze aandelen zouden later de aandelen Naspers worden. Het bedrijf fuseerde haar  MultiChoice activiteiten met die van Richemont, wat uiteindelijk fuseerde van Canal+. Dit waren de eerste echt internationale stappen van Naspers. In 1998 veranderde Nasionale Pers haar naam in de afkorting Naspers. Vanaf 1998 kunnen we dus eigenlijk echt spreken van het aandeel Naspers. De beslissing om van naam te veranderen werd genomen omdat steeds meer van haar activiteiten buiten Zuid Afrika plaatsvinden.

Investering Tencent

In mei 2001 nam Naspers één van haar belangrijkste beslissingen ooit. Het kocht een belang van 46,5% in Tencent voor een investering van $ 32 miljoen. Bij de beursgang van Tencent in 2004 daalde het belang van Naspers in aandelen Tencent naar 35% en sindsdien verkocht Naspers recent enkele aandelen, waardoor Naspers nu een aandelenbelang van 31,2% in Tencent heeft.

Sindsdien heeft Naspers namens haar aandeelhouders ook nog andere investeringen gedaan, waardoor het nu belangen heeft in Delivery Hero, ifood, Mail.ru, Letgo, OLX Group, Swiggy en PayU. De meeste van deze investeringen zijn in de digitale economie en in opkomende markten. Beleggers in aandelen Naspers / Prosus krijgen dus automatisch blootstelling aan deze groeimarkten.

Conclusie aandeel Naspers beursgang Prosus

Het aandeel Naspers heeft de afgelopen jaren enorm geprofiteerd van de opkomst van digitale producten. Dit heeft ervoor gezorgd dat Naspers een te groot is geworden voor de aandelenmarkt van Zuid Afrika. Dit probleem wordt voor een deel opgelost met de beursgang van Prosus in Nederland. Prosus is meer dan enkel haar belang in Tencent en sommige van deze investeringen beginnen al duidelijk vorm te krijgen. Enkele investeringen zijn nog in een erg vroeg stadium, maar bieden wel een enorm potentieel. Mogelijk zit er tussen één van deze investeringen wel een nieuwe winnaar, zoals de investering van $ 32 miljoen in Tencent. De beursgang van Prosus in Nederland biedt kansen voor Nederlandse beleggers om op de Euronext in te spelen op bewegingen van de koers.

 

Beleggen in aandeel Naspers via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Naspers. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod.

 
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart