De koersprestaties van het aandeel Nationale Nederlanden

Update 17 februari 2020: Koers NN Group omhoog na goede resultaten en hoger dividend

Het aandeel Nationale Nederlanden, of wellicht bekend onder het aandeel NN Group, is een relatief nieuw aandeel.

Tot voor kort was het bedrijf nog onderdeel van Nederlands grootste bank ING.

Waarom is het aandeel Nationale Nederlanden zelfstandig geworden? En hoe presteert de Nederlandse verzekeraar sindsdien?

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Wat is het verschil tussen Nationale Nederlanden en NN Group?
  • Korte geschiedenis van NN Group
  • Afsplitsing van ING Groep
  • Activiteiten van Nationale Nederlanden
  • Overname van Delta Lloyd
  • Koersprestatie aandeel NN Group vergeleken met concurrenten

Nationale Nederlanden dividend

Wat is het verschil tussen Nationale Nederlanden en NN Group?

Nationale Nederlanden of NN Group wordt vaak in een adem genoemd als benamingen voor hetzelfde bedrijf. Om hier enige duidelijkheid over te scheppen: ‘Nationale Nederlanden’ is een verzekeringsmaatschappij dat verreweg het grootste onderdeel is van de NN Group. Onder de NN Group valt ook nog ‘NN Investment Partners’ en de ‘Nationale-Nederlanden Bank’.

Het bedrijf is dus genoteerd als geheel conglomeraat onder de naam NN Group. Omdat het onderdeel Nationale Nederlanden verreweg het grootste onderdeel is van de conglomeraat, richt ik mij in dit artikel op de verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden.

Korte geschiedenis van Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden is in 1963 ontstaan na een fusie tussen De Nederlanden van 1845 en de Nationale Levensverzekering-Bank. Beide namen werden gemengd tot één naam, Nationale Nederlanden.

Na nog enkele overnames en fusies groeide het bedrijf enorm snel. Uiteindelijk fuseerde Nationale-Nederlanden in 1991 met het toenmalige Postbank. Sindsdien was de verzekeraar onderdeel van ING Groep.

Nationale Nederlanden ING Groep

Afsplitsing van ING Groep

Aan de gloriejaren van de financiële instellingen kwam in 2008 abrupt een einde. Door de hevige kredietcrisis dreigde ING Groep om te vallen en bleek een kapitaalinjectie van de Nederlandse Staat noodzakelijk.

Aan deze staatssteun zaten wel strikte voorwaarden verbonden. Zo moest ING Groep onder andere alle verzekerings- en investment management activiteiten afstoten. Dit leidde ertoe dat Nationale-Nederlanden in 2013 opging in NN Group.

Op 2 juli 2014 werd NN Group uiteindelijk afgestoten door ING middels een beursgang. Nadat ING tijdens de beursgang al bijna 30% van haar belang verkocht, is in de volgende jaren het belang volledig afgebouwd. Inmiddels is NN Group dus een geheel zelfstandig bedrijf.

Activiteiten van Nationale Nederlanden

Het gros van de omzet van de NN Group komt voor rekening van de verzekeringstak Nationale Nederlanden. Hierbij valt op dat het voornamelijk om levensverzekeringen gaat. Ruim 88% van de omzet kan toegeschreven worden aan levensverzekeringen.

Naast levensverzekeringen moet NN Group het voornamelijk hebben van investment management. Ongeveer 10% van de omzet komt voort uit het onderdeel NN Investment Partners. Deze tak van sport is in de laatste jaren binnen NN Group licht gestegen.

Tot slot kent NN Group op kleine schaal nog bankactiviteiten en niet-levensverzekeringen die worden afgesloten. Omdat dit slecht 1% van de totale omzet beslaat, wordt door analisten nauwelijks over deze activiteiten gesproken.

Overname van Delta Lloyd

NN Group kwam het afgelopen jaar groot in het nieuws door de overname van branchegenoot Delta Lloyd. Nadat de aandelenkoers van Delta Lloyd in de twee jaar daarvoor flink was afgestraft door problemen met de solvabiliteit, zag NN Group haar kans schoon om de Nederlandse verzekeraar te kopen.

Nationale Nederlanden Delta Lloyd

In oktober 2016 kwam NN Group met een bod in cash van € 5,30 per aandeel. Een mooie premie van 29% op de slotkoers van de voorgaande dag. Op het eerste gezicht een prachtige kans voor beleggers.

Maar gezien de flinke koersdaling die het aandeel Delta Lloyd de voorgaande maanden voor de kiezen had gekregen, was het voor veel Nederlandse particuliere beleggers een druppel op de gloeiende plaat. Uiteindelijk kwamen NN en Delta Lloyd in december overeen op een prijs van € 5,40 per aandeel. In totaal betaalt NN € 2,5 miljard voor Delta Lloyd.

Koersprestaties aandeel NN Group vergeleken met concurrenten

Als we kijken naar de koersprestaties van het aandeel NN Group ten opzichte van concurrenten, zien we dat het aandeel achterblijft op nieuwkomer ASR. Wellicht niet helemaal een eerlijke vergelijking, aangezien de Nederlandse staat nog voor ruim een derde eigenaar is en baat heeft bij een stijgende koers.

Wat opvalt bij het aandeel NN Group is dat het aandeel achterblijft nadat de overnamedeal in december werd beklonken. Terwijl de AEX-index sindsdien flink is opgelopen, bleef het aandeel NN Group op nagenoeg dezelfde koers steken.

Een mogelijke verklaring hiervoor is een verslechtering van de voor verzekeraars zo belangrijke solvabiliteitsratio. Het overnemen van een bedrijf met een dergelijke lage ratio leidt immers ook bij NN tot een lagere solvabiliteit. Voordat de positieve kanten van de overname, zoals schaalvoordelen en besparingen naar boven komen drijven, gaat er vaak minimaal een jaar overheen.

Aandeel Nationale Nederlanden kopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker