Is het aandeel Randstad interessant om nu te kopen?

Update 11 juli 2016: Koers aandeel Randstad hard afgestraft

Het conjunctuurgevoelige aandeel Randstad heeft net als de meeste aandelen een volatiele tijd achter de rug. De lage olieprijs, zorgen over China, renteverhoging in de VS en zorgen over een aankomende Amerikaanse recessie deden de markt op zijn grondvesten schudden. De afgelopen weken lijkt de rust wedergekeerd op de aandelenmarkten. De vraag is of de economische groei komende tijd doorzet. Is het ergste nu achter de rug? En wat is een goede strategie om in te spelen op het aandeel Randstad?

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Het bedrijf Randstad
  • Randstad in vergelijking met concurrenten
  • Is het aandeel Randstad momenteel aantrekkelijk?

Aandeel Randstad

Als men aan een Nederlandse belegger vraagt naar een cyclisch aandeel, wordt Randstad vrijwel altijd als eerste genoemd. Het Nederlandse uitzendbureau heeft de afgelopen jaren flink geprofiteerd van de aantrekkende arbeidsmarkt in Europa en in de Verenigde Staten.

Om u hier een gevoel bij te geven: in 2009 tikte het aandeel Randstad een koers van € 10 aan. Halverwege 2015, zes jaar later, noteert het aandeel op een koers van ruim € 63. Dit is een stijging van 530%. Vanaf die top is de uitzender weer iets teruggezakt noteert het aandeel momenteel rond de € 47.

 Omzet Randstad (in miljarden euro’s)
 2011  2012  2013  2014  2015  2016*  2017*  2018*
 € 16,2  € 17,1  € 16,6  € 17,2  € 19,2  € 20,5  € 21,5  € 22,4

* Jaren 2015 t/m 2019 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

De omzet van Randstad is afgelopen jaren flink opgelopen. Ook voor komende jaren wordt een verdere stijging verwacht, zoals in bovenstaande tabel is te zien. Randstad haalt het grootste gedeelte van haar omzet uit Europa. In 2015 werd 67% van de omzet in Europa behaald. Bijna 25% werd verdiend in Noord-Amerika. Slechts 8% was afkomstig uit de rest van de wereld.

Aandeel Randstad in vergelijking met concurrenten

Randstad is het op één na grootste uitzendbureau ter wereld. De grootste is het Zwitserse Adecco. Andere bekende concurrenten zijn het Nederlandse USG People en het Amerikaanse Manpower. Drie maanden terug maakte de Japanse uitzender Recruit bekend USG te willen overnemen.

In bovenstaande grafiek ziet u de koers van het aandeel Randstad in vergelijking met haar concurrenten. U ziet dat het bedrijf middelmatig presteert ten opzichte van haar concurrenten, waarbij Adecco het slechtste presteert. Manpower heeft het afgelopen jaar juist iets beter gedaan dan Randstad. Positieve uitschieter is USG, maar zoals eerder gezegd is deze vergelijking niet helemaal eerlijk aangezien het bedrijf wordt overgenomen.

Is het aandeel Randstad momenteel aantrekkelijk geprijsd?

Met een koerswinst verhouding van 17 is het aandeel Randstad niet bepaald goedkoop te noemen. Voor bedrijven wordt een koers-winst verhouding tussen de 10 en 17 als redelijk gezien. Bij een waarde boven de 17 is de koers overgewaardeerd of is de winst sinds de bekendmaking van de laatste cijfers toegenomen.

Dit is exact het geval bij Randstad: de verwachtte koers-winst verhouding voor eind 2016 ligt op 12. Ondanks de grillige start van 2016 op de aandelenmarkten, is het bedrijf Randstad het jaar goed begonnen. Dit moet blijken tijdens de bekendmaking van de eerste kwartaalcijfers op 26 april.

In vergelijking met de concurrenten is op basis van deze verhouding het aandeel momenteel aan de dure kant, iets wat verandert als Randstad komend jaar aan de verwachtingen voldoet. De koers-winst verhouding bij Manpower is 14,5. Deze verhouding ligt bij Adecco nog iets lager op 12,5.

Daarnaast biedt het aandeel Randstad een mooi dividendrendement. Op de huidige koers ligt dit jaarlijkse rendement op 3,5%. Op basis van deze gegevens ben ik gematigd positief over het aandeel.

Een optiestrategie voor het aandeel Randstad

Deelt u deze mening over het aandeel voor de komende tijd? In dat geval heb ik een mooie optieconstructie waarmee u het rendement op uw aandelen Randstad kunt verhogen. In mijn artikel volgende week neem ik deze strategie graag met u door.

Meer informatie: aandelen beleggen bij LYNX

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker