Aandeel Pharming; is het feest echt zo groot als het lijkt?

Het is weer feest in het aandeel Pharming. Deze week ontstond een nieuwe hype rond het aandeel; een beweging die we niet voor de eerste keer zien in de Nederlandse pennystock.

Het verbeterde sentiment ontstond halverwege januari nadat Pharming toestemming van de Europese Comissie kreeg om Ruconest als middel te mogen verkopen dat patiënten zelf mogen toedienen. Hierdoor wordt de markt voor het medicijn een stuk groter.

Dit positieve bericht was voor partijen reden genoeg om wat stukken te kopen. De hype die vervolgens ontstaat doet de rest van het werk. Er ontstaat weer fantasie onder Pharming beleggers waardoor de volumes steeds hoger komen te liggen.

Flink rendement in het aandeel Pharming, of toch niet?

Bovenstaande grafiek verklaart het nieuwe enthousiasme onder Pharming beleggers. Sinds het begin van het jaar is het aandeel Pharming met 50% gestegen, uiteraard een fantastisch rendement als u op 2 januari bent ingestapt. Toch geeft deze kortetermijnvisie een vertekend beeld.

Het bekt goed om dergelijke stijgingspercentages de media in te slingeren, maar als we iets verder kijken, zien we dat de koers van het aandeel eigenlijk op exact hetzelfde niveau staat als maart vorig jaar. Op de huidige koers staat het aandeel zelfs nog 20% lager dan de koers van twee jaar terug.

Zoals ik een aantal maanden terug in mijn artikel Aandeel Pharming; hoelang laten beleggers zich nog in de maling nemen? beschreef, ben ik geen groot fan van het aandeel Pharming. Ik weet dat ik hiermee tegen het zere been schop van veel Nederlandse particuliere beleggers, die de pennystock als de ultieme kandidaat zien voor een flink koersherstel. Toch probeer ik met een kritische blik naar het aandeel te kijken.

Terugkooprechten Ruconest positief

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke stijging in het aandeel plaatsvind. Ik ben het eens met het argument dat de terugkoop van de Ruconest rechten het beeld voor Pharming heeft verbeterd. Hiermee is volgens Sijmen de Vries winstgevendheid na al die jaren binnen handbereik. Ook analisten verwachten een nettowinst voor de komende jaren.

(bedragen in miljoenen euro’s) 2016 2017* 2018* 2019*
Nettowinst -18,2 1,5 19,8 55,4

*Jaren 2017 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

Toch ben ik van mening dat de pink voor Pharming nog niet helemaal gewonnen is. Het grote probleem voor het Nederlandse farmaceutische bedrijf is de enorme berg aandelen die uitstaan. Door vele kapitaalverhogingen staan inmiddels ruim 455 miljoen aandelen uit.

Mocht het Pharming dus lukken om winstgevend te worden, dan nog wordt een koersstijging richting een koers van bijvoorbeeld € 1 bemoeilijkt, aangezien de winst over 455 miljoen aandelen moet worden verdeeld. Daarnaast bestaan net als bij elk ander bedrijf, ook nog andere gevaren voor Pharming.

Potentiële gevaren voor Pharming

Dat Pharming winstgevend gaat worden, is gebaseerd op het feit dat de Ruconest medicijnen in de VS voor een hogere prijs kunnen worden verkocht ten opzichte van de Europese markt. Het eerste gevaar schuilt in de nieuwe president Trump. Hij wilt de hoge verkoopprijzen voor medicijnen in Amerika aanpakken.

Daarnaast wordt ervan uitgegaan dat Pharming de marketing voor het medicijn een stuk beter gaat uitvoeren dan Valeant eerder deed. Vooralsnog heeft Pharming dit nog niet genoeg in de praktijk uitgevoerd. En komen bij nieuwe grote marketingcampagnes niet nieuwe grote kostenposten kijken?

Ik ben dus nog niet overtuigd van het aandeel Pharming en zie de recente koersstijging meer als een kortstondige hype, in plaats van een duurzame stijging. Een mooie gelegenheid voor daghandelaren nu de dagelijkse beweging in de futures tot het nulpunt is gedaald.

Grote partijen weten dat het een enorm populair aandeel is onder Nederlandse particuliere beleggers. Na het aankopen van een paar miljoen stukken stijgt de koers van het aandeel enkele centen. Men weet dat hierdoor een nieuwe hype ontstaat en iedereen weer op het aandeel duikt.

Er ontstaat weer fantasie onder particuliere beleggers. Samen met daghandelaren die ook mee willen profiteren wordt het volume verder aangevuld, waardoor het dagelijks volume zelfs uitkwam op ruim 90 miljoen aandelen.

Kijk verder en loop niet blind mee

Om te profiteren van het positieve momentum komt (niet geheel toevallig) Roth Capital Partners gisteren met een bevestiging van het koopadvies op Pharming. Deze analist heeft dit koopadvies overigens al een tijdje open staan, maar hier is nog weinig succes mee behaald.

Met een koersdoel van € 1,50 is de fantasie bij iedereen weer volledig terug. Het feit dat Roth Capital Partners vorige maand nog de nieuwe financieringsronde van Pharming leidde, zet mij stevig aan het denken en geeft mij geen goed gevoel over de betrouwbaarheid van deze analist.

Onder leiding van dit herhaalde koopadvies bereikte het aandeel Pharming een koers van € 0,37. Inmiddels is de rust weer enigszins wedergekeerd en noteert het rond een koers van € 0,32.

Ik ben mijzelf ervan bewust dat ik in dit stuk vooral naar de negatieve kanten van het aandeel kijk. Dit doe ik om beleggers verder te laten kijken en niet blind met de meute mee te laten gaan. Als we naar de feiten kijken, kunnen we het namelijk niet ontkennen dat het aandeel Pharming de laatste jaren een desastreus koersverloop heeft gekend.

Een mooi aandeel om korte ritjes mee te maken en te profiteren van het positieve sentiment onder Pharming beleggers. Zaak om ook op tijd weer uit te stappen, voor de langere termijn ben ik namelijk een stuk minder positief. Tijd voor Pharming om eindelijk eens het tegendeel te bewijzen.

Het aandeel Pharming kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×