Aandeel Nike: Inspelen op beperkte beweeglijkheid met een Iron Condor

Het aandeel Nike oogt oververmoeid en de waardering is erg stevig.

Technisch bevindt het aandeel zich in een zijwaartse trend. In dit artikel laat ik u zien hoe u daar met opties op kan spelen.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Introductie Nike
  • Situatieschets
  • Technische analyse van het aandeel Nike
  • Meer weten over Iron Condors
  • Trade volgen in het LYNX Ideeëncentrum

Aandeel Nike

Introductie Nike

Nike behoeft weinig introductie. Het is één van de bekendste merken wereldwijd en ontzettend veel mensen dragen de populaire Nike schoenen. Het Nike logo behoort tot ’s werelds herkenbaarste en bekendste merktekens. Hoewel merken als Adidas en ASICS de laatste jaren flink terrein hebben geboekt blijft Nike een ontzettend sterk merk. Het marktaandeel van Nike in sportschoenen wist de laatste jaren juist alleen maar toe te nemen. Maar ook andere (sport)merken profiteerden de afgelopen jaren van de groeiende vraag naar sportieve kleding.

In de afgelopen 10 jaar steeg het aandeel van Nike van circa $ 10 naar de all-time high van $ 90 in april. Deze enorme rally heeft geleid tot het feit dat Nike aandelen een vrij hoge waardering hebben gekregen. Dit geldt ook voor merken als Puma, LVMH, en Adidas. De waarderingen liggen momenteel veel hoger als vroeger. De winsten zijn overigens ook flink gestegen.

Technische analyse van het aandeel Nike

Het lijkt erop dat Nike even op adem moet komen na de rally van 21% sinds de bodem van december. Sinds het dieptepunt op $ 66,53 in december zijn de aandelen van Nike gestegen met 21%. Op de weekgrafiek is negatieve divergentie zichtbaar in de Relative Strength Index (RSI) indicator. De recente hogere top werd niet vergezeld door de RSI-indicator, wat aangeeft dat de koers momenteel kracht mist om verder te stijgen. In de afgelopen paar weken is de stijgende trend op de daggrafiek hieronder ook verbroken en de koers bevindt zich momenteel in een meer horizontale trend. Met een optiecombinatie valt geld te verdienen indien Nike binnen deze bandbreedte blijft tot aan de expiratie van de gekozen opties. Deze optiecombinatie zal ik hieronder verder toelichten.

Situatieschets

Voor het huidige kwartaal verwachten analisten slechts een omzetgroei van 3,9%, de laagste groei in bijna 2 jaar. Met een stagnerende winst en een verwachte koers/winst verhouding(2019) van 33,5 lijkt de rek voor Nike er een beetje uit. De komende 50 handelsdagen verwacht ik weinig beweging om twee redenen. Ten eerste is de volatiliteit meestal lager in de maanden mei en juni. Ten tweede zal Nike de kwartaalresultaten waarschijnlijk op 26 juni naar buiten brengen. Daarom acht ik het zeer waarschijnlijk dat Nike binnen een zijwaartse bandbreedte zal bewegen tot eind juni.

Beleggingsidee: Iron Condor

Nike koerst momenteel rond de $ 86,00. Om de komende tijd te profiteren van een (rustige) zijwaartse koersbeweging kunt u een Iron Condor kopen. Met een Iron condor ontvangt u een premie en heeft u een positieve theta, wat betekent dat het verstrijken van de tijd in uw voordeel is. Voor dit idee kopen we 1 JUN 21 ’19 PUT $ 77,50 en verkopen we 1 JUN 21 ’19 PUT $ 82,50. We verkopen ook 1 JUN 21 ’19 CALL $ 90 en kopen 1 JUN 21 ’19 CALL $ 95. We ontvangen een premie van $ 142 voor deze combinatie. We kunnen deze premie behouden als Nike expireert tussen de $ 82,50 en $ 90.

Wat is de keerzijde van de medaille?

We zullen geld beginnen te verliezen onder de $ 81 of boven $ 91.50. Het verlies zal onder deze koersen geleidelijk toenemen. Het maximale verlies is $ 358 en wordt gerealiseerd indien Nike expireert onder de $ 77.50 of boven $ 95.00. De ruime bandbreedte geeft de beleggers een goede kans om deze transactie met een positief resultaat af te sluiten. Het mogelijke verlies is echter wel groter dan de potentiele winst.

In onderstaande afbeelding kunt u de Performance Graph zien. Deze afbeelding die eenvoudig toont wat de gevolgen zijn voor de Iron Condor kunt u eenvoudig zelf maken in het LYNX Handelsplatform.

Meer weten over de Iron Condor

Bent u nog nieuw met het begrip Iron Condor? In het LYNX Kennisportaal staat een artikel waarin deze interessante optiecombinatie wordt uitgelegd.

Zie het volgende artikel: De iron condor: inspelen op beperkte beweeglijkheid

Trade volgen in het LYNX Ideeëncentrum

Dit idee is op 2 mei 2019 gedeeld ter inspiratie in het LYNX ideeëncentrum. Meermaals per week deelt het LYNX Beleggingsteam interessante beleggingsideeën die één voor één uitgebreid worden toegelicht. De ideeën worden onderverdeeld in één van de drie beleggingsrichtingen; value investing, long & short en opiestrategieën.

U kunt zich inschrijven voor meldingen zodat u na elk nieuw idee een melding ontvangt. Deelt u de filosofie van een beleggingsidee? Volg dan met één muisklik de order in uw eigen portefeuille of pas deze eenvoudig aan naar wens. Klik op onderstaande button en neem een kijkje in het LYNX ideeëncentrum.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker