Koers aandeel Pharming afhankelijk van Ruconest

Het aandeel Pharming is een enorm populair biotechbedrijf en de koers van het aandeel houdt beleggers dag en nacht bezig.

Het Pharming forum op IEX.nl behoort tot een van de drukst bezochte fora op het internet. De beleggers van vroeger hebben voornamelijk veel pijn geleden met dit aandeel, maar medio 2016 is de hoop weer boven komen drijven. De koers van Pharming steeg van pakweg € 0,20 naar circa € 1,60 begin 2018.

Het medicijn Ruconest is uitgerold, maar de koers blijft hangen. Mogelijk helpt het medicijn ook tegen het coronavirus. Op welke manieren kan Pharming verder groeien?

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

aandeel Pharming

Aandeel Pharming nieuws

Update 19 mei 2020: Ruconest van Pharming mogelijk middel tegen coronavirus

Pharming heeft net als vele andere bedrijven last van de coronacrisis. Veel studies zijn stilgelegd, waardoor er vertraging wordt opgelopen. Voorlopig heeft Pharming echter nog voldoende geld in kas en de groei van Ruconest zet wel door. Bovendien kan het aandeel Pharming mogelijk profiteren van het coronavirus. Eind april werd bekend dat Ruconest bemoedigende resultaten heeft laten zien bij vijf patiënten met bevestigde Covid-19.

Vier mannen en één vrouw in leeftijden tussen 53 en 85 jaar met Covid-19 en een gerelateerde ernstige longontsteking kregen Ruconest toegediend. Na behandeling met Ruconest verdween de koorts bij vier van de vijf patiënten binnen 48 uur. Daarbij namen de ontstekingswaarden in het bloed aanzienlijk af. Kort hierna werd bekend dat er een studie gestart zal worden met 150 patiënten met COVID-19 om verder onderzoek te doen. Pharming meldde bij de recente kwartaalcijfers op 14 mei, dat deze studie op korte termijn van start zal gaan. Verder meldde het bedrijf dat COVID-19 geen invloed heeft op de beschikbaarheid of distributie van Ruconest voor reguliere gebruikers in de VS en in bepaalde EU-landen.

Financiële resultaten Pharming

Jaarcijfers 2019

Al enkele jaren ziet Pharming een consistente groei van het aantal patiënten dat profiteert van Ruconest. Sinds 2018 maakt Pharming ook daadwerkelijk winst. Ruconest doet het erg goed en vooral in de VS is de vraag groot. Concurrenten zien dat ook, maar verschillende onderzoeken toonden al aan dat Ruconest effectiever en goedkoper is. In 2019 steeg de omzet met 25% tot € 169 miljoen. De nettowinst lag 45% hoger en kwam uit op € 36,2 miljoen. Vanwege de omzetgroei in 2019 moest Pharming een tweede mijlpaalbetaling van $ 20 miljoen aan Bausch Health Companies doen (voorheen Valean Pharmaceuticals).

Kwartaalcijfers Pharming Q1 – 2020 (14 mei 2020)

In het eerste kwartaal van 2020 neemt de omzet verder toe. In Q1 stijgt de omzet met 40% ten opzichte van Q1-2019 tot €49,3 miljoen. Pharming betaalt een lening af van € 3,7 miljoen, maar desondanks stijgt de nettowinst met 25% tot € 8,4 miljoen. Als het bedrijf deze lijn doorzet, zal ook in 2020 de omzet verder toenemen. Zelf geven ze geen verwachtingen af, maar we kunnen een voorzichtige schatting maken. Pharming denkt de winst te kunnen blijven verhogen, door toenemende marketingactiviteiten. Indien Pharming de overige 3 kwartalen eveneens een omzet van rond de € 50 miljoen weet te boeken, komen we uit op een omzet van € 200 miljoen. De schatting is voorzichtig en de omzet kan zomaar flink hoger uitkomen. Echter, kunnen potentiële klanten het bezoek naar de dokter mogelijk uitstellen vanwege COVID-19.

Mogelijk zullen de kosten wel toenemen. Pharming wil onder anderen investeren in de uitbreiding van de productie van Ruconest. De reden hiervoor is de leveringscontinuïteit aan de groeiende markten in de VS, Europa, China en de rest van de wereld te verzekeren. Aan de ene kant liggen veel studies naar andere producten in de pijplijn van Pharming stil. Aan de andere kant zijn er nieuwe studies gestart naar de mogelijkheden van Ruconest bij de behandeling van coronapatiënten. De kaspositie bedroeg eind februari € 149,2 miljoen, wat voorlopig ruim voldoende is om de continuïteit van het bedrijf te kunnen waarborgen.

Wat doet Pharming?

Pharming is een Nederlands biotechbedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van innovatieve therapeutische eiwitten voor niet of moeilijk behandelbare ziektes. De biotechpionier is vooral bekend van het medicijn Ruconest, dat een zeer lange ontwikkelingsfase kende. Inmiddels is het medicijn op de markt en schreef het bedrijf in 2018 voor het eerst sinds zijn bestaan groene cijfers.

In 1998 kwam het aandeel Pharming op de Nederlandse beurs door de uitgifte van 4,1 miljoen aandelen. Het bedrijf maakte echter hoge kosten (zoals de meeste biotechbedrijven), voor de ontwikkeling van innovatieve medicijnen. Doordat Pharming keer op keer in geldnood zat, moest het nieuwe aandelen uitgeven. Inmiddels is het aantal uitstaande aandelen gestegen van 4,1 miljoen naar 622 miljoen aandelen. Door deze enorme verwatering is het dan ook onmogelijk dat Pharming nog ooit zijn hoogste koers van ruim boven de € 300 terug zal zien.

Koers aandeel Pharming

Pharming: medicijn Ruconest (eindelijk) een succes?

Ruconest is een middel tegen de levensbedreigende ziekte Hereditair angio-oedeem, een erfelijke ziekte waarbij patiënten acute aanvallen kunnen krijgen van enorme onderhuidse zwellingen. Het aantal mensen dat lijdt aan angio-oedeem is echter beperkt tot zo’n 30.000 wereldwijd. Hierdoor lijkt het potentieel op eerste gezicht beperkt, maar er is ook weinig concurrentie.

In 2014 kreeg het middel eindelijk goedkeuring in de VS. In oktober 2015 heeft het medicijn Ruconest door de FDA een exclusiviteitsperiode van twaalf jaar toegekend gekregen. Dit betekent dat er tot 16 juli 2026 geen vergelijkbare middelen op de Amerikaanse markt uitgebracht mogen worden. De Vries (CEO Pharming Group) gaf na dit persbericht aan dat dankzij de exclusiviteit de inkomstenstroom uit het product voor langere tijd gegarandeerd is.

Sinds 1 januari 2020 wordt RUCONEST® ook door Pharming gedistribueerd in de overige Europese landen, alsook in Servië en Noorwegen. Daarnaast heeft Pharming de commerciële rechten in Azerbeidzjan, Georgië, IJsland, Kazachstan, Liechtenstein, Oekraïne, Rusland, Servië, Wit-Rusland en de overige landen in het Midden-Oosten. Vóór 1 januari 2020 waren deze gebieden in licentie bij Sobi.

Om verder te kunnen groeien en de continuïteit te waarborgen, zal Pharming met een nieuw geneesmiddel op de proppen moeten komen. Pharming kan de inkomsten van Ruconest mooi gebruiken om in andere medicijnen te investeren. Verder hoopt Pharming het medicijn Ruconest in de toekomst ook te gebruiken voor andere ziekten. Daarbij zou preventief gebruik van het medicijn de doelgroep flink kunnen uitbreiden.

Waarom crashte koers Pharming met 50% in 2018?

Voor angio-oedeem wordt Ruconest nu alleen gebruikt tegen acute aanvallen. Pharming hoopt echter het medicijn ook preventief te kunnen inzetten. Zo kan het ter voorkoming van zwellingen gebruikt worden. Eind 2018 werd de aanvraag echter afgewezen, waarna de koers een flinke klap kreeg. De FDA heeft Pharming om aanvullend klinisch onderzoek gevraagd, om de effectiviteit van Ruconest in HAE-profylaxe verder te beoordelen. Pharming overlegt momenteel met de FDA over de precieze weg naar goedkeuring en welke studie hiervoor geschikt is. De uitkomst van dit onderzoek is belangrijk voor het verdere koersverloop van Pharming. Het Franse analistenbureau Portzamparc schat de kans dat Pharming alsnog toestemming krijgt momenteel in op 57 procent.

Wat zit er in de pijplijn van Pharming?

Ruconest is het paradepaardje van Pharming, maar het biotechbedrijf zal toch echt nieuwe middelen moeten ontwikkelingen om te kunnen doorgroeien. Pharming doet vooral veel onderzoek naar nieuwe toedieningsvormen van Ruconest en aanvullende producten. Zo wil Pharming Ruconest verder ontwikkelen en een beter HAE-product maken. Verder wil het bedrijf andere ziektes bestrijden met hetzelfde product.

De derde strategie van het bedrijf is nieuwe medicatie ontwikkelen. Momenteel is het bedrijf bezig met de klinische ontwikkeling van eiwitvervangende producten voor de ziekten van Pompe en Fabry. Deze onderzoeken bevinden zich nog in de pre-klinische fase. Daarnaast focus Pharming zich op de uitbreiding van de klinische ontwikkeling van zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) en acute nierfalen (AKI). Deze producten bevinden zich respectievelijk in Fase 1 en Fase 2 van de klinische studies. Het kan nog jaren kosten, voordat deze medicijnen op de markt komen.

Om mogelijk sneller een nieuw medicijn op de markt te brengen kocht Pharming in 2019 de ontwikkelings- en commercialiseringrechten van Novartis op, van een medicijn voor de behandeling van de imuunziekte APDS. Pharming betaalde hiervoor op voorhand  € 17,9 miljoen. Novartis heeft als het zover komt wel recht op wettelijke en commerciële mijlpaalbetalingen. Ook is Pharming hen een dubbelcijferig percentage royalties over de netto omzet verschuldigd. Na goedkeuring wordt marktintroductie van het middel voorzien in de tweede helft van 2021, of de eerste helft van 2022. De ziekte komt bij minder dan 1 op de miljoen mensen voor. Het is dus nog maar de vraag hoeveel omzet hier te behalen valt.

Technische analyse van het aandeel Pharming

De koers van Pharming bevindt zich al ruim twee jaar binnen een ruime zijwaartse bandbreedte. Weerstand zien we overduidelijk op circa € 1,60 liggen. Aan de onderkant zien we steun rond € 0,70, waar de koers de afgelopen tijd telkens werd opgevangen. De neutrale bandbreedte is enkel interessant voor speculanten. Lange termijn trendvolgers hebben een uitbraak nodig.

Een mogelijke uitbraak boven de weerstand op € 1,60 levert een koopsignaal op. Een koersdoel van circa € 2,20 kan berekend worden aan de hand van het zijwaartse trendkanaal. Een daling onder de steunzone zal verdere verkoopdruk uitlokken. Beleggers moeten dan rekening houden met veel lagere koersen.

Zelf het aandeel Pharming kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Pharming (PHARM). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×